Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Consideratii generale - stocuri

Consideratii generale - stocuri
Consideratii generale - stocuri

Dezvoltarea sistemului de contabilitate din Romania a avut ca obiect de baza armonizarea legislatiei cu directivele europene in domeniu in vederea indeplinirii cerintelor de aderare la Uniunea Europeana, precum si alinierea la Stadardele Internationale de Contabilitate, situatie impusa de procesul de globalizare economica si de dezvoltarea pietei de capital.

Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutiile nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice cu scop lucrativ au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara conform Legii 82/1991 republicata, precum si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii.

Contabilitatea, ca activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor juridice si fizice prevazute la art.1 din Legea 82/1991 republicata, trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.
Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala. Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.

Ministerul Finantelor Publice elaboreaza si emite norme si reglementari in domeniul contabilitatii, planul de conturi general, modelele situatiilor financiare, registrelor si formularelor comune privind activitatea financiara si contabila, normele metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora.

Persoanele prevazute la art.1 din Legea 82/1991 au obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatiile financiare anuale.

Orice operatiune economica-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document justificativ care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.

Inregistrarea in contabilitate a elementelor de activ se face la pret de achizitie, de productie sau la valoarea justa pentru alte intrari decat cele din achizitie sau productie, dupa caz.

Persoanele prevazute la art.1 din Legea 82/1991 au obligatia sa efectueze inventarierea generala a elementelor de activ, si de pasiv detinute la inceputul activitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii lor, in cazul fuziunii sau incetarii activitatii, precum si in alte situatii prevazute de lege.

Stocurile reprezinta ansamblul bunurilor si serviciilor din cadrul unitatii destinate:

a fi consumate la prima utilizare;

a fi vandute dupa prelucrarea lor in procesul de productie;

a fi vandute in starea in care s-au cumparat.

Stocurile sunt bunuri si servicii care, de regula, se transforma in lichiditati intr-o perioada mai mica de un an; de aceea, se includ in categoria activelor circulante.

Stocurile se pot clasifica dupa mai multe criterii, astfel:

a)   Dupa forma fizica si destinatie

materii prime – care reprezinta substanta principala a produselor finite;

materiale consumabile - sunt bunurile care participa sau ajuta la procesul de productie, fara a se regasi, de regula, in produsul finit;

materialele de natura obiectelor de inventar – sunt bunuri care nu inpdelinesc conditiile de valoare si/sau de durata pentru a se include in categoria imobilizarilor corporale;

produsele – reprezentate de semifaricate, produse si produse reziduale;

productia in curs de exectie – este productia care nu a trecut prin toate fazele procesului tehnologic;

animalele si pasarile – reprezentate de:

animale tinere, si la ingrasat;

animale de productie ( lana, lapte, blana, oua), cu exceptia vacilor de lapte;

coloniile de albine;

marfurile – sunt stocurile cumparate in vederea vanzarii acestora in aceeasi stare;

ambalajele – sunt stocuri utilizate pentru pastrarea si transportul bunurilor.b)   Dupa sursa de provenienta

stocuri cumparate: materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar, baracamente si amenajari provizorii, animale, ambalaje;

stocuri fabricate: productie in curs de excutie, semifabricate, produse finite, produse reziduale.

c)   Dupa apartenenta la patrimoniu

stocuri care fac parte din patrimoniu, care se pot afla fie in spatiile proprii, fie se afla in custodie la terti, in consignatie, pentru prelucrare sau reparare;

stocuri care nu fac parte din patrimoniu, dar care se afla in gestiunea unitatii, fiind primite de la terti pentru vanzare in consignatie, pentru prelucrare, reparare etc.

d)   Dupa gradul de individualizare si modul de gestionare

stocuri identificabile, care sunt individualizate pentru fiecare articol sau categorie de bunuri, in care se includ, de regula, bunurile de folosinta indelungata: autoturisme, televizoare, calculatoare etc.

stocuri fungibile sau interschimbabile, care in cadrul fiecarei categorii, nu pot fi in mod unitar identificabile: pungile cu zahar ambalat care apartin aceluiasi sort, chiar daca sunt cumparate la preturi diferite etc.

Structura stocurilor se modifica in functie de etapele in care se regasesc in cadrul ciclului de exploatare, structura care, in cazul intreprinderilor de productie, este reprezenta in fig.1

Text Box: Materii prime si materiale
Text Box: Productie neterminata Text Box: Produse finite si reziduale


Fig. 1 - Structura stocurilor in ciclul de exploatare

In cazul intreprinderilor din domeniu comertului, ciclul de exploatare consta in cumpararea de marfuri, care se vand ulterior in aceeasi stare.

Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.ORDIN Nr 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene Publicat in Monitorul Oficial ,nr. 766 bis din 10 noiembrie 2009
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu