Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » agricultura
Sistemul de combatere a buruienilor in diferite zone pedoclimatice

Sistemul de combatere a buruienilor in diferite zone pedoclimaticeSistemul de combatere a buruienilor in diferite zone pedoclimatice

Buruienile se intalnesc la tot pasul, in cele mai variate conditii de clima, sol, relief si culturi datorita particularitatilor lor biologice (vitalitate, longevitate, plasticitate, adaptabilitate, posibilitati mari de inmultire). De aceea, combaterea lor are o importanta deosebita fiind o preocupare majora a agricultorilor in toate timpurile. Scopul metodelor de combatere este de a diminua pagubele provocate de buruieni. Combaterea buruienilor din cult. agricole, horticole, etc. se face prin masuri preventive si masuri curative.

Metode preventive de combatere a buruienilor: urmaresc prevenirea inmultirii buruienilor si raspandirea acestora, fiind cunoscut ca este mai usor si mai ieftin sa previi imburuienarea decat sa o combati. Printre cele mai importante metode de prevenire sunt:

1. Carantina este un complex de masuri cu caracter preventiv, luate pt.a se opri patrunderea buruienilor din alte tari (Cuscuta sp., Orobanche cumana, Solanum rostratum), prin organizarea la punctul vamal a unor servicii fitosanitare.2. Folosirea la semanat a semintelor conditionate- sem. folosite la semanat trebuie sa intruneasca conditiile STAS, tb.curatate cu seletoare, trioare, vanturatori, statii de decuscutare pt.a indeparta semintele de buruieni si alte resturi vegetale.

3. Fertilizarea organica cu gunoi de grajd bine fermentat- prin cresterea temperaturii in timpul fermentarii la 50-70°C este distusa facultatea germinativa a semintelor de buruieni si daca acestea ajung in sol impreuna cu gunoiul de grajd acestea nu germineaza.

4. Distrugerea buruienilor din dif. focare de infestare (terenuri virane, marginea drumului, soselelor) prin cosit, plivit/erbicidat inainte de fructificare. Alte metode preventive: curatirea apei de irigat de seminte de buruieni, recoltarea la timp si corecta a culturilor, evitarea transmiterii semintelor prin intermediul animalelor animalele la pasunat-prin raspandirea fecalelor, raspandesc si seminte de buruieni care nu-si pierd facultatea de germinatie trecand prin tubul lor digestiv. Deasemena, pe blana lor se prind semintele si fructele unor buruieni, fiind duse dintr-un loc in altul.

Metode curative de combatere a buruienilor- combat efectiv buruienile rasarite /in curs de rasarire. Ele pot fi agrotehnice, fizice, biologice si chimice.

a.) Metodele agrotehnice sunt cele mai vechi si cele mai importante metode.

- lucrarile solului au avantajul ca buruienile pot fi distruse inaite de semanat prin aratura, desfundare;

- metoda provocatiei consta in maruntirea stratului superficial se sol, prin grapare, pt.a stimula germinarea semintelor de buruieni. Cand campul s-a inverzit solul se lucreaza din nou superficial (de 2-3 ori la adancimi dif.).

- metoda epuizarii se foloste pt.combaterea buruielor perene cu inmultire prin mugurii de pe rizomi/de pe radacina: pir, costrei, volbura, urda vacii. Principiul metodei consta in lucrarea superficiala si repetata a solului (2 sapt.) pt.a taia lastarii nou formati pana cand se epuizeaza rizomii.

- distrugerea buruienilor se poate face prin grapat (cu sapa rotativa/cu grapa cu colti reglabili) astfel distrugandu-se si crusta solului si buruienile in stadiul de plantula

- prasit manual (1-4 prasile) si mecanizat

- rotatia culturilor este o metoda de baza in lupta impotriva buruienilor. Monocultura si cultura repetata, mai ales la neprasitoare, favorizeaza inmultirea buruienilor: Matricaria inodora, Aspera spica-venti, Papaver rhoes, Adonis estivalis, Cynodon dactylon, Sorghum halepense, etc. rotatia trebuie corelata cu lucrarile solului, cu erbicidarea.

- fertilizarea organica/minerala determ. cresterea viguroasa a plantelor, care sufoca buruienile aparute mai tarziu, dar buruienile trebuiesc distruse mai din timp.


- folosirea amendamentelor det.disparitia buruienilor acidofile (Equisetum arvense, Polygonum sp., etc.) de pe solurile cu reactie acida sau buruienile specifice solurilor halomorfe.

Alte metode agrotehnice de comb.a bur. : semanatul rational, cositul buruienilor, plivitul, inundarea (se practica in orezarii), mulcirea (acoperirea solului cu paie, gunoi de grajd, folie de plastic in culturil prasitoare- pir gros, pir tarator, costrei, palamida, etc. sunt inabusite).

b.)     Combaterea biologica a buruienilor: se face cu ajutorul unor dusmani naturali, mai mult insecte si mai rar agenti patogeni. In unele cazuri pot fi folosite: rate, gaste, pesti, melci (pt.bur.acvatice). combaterea biologica se dovedeste eficienta pe supraf.> cum sunt pajistile si canalele care sunt inaccesibile altor metode, infestata puternic cu o singura specie de buruieni provenita din alta parte si care in noul habitat nu este atacata de dusmani naturali. Ca agenti naturali pt.combaterea bur.sunt folosite mai mult insectele, pt.ca acestea se adapteaza mai repede la planta gazda si pot sa distruga mai energic. Selectivitatea este una din conditiile pentru introducerea unui dusman natural, inlurand astfel pericolul ca respectivul pradator sa nu treaca la plante folositoare sau la plante de cultura. Ag. patogeni, ciuperci, virusi, bacterii- pot fi folositi cu succes, deoarece pot fi raspanditi usor. Ei distrug sistemul enzimatic, astupa vasele conducatoare, produc toxine, deregleaza procesele metabolice ale buruienilor.

Ca  si in cazul insectelor, se cere o selectivitate deplina, facandu-se anterior testari.

Prin metoda biologica nu se realizeaza stapanirea buruienilor, ci numai diminuarea infestarii, deoarece dupa cativa ani intre cele 2 populatii –buruieni+insecte- se realizeazaun echilibru.

c.) Metode chimice de combatere a buruienilor aceste metode au progresat mult in ultimul timp ca urmare a dezvoltarii produselor de erbicide, a scaderii nr.de populatii active cuprinse in agricultura si a cresterii gradului de imburuienare. Folosirea erbicidelor prezinta o serie de avantaje fata de celelalte metode:

- se evita executarea unor lucrari ca: plivitul si prasitul manual; deasemenea se reduc lucrarile mecanice; tratamentele cu erbicide se executa usor si repede ceea ce face posibil ca intr-un timp scurt sa se trateze supraf. >; unele produse sunt f. toxice de aceea tb.ca manipularea si folosirea lor sa se faca respectand cu strictete regulile de securitate a muncii; folosirea erbicidelor, alaturi de mecanizarea lucrarilor si alte masuri, contribuie la reducerea nr.de muncitori din agricultura si la sporirea productivitatii muncii.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
INSECTOFUNGICIDE OMOLOGATE
BOLILE SECARII
Sisteme de agricultura. Tipuri de sisteme agricole si alegerea acestora.: Agricultura organica; Agricultura extensiva cu inputuri reduse; Agricultura
Particularitatile biologice si formarea recoltei la cartof
MASINI SI INSTALATII IN INDUSTRIA ZAHARULUI
NOTIUNI DE AGROECOLOGIE
Sisteme de agricultura biologica
Masina pentru batozat mazare verde
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu