Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Posibilitati de informatizare a calculelor contabilitatii in sfera trezoreriei

Posibilitati de informatizare a calculelor contabilitatii in sfera trezoreriei
POSIBILITATI DE INFORMATIZARE A CALCULELOR CONTABILITATII IN SFERA TREZORERIEI

In conditiile in care volumul de informatii, frecventa si viteza lor de raspandire cresc exponential, managerul de astazi trebuie sa stapaneasca mijloacele de informatie. Adaptabilitatea si viteza de reactie fata de evolutia economica, tehnologica si sociala pe plan local sau global reprezinta noile aptitudini care trebuie sa le regasim la managerul contemporan, iar sistemul informational este elementul cheie si punctul principal de sprijin al acesteia. Informatiile pe care le ofera contabilitatea dintr-o intreprindere au o importanta deosebita, atat pentru intreprinderea care le furnizeaza, cat si pentru ceilalti participanti la viata economica a unei societati si pentru natiune in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Sistemul informational pentru conducere este un set de resurse umane si de capital, investite intr-o unitate economica, in vederea colectarii si prelucrarii datelor necesare producerii informatiilor, care vor fi folosite la toate nivelurile conducerii planificate si controlul activitatilor organizatiei

Datele reprezinta elementele de intrare in procesul de prelucrare fiind formate din cifre, cuvinte, simboluri etc., constituind obiectul de prelucrare care prin conversie devin informatii.
Informatia reprezinta o forma scrisa, susceptibila de a aduce cunostinte. Informatia reda in mod specific imaginea realitatii economico-sociale, fiind destinata functiei de gandire umana in vederea descifrarii semnificatiei si transformarea acesteia prin factorul uman decizional in decizii menite sa regleze intregul sistem cibernetic condus.

Sistemul informational cuprinde totalitatea principiilor si metodelor, procedeelor si mijloacelor (tehnica de calcul, personal specializat) folosite pentru generarea, alegerea, transmiterea, stocarea si prelucrarea datelor in vederea analizei si transmiterii informatiilor catre sistemul de conducere in scopul fundamentarii deciziilor pentru intregul sistem.

Sistemul informatic reprezinta o componenta a sistemului informational in care operatiile de prelucrare a datelor se realizeaza automat cu ajutorul echipamentelor de calcul si in primul rand al calculatoarelor electronice. Structural acest sistem este format din: sistemul electronic de calcul (hardware si software); programe de aplicatii; date de prelucrat; resurse umane si cadru organizatoric. Pentru specificul activitatii economice, cele mai adecvate structuri de date sunt fisierele si bazele de date.

Fisierul este o structura de date, omogena din punct de vedere al semnificatiei si al cerintelor de prelucrare, inregistrate pe un suport si care pot fi prelucrate individual.

Baza de date este un ansamblu integrat de inregistrari sau de fisiere reunite si structurate in mod logic. Ansamblul de programe care realizeaza gestiunea si prelucrarea complexa a datelor si a relatiilor dintre ele, in conditii de multiacces a utilizatorilor poarta numele de sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD).

SGBD-ul reprezinta un ansamblu coordonat de programe care permite descrierea, memorarea, manipularea, interogarea, si tratarea datelor continute intr-o baza de date.

Banca de date reprezinta un sistem de colectii de date aflate in interdependenta, impreuna cu mijloacele informatiei utilizate la memorarea centralizata si prelucrarea lor seriala sau conversationala. Banca de date are in structura ei urmatoarele elemente: baza/bazele de date; sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD); sistemul electronic de calcul si/sau teleprelucrarea asociata; programele de aplicatii; utilizatorii.Aparitia notiunii de informatie utilizata astazi pe scara foarte larga se afla in stransa legatura cu prelucrarea diferitelor tipuri de date. Notiunea de informatie are un mare grad de generalizare, fiind intalnita in toate domeniile activitatii umane. Orice sistem natural sau socio-economic nu este posibil fara un schimb de informatii atat in interiorul sistemului propriu, cat si intre sistemul respectiv si alte sisteme exterioare.

Sursa initiala din care se obtin informatiile sunt datele prin care se prezinta starea la un moment dat al unui fenomen sau proces care se exprima prin siruri de caractere, litere, simboluri.

Pentru a-si indeplini rolul sau, informatia trebuie sa parcurga in mod necesar un anumit traseu din momentul producerii si pana in momentul aplicarii deciziilor luate pe baza sa. Acest drum poarta numele de circuit informational, iar o sectiune din acest circuit reprezinta fluxul informational.

De asemenea, apreciem ca informatia contabila dispune de insusiri care o fac sa fie preferata calitativ: este mai exacta, fiind corelata cu realitatea pe care o exprima; este consistenta, furnizand cunostinte complete pentru utilizatorul avizat; este relevanta, continand suficiente elemente pentru luarea deciziilor; este completa si accesibila. In cea mai mare parte a activitatilor de mai sus sunt asigurate prin sistemul informational, care este un instrument direct al sistemului de conducere.

CONCLUZII SI PROPUNERI

Perioada dificila prin care trece economia romaneasca isi pune amprenta asupra raporturilor economico-financiare ale unei intreprinderi. Rolul trezoreriei, mai ales in acest context, este foarte important, intreprinderea trebuind sa faca fata tuturor obligatiilor banesti, deci fiind obligata sa-si asigure lichiditatile necesare desfasurarii normale a activitatii.

Trebuie retinut faptul ca o activitate rentabila nu implica neaparat si existenta disponibilitatilor necesare achitarii obligatiilor la un moment dat. Lipsa acestor disponibilitati presupune apelarea la imprumuturi, care, de cele mai multe ori, nu sunt avantajoase pentru intreprindere.

In conditiile in care volumul de informatie creste exponential, iar nevoia de adaptare la rigorile economiei de piata devine mai impetuoasa, gestionarea corecta a disponibilitatilor intreprinderii fara risipa si cu respectarea planurilor propuse devin o necesitate.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu