Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » economie » finante banci
Proiect finante banci - BANACA

Proiect finante banci - BANACABANCA

1.Prezentare generala, obiectul de activitate, stadiul actual al afacerii

Prezentare generala

BANCA este societate deschisa pe actiuni si functioneaza ca persoana juridica romana in conformitate cu legislatia privind societatile comerciale, Legea bancara nr. 58/1998, Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori, reglementarile Bancii Nationale a Romaniei, ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si prevederile Actului Constitutiv.
Situatie juridica:

Sediu: Bd. Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucuresti

Capital Social in RON: 696.901.340Lei

Nr.Registrul Comertului: J40/608/1991

Nr.Registrul Bancar PJR-40-007/1999

Cod Fiscal: R361579/1992

La infiintare capitalul social subscris era de 3.484.506.700.000 lei, impartit in 696.901.340 actiuni nominative, in valoare de 5000 lei fiecare.

Capitalul social a fost varsat astfel:

Numerar:3.456.971.077.000 lei, din care:

-1.884.925.554.637. lei

- 82.204.662 dolari SUA, la cursul de schimb valutar de 19.123,56 lei/un dolar.

Natura: 27.535.623.000 lei

In aprilie 2005 capitalul social a fost majorat la 696.901.340 RON, iar actiunile au valoarea nominala de 10000 lei/actiune.

Obiectul de activitate

Activitatea principala a bancii este:” Alte activitati de intermedieri monetare” si domeniul principal este :”Intermediere monetara”.

Obiectul de activitate al bancii il constituie:

a)      Acceptarea de depozite;

b)      Contractarea de credite, operatiuni de factoring si scontarea efectelor de comert, inclusiv forfetare;

c)      Emiterea si gestiunea instrumentelor de plata si de credit;

d)      Plati si decontari;

e)      Transferuri de fonduri:

f)       Emiterea de garantii si asumarea de angajamente;

g)      Tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu instrumente monetare negociabile (cecuri, cambii, bilete la ordin, certificate de depozit);

h)      Tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu titluri de stat;

i)        Tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu metale pretioase, obiecte confectionate din acestea si pietre pretioase;

j)        Tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu valuta;

k)      Actionarea ca agent custode pentru valori mobiliare;

l)        Desfasurarea de activitati de depozitare pentru fonduri deschise si societati de investitii;

m)            Inchirierea de casete de siguranta;

n)      Consultanta financiar-bancara;

o)      Operatiuni de mandat:

Negocierea si incheierea de contracte de asigurare in numele si pe seama societatilor specializate in aceasta activitate si prestarea de servicii in vederea realizarii acestor obiective;

Plata beneficiilor cuvenite detinatorilor de titluri de participare ale fondurilor deschise de investitii si respectiv a dividendelor cuvenite actionarilor societatilor de investitii in numele si pe seama acestor fonduri si societati de investitii;

Distribuirea de titluri de participare ale fondurilor deschise de investitii;

Distribuirea catre public, in calitate de membra a unui grup de vanzare, a valorilor mobiliare ce fac obiectul unei oferte publice;

Actionarea ca agent in cadrul contractelor de credit sindicalizat, in baza mandatului primit de la celelalte banci cofinantatoare.

In realizarea obiectului de activitate si operatiunilor corespunzatoare acestuia, Banca elaboreaza reglementari proprii referitoare la desfasurarea activitatii, care se aproba de Consiliul de Administratie sau Comitetul de Directie, dupa caz.

Stadiul actual al afacerii

BANCA este cea mai importanta banca privata si a doua banca din Romania, avand a doua capitalizare bursiera la Bursa de Valori Bucuresti (peste 2 miliarde de euro la martie 2005). Capitalul BANCA este detinut in majoritate de unul dintre cele mai importante grupuri bancare din zona euro, Societe Generale.

Prin intermediul filialelor sale specializate-BANCA Sogelease, in domeniul leasing-ului operational si financiar, ALD Automotive, specializata in managementul flotelor de autovehicule, BANCA/SG Corporate Finance, care acorda servicii de consiliere in domeniul privatizarilor, fuziunilor si achizitiilor, BANCA Securities, una dintre primele societati de brokeraj de piata romaneasca, BANCA Finance Credite de Consum, prin care se deruleaza mare parte din activitatea de creditare a populatiei, BANCA- Goupe Societe Generale este capabila sa ofere o gama completa de produse si servicii de inalta calitate, care sa raspunda exigentelor clientilor sai, persoane individuale si societati.

Directiile principale de dezvoltare ale bancii sunt:

v    Banca persoanelor fizice

v    Banca intreprinderilor

v    Banca de investitii

BANCA isi desfasoara activitatile in principal pe 3 piete:

Banca de retail

Banca are 1.360.000 clienti persoane fizice si peste 1.000.000 posesori de carduri.

Ea este unul din liderii de pe piata cardurilor bancare si a creditelor de consum.Activitatea de credite de consum la locul vanzarii se dezvolta prin filiala sa specializata, BANCA Finance Credite de Consum.

Cotele de piata variaza intre 15-20%, in functie de produse.

Gama de produse si servicii comercializate se imbogateste in permanenta, in paralel cu cresterea nivelului de viata al populatiei.

Banca de referinta a intreprinderilor

BANCA are o indelungata experienta si o expertiza recunoscuta in domeniul finantarii intreprinderilor.

Este prima banca din sectorul privat romanesc, atat pe segmentul IMM-urilor, cat si pe cel al marilor intreprinderi.Ea este prezenta in toate ramurile economiei, precum si in cadrul colectivitatilor locale.

In afara finantarilor clasice, gama sa de produse si servicii acopera gestionarea fluxurilor, factoring-ul intern si extern si leasing-ul, prin intermediul filialei sale specializate, BANCA Sogelease.

De asemenea, BANCA are un rol important, in colaborare cu Grupul Societe Generale, in relatia cu societatile multinationale.

Banca de investitii

Prin intermediul celor doua entitati specializate, BANCA/SG Corporate Finance si BANCA Securities, BANCA ofera servicii complete de consultanta in materie de fuziuni-achizitii si privatizari, ca si in intermedierea de valori mobiliare.

BANCA participa, de asemenea, la numeroase finantari structurate in cadrul unor proiecte importante, realizate cu sprijinul serviciilor specializate ale Grupului Societe Generale.

De asemenea, o filiala de administrare a activelor a Grupului Societe Generale, SGAM BANCA, comercializeaza, prin intermediul retelei BANCA, un fond mutual de plasament

BANCA este a doua Banca din Romania dupa totalul bilantului fiind o banca globala.Conjugand dinamism comercial, proximitate si calitatea serviciului, reteaua BANCA constituie un atu competitiv major.Sub auspiciile unei marci recunoscute si apreciate, BANCA isi desfasoara activitatea pe baza unei retele care numara peste 257 agentii, raspandite in toate regiunile tarii.

In 2004 banca a lansat un program intensiv de deschidere de noi unitati, care va continua si in anii urmatori. Aceste unitati se integreaza usor in viata comunitatii, fiind situate in zone rezidentiale ale clientelei individuale, in universitati, in galerii comerciale, in institutii publice.

Pentru a retrage numerar, a obtine informatii cu privire la soldul conturilor de card sau pentru a plati facturile Orange si Connex: reteaua de ATM-uri permite realizarea acestor operatiuni in deplina siguranta.

BANCA este formata din 7 grupuri, fiecare grup avand arondate mai multe judete.Fiecare grup are in componenta sucursale judetene, agentii si reprezentante.

Agentia Rogerius Oradea face parte din Grupul Cluj, unde sunt arondate judetele Bihor, Bistrita-Nasaud si Cluj.Grupul Cluj are 3 sucursale judetene la Cluj, Oradea si Bistrita, 15 agentii si 2 reprezentante.

Agentia functioneaza din data 20 iunie 2002 fiind una dintre agentiile ale carei atuuri sunt rapiditatea si proximitatea, ea se adreseaza in special persoanelor fizice cat si juridice din acea arie rezidentiala, dar si celor din Oradea in general.Din punct de vedere organizatoric agentia este subordonata Grupului Cluj, iar administrativ este subordonata sucursalei Judetene Oradea.Agentia Rogerius isi desfasoara activitatea prin intermediul a 7 angajati.

ORGANIGRAMA AGENTIEI

2. Plan de afaceri

1.Informatii administrative

Data infiintarii

Numar angajati

Bilantul depus la Administratia Financiara

Cifra de afaceri

796.722.442,47 EUR

Profit net

99.910.800,78 EUR

Pierderi

Procent din capitalul intreprinderii detinut de actionari privati romani

Procent din capitalul intreprinderii detinut de actionari privati inregistrati in statele membre UE

Asociati si actionari detinatori ai drepturilor de vot

Asociati

Persoane fizice

X

Nationalitate

Actiuni (%)

Patrick Gelin

Franceza

Petre Bunescu

Romana

Bogdan Baltazar

Romana

Aurelian Dochia

Romana

Ioan Niculescu

Romana

Petre Pavel Szel

Romana

Persoane juridice

Adresa

Nationalitate

Actiuni (%)

1.Societe Generale S.A.

Paris, Bd. Haussman nr.29

Franceza

2.BERD

Londra, One Exchange Square EC2A 2JN

Engleza

3.SIF Oltenia S.A.

Craiova, Str. Tufanele, Bl.313, jud. Dolj

Romana

4.SIF Muntenia S.A.

Bucuresti, Spaiul Unirii nr.16, sector 4

Romana

5.SIF Transilvania S.A.

Brasov, str. Nicolae Iorga nr.2, jud. Brasov

Romana

6.SIF Moldova S.A.

Bacau, str. Trotus nr.5, Jud Bacau

Romana

7.SIF Banat Crisana S.A.

Arad, str. Calea Victoriei nr. 33-35, jud Arad

Romana

2. Mediul de piata

2.1Clientii

BANCA isi desfasoara activitatile in principal pe 3 piete:

Piata persoanelor fizice

Cu un portofoliu de peste 1.360.000 clienti si cu o vasta retea bancara, care numara 212 unitati la sfarsitul anului 2004, BANCA si-a consolidat pozitia pe piata persoanelor fizice.

BANCA a continuat politica de atragere de noi clienti, axata pe doua directii:

 • Extinderea retelei de agentii in cursul celui de-al doilea semestru, ceea ce a intarit acoperirea teritoriala a BANCA in zonele cu potential ridicat;
 • O politica de imbogatire a ofertei sale comerciale si o reactivitate puternica in materie de dobanzi.

Anul 2004 a fost marcat de o noua crestere a fondului de comert format din clientela de persoane fizice.

Aceasta dezvoltare a fost indusa de trei elemente principale:

Succesul conventiilor de plata a salariilor, pe baza unei oferte imbogatite cu conditii preferentiale de acces la anumite produse si servicii;

Relansarea creditului de consum, dinamizat de largirea gamei si de demararea activitatii BANCA Finance Credite de Consum, filiala specializata in finantarea la locul de vanzare;

O actiune comerciala sustinuta, in directia pietei studentilor, cu o oferta inovatoare si un dispozitiv comercial dedicat.

Credite pentru persoane fizice

Credite de consum: adaptarea permanenta a ofertei.

Dupa doi ani de crestere foarte rapida, piata creditelor de consum a ramas la un nivel constant, in ciuda unei incetiniri puternice pe parcursul primului trimestru al anului 2004.

In acest domeniu BANCA a luat numeroase initiative: prelungirea duratei de creditare, introducerea creditelor in valuta, campanii promotionale pentru a mentine cota de piata la un nivel ridicat.

Oferta de credite BANCA

Credite pentru realizarea oricarui tip de proiecte

Comision de rambursare anticipata

Comision de intocmire dosar

Valoare maxima

Valoare minima

Avans

Durata

LuniDobanda

Variabila

Fixa

Variabila

Variabila

Variabila

Fixa

variabila

variabila

Fixa

Moneda

Lei

Lei

Eur

Lei

Lei

Lei

Eur

Lei

Lei

Credit

Expresso nevoi personale nenominalizate

Expresso nevoi personale nominalizate

Conventia Beneficii

Conventia Beneficii

Expresso Dublu

Creditele auto

Politica de parteneriat durabil intre Dacia Renault si BANCA, demarata in 2000 si-a demonstrat intreaga eficacitate in 2004, cu 14.000 vehicule finantate in cadrul acestui acord.

Comision de rambursare anticipata

Comision de intocmire dosar

Valoare maxima

Valoare minima

Avans

Durata

Dobanda

Variabila

Fixa

Variabila

Variabila

Variabila

Moneda

Lei

Lei

Eur

Lei

Eur

Credit

Auto

Auto

devize

Moderato

Finantarea vanzarilor

In 2004, BANCA a creat BANCA Finance Credite de Consum, in parteneriat cu Franfinance, pentru a-si afirma pozitia de lider pe piata creditului la locul de vanzare, in cadrul strategiei de dezvoltare europeana a Societe Generale in domeniul creditului de consum.In 2004, BANCA Finance Credite de Consum a adaptat platforma internationala a Franfinance la specificitatile pietei romanesti a creditului la locul de vanzare.

Bazandu-se pe aceasta platforma, care corespunde standardelor celor mai ridicate in ceea ce priveste deservirea consumatorilor si a distribuitorilor, BANCA Finance Credite de Consum a consolidat parteneriatele existente cu firme importante din domeniul distributiei, prezente in Romania, precum Carrefour, Praktiker sau Bricostore.

In paralel, BANCA Finance a incheiat noi parteneriate, in special in domeniul electromenajelor, al echipamentelor IT, al bricolajului, al mobilierului si al telefoniei mobile.

Finantarea studiilor postuniversitare si a cheltuielilor studentesti

Creditul Student Plus este adresat absolventilor admisi intr-un program post-universitar din Romania.Se acorda in lei pe o perioada de maxim 60 de luni.Valoarea minima a creditului este echivalentul in lei 500 euro si cea maxima de 12000 euro.

Creditul 10 se adreseaza studentilor integralisti din ultimii 2 ani de studii universitare si absolventilor inscrisi in programele post-universitare selectate de BANCA.Se acorda in lei pe o perioada maxima de 60 de luni , iar valoarea maxima a creditului este echivalentul in lei a 1000 euro.

Credite imobiliare

Beneficiind de factori economici favorabili, piata imobiliara a inregistrat o dezvoltare extrem de puternica.Foarte activa pe aceasta piata in dezvoltare, BANCA, singura banca care propune o oferta indexata in functie de dobanzile de piata (Euribor sau Libor), a inregistrat o crestere cu 5% a cotei de piata, care a atins astfel 15,5%.

BANCA si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare au semnat un acord de parteneriat conform caruia se angajeaza sa colaboreze in cele mai bune conditii, in vederea promovarii exclusive a BANCA, in special a ofertei sale de credite imobiliare si ipotecare, prin intermediul agentilor economici si agentilor imobiliari membri ARAI.

Comision de rambursare anticipata

Comision de intocmire dosar

Valoare maxima

Echiv 250000E

250000E

sau echiv

250000E sau echiv

Valoare minima

Echiv 2000E

5000E

Sau echiv

7000E

Sau echiv

Avans

Durata

ani

Dobanda

Variabila

Variabila

Variabila

Variabila

Variabila

Variabila

Indexabila

Indexabila

Moneda

Lei

Eur

Usd

Lei

Eur

Usd

Lei

Eur

Usd

Eur

Credit

Habitat

Habitat plus

Primo

Primo plus

Ipotecar clasic

Ipotecar ANL

Economii si plasamente

In 2004, comportamentele financiare ale populatiei au fost in continuare marcate de o puternica preferinta pentru lichiditate.

Dupa succesul comercial inregistrat de contul de economii ATUCONT, lansat in 2003, BANCA a lansat, in 2004, acelasi produs in valuta.

In continuarea politicii sale de segmentare a pietei, doua conturi de economii destinate pietei tinerilor, ATUSTART si ATUSPRINT, au venit in completarea gamei.

Produs

Durata plasamentului

Prag de acces

Frecventa depuneri

Scazut

<5mil ROL

Mediu

>5mil

ROL

Ridicat

>60mil

ROL

Depozite la termen

Termen fix, minim 1 luna, maxim 3 ani

X

X

X

O singura depunere, la data incheierii contractului.

Fond de investitii

SIMFONIA 1

Nu exista restrictii privind durata minima sau maximaX

Orice frecventa, la libera alegere.

Cont de economii

ATUCONT

Nu exista restrictii privind durata minima sau maxima

X

Depuneri libere si/sau programate, in functie de dorinta.

Plan de economii

STEJAR

5 ani minimum pentru a avea acces la fonduri fara penalitati

X

Depuneri programate la care se adauga depuneri suplimentare la libera alegere.

Plan de investitii

BRAD

5 ani minimum pentru a avea acces la fonduri fara penalitati

X

O singura depunere initiala la care se adauga depuneri suplimentare la libera alegere.

Carduri bancare

Depasind pragul de un milion de carduri emise, BANCA a continuat sa-si largeasca gama pentru a oferi fiecarui segment de clientela produsul cel mai adaptat.

Gama sa completa cuprinde carduri de debit si de credit in moneda locala si in valuta, cu servicii asociate: asigurari, transferuri prin telefon, debit direct, plata facturi si servicii de vacanta.BANCA este singura banca romaneasca care ofera acest tip de servicii asociate cardurilor de credit VISA Classic si MasterCard.

Oferta de carduri a fost imbogatita si segmentata in functie de nevoile clientelei.S-a inceput cu internationalizarea cardurilor VISA Classic in lei si adaugarea de servicii de asigurare si asistenta de calatorii.

Lansarea unui card in Euro MasterCard Standard, care ofera posibilitatea de a face plati in euro fara taxe de schimb valutar si a cardului MasterCard GOLD in lei, cu o facilitate de credit de pana la 10.000 de EUR, destinata clientelei cu venituri ridicate, vine sa consolideze pozitia noastra pe acest segment de piata.Aceasta oferta este inclusa intr-un pachet, impreuna cu un credit special pentru vacanta.

Pentru a usura formalitatile pentru obtinerea cardurilor BANCA, Banca ofera de acum inainte clientilor posibilitatea de a-si rezerva cardul on-line, pe site-ul institutional www.BANCA.ro.

Piata intreprinderilor

Pe o piata foarte concurentiala, se da prioritate atat consolidarii legaturilor cu clientii existenti, cat si cuceririi de noi clienti, printr-o oferta comerciala mai bogata.

Intreprinderile mici si mijlocii

In mod traditional Banca Intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, BANCA si-a propus sa-si consolideze pozitia pe acest segment de piata si pe cel al micro-intreprinderilor.Acest segment de clientela dispune de o retea dedicata de interlocutori comerciali, precum si de un dispozitiv specializat in structurarea operatiunilor de finantare specifice.

BANCA detine o cota de aproximativ 22% din piata IMM-urilor din Romania.Aproximativ 60% din portofoliul de credite pentru persoane juridice se concentreaza pe acest segment de clientela, restul de 40% fiind dedicat marilor intreprinderi. Cu o reprezentare armonioasa pe intregul teritoriu al tarii, Banca inregistreaza o expunere sectoriala echilibrata pe aceasta piata.

BANCA a sustinut dezvoltarea durabila a economiei romanesti si in special a IMM-urilor si prin parteneriate cu Banca Europeana de Investitii si cu Fondul European de Investitii, care au facut posibila acordarea de facilitati de credit si de garantii IMM-urilor, in suma de peste 30 milioane de euro.In privinta micro-intreprinderilor, Banca a implementat un program de finantare dedicat, in colaborare cu Fondul Romano-German.

Oferta destinata acestor clienti se bazeaza pe solutii adaptate la nevoile specifice ale acestora, prin diversificarea si dezvoltarea ofertei de produse de finantare (credite preacceptate, credite multidevize, credite de tip scoring, credite adaptate sectorului agricol etc.), plasamente, operatiuni curente, factoring, leasing si servicii de banca la distanta.

Pentru a-si atinge obiectivele pe aceasta piata, Banca s-a concentrat pe cateva axe majore: optimizarea dispozitivului sau comercial, prin implementarea de filiere dedicate pe segmente de clientela si de desk-uri internationale in marile orase, formarea permanenta a consilierilor de clientela si un sistem performant de reporting comercial.

Marii clienti corporativi

O structura specializata se ocupa de gestionarea relatiilor cu marii clienti corporativi.Datorita unei activitati sustinute in ceea ce priveste finantarile specializate si formarii de legaturi si de parteneriate strategice cu mari intreprinderi private si publice, activitatea acestei structuri a inregistrat o crestere satisfacatoare.

BANCA este unul dintre liderii pietei de finantare a municipalitatilor, facandu-se remarcata prin finantarea de proiecte importante in orase precum Ploiesti, Pitesti, Baia Mare, Deva, Piatra Neamt, Targoviste, Arad.BANCA a finantat de asemenea, adesea in cadrul programului Sapard, administratiile locale a peste 25 de orase, pentru executarea lucrarilor de canalizare si de dezvoltare a infrastructurii.

Cresterea sustinuta a creditelor

Cu o crestere de aproape 15% a creditelor acordate intreprinderilor, anul 2004 a cules roadele unui dinamism comercial sustinut si ale unei game de produse consolidate.

Intarirea dispozitivului dedicat marilor clienti corporativi a permis accentuarea ritmului de activitate pe acest segment de clientela, cu o preocupare pentru ameliorarea calitatii riscurilor si pastrarea marjelor.

Resurse in crestere

Activitatea de atragere de resurse continua tendinta globala a ultimilor ani si inregistreaza o crestere semnificativa, inregistrand 1.143 milioane euro la 31 decembrie 2004.

In 2004, fondul de investitii Simfonia 1-alternativa la instrumentele clasice de gestionare a trezoreriei-a inregistrat o evolutie buna, cu o crestere considerabila a fondurilor atrase de pe piata intreprinderilor.

Carduri

Vizand completarea punctuala a gamei de produse pentru intreprinderi, oferta de carduri s-a imbogatit in 2004 cu MasterCard Business in euro, la care sunt atasate servicii de asistenta si asigurari.Oferta actuala de carduri business permite societatilor sa aleaga tipul de card care raspunde cel mai bine necesitatilor lor de deplasari interne (cardul in lei) si in strainatate (cardul in euro sau dolari).

Servicii de cash management

Vector major al relatiei intre banca si intreprinderi, atragerea de fluxuri a continuat sa constituie o actiune prioritara in 2004, Banca punand la dispozitia clientilor serviciul Multix (domestic cash management).Pentru a raspunde nevoilor din ce in ce mai sofisticate ale clientelei sale, BANCA a lansat o noua versiune a serviciului Multix, care ofera mai multe functionalitati (de exemplu transferuri multiple).Serviciul este comercializat in prezent pe module, fiecare client avand posibilitatea de a alege functionalitatile care se adapteaza cel mai bine la nevoile sale.

Operatiuni de piata

In cursul anului 2004, BANCA si-a consolidat prezenta pe pietele financiare.In privinta operatiunilor valutare, cota de piata a BANCA a trecut de la 10% in ianuarie 2004 la 16% la sfarsitul lui decembrie 2004.Volumul tranzactiilor valutare s-a dublat. Nu ar fi fost posibil sa se raspunda in timp real la nevoile clientilor fara o organizare interna adecvata, iar in acest context, trebuie amintita introducerea unui nou sistem de tip Straight Through Processing, care permite prelucrarea automata a operatiunilor initiate de Front Office.

Dezvoltarea internationala

Dezvoltarea activitatii pe plan international, reflecta interesul special al BANCA fata de clientela care activeaza in sectorul comertului exterior (IMM-uri, dar si mari clienti corporativi).

Propunand o oferta completa de Trade Services (credite documentare, garantii internationale, cecuri,etc), precum si transferuri internationale si Western Union, BANCA pune la dispozitia clientelei profesionalismul echipei sale de specialisti si relatii cu aproximativ 740 de banci corespondente. Pe parcursul anului 2004, BANCA a incercat sa dea mai multa valoare relatiei cu clientii sai exportatori si importatori, organizand reuniuni tematice in care sfaturile specialistilor s-au dovedit foarte utile.Datorita eforturilor comune ale retelei si ale echipei din Centrala, la sfarsitul anului 2004, cota de piata in domeniul activitatilor internationale era estimata la 14%.

Leasing:BANCA Sogelease

Sectorul leasing-ului a cunoscut in ultimul an o crestere considerabila a activitatii.Intr-un mediu foarte concurential, scaderea costurilor pentru clientela, insotita de o crestere a cheltuielilor, duce in general la o diminuare serioasa a marjelor pe oparatiunile de leasing.In ciuda acestui fenomen si datorita profesionalismului fortei sale de vanzare, filiala de leasing a obtinut rezultate mai mult decat satisfacatoare.

BANCA Sogelease este, din punct de vedere al valorii bunurilor finantate, printre primele trei societati de leasing, filiale ale unor banci sau institutii bancare.Cota sa de piata este estimata la 14,8%.

Factoring

La acest produs BANCA ocupa primul loc.BANCA este axat pe intarirea relatiilor cu societatile de factoring ale retelei internationale a Grupului Societe Generale, pe dezvoltarea produsului de factoring intern si pe ameliorarea calitatii serviciilor.

Produsul de factoring intern, care s-a adaugat la oferta BANCA, a fost asimilat foarte rapid de piata, fiind insotit de un pachet de servicii care corespund asteptarilor intreprinderilor.Prin urmare oferta de factoring intern a BANCA a permis atragerea de noi clienti si o crestere semnificativa a fluxurilor operate.

Calitatea ofertei de servicii catre intreprinderi, eficacitatea abordarilor, dezvoltarea operatiunilor pe plan intern, ca si la export, in colaborare stransa cu cea mai mare Retea de Factoring Mondial-Factors Chain International-au facut ca BANCA sa fie desemnata membru cu drepturi depline al acestei organizatii, din octombrie 2004.BANCA este astazi singura banca romaneasca care beneficiaza de acest statut.

Servicii de investitii financiare

Filiala BANCA SG Corporate Finance a Bancii se plaseaza printre liderii societatilor de consultanta de pe piasa romaneasca, cu o oferta de servicii in domeniul privatizarii intreprinderilor, al fuziunilor-achizitiilor si al investitiilor.

In mod traditional, clientii BANCA SG Corporate Finance erau intreprinderile multinationale sau institutiile publice, dar in ultimul timp, din ce in ce mai multe intreprinderi romanesti, in cea mai mare parte clienti ai BANCA, cer asistenta in operatiunile de restructurare, extindere, finantare sau parteneriat.

BANCA Securities si-a consolidat pozitia printre primii brokeri de pe piata romaneasca.Analizele sale de o foarte buna calitate, ca si serviciile sale in general, au facut ca brokerul preferat de marii clienti internationali, societatea fiind lider pe piata tranzactiilor efectuate de catre investitori straini in Romania.

Societatea este de asemenea foarte implicata in operatiuni de finantare prin emiterea de obligatiuni pentru marile intreprinderi si primarii.Recent o colaborare mai intensa cu reteaua BANCA a permis BANCA Securities sa aiba acces la o clientela locala cu venituri ridicate, din ce in ce mai activa la bursa.

2.2. Sistemul de distributie actual si previzionat

De cativa ani, serviciile BANCA sunt accesibile prin mai multe canale de distributie: reteaua de agentii, bancomate, platforme telefonice, banca prin telefon, site internet.

Pe partea de retail, BANCA, a demarat in 2003, un proiect de reorganizare a retelei de agentii.Beneficiind de o pozitie de prim plan pe piata creditelor de consum, a creditarii IMM-urilor si a altor servicii financiare specializate, BANCA propune un nou model de banca universala: banca universala de proximitate, fidela vocatiei sale de deservire a clientelei.

BANCA Express s-a nascut din dorinta de a veni in intampinarea clientilor particulari si de a simplifica procedurile si operatiunile de banca de retail.Este vorba de „banalizarea” bancii, de a face din ea o institutie simpla, accesibila, primitoare si apropiata de clientii sai.

Fruct al unui proiect conturat inca de la jumatatea anului 2003 si al eforturilor cumulate ale mai multor echipe dedicate, reusita acestui proiect s-a materializat prin deschiderea, in prima faza, in octombrie 2004, a 33 de agentii noi, ale caror principale atuuri sunt:

Proximitatea

Rapiditatea

Simplitatea operatiunilor

Aceste agentii se integreaza usor in viata comunitatii, fiind situate in zonele locuite de clientela de persoane fizice, in universitati, in galerii comerciale, in institutiile publice.

Noile agentii transpun in practica una din axele majore ale strategiei Bancii, aceea a plasarii clientului in centrul preocuparilor noastre.Intr-un cadru primitor, familiar, cu ghisee universale care trateaza toate operatiunile curente, aceste structuri ofera un serviciu rapid si eficace.

Asociind dinamismul comercial cu relatia de proximitate si calitatea serviciilor, reteaua astfel consolidata constituie un atu competitiv major.Sub o marca recunoscuta si apreciata, Banca se sprijina pe o retea de calitate, de 257 de unitati la sfirsitul lunii iunie 2005, raspandite in toate zonele tarii.

Programul de deschidere de agentii va continua in anii urmatori, cu accent pe modernizarea agentiilor existente, care vor raspunde in aceeasi masura ca si agentiile BANCA Express exigentelor clientilor.

Amenajarea agentiilor.Spatii primitoare, o semnalistica vizibila, culori si forme placute, un mobilier ergonomic-acestea sunt caracteristicile noilor agentii BANCA.Design-ul interior creeaza o atmosfera prietenoasa, asigurand in acelasi timp un cadru adecvat pentru prelucrarea operatiunilor clientilor in deplina confidentialitate.Spatiile de asteptare, luminate in tonalitati linistitoare, sunt bine amenajate si delimitate.

De asemenea, parcul de bancomate a fost extins si numara aproximativ 430 de unitati, la sfarsitul anului 2004.

Un dispozitiv extins de banca la distanta

Veritabil canal de informatii cu privire la organizarea si serviciile bancii, site-ul institutional a starnit interesul utilizatorilor de internet: in 2004, numarul de vizite a fost de aproape 700.000, adica in medie 60.000 de vizite pe luna.www.BANCA.ro, vitrina Bancii pe internet, este in plin proces de imbogatire a functionalitatilor interactive.Incepand din 2004, utilizatorii de internet au beneficiat de functionalitati precum pre-subscrierea de carduri, credite, depozite direct pe internet.

BANCA-NET: este primul serviciu de internet-banking, in functie de numarul de abonati pe piata romaneasca.La numai trei luni de la lansarea sa, site-ul tranzactional BANCA inregistra peste 4.000 de abonati.

In 2004 activitatea de Call-Center BANCA a continuat sa se dezvolte.Aceasta a primit peste 500.000 de apeluri si s-a imbogatit cu noi functionalitati operationale:modificari de contracte, viramente, simulari.

In paralel BANCA a dezvoltat functionalitatea de pre-subscriere on-line pentru anumite produse si servicii, permitand clientilor sai sa subscrie la acestea fara a se deplasa.

2.3.Concurenta

Printre principalii concurenti ai BANCA se numara Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Reiffeisen BanK,HVB, Volksbank, Banca Romaneasca.

2.4Pozitionarea produselor societatii comparativ cu ale concurentei

Segmentul tinta:

Produsele si serviciile bancii se adreseaza persoanelor fizice cat si celor juridice (IMM-uri, mari corporatii).

Credite-persoane fizice rezidente cu virsta cuprinsa intre 18-65 de ani, cu capacitate de rambursare; solicitantul, sotul/sotia solicitantului, girantul, nu se gasesc in baza de risc a bancii sau a altor institutii specializate:CRB, Asiguratori, Biroul de Credit, etc.

BANCA

<<Expresso dublu>>

BCR

<<Maxicredit>>

HVB

<<credit personal plus>>

Volksbank

<<Otimus>>

Banca Romaneasca

<<Credit pentru nevoi personale>>

Obiectul creditului:

Nevoi personale nenominalizate

Nevoi personale nenominalizate

Nevoi personale nenominalizate

Nevoi personale nenominalizate

Nevoi personale nenominalizate

Moneda creditului:

ROL/EUR

ROL/EUR/USD

EUR/USD

ROL/EUR

ROL/EUR

Suma minima:

80 mil. ROL/

2000EUR

5000 EUR

2501EUR(sau echiv in ROL)

Suma maxima:

1150 mil.ROL

30000EUR

30000 EUR (sau echiv ROL)

50000 EUR

(sau echiv in USD)

50000 EUR

15000 EUR

(sau echiv ROL)

Avans:

Perioada de creditare:

Minim:5 ani

Maxim:15 ani

Maxim:20 ani

Minim:1 an

Maxim:12 ani

Maxim:15 ani

Maxim:7 ani

Garantii:

Ipoteca asupra unei proprietati imobiliare

Ipoteca/depozit colateral

Ipoteca imobil

Gaj depozite/conturi deschise la banca

Ipoteca asupra unei proprietati imobiliare

Ipoteca

Venituri:

Min 200 EUR/luna(echiv ROL)-pt credite in EUR

Min 2,5 mil ROL(imprumutat) sau2,5 mil ROL,(familie)

Min. 10 mil lei/luna (imprumutat)

Rata lunara-30% din veniturile nete ale familiei

Rate lunara-35% din veniturile nete ale familei

Dobanda:

Fixa:12,5%(ROL)

Variabila:9,5%(EUR)

Fixa:20%(ROL)

Variabila:17%(ROL) si 9,5%(EUR/USD)

Variabila:9,5%(EUR/USD)

Variabila:

9%(EUR)

19%(ROL)

Variabila:

26,75%(ROL)

10,75%(EUR)

Taxe si comisioane:

Comision dosar

-EUR:3%

-ROL:4,9%

Comision de rambursare anticipata:

-ROL:6%

-EUR:3%

Comision dosar:40.000 ROL

Comision consultare biroul de credit:50.000ROL

Comision gestiune:1,75%

Comision rambursare anticipata:2%

Comision evaluare imobiliara:175.000ROL

Comision dosar:2%

Comision evaluare imobiliara:105EUR

Comision dosar: 35EUR

Comision evaluare imobil:90 EUR

Comision acordare credit:1,5%

Comision rambursare anticipata:2%

Comision dosar:2,5 EUR

Comision administrare:2,5%

Comision evaluare imobil:75 EUR

Comision rambursare anticipata:2,5%

Asigurare obligatorie:

Asigurare AVIVA * polita de incendiu pt imobilul ipotecat

Polita de incendiu pt imobilul ipotecat

Asigurare de viata

imobil

Asigurare de viata

imobil

Polita de incendiu pt imobilul ipotecat

Modalitatea de rambursare:

Constant

Constant/degresiv

constant

constant

constant

Punerea la dispozitie a creditului:

In ROL/EUR in contul curent al titularului deschis la BANCA

In ROL/EUR in contul curent al titularului deschis la BCR

In cont curent

In cont curent

In cont curent

2.6.Avantajele principale ale produselor bancii

Creditul Habitat-avantaje:

-dobanda cea mai mica de pe piata

-conditii permisive din punct de vedere al gradului de indatorare

-evitarea riscului valutar

Creditul Expresso de Vara-avantaje:

-perioada de gratie de 3 luni

Creditul Expresso Dublu-avantaje:

-un credit pentru orice destinatie si fara obligativitatea de a justifica bancii utilizarea sumelor imprumutate

-derulat pe o perioada mare de timp (15 ani-prezinta avantajul unui efort financiar diminuat)

-fara avans, fara girant

-un raspuns rapid la solicitarea de credit

Cele mai importante dintre avantajele oferite de creditele BANCA sunt:

Conditii accesibile

Transparenta

Economie de timp

Termene flexibile, etc

MasterCard Standard ofera avantajul de face plati in euro fara taxe de schimb valutar, iar cardul MasterCard GOLD ofera facilitatea unui credit de pana la 10.000 EUR.

BANCA ofera clientilor sai prin produsele si serviciile pe care le promoveaza urmatoarele avantaje:

Proximitate

Rapiditate

Simplitatea operatiunilor

2.8 Activitati de promovare a vanzarilor

Politica de promovare in marketing reprezinta procesul de conducere unitara a ansamblului de actiuni ce vizeaza informarea si atragerea, intr-o cat mai mare masura, clientilor potentiali, spre produsele si serviciile oferite si determinarea acestora la cumparare, prin satisfacerea nevoilor, paralel cu sporirea eficientei economice a actului de comercializare.

Formele de promovare a produselor sunt:publicitatea, promovarea vanzarilor, manifestari cu caracter promotional, relatii publice.

Serviciile si produsele Bancii sunt promovate astfel:

Radio

Televiziune

Presa-publicatii cotidiene Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Gazeta Sporturilor,-saptamanale Banii Nostri, Business Magazin, Capital, s.a.

Afise si pliante expuse in toate unitatile BANCA

Promovarea prin intermediul site-ului institutional www.BANCA.ro

BANCA si-a propus sa dezvolte o politica de cucerire si fidelizare a salariatilor persoanelor juridice, printr-o noua conventie de plata a salariilor, BENEFICII, la care sunt asociate servicii diverse.Salariatii intreprinderilor semnatare ale acestei conventii beneficiaza de o linie de descoperire de cont extinsa, de conditii privilegiate la anumite produse ale BANCA, precum creditele de consum sau locuinte, ca si de un serviciu de primire si informare dedicat.

O politica comerciala directionata, sustinuta de o oferta inovatoare pe piata romaneasca, a permis o crestere puternica a numarului de clienti studenti: peste 40.000 de studenti au aderat, in cursul anului 2004, la noua oferta „Credit 10”, care asociaza cardului bancar un program de reduceri la comerciantii parteneri.

Numeroase operatiuni comerciale si promotionale au fost lansate pe tot parcursul anului:”Burse Academice BANCA”, animari in cadrul universitatilor, conventii de parteneriat cu universitatile.

Aceasta strategie de promovare, sprijinita de deschiderea a 7 agentii in cadrul principalelor campusuri universitare, a atras in mod clar interesul acestui segment cu un potential in crestere.

In prezent BANCA promoveaza o campanie de fidelizare, „Fidelitis”, care a fost lansata la 25 aprilie 2005 si va dura pana la 31 decembrie 2005.Pornind de la faptul ca numai 10% din clientii BANCA detin cel putin 2 produse din categorii diferite, s-a putut constata existenta unui potential ridicat in privinta nivelului de echipare a clientilor cu mai multe produse si servicii BANCA. Obiectivul campaniei:echiparea clientilor si non-clientilor BANCA cu cat mai multe produse si servicii ale bancii si recompensarea celor mai fideli clienti.

2.10. Venituri estimate pe urmatorii ani

916.230.808,84 EURO

2006: 1.099.476.970,6 EURO

3. Investitia planificata si planul de implementare

3.1. Valoarea investitiei(total):16.800 mil. EUR

Din care:

Contributia din fonduri publice: 0 EUR

Contributia solicitantului: 16.800 mil EUR

Contributia in numerar: 8.350 mil. EUR

Contributia in natura: 8.450 mil. EUR

1 EURO=36.000 LEI

3.2. Scopul investitiei

 • Extinderea retelei teritoriale.


3.3. Tipul investitiei

Agentii: 7.500 mil. EUR

Hardware: 5.050 mil. EUR

Software: 2.500 mil. EUR

Masini: 0.900 mil. EUR

Diverse: 0.850 mil. EUR

3.4. Descrierea investitiei planificate

BANCA Express, banca de proximitate

BANCA Express s-a nascut din dorinta de a veni in intampinarea clientilor particulari si de a simplifica procedurile si operatiunile de banca de retail.Este vorba de banalizarea bancii, de a face din ea o institutie simpla, accesibila, primitoare si apropiata de clientii sai.Acest proiect s-a materializat prin deschiderea in octombrie 2004 a 33 de agentii noi, iar in primele 6 luni ale anului 2005 s-au deschis 45 de agentii, ale caror atuuri sunt:

Proximitatea

Rapiditatea

Simplitatea operatiunilor

Confortul clientului

Aceste agentii se integreaza usor in viata comunitatii, fiind situate in zonele locuite de clientela de persoane fizice, in universitati, galerii comerciale, in institutii publice.

Programul de extindere a retelei va continua si in anii urmatori, cu accent pe modernizarea agentiilor existente.

3.5. Crearea de noi locuri de munca

-DA

An 2005-80

3.6. Tara/regiunea de origine a bunurilor/serviciilor achizitionate

Echipamentele si Programele informatice sunt importate din Danemarca.

Mobilierul-Romania, firma MOBEXPERT

Autovehicule-Franta si Romania.

3.7. Programarea in timp a implementarii investitiei

Data estimativa de incepere: ianuarie 2005

Data estimativa de incheiere: decembrie 2005

4.Ipoteze/Presupuneri economice

4.1. Situatia actuala si previzionarea veniturilor

NR.

Descriere

EURO

Estimativ

EURO

Estimativ

EURO

Venituri din dobanzi

Venituri din comisioane

Alte venituri din activitatea curenta

TOTAL VENITURI DIN ACTIVITATEA CURENTA(1+2

A. TOTAL VENITURI (3+4+5)

Cheltuieli cu personalul

Alte cheltuieli administrative

Dobanzi de platit

Cheltuieli cu comisioane

Alte cheltuieli curente

TOTAL CHELTUIELI CURENTE

B. TOTAL CHELTUIELI

C.REZULTATUL ECONOMIC (A-B)

PROFIT

D. IMPOZIT PE PROFIT

PROFIT NET (C-D)

Profilul afacerii si cadrul organizational

5.1. Informatii despre societate

SCURT ISTORIC

Istoria BANCA incepe in 1923, odata cu crearea Societatii Nationale pentru Credit Industrial, ca institutie publica.Statul detinea 20% din capitalul social, Banca Centrala 30%, iar restul era detinut de particulari, dintre care un grup de fosti directori ai Marmorosch Blank & Co., prima banca moderna din Romania. Scopul noii institutii era finantarea primelor etape ale dezvoltarii sectorului industrial din Romania.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, conforma Legii cu privire la nationalizarea din iunie 1949, Societatea Nationala pentru Credit Industrial este nationalizata, devenind Banca de Credit pentru Investitii.Activitatea cea mai importanta a bancii este obtinerea de participatii in intreprinderi si acordarea de credite.

La sfarsitul anilor 1950 vremurile sunt din nou tulburi pentru sectorul bancar roman si provoaca reorganizarea sistemului financiar.In 1957, Banca de Credit pentru Investitii devine Banca de Investitii.Ea obtine monopolul in Romania pentru finantarea pe termen mediu si lung a tuturor sectoarelor industriale, cu exceptia industriei alimentare.In aceasta perioada activitatile principale se reinnoiesc profund, avand ca particularitate specializarea creditelor in functie de obiectul lor.Cea mai mare parte a finantarilor provenite de la Banca Mondiala sunt derulate prin Banca de Investitii.

Monopolul de care beneficiau bancile specializate in domeniul lor de activitate este suprimat.Banca Romana pentru Dezvoltare se constituie ca banca comerciala, sub forma de societate pe actiuni, si preia activele si pasivele Bancii de Investitii, primind o autorizatie de functionare generala.BANCA a fost aleasa de catre guvern pentru a deveni prima banca comerciala privatizata.Aceasta alegere consacra calitatea activelor si a gestiunii BANCA.Achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al BANCA de catre grupul Societe Generale a fost finalizata in martie 1999. Fondul Proprietatii de Stat vinde Bancii Europene de Dezvoltare 4,99% din capitalul social BANCA.

In urma unei campanii de rebranding, Banca Romana pentru Dezvoltare devine BANCA.Noua identitate a bancii consolideaza astfel pozitia sa, facand mai vizibila identitatea Grupului-mama.

Societe Generale cumpara pachetul de actiuni detinute de statul roman in capitalul BANCA, participatia sa crescand astfel de la 51% la 58,32%.

Comunicarea si sistemul informational

Comunicarea interna

Revista interna ESENTIAL BANCA, destinata tuturor salariatilor Bancii, constituie principala sursa de informare interna, care pune la dispozitia acestora articole si editoriale cu privire la activitatile si rezultatele bancii, la evenimentele importante, cariere, dar si cu privire la activitati diverse si performante extraprofesionale obtinute de catre angajati.

In afara revistei interne, site-ul Intranet, disponibil din luna iunie 2004, se impune ca un alt vector puternic de comunicare interna.

In plus, diverse campanii de comunicare sunt organizate pentru informarea in mod interactiv a intregului personal cu privire la marile actiuni de promovare institutionala si comerciala.

Sa inovam la toate nivelurile

Lansat la inceputul lui martie 2004, Trofeul INOVATIA se bazeaza pe una din valorile fundamentale ale BANCA si ale Grupului Societe Generale-Inovatia.

Obiectivul concursului este stimularea creativitatii si favorizarea mediului inovator din Banca. El incurajeaza comunicarea celor mai bune idei si punerea lor in practica.Este un proiect care se va concretiza in calitatea produselor si serviciilor bancii si care va duce la consolidarea imaginii de marca a Bancii.

Comunicarea externa

Relatia cu actionarii

Constienta de importanta unei comunicari transparente cu actionarii sai, cu investitorii si cu analistii financiari, BANCA se preocupa de punerea la dispozitia tuturor a unor informatii riguroase, omogene, de calitate, la intervale de timp regulate, in conformitate cu practicile Grupului-mama si cu cerintele autoritatilor bursiere romanesti.

In acest spirit, BANCA stabileste in fiecare an, in corelatie cu strategia de comunicare financiara a Grupului Societe Generale, un calendar de comunicare financiara.

Adunarea Generala a Actionarilor este, pentru actionari, o ocazie de a fi informati direct cu privire la evolutia Bancii, de a lua parte la dezbateri si de a se pronunta asupra deciziilor care le sunt propuse pentru aprobare.

Site-ul www.BANCA.ro permite obtinerea de date cu privire la Banca, precum si comunicatele de presa, cifrele cheie si informatii privind principalele evenimente.Se pot de asemenea consulta rapoartele anuale, precum si prezentarile destinate analistilor financiari si investitorilor institutionali.

5.2. Informatii despre persoanele cheie din societate

Patrick Gelin, 59 de ani, a fost ales in octombrie 2004 Presedinte Director General.Mandatul expira in 9 aprilie 2009.Detine 20.000 actiuni BANCA.

Petre Bunescu-Director General Adjunct, 52 de ani, detine 1.000.300 actiuni BANCA.Este membru al Consiliului de Administratie al MISR Romanian Bank-Cairo, al Transford SA si al Institutului Bancar Roman, si de asemenea vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor din aprilie 2005.

Sorin-Mihai Popa-Director General Adjunct, 40 de ani, este membru al Consiliului de Administratie al BANCA Sogelease si al RCI Leasing.

5.3. Disponibilitati financiare, tehnice, manageriale in societate.

In ceea ce priveste disponibilitatile tehnice, BANCA dispune de echipamente si programe informatice de inalta performanta, permitand o rapida operare a informatiilor, si asigurand clientilor rapiditate si siguranta in realizarea operatiunilor.

Conducerea BANCA este asigurata de Consiliul de Administratie, Comitetul de Directie, Comitetul de Audit, Auditoriul Financiar, Comitetul de Credit,Comitetul de Risc, Comitetul de administrare a activelor si pasivelor.

Fiecare agentie este condusa de un director, care este direct subordonat directorului de Grup din care face parte.Toti directorii sunt subordonati Directorului General Patrick Gelin si Directorilor Adjuncti Petre Bunescu si Sorin-Mihai Popa.

5.4. Numar de angajati

La data de 31 decembrie 2004 activitatea BANCA era realizata de 4554 angajati.Numarul de angajati a crescut simtitor fata de sfarsitul anului 2003 (4258).

Agentia Rogerius dispune de 7 angajati.

3.Declansarea si 4.Derularea afacerii comerciale

Etapele de acordare a creditelor pentru persoane fizice

Etapa 1

Consilierul de clientela poarta o discutie cu solicitantul creditului cu caracter de informare-documentare.Ceea ce intereseaza este: starea materiala (garantii, gajuri), scopul creditului.

In aceasta etapa nu se completeaza nici un act, ci consilierul de clientela isi face o imagine globala asupra solicitantului.

Etapa 2

In cazul in care sunt indeplinite conditiile pentru acordarea creditului, clientul trebuie sa prezinte urmatoarele documente:

Adeverinta de salariu emisa de angajator pe formularul pus la dispozitie de Banca, emisa cu maxim 30 de zile calendaristice inaintea analizarii ceririi de credit.

Copie dupa carte de munca (primele 2 pagini cu date semnificative si ultimele 2 pagini)

Copie dupa cuponul de pensie

Copie dupa Actul de identitate

Copie dupa Certificatul de casatorie

Etapa 3

Pe baza documentelor prezentate de catre client, banca procedeaza la analiza si pregatirea documentatiei.

In continuare se constituie si se verifica dosarul de credit al clientului sub aspectul legitatii.

Analiza creditelor se realizeaza cu ajutorul aplicatiei de scoring TRANSACT.Creditele avand decizia Transact „refuzat” nu vor fi acceptate. Procesarea cererilor de credit are loc la unitatilele BANCA/Grupuri/Centrala.

Se negociaza cu clientii urmatoarele conditii:

-volumul creditului;

-durata de acordare a creditului;

-termenul de rambursare;

-cuantumul ratelor;

-dobanda;

Pentru clientii a caror decizie de credit Transact este „acceptata” se constituie un dosar de credit , al carui continut este(anexa 7):

Cererea de credit generata de Transact(anexa 1);

Declaratia privind angajamentele de plata si litigiile cu tertii a solicitantului creditului si a sotului/sotiei acestuia-daca este cazul(anexa 2);

Acord de consultare a bazei de date CRB(solicitant,sot/sotie);

Rezultatul consultarii bazei de date CRB(solicitant,sot/sotie);

Raportul de credit interogare Birou de Credit(solicitant,sot/sotie);

Acte de identitate pentru solicitantul creditului, inclusiv pentru sot/sotie si giranti;

Certificat de casatorie-daca este cazul;

Documente care atesta veniturile inscrise in cererea de credit(anexa3);

Documente care atesta veniturile girantului(anexa 4);

Hotararea de aprobare/respingere(anexa5);

Etapa 4

Aprobarea creditelor

Creditele se aproba potrivit competentelor in vigoare.

Etapa 5

In cazul in care acordarea creditului a fost aprobata se va intocmi Contractul de credit.

 • Contractul de credit se intocmeste in 3 exemplare a caror destinatie este:
  • Un exemplar impreuna cu originalul politelor de asigurare, se pastreaza intr-un fiset special cu acesta destinatie la director;
  • Un exemplar se pastreaza in dosarul clientului;
  • Un exemplar se preda imprumutatului;

Etapa 6

Derularea creditelor

Punerea la dispozitie a creditelor se realizeaza in contul titularului deschis la BANCA, in moneda creditului aprobat(anexa 6).

Creditele se acorda in moneda acestora, valoarea in sistemul de gestiune IBANK fiind intotdeauna identica cu valoarea creditelor analizate in Transact.

Urmarirea creditului se realizeaza pe toata perioada de derulare, pentru a preintampina nerambursarea acestuia.

Este obligatoriu urmarirea:

o      Respectarii destinatiei creditului avuta in vedere la aprobarea creditului.Clientul trebuie sa prezinte bancii factura finala-in cazul creditelor auto, bunuri de folosinta indelungata, nevoi personale nominalizate;

o      Prelungirii la termen a politelor de asigurare sau plata la termen a acestora.

Etapa 7

Rambursarea creditelor se face la datele din contract.

5. Calcule de eficienta si rentabilitate

Rata rentabilitatii financiare(RRf)

RRf=

RRf=51,61% acest indicator ne arata gradul ridicat de eficienta operationala

Rata rentabilitatii economice(Rre)

Rre=

Reflecta efectul capacitatii manageriale de a utiliza resursele financiare si reale ale bancii de a genera profit.

Rre=3.06%

Un nivel mai mare decat 1% este considerat pozitiv.

Rata profitului(Rpr)

Rpr

Valoarea acestui indicator poate fi apreciata pozitiv.

6.Planuri de dezvoltare viitoare a afacerii sau de diversificare

6.1. Planurile firmei respective

Obiectivul major al BANCA este dezvoltarea fondului sau de comert in cadrul unei strategii de parteneriat pe termen lung cu clientii sai.Strategia sa de dezvoltare durabila este fondata pe cele 3 valori comune tuturor entitatilor Grupului Societe Generale: profesionalismul, inovatia si spiritul de echipa.

Principalele obiective ale dezvoltarii BANCA sunt:

v    Adaptarea organizarii si a metodelor la strategia clientilor

v    Cresterea selectiva a activelor

v    Inovatia

v    Reducerea coeficientului de exploatare

v    Rentabilitatea durabila

Eforturile de dezvoltare sunt canalizate in urmatoarele directii:

 • Extinderea retelei prin deschiderea de agentii sub sigla BANCA Express
 • Cresterea bazei de clienti
 • Cresterea portofoliului de credite
 • Focus pe carduri de credit
 • Diversificarea produselor si serviciilor
 • Campanii de promovare a produselor
 • Campanii de echipare a clientilor cu mai multe produse

In ceea ce priveste resursele umane se urmareste:

Adaptarea resurselor umane la necesitatile bancii;

Implementarea unei politici de remunerare motivante;

Identificarea necesitatilor de formare profesionala;

6.2. Propunerile studentului practicant

A fost o realmente onoare sa fac parte pentru trei saptamani din personalul BANCA, sa observ cum se deruleaza activitatea intr-o banca care se bucura pe piata bancara din Romania de o pozitie inalta.

BANCA se bucura de un personal cu o pregatire de inalta calitate, un personal caruia nu I se poate reprosa nimic.Ceea ce propun bancii este cresterea numarului de angajati pentru a asigura o servire mai prompta a clientelei.

De asemenea BANCA ar trebui sa se concentreze pe sporirea numarului de bancomate; spre exemplu in cartierul Rogerius exista un singur bancomat BANCA.

In incercarile bancii de a cuceri noi clienti din randul studentilor propun Bancii sa deschida o agentie in campusul Universitatii Oradea.

Bibliografie

WWW.BANCA.ro

Dedu, Vasile, Managemen400015, Cluj-Napoca, str. Republicii 37

tel./fax: 0264 590967; 595576; 599402; 598751

www.psychology t bancar, editura Mondan, Bucuresti, 1997
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu