Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » pomicultura
Productia de caise pe plan mondial si in Romania

Productia de caise pe plan mondial si in Romania
Productia de caise pe plan mondial si in Romania

Dupa datele FAO, productia de caise pe plan mondial a fost in anul 2000 de 2511000 tone; in Europa producandu-se 45% din aceasta, urmata de Asia cu 32%. Cea mai mare productie de caise provine din Turcia cu 427000 tone, Italia cu 161000 tone, Spania cu 148000 tone, Franta cu 142000 tone, S.U.A cu 86000 tone, Grecia cu 62000 tone.

In Romania conform statisticilor numarul de caisi cultivati a variat avand un maxim de 1650000 in anul 1932, dupa care a urmat o perioada de continua scadere a numarului de pomi, ajungandu-se in timpul celui de-al doilea razboi mondial la 850000 pomi.

1. Situatia actuala a culturii caisului pe plan mondial.Caisul este originar din zona muntoasa a Chinei, caracterizata prin veri calduroase si secetoase, ierni umede si blande; este o planta iubitoare de caldura si lumina si s-a raspandit, la inceput, in zone cu conditii asemanatoare, apoi prin aparitia soiurilor ameliorate, zona de cultura s-a extins foarte mult.

Raspandit initial pe suprafete mari, in emisfera nordica (Europa, Asia, America si Oceania ) s-a extins incepand cu secolul al XIX-lea si in emisfera sudica (Africa de Sud, America de Sud si Australia).

Caisul gaseste conditii favorabile de dezvoltare in spatiul cuprins intre paralelele 48s latitudine nordica si 35s latitudine sudica, in zona subtropicala si tropicala, exceptand zona tropicala propriu-zisa. Desi are o rezistenta mare la ger (pana la -27s C.-30s C) si ocupa un areal atat de vast, cultura industriala a caisului este totusi restransa, suprafata livezilor de cais fiind estimata la aproximativ 350-380 mii hectare.

Productia mondiala de cais a prezentat o evolutie oscilanta ajungand in 1996 la valoarea de 2.530 mii tone si in 1998 la 2.670 mii tone. Valoarea medie a productiei in perioada 1993-1998 este de 2.323 mii tone cu o depasire de 115,3% a productiei medii pe perioada 1989.1991 (Grafic nr. 1).

Grafic nr. 1 - Evolutia productiei mondiale de caise (mii tone)

in perioada 1989 - 1998

Analizand situatia pe continente, a productiei mondiale de caise in perioada 1993-1998, conform anuarului FAO (tabel 2), Asia ocupa primul loc, detasandu-se cu 47,5% din productia mondiala, Europa - 32,2%, Africa - 12,4%. Contributii mici la valoarea productiei mondiale de caise au avut America de nord cu 4,5%, America de sud cu 2,1% si Oceania cu 1,3%.

Tabelul nr. 2 

Evolutia productiei de caise pe continente

mii tone -

Continentul

Nivelul productiei in anii:

Media

Mii tone

Asia

Europa

Africa

America de Nord

America de Sud

Oceania

Daca analizam productia primelor 10 tari de pe glob producatoare de caise, in perioada 1993-1998 (tabelul 3), productii medii importante s-au realizat in Turcia - 362 mii tone, Spania - 179 mii tone, Italia - 153 mii tone si Franta - 149 mii tone. In ierarhia primelor 10 tari producatoare de caise, Romania ocupa locul 9 cu 40 mii tone.

Tabelul nr. 3

Evolutia productiei din primele 10 tari, de pe glob, producatoare de caise

Tara

Nivelul productiei pe ani (mii tone)

TurciaSpania

Italia

Franta

U.S.A.

Maroc

China

Grecia

Romania

Irak

*Sursa: FAO Production Yearbook, vol. 48, 50,52 Roma

Din pacate, chiar si in tarile cu progrese in cultura caisului, productia variaza cantitativ de la un an la altul. In ultimii 10-12 ani s-a remarcat totusi o mai mare stabilitate a recoltelor in majoritatea tarilor datorita soiurilor mai rezistente la factorii restrictivi (boli, ger, seceta), si perfectionarii unor verigi tehnologice de cultura (fertilizare, irigare, taieri).

Comertul cu caise este relativ modest, comparativ cu cel de piersici si mere.

In anul 1994, Turcia a fost cel mai mare exportator de caise deshidratate (31.522 tone), iar exportul de fructe proaspete a fost de numai 120.000 tone, respectiv 5% din productia mondiala (dupa S.Gazanfer, 1995).

Marii exportatori de caise proaspete raman Spania, Grecia si Italia.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu