Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » economie » contabilitate
Structura imobilizarilor

Structura imobilizarilorStructura imobilizarilor

O componenta importanta a patrimoniului agentilor economici o constituie capitalul imobilizat in bunuri si valori destinate sa deserveasca activitatea pe o perioada mai mare de un an si care, in majoritatea lor, se consuma treptat.

Elementele patrimoniale de aceasta natura sunt denumite imobilizari sau active imobilizate si constituie suportul tehnico-material si financiar necesar desfasurarii activitatilor cu caracter productiv si prestari servicii, precum si celor din alte domenii de activitate. Ele reprezinta elemente indispensabile pentru realizarea obiectului de activitate al unitatilor patrimoniale, caracterizandu-se prin aceea ca se folosesc o perioada indelungata si nu se consuma la prima utilizare, iar valoarea pe care o au se recupereaza de regula in mod esalonat, prin includerea in cheltuieli.

De altfel, in Regulamentul contabil se arata ca 'activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unitatii patrimoniale, care nu se consuma la prima utilizare'.

Pentru organizarea contabilitatii imobilizarilor se are in vedere continutul lor economic, in functie de care sunt delimitate urmatoarele categorii importante sau obiecte de evidenta: imobilizari necorporale, corporale, in curs si financiare.Imobilizarile necorporale, denumite si imobilizari nemateriale, se caracterizeaza prin faptul ca nu imbraca fizic forma de bunuri materiale concrete si cuprind cheltuielile de constituire sau extindere, cheltuielile de cercetare-dezvoltare, concesiunile, imobilizarile necorporale de natura superficiei sau uzufructului, brevetele, licentele, marcile de fabrica sau de comert si alte drepturi similare, fondul comercial si alte imobilizari necorporale. Aceste categorii de bunuri nemateriale, precum si elementele concrete pe care le contin reprezinta obiecte de evidenta.

Cheltuielile de constituire sau extindere se refera la cheltuielile privind infiintarea si dezvoltarea unitatilor patrimoniale, dintre care se amintesc: taxele de inscriere si inmatriculare, cheltuielile efectuate cu emiterea si vanzarea de actiuni, cheltuielile de prospectare a pietei si de publicitate s.a.

Cheltuielile de cercetare-dezvoltare se concretizeaza in lucrarile sau obiectivele de cercetare strict individualizate, pentru care este garantata eficienta aplicarii in cadrul unitatii patrimoniale care le realizeaza, inclusiv cu descoperirea rezervelor de substante minerale utile, neconcretizate in mijloace fixe, la zacaminte puse in exploatare.

Concesiunile, imobilizarile necorporale de natura superficiei si a uzufructului, brevetele, licentele si alte valori similare cuprind cheltuielile prilejuite de preluarea bunurilor in concesiune, pentru achizitionarea brevetelor, licentelor, know-how-urilor, marcilor de fabrica si de comert si a altor drepturi de proprietate industriala si intelectuala similare, precum si pentru dobandirea unor bunuri cu caracter de proprietate si/sau folosinta temporara.

Fondul comercial reprezinta diferenta intre valoarea de aport sau costul de achizitie, dupa caz, a fondului de comert si valoarea elementelor de activ din care acesta este constituit. Se au in vedere elementele de patrimoniu care au influenta favorabila asupra mentinerii sau dezvoltarii potentialului unitatii, cum sunt: clientela, vadul comercial, segmente de piata, reputatia si alte elemente necorporale.

Alte imobilizari necorporale cuprind, pe de o parte, programele informatice create de unitate sau achizitionate de la terti, pentru necesitatile de utilizare proprii, iar pe de alta parte imobilizarile necorporale care nu se incadreaza in categoriile anterioare.

Imobilizarile corporale, denumite si imobilizari materiale sau active fixe, sunt constituite din terenuri si mijloace fixe.

Terenurile cuprind atat terenurile propriu-zise, cat si amenajarile de terenuri, iar ca obiect de evidenta este considerat fiecare teren incadrat intr-o grupa sau categorie, dupa cum urmeaza: terenuri agricole si silvice; terenuri fara constructii; terenuri cu zacaminte; terenuri de constructii; alte terenuri.

Mijloacele fixe sunt incadrate in 6 grupe principale si anume: 1- Constructii; 2-Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru); 3-Aparate si instalatii de masurare, control si reglare; 4- Mijloace de transport; 5-Animale si plantatii; 6-Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.

In categoria mijloacelor fixe se incadreaza orice obiect singular sau complex de obiecte ce se utilizeaza in mod independent si indeplineste cumulativ urmatoarele doua conditii:


- are o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita prin hotarare de Guvern, care in prezent este de 1800 lei;

- are o durata de utilizare mai mare de un an.

Imobilizarile in curs se refera la acele imobilizari care nu sunt terminate, aflandu-se in diferite faze de executie, precum si la cele finalizate dar nereceptionate, devenind ulterior imobilizari corporale si intr-o mica masura necorporale.

Imobilizarile financiare reprezinta o modalitate distincta de plasare a capitalului disponibil sau a altor actiuni si drepturi de creanta ale unei unitati patrimoniale prin 'penetrarea' in capitalul altei societati comerciale careia ii sunt necesare resurse financiare in vederea dezvoltarii activitatii, precum si in scopul extinderii relatiilor economice in domeniul productiv sau comercial. Sunt constituite din titluri de participare detinute in capitalul altor societati comerciale, din titluri si creante imobilizate detinute cu scopul de a exercita controlul sau pentru a influenta activitatea altor unitati patrimoniale si de a obtine venituri. Este considerat obiect de evidenta fiecare categorie de titluri si creante imobilizate delimitate in mod riguros in functie de valoarea de intrare in patrimoniu, data achizitiei, emitentul titlurilor.

Titlurile de participare sunt constituite din actiuni sau alte titluri de valoare detinute in capitalul altor unitati patrimoniale cu scopul exercitarii unui control sau unei influente notabile si implicit pentru realizarea unui profit.

Titlurile imobilizate ale activitatii de portofoliu si alte titluri imobilizate se refera la acele titluri pe care unitatea le dobandeste pe o perioada indelungata in vederea realizarii unor venituri financiare, fara sa poata interveni in gestiunea unitatii emitente.

Creantele imobilizate sunt constituite din creantele legate de participatii, imprumuturile acordate pe termen lung si alte creante imobilizate.

Creantele legate de participatii se constituie cu ocazia acordarii de imprumuturi unitatilor patrimoniale la care se detin titluri de participare.

Imprumuturile pe termen lung se acorda tertilor, pe baza de contracte, in scopul perceperii de dobanzi.

In categoria altor creante imobilizate se includ garantiile si cautiunile depuse la alte unitati patrimoniale, precum si depozitele la termen pentru disponibilitati in valuta.

In legatura cu structura si continutul imobilizarilor se va reveni in paragrafele urmatoare cu prilejul prezentarii problemelor referitoare la organizarea contabilitatii activelor in cauza.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu