Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura » zootehnie
Productia si valoarea nutritiva a nutreturilor

Productia si valoarea nutritiva a nutreturilor


FACTORII CARE INFLUENTEAZA PRODUCTIA SI VALOAREA NUTRITIVA

A NUTRETURILOR

Productia si valoarea nutritiva a nutreturilor sunt influentate de urmatorii factori: solul, clima, lucrarile agrotehnice, specia si soiul plantelor furajere, stadiul de dezvoltare al acestora la data recoltarii, conditiile de pastrare si conservare.

Solul influenteaza atat productia cat si calitatea nutreturilor. Astfel, pe solurile bogate care au fost si fertilizate se obtin nu numai recolte mari, dar si plante cu un continut ridicat in substante nutritive. In schimb, pe solurile sarace si cu precipitatii scazute, se obtin productii mici si cu valoare nutritiva redusa. Exista si cazuri in care productiile de nutreturi sunt ridicate, dar apar diferente mari de continut in substante minerale. Aceste diferente de continut mineral al plantelor furajere caracteristice fiecarei zone pedoclimatice, impune introducerea in ratie a unui amestec mineral adecvat, in scopul prevenirii unor carente minerale.

Clima. Precipitatiile, temperatura si lumina in timpul perioadei de vegetatie au o influenta hotaratoare asupra recoltei cat si calitatii nutritive a nutreturilor. Astfel, in anii ploiosi si reci, plantele sunt mai bogate in tulpini, sarace in frunze, au un continut ridicat in apa si celuloza, dar mai scazut in proteina, grasimi si provitamine. In anii secetosi se obtin productii scazute si de slaba calitate. Irigarea plantelor furajere, asociata cu aplicarea masurilor agrotehnice corespunzatoare, duc la obtinerea unor productii mari si de buna calitate.Lucrarile agrotehnice. Folosirea ingrasamintelor organice si minerale contribuie la cresterea productiei si a calitatii nutreturilor. Densitatea plantelor la hectar favorizeaza modificari cantitative pozitive, dar peste anumite limite poate provoca minusuri de continut nutritiv. Pentru asigurarea unor productii mari de nutreturi si imbunatatirea calitatii acestora este necesar ca pe langa calitatea lucrarilor solului, sa se utilizeze ingrasaminte organice si minerale in cantitati optime, in functie de calitatea solului si sa se optimizeze densitatea plantelor.

Specia si soiul plantei. Continutul in substante nutritive al plantelor de nutret difera si in functie de specie si soi. Insemnate sunt diferentele dintre soiuri de sfecla furajerǎ, hibrizi de porumb, in privinta continutului in substanta uscata, glucide si proteina.

Stadiul de dezvoltare a plantelor in momentul recoltarii. Din datele analizelor chimice se cunoaste ca plantele tinere au un continut ridicat in apa si scazut in celuloza bruta. Inaintarea in vegetatie a plantelor furajere duce la cresterea productiei de masa verde la hectar, la scaderea continutului in apa si cresterea continutului in celuloza. Cresterea continutului in celuloza duce la scaderea digestibilitatii substantei organice, micsorandu-se astfel valoarea nutritiva a nutretului respectiv. Rezulta ca momentul optim pentru recoltarea plantelor furajere trebuie corelat cu obtinerea unei productii maxime de substante nutritive la hectar. Faza optima de vegetatie pentru recoltarea gramineelor anuale pentru nutret verde sau fan este faza de formare a spicului in burduf, a gramineelor perene pentru fan sau semifan, inceputul si mijlocul fazei de inflorire. Pajistile naturale destinate pentru productia de fan pot fi recoltate cand plantele speciilor dominante au inflorit. La radacinoase, tuberculifere, bostanoase se urmareste recoltarea in faza de maturitate deplina.

Conditiile de recoltare si modul de conservare. Momentul optim de recoltare este modificat adeseori de conditiile climatice, din care motiv se vor utiliza procedeele cele mai adecvate de conservare. Recoltarea pe timp ploios nu permite obtinerea unui fan de calitate si in acest caz se recomanda conservarea sub forma de semifan. Conditiile de conservare depind si de continutul in apa la data depozitarii. In cazul fanului, daca continutul in apa este de 17 - 30%, au loc pierderi de substante nutritive. In timpul conservarii se inregistreaza uneori mari pierderi in cazul radacinoaselor si tuberculiferelor. Odata cu incalzirea timpului, pierderile cresc rapid mai ales pe seama zaharului si amidonului. In timpul conservarii grauntelor de cereale sau a boabelor de leguminoase, daca  nu sunt luate masuri de igienizare a magaziilor, pierderile pot fi foarte mari datorita dezvoltarii organismelor inferioare care infesteaza cerealele (ciuperci, bacterii, nematozi).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.