Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie » finante banci
Automatele bancare

Automatele bancare


Automatele bancare

Automatul bancar ATM (Automated Teller Machine) sau bancomatul este un terminal pentru primirea/ eliberarea de numerar sub forma de bancnote, primirea de cecuri pentru incasare, transferuri de plati de servicii sau transferuri de fonduri intre conturile titularului de card, furnizarea unor informatii de cont si consultanta bancara. Din punct de vedere fizic, ATM-ul este un seif blindat care are in interior o parte electromecanica si una informatica. Partea electromecanica cuprinde un numar de doua-sase casete cu bancnote , un mecanism de preluare a bancnotelor din casete si de transport catre echipamentul de numarare si apoi de depunere spre eliberare de numerar, cititoare optice si magnetice pentru cecuri si bancnote, imprimante pentru chitantele emise, imprimanta pentru tiparirea jurnalului de operatiuni si o caseta pentru eliberarea de valori ca timbre, bonuri valorice sau cupoane, toate actionate electronic[1].

Partea electronica consta intr-un calculator cu hard si softuri specifice de operare, microprocesor, modem, cititoare de carduri, module de comanda, interfete cu parte electromecanica si un echipament de blocare conectat la sistemul de alarme al utilizatorului.

In exterior, ATM-ul dispune de un ecran pentru afisarea instructiunilor de lucru, o fanta[2] pentru introducerea cardului in vederea transmiterii informatiilor la centrul informatic al bancii si primirii raspunsului, o fanta pentru cecuri, o fanta pentru distribuirea de timbre, bonuri cupoane, o tastatura pentru suma de bani depusa/solicitata sau plata serviciilor si o fanta cu sertar pentru primirea/eliberarea numerarului. La primirea informatiilor privind golirea casetelor, acestea se transmit personalului de la centrul de procesare insarcinat cu inlocuirea casetelor. Pentru fiecare tip de servicii (primire/eliberare numerar, plati de servicii sau obtinerea de informatii) se folosesc softuri specifice care comanda succesiunea operatiunilor.



Fluxul operational pentru eliberarea numerarului este urmatorul:

- introducerea cardului in nisa pentru carduri;

- tastarea PIN-ului (se admite numai o singura greseala de tastare, la a doua greseala cardul se retine de ATM);

- tastarea sumei dorite care nu trebuie sa depaseasca limita prevazuta in conventie;

- eliberarea numerarului si debitarea contului de card;

- eliberarea chitantei;

- restituirea cardului.

In cea ce priveste operatiunile de plata sau obtinerea informatiilor de cont, acestea se regasesc in meniul care se afiseaza pe ecran, dintre care cele mai frecvente se refera la:

- plata facturilor pentru servicii de telefon, electricitate, gaze;

- rambursarea ratelor de credite, plata dobanzilor, a comisioanelor, obtinerea de extrase si alte informatii de cont;

- oferirea unor informatii de piata monetara, operatiuni de cash management.

In toate cazurile se introduc prin taste datele solicitate prin meniu si se asteapta confirmarea tranzactiei. In unele cazuri pot aparea mai multe variante si atunci trebuie sa se opteze pentru una dintre ele. In final, aparatul elibereaza o chitanta privind operatia efectuata si returneaza cardul.

Pentru a facilita efectuarea operatiunilor, bancomatele se amplaseaza in locuri frecventate de populatie, ca banci, spatii comerciale, pe strazi sau alte locatii publice si functioneaza fara intrerupere.

Deservirea in bune conditii a populatiei necesita alimentarea periodica cu fonduri, asigurarea securitatii necesare, asistenta permanenta de la centrul informatic pentru rezolvarea eventualelor probleme, intretinerea operativa pentru inlaturarea unor defectiuni ce pot aparea si inlocuirea echipamentelor cu altele mai performante, ceea ce presupune cheltuieli importante.

Aceasta activitate devine eficenta de la un anumit numar de carduri emise (circa 500 mii buc), astfel ca numai bancile cu o putere financiara mai mare isi pot permite mentinerea unei retele dezvolate. Acest aspect nu afecteaza populatia intrucat operatiunile se pot efectua la orice bancomat, urmand ca bancile sa se deconteze intre ele.



Vasile Dedu, Adrian Enciu, Stanel Ghencea- Produse si servicii bancare, Editura ASE Bucuresti, 2008, p 261-263

Deschidere sau crapatura ingusta





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.