Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie » contabilitate
Prezentarea informatiilor financiare istorice referitoare la tranzactiile cu parti afiliate

Prezentarea informatiilor financiare istorice referitoare la tranzactiile cu parti afiliate
PREZENTAREA INFORMATIILOR FINANCIARE ISTORICE REFERITOARE LA TRANZACTIILE CU PARTI AFILIATE

Tranzactiile intre intreprinderile care sunt considerate „parti afiliate” , in conformitate cu IAS – 24, Standardul International de Contabilitate , trebuie sa fie prezentate adecvat in situatiile financiare ale intreprinderilor. Pentru a asigura transparenta in prezentarile situatiilor financiare, o entitatile trebuie sa prezinte informatii despre natura, tipul si elementele tranzactiilor cu parti afiliate.

Desi IAS 24 declara categoric ca „relatiile dintre partile afiliate sunt o caracteristica normala a comertului si afacerilor”, recunoaste totusi ca o relatie intre parti afiliate ar putea avea un efect asupra pozitiei financiare si a rezultatelor operationale ale intreprinderii care raporteaza, datorita posibilitatii ca tranzactiile intre partile afiliate sa nu fie efectuate la aceleasi sume ca intre partile care nu sunt afiliate si astfel, cere ca tranzactiile intre parti afiliate sa fie prezentate de catre intreprinderea care raporteaza. Pentru aceste considerente, ISA – 550 prebede ca „auditorul trebuie sa efectueze procedurile de audit concepute in vederea obtinerii probelorde audit adecvate si suficiente privind identifiarea si prezentarea de catre conducerea partilor afiliate, precum si a efectuui tranzactiilor cu partile afiliate care sunt semnificative pentru situatiile financiare.”
Acest standard este operativ de mai bine de un deceniu, desi s-a formulat aprecierea ca in anumite tari, tranzactiile cu parti afiliate inca nu sunt prezentate corect in declaratiile financiare pregatite conform IAS 24. Acest lucru se datoreaza probabil naturii sensibile a unor astfel de raportari. Desi se gasesc note la subsolul declaratiilor financiare sub titlul „tranzactii intre parti afiliate”, este evident ca intreaga gama de prezentari cerute de IAS 24 lipseste de obicei. De exemplu, se pare ca exista o opozitie din partea entitatilor corporative in a raporta anumite tipuri de tranzactii intre partile afiliate, cum ar fi imprumuturile pentru directori sau personalul cheie al managementului sau membrii apropiati ai familiilor acestora. Se pare ca in anumite tari, in special in tarile in curs de dezvoltare, unde anumite tactici agresive de afaceri sau angajarea excesiva a membrilor famililor este un lucru obisnuit, prezentarea unor astfel de tranzactii intre partile afiliate la subsolul declaratiilor financiare este pusa sub semnul intrebarii de catre utilizatorii declaratiilor financiare. Astfel, prezentarea informatiilor referitoare la tranzactiile cu parti afiliate este de obicei o problema de contencios in auditul statutar in anumite tari.

Prezentarea informatiilor referitoare la partile afiliate sunt descrise de majoritatea standardelor de contabilitate din lume, inclusiv de US GAAP si UK GAAP. Echivalentul in US GAAP al IAS 24 este SFAS 57, „Prezentarea informatiilor referitoare la partile afiliate”, care a fost emis in martie 1982. Pe de alta parte, standardul UK, FRS 8, „Prezentarea informatiilor referitoare la partile afiliate”, care este o promulgare relativ recenta in acest subiect, a fost emis in 1995. Exista unele diferente semnificative intre standardele US si UK si IAS 24; oricum, in general, aceste trei standarde ar putea fi considerate similare.

Definirea termenilor

Parti afiliate. Entitatile sunt considerate ca fiind parti afiliate atunci cand una dintre ele, in mod direct sau indirect, prin unul sau mai multi intermediari are abilitatea de a o controla pe cealalta, are interese care ii ofera influenta semnificativa in luarea deciziilor sau detine controlul comun.

Partea reprezinta o entitate asociata, o asociere in participatie, un membru al personalului – cheie din conducerea societatii-mama sau a entitatii, un membru apropiat al familiei, o entitate controlata, sau influentata semnificativ.

Membrii apropiati ai familiei. Corespunzator prevederilor IAS 24, membrii apropiati ai familiei unui individ sunt definiti ca fiind „acei membrii de la care se asteapta sa influenteze, sau sa fie influentati de catre acea persoana, in probleme legate de intreprindere.”Intre acestia sunt: partenerii de viata si copii,copii partenerului de viata si persoanele dependente ale persoanei sau ai partenerului de viata al acesteia .

Controlul reprezinta capacitatea de a guverna politicile financiare si de exploatare ale unei entitati penru a obtine beneficii din activitatile sale. Se considera ca o intreprindere are abilitatea de a controla o alta intreprindere daca indeplineste una din cele doua conditii de mai jos:

(1) detine, direct sau indirect, prin filiale, mai mult de jumatate din voturile intreprinderii; sau

(2) detine un interes substantial in numarul de voturi impreuna cu puterea de a conduce, prin statut sau intelegere, politicile operationale si financiare ale managementului acelei intreprinderi.

Personal cheie al managementului. In IAS 24, personalul cheie al managementului este definit ca fiind „acele persoane care au autoritatea si raspunderea de a planifica, conduce si controla activitatile de raportare ale intreprinderii, inclusiv directorii companiei si membrii apropiati ai familiilor lor.”

Tranzactii cu parti afiliate. Tranzactiile cu parti afiliate sunt relatii intre partile afiliate implicand transferul de resurse, servicii si obligatii intre ele, indiferent daca este stabilit sau nu, un pret pentru ca tranzactia sa se poata realiza.

Influenta semnificativa. IAS - 24 considera abilitatea unei intreprinderi de a participa la luarea deciziilor privind politicile financiare si de exploatare ale unei entitati, dar care nu detine controlul asupra acelor politici. Influenta semnificativa poate fi castigata prin participare la capital, prin statut sau prin contract.Nevoia pentru prezentarea informatiilor despre partile afiliate

Din motive strategice, intreprinderea indeplineste uneori anumite aspecte ale activitatii sale de afaceri prin asocieri sau filiale. De exemplu, pentru a asigura materiile prime, o intreprindere ar putea decide sa achizitioneze o mare parte a necesarului sau (de materie prima) prin agentii, rol ce poate fi indeplinit de catre vehicule obisnuite de integrare verticala. Alt exemplu al acestui fenomen ar putea fi urmatorul: o intreprindere ale carei filiale sunt implicate in diferite afaceri care nu sunt similare cu afacerea companiei mama, ar putea decide sa faca investitii substantiale in afacerea principalului sau furnizor. Astfel, ar putea controla sau exercita o influenta semnificativa asupra deciziilor financiare si operationale ale principalului sau furnizor. Astfel de relatii si tranzactii intre partile afiliate reprezinta un viitor normal al comertului si afacerilor. Totusi relatiile si tranzactiile partilor afiliate s-ar putea sa nu intre in vigoare datorita proprietatii comerciale. Mai mult, o relatie intre parti afiliate ar putea avea un impact asupra pozitiei financiare si a rezultatelor operationale ale intreprinderii care raporteaza datorita oricaruia din urmatoarele motive:

Partile afiliate ar putea participa la anumite tranzactii intre ele, la care parti neafiliate sa nu doreasca sa participe.

Sumele pentru tranzactiile dintre partile afiliate ar putea sa nu fie comparabile cu sumele stabilite pentru tranzactii similare intre parti neafiliate.

In majoritate existenta relatiei ar putea fi suficienta pentru a afecta raportarile intreprinderii cu alte parti (neafiliate). De exemplu, o intreprindere poate impiedica achizitionarea de la cel mai mare furnizor al sau, prin achizitionarea unei filiale care apartine competitorului furnizorului sau.

Tranzactiile intre intreprinderi nu ar fi avut loc daca relatiile intre partile afiliate nu ar fi existat. De exemplu: o companie vinde intreaga productie unui asociat. Acasta entitate nu ar fi supravietuit, dar datorita relatiilor cu partile afiliate, se descurca cu toate ca nu are cumparatori pentru bunurile sale. Cu alte cuvinte, singurul motiv pentru care se mai afla inca in lumea afacerilor se datoreaza faptului ca a putut vinde unui asociat intreaga productie, care s-a angajat sa faca acest lucru. De asemenea, motivul pentru care isi vinde productia unui asociat, este ca astfel poate depasi cel putin pragul limita si isi poate recupera cel putin costurile, ceea ce este mult mai bine decat sa incerce sa vanda in cantitati mai mici unor straini pentru a obtine profit si sa ramana cu o cantitate foarte mare de marfa nevanduta in stoc).

Scopul standardului

IAS 24, „Prezentarea informatiilor referitoare la tranzactiile cu parti afiliate” se aplica partilor afiliate si tranzactiilor dintre intreprinderea care raporteaza si partile ei afiliate. Cerintele acestui standard se aplica situatiilor financiare ale fiecarei intreprinderi care raporteaza, inclusiv societatii – mama.

Tranzactiile cu parti afiliate

ISA – 550 atrage atentia auditorului asupra tranzactiilor care par a fi neobisnuite in circumstantele date si care pot indica existenta unor parti afiliate neidentificate anterior, precum:

Tranzactii care au termenii contractuali anormali, cum ar fi preturile, ratele dobanzilor, garantiile sau termenele de rambursare.Tranzactii care nu prezinta un motiv comercial logic pentru a avea loc.

Tranzactiile in care fondul este diferit de forma.

Tranzactii desfasurate intr-o manierea neobisnuita.

Tranzactii importante, sau cu un volum important de desfasurare, cu anumiti clienti sau furnizori, comparativ cu altii.

Tranzactii neinregistrate, cum ar fi primirea sau furnizarea de servicii de management nefacturate, neincasate.

De asemenea standardul subliniaza procedurile de audit care pot identifica existenta tranzactilor cu parti afiliate, precum:

Teste detaliate ale tranzactiilor si soldurilor.

Examinarea/analiza proceselor – verbale de la intrunirile actionarilor si persoanelor insarcinate cu guvernanta.

Revizuirea inregistrarilor contabile pentru tranzactii sau solduri mari sau neobisnuite, acordand o atentie deosebita tranzactiilor recunoscute la finele perioadei de raportare sau aproape de aceasta data.

Revizuirea confirmarilor pentru imprumuturile de primit si de platit si a confirmarilor primite de la banci.

Revizuirea tranzactiilor de investitii in titluri de participare la capitalurile proprii intr-o asociere in participatie sau intr-o alta entitate.

In cazul in care auditorul nu poate obtine suficiente probe de audit adecvate cu privire la partile afiliate si tranzactiile cu astfel de parti sau concluzioneaza ca prezentarea acestora in situatiile financiare nu este adecvata, auditorul trebuie sa modifice raportul de audit in mod corespunzator.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu