Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Contabilitatea acreditivelor si a altor operatii de trezorerie

Contabilitatea acreditivelor si a altor operatii de trezorerie
Contabilitatea acreditivelor si a altor operatii de trezorerie

Decontarile cu tertii pot fi intermediate si de acreditive sau avansuri de trezorerie. Asemenea modalitati de efectuare a platilor sunt reflectate in contabilitate cu ajutorul conturilor din grupa 54'Acreditive'.

1.Organizarea contabilitatii acreditivelor si a avansurilor de trezorerie

Agentii economici intra in legatura cu parteneri care pot sa ceara drept modalitate de plata a bunurilor livrate, lucrarilor executate si serviciilor prestate, acreditivul.

Acreditivul reprezinta o suma de bani rezervata in mod special intr-un cont bancar la dispozitia unui tert (furnizor, de regula) in vederea efectuarii de plati acestuia pe masura indeplinirii conditiilor aferente acreditivului: livrari de marfuri, prestari de servicii etc. Acreditivul poate fi constituit sau alimentat si din credite bancare pe termen scurt, daca platitorul nu dispune de lichiditati proprii.
Deschiderea acreditivului se comunica bancii furnizorului prin intermediul bancii cumparatorului, impreuna cu precizarile referitoare la conditiile in care se deruleaza. In vederea incasarii sumelor cuvenite din acreditiv, furnizorul are obligatia prezentarii la banca sa a documentelor din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.

Acreditivele pot fi deschise in lei sau in valuta. Contabilitatea sintetica a acreditivelor deschise la banci in favoarea furnizorilor se realizeaza cu ajutorul contului Acreditive” care se defalca pe doua conturi sintetice de gradul II:

Acreditive in lei”

Acreditive in devize”

Contul Acreditive in lei” este un cont de activ care tine evidenta acreditivelor in moneda nationala deschise la banci pentru efectuarea de plati in favoarea tertilor.

Functiunea contabila a contului 5411 'Acreditive in lei' este urmatoarea:

Debit 5411'Acreditive in lei' Credit

- Sumele virate in conturile de acreditive deschise la dispozitia furnizorilor

- sumele platite furnizorilor pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate

- Sumele virate in conturile de disponibilitati ale cumparatorului ca urmare a expirarii valabilitatii acreditivului

Valoarea acreditivelor in lei deschise si existente la banci

S.F.D.

Functiunea contabila a contul 5412 ”Acreditive in devize” se prezinta in felul urmator:

Debit 5412'Acreditive in valuta' Credit

-Sumele in devize virate in conturile de acreditive deschise la dispozitia furnizorilor

- Sumele platite in devize furnizorilor din acreditivele deschise pe masura livrarii bunurilor sau prestarii serviciilor

- Diferentele favorabile de curs valutar aferente soldului la inchiderea exercitiului privind acreditivele deschise in valuta

- Sumele in devize restituite aferente acreditivelor expirate

- Diferentele nefavorabile de curs valutar la plata furnizorilor din acreditivele deschise in valuta ori aferente soldului acestora la inchiderea exercitiului financiar sau la lichidarea lor

Valoarea acreditivelor in valuta deschise si existente la banci

S.F.D.

Operatiunile in devize se evalueaza la cursul zilei sau la un curs fix. La finele perioadei, acreditivul existent in devize se evalueaza la cursul de schimb in vigoare la acea data, iar diferentele de curs rezultate se inregistreaza in contabilitate ca venituri sau cheltuieli financiare.

Avansurile de trezorerie sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a altor salariati din unitate in vederea efectuarii unor plati in favoarea intreprinderii. Destinatia acestor sume poate fi: plata aprovizionarilor cu materiale si cu alte bunuri de valori mai mici; efectuarea de cheltuieli de reclama, protocol sau publicitate; achitarea cheltuielilor de transport, deplasari sau transferari; plata serviciilor postale sau a taxelor de telecomunicatii etc. Aceste sume sunt in lei sau in devize (la decontarea acestora putand apare diferente favorabile sau nefavorabile de curs valutar) si se acorda prin casierie sau prin conturi bancare.

Contabilitatea avansurilor de trezorerie se tine cu ajutorul contului 542 'Avansuri de trezorerie' , cont de activ, a carui functiune contabila se prezinta astfel:

Debit 542 'Avansuri de trezorerie' Credit- Sumele acordate in lei ca avansuri de trezorerie

- Sumele avansurilor de trezorerie justificate prin achizitia de stocuri (inclusiv TVA)

- Sumele favorabile de curs valutar aferente avansurilor de trezorerie in devize, la inchiderea exercitiului financiar

-Platile in favoarea tertilor din avansuri de trezorerie

- restituirile de avansuri de trezorerie nefolosite, in lei sau valuta

- Diferentele favorabile de curs valutar aferente avansurilor de trezorerie in devize, la inchiderea exercitiului financiar

- Decontarea pe seama avansurilor de trezorerie a cheltuielilor pentru actiuni de protocol, reclama ori publicitate, a cheltuielilor cu transportul de bunuri ori persoane, a cheltuielilor pentru deplasari, detasari si transferari, a cheltuielilor postale sau de telecomunicatii, a altor cheltuieli cu serviciile executate de terti

- Diferentele nefavorabile de curs valutar aferente avansurilor de trezorerie in valuta, la lichidarea acestora sau la inchiderea exercitiului financiar

Valoarea avansurilor de trezorerie acordate si nedecontate

S.F.D.

 

2.Contabilitatea viramentelor interne

Mijloacele de trezorerie ale agentilor economici pot face obiectul unor transferuri intre conturile lor de gestionare (intre conturile de disponibilitati deschise la banci diferite sau intre conturile bancare si casieria unitatii). Exista posibilitatea ca sumele iesite dintr-un cont-sursa sa nu apara concomitent in documentele care sa justifice inregistrarea lor in acelasi timp, intr-un cont-destinatie.

Pentru a oferi posibilitatea evidentierii unor asemenea operatiuni in mod distinct si separat in mai multe registre s-a introdus un cont ajutator, de asteptare, 581 'Viramente interne', cu ajutorul caruia se inregistreaza transferul de disponibilitati banesti intre conturile de trezorerie. Functiunea completa a contului 581 'Viramente interne' este urmatoarea:

Debit 581 'Viramente interne' Credit

- Sumele pastrate in conturile de disponibilitati la banca virate la alta banca, in lei sau devize

- Sumele intrate in conturile de disponibilitati la banca virate de la o alta banca, in lei sau devize

- Sumele eliberate in numerar de banca, in lei sau in devize

- Sumele acreditivelor expirate si returnate, in conturile de disponibilitati

- Sumele virate pentru deschiderea de acreditive, in lei sau in devize- Sumele virate in conturile de la banca pentru depuneri in numerar, in lei sau devize

- Sumele depuse, in lei sau devize, din casierie in conturile de la banca

- Sumele intrate in numerar de la banca pentru casieria unitatii, in lei sau in valuta

- Sumele acreditivelor expirate si virate in conturile de disponibilitati bancare, in lei si valuta

- Sumele acreditivelor deschise in lei sau in valuta

Sumele virate dintr-un cont de trezorerie si neajunse in alt cont de trezorerie

S.F.D.

Folosirea acestui cont se explica prin aceea ca intre momentul depunerii pe baza de borderou la banca a ordinului de plata si a documentelor justificative privind transferul efectiv de sume intre conturile de trezorerie si consemnarea lor in extrasul de cont poate interveni un anumit interval de timp.

Inregistrari in acest cont au aparut pe parcursul lucrarii la conturile Conturi curente la banci”, 531 ”Casa”, 541 ”Acreditive”.

3. Contabilitatea provizioanelor pentru deprecierea conturilor de trezorerie

Pentru elementele de trezorerie se pot constitui provizioane de depreciere cand la inventarierea de la sfarsitul exercitiului valoarea lor de utilitate (de inventar, de piata) este inferioara valorii de intrare (de achizitie, de cumparare) a acestora. Pentru asemenea deprecieri probabile se formeaza provizioane pe seama cheltuielilor.

Daca in perioada urmatoare elementele de trezorerie ies din patrimoniul intreprinderii, provizioanele aferente acestora, constituite anterior, ramanand fara obiect se anuleaza. In situatia ca pentru elementele de trezorerie din patrimoniul unitatii, in exercitiile urmatoare, deprecierea creste sau descreste, atunci provizioanele aferente existente se suplimenteaza sau se diminueaza. Asemenea provizioane fac obiectul conturilor sintetice de gradul I:

591 ' Provizioane pentru deprecierea investitiilor financiare la societati din cadrul grupului';

592 'Provizioane pentru deprecierea actiunilor proprii';

593 'Provizioane pentru deprecierea actiunilor';

595 'Provizioane pentru deprecierea obligatiunilor emise si rascumparate';

596 'Provizioane pentru deprecierea obligatiunilor';

598 'Provizioane pentru deprecierea altor investitii financiare si creante asimilate'.

Cu ajutorul acestor conturi rectificative se tine evidenta constituirii provizioanelor pentru deprecierea investitiilor financiare la societatile din cadrul grupului, actiunilor proprii, actiunilor, obligatiunilor emise si rascumparate, obligatiunilor si altor investitii financiare si creante asimilate, precum si a suplimentarii, diminuarii sau anularii acestora, potrivit legii. Toate aceste conturi sunt de pasiv. Functiunea contabila a conturilor din grupa 59 'Provizioane pentru deprecierea conturilor de trezorerie' se prezinta astfel:

Debit 59 'Provizioane pentru deprecierea conturilor de trezorerie' Credit

- Sumele reprezentand diminuarea sau anularea provizioanelor privind deprecierea elementelor de trezorerie

- Sumele reprezentand constituirea sau majorarea provizioanelor pentru deprecierea elementelor de trezorerie, constatate cu ocazia inventarierii

S.F.C.

Valoarea provizioanelor existente pentru deprecierea elementelor de trezorerie
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu