Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » economie
ELEMENTE ESENTIALE REFERITOARE LA DERULAREA ACREDITIVULUI DOCUMENTAR

ELEMENTE ESENTIALE REFERITOARE LA DERULAREA ACREDITIVULUI DOCUMENTARELEMENTE  ESENTIALE REFERITOARE LA DERULAREA ACREDITIVULUI DOCUMENTAR

1. Parti implicate

Potrivit definitiei, partile implicate sunt ordonatorul ACREDITIVUL DOCUMENTAR, cel ce initiaza relatia de ACREDITIVUL DOCUMENTAR, beneficiarul ACREDITIVUL DOCUMENTAR, cel in favoarea caruia a fost deschis si bancile.
Ordonatorul ACREDITIVUL DOCUMENTAR - importatorul, in relatia contractuala, cel ce da ordin de deschidere a ACREDITIVUL DOCUMENTAR, pe baza conditiilor stipulate in contractul de vanzare - cumparare.

Beneficiarul ACREDITIVUL DOCUMENTAR - exportatorul, in relatia contractuala, cel in favoarea caruia s-a deschis acreditivul. El expediaza marfurile si apoi depune la banca sa documentele intocmite in stricta conformitate cu conditiile din acreditiv.

Referitor la modul de angajare a bancilor in relatia de acreditiv sunt de precizat:

Banca emitenta (ordonatoare) este principala institutie bancara angajata in relatia de ACREDITIVUL DOCUMENTAR, asumandu-si in scris angajamentul irevocabil de plata.

Potrivit Publicatiei 500 (art.2)* banca emitenta are doua posibilitati de a emite acreditivul:

angajandu-se direct la executarea obligatiei fata de beneficiar deci sa efectueze ea insasi plata in favoarea beneficiarului, sau sa plateasca sau sa accepte cambii trase de beneficiar. In acest caz banca emitenta este si banca platitoare;

angajandu-se indirect la executarea obligatiei fata de beneficiar, deci sa autorizeze ca aceste plati sa fie efectuate sau astfel de trate sa fie platite, acceptate sau negociate de o alta banca. In acest caz, intre banca emitenta si aceasta “o alta banca” intervine un angajament anume incheiat prin care banca emitenta se angajeaza ferm sa ramburseze bancii platitoare platile facute de ea in favoarea beneficiarului (cu conditia ca termenii si conditiile ACREDITIVUL DOCUMENTAR sa fie respectate).

O alta banca denumita si banca corespondenta, situata, de regula, in tara exportatorului, care in functie de instructiunile primite de la banca emitenta si de modul in care s-a angajat in derularea acreditivului poarta denumiri diferite, putand fi:

banca notificatoare sau avizatoare Daca banca emitenta este si banca platitoare sau plata e domiciliata la o terta banca, atunci banca exportatorului este banca notificatoare, respectiv indeplineste numai rolul unui simplu intermediar (manipulator de documente). Ea anunta exportatorul de deschiderea ACREDITIVUL DOCUMENTAR; porneste de la exportator documentele si le transmite bancii platitoare si primeste un comision de notificare/preluare de documente (art.7)*.banca platitoare. In cazul in care plata este facuta de o alta banca decat banca emitenta, banca platitoare poate fi situata in tara exportatorului sau intr-o terta tara. Prin instructiunile primite de la banca emitenta, ea este autorizata sa plateasca exportatorului documentele prezentate, in stricta concordanta cu termenele si conditiile din ACREDITIVUL DOCUMENTAR; sa remita documentele bancii emitente, iar aceasta sa-i ramburseze suma platita si sa incaseze comisionul de plata documente.

banca tras / acceptanta. Cand plata urmeaza sa se faca prin cambii trase asupra unei banci, banca respectiva se numeste banca trasa. Banca trasa primeste cambiile insotite de documente de la exportator, accepta cambiile restituindu-le exportatorului iar documentele le trimite importatorului. La scAcreditivul documentarenta plateste cambiile beneficiarului, incasand si un comision de accept / plata documente (art. 9 b)*.

banca negociatoare. In practica bancara anglo-saxona, ACREDITIVUL DOCUMENTAR presupune utilizarea unei cambii trase asupra bancii emitente si, deci locul platii este la ea (domiciliul trasului).

Banca emitenta poate autoriza o alta banca, numita banca negociatoare, sa preia documentele contra plata imediat de la beneficiar si sa le remita bancii emitente, recuperandu-si de la aceasta banii.

Deci banca negociatoare “cumpara documentele de la beneficiar spre a le “vinde” bancii emitente. Acest sistem este practicat de banci contra cost, comision de negociere, de regula in cazul scrisorii comerciale de credit, care intotdeauna este domiciliata in strainatate.

Comisionul de negociere, reprezinta, in esenta, dobanda la suma contra documente, platita exportatorului, calculata pe intervalul de timp dintre momentul platii si cel al rambursarii banilor la banca emitenta.

banca confirmatoare este banca, care, la angajamentul de plata asumat de banca emitenta, Acreditivul documentarauga propriul ei angajament, egal ca valoare si conditii, constituind pentru exportator un mod suplimentar de garantare a platii. Banca confirmatoare poate fi banca din tara exportatorului respectiv, banca platitoare sau o banca dintr-o terta tara. Ea incaseaza un comision de confirmare (art.9b)*.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CONTABILITATEA INVENTARIERII GENERALE A PATRIMONIULUI
Liberalismul economic clasic si paradigma lui
Organizatiile intensiv-cognitive
ECONOMIA JUDETULUI ALBA
Societatile de bursa si agentii de bursa
Influente direct observabile asupra comportamentului consumatorului
Contrarevolutia monetarista si revigorarea neoclasicismului si neoliberalismului dupa anul 1965
Decizia si procesul decizional
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu