Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
VALORIFICAREA RESURSELOR TURISTICE PRIN EZVOLTAREA STATIUNII TURISTICE SNAGOV

VALORIFICAREA RESURSELOR TURISTICE PRIN EZVOLTAREA STATIUNII TURISTICE SNAGOV


VALORIFICAREA RESURSELOR TURISTICE PRIN EZVOLTAREA STATIUNII TURISTICE SNAGOV

Key words: valorificarea resurselor turistice, dezvoltarea statiunii turistice, potential turistic natural, potential turistic antropic, strategii de dezvoltare turistica.

Abstract:

Importanta valorificarii resurselor turistice din statiunea turistica Snagov. Statiunea turistica Snagov este situata in campia cu acelasi nume - Campia Snagovului - ocupand partea nord-vestica a judetului Ilfov. Campia Snagovului este parte integranta din Campia Vlasiei, continuata in nord cu zona de lunca si terase inferioare ale raului Ialomita. Din aceasta pozitie deriva o serie de caracteristici fizico-geografice ale statiunii turistice Snagov, precum si unele aspecte legate de particularitatile economico-geografice.Dotata cu un potential turistic de exceptie, in care se incadreaza totodata si padurea si lacul Snagov, inzestrata cu o flora si fauna bogata (atat terestra, cat si acvatica), monumente istorice si religioase, precum si numeroase structuri de cazare, de alimentatie si de agrement, zona turistica Snagov satisface cerintele diverselor segmente ale cererii turistice.

Valorificarea resurselor turistice reprezinta o actiune ce are ca motivatie principala exploatarea resurselor atractive ale statiunii turistice Snagov. Acest lucru este posibil datorita dezvoltarii acestei statiuni prin fenomenul de amenajare turistica. Amenajarea turistica asigura, prin edificarea unei anumite parti a infrastructurii, formarea produsului turistic, respectiv dezvoltarea integrala a ofertei turistice, adica a elementului cheie in exploatarea resurselor atractive.

Desi statiunea Snagov dispune de resurse turistice deosebite (atat resurse naturale, cat si antropice), se constata faptul ca acestea nu sunt valorificate corespunzator din punct de vedere cantitativ si calitativ. Acest lucru isi pune amprenta asupra formelor de turism din zona, a inegalitatii dintre sezoane in ceea ce priveste cererea si oferta turistica, a optiunilor turistice ale populatiei din zona. Prin punerea in valoare a unor resurse turistice existente, dar nevalorificate indeajuns de mult, statiunea turistica Snagov poate deveni un punct de atractie turistica cu un numar mult mai mare de turisti interni cat si externi.

Resursele turistice din statiunea turistica Snagov. Zona turistica Snagov este situata in apropierea Bucurestiului si dispune de un potential turistic variat, alcatuit atat din obiective turistice apartinand cadrului natural, cat si din obiective turistice antropice, toate constituind premize pentru dezvoltarea unei activitati de turism mai intense, ducand astfel la dezvoltarea statiunii turistice Snagov.

Situata in cadrul Campiei Romane, in subunitatea numita Campia Snagovului, zona studiata dispune de un relief neted cu o usoara inclinare spre est si alta mai putin sesizabila spre sud. Prezenta lacului Snagov cu o bogata flora si fauna piscicola, dar care ofera si conditii de baie si plaja, precum si intinderea mare a padurii de foioase Snagov ce ofera pe langa spatiul propice de recreere si relaxare si un bogat fond cinegetic, demonstreaza potentialul turistic natural al zonei Snagov.

Lacul Snagov este cel mai important liman fluviatil din Campia Romana. Are o forma alungita, fiind foarte sinuos, cu multe golfulete. Este caracterizat de urmatoarele dimensiuni: lungime - 16,5 km; latime maxima - 400 m; adancime maxima - 9 m; un volum de 17,3 milioane m3; suprafata - 780 ha, din care 650 ha luciu de apa, iar restul stuf.

Lacul Snagov face parte din categoria lacurilor eutrofe, caracterizat de o puternica dezvoltare a florei si a faunei. Astfel, aici intalnim o bogata fauna piscicola reprezentata prin diverse specii de pesti, precum: somnul, crapul, stiuca, platica, bibanul, precum si interesante elemente floristice acvatice dintre care: otratelul (relict tertiar), sageata apei, nufarul alb si nufarul indian (introdus de om). Pe fundul lacului se dezvolta o bogata vegetatie de bradis, iar pe luciul apei plutesc plauri, unii dintre ei atingand grosimi de 1,5 metri.

In jurul lacului se dezvolta intinse si masive paduri de stejar, carpen, tei, frasin, ulm etc, iar fauna este foarte diversificata predominand cervidele, porcii mistreti, pasarile si animalele de padure, dar si de balta.

Padurea Snagov este intalnita de jur-imprejurul lacului Snagov si reprezinta o ramasita a vechilor Codrii ai Vlasiei. Este o padure de sleau de camp cu sol brun-roscat de padure, foarte profund si reavan. Fiind o padure de amestec, in compozitia acesteia intra diversi arbori, cum sunt : carpenul, fagul, stejarul, gorunul, teiul etc. De asemenea, intalnim aici tufisuri formate din arbusti (alun, corn, sanger, paducel, calin, darmax etc), iar pe solul padurii sunt intalnite, primavara, diverse plante: ghiocei, branduse, viorele, brebenei. Sunt si destule plante parazite, dar si diferite specii de ciuperci.

Fauna padurii Snagov cuprinde specii de animale ce traiesc mai ales in padurile de stejar si amestec. Dintre mamifere se intalnesc: iepurele comun, vulpea, lupul - doar in trecere in iernile geroase. Mistretul disparuse la un moment dat din padurile limitrofe Bucurestiului pe o raza de circa 50 km datorita pasunatului intens si a zgomotului din padurile devenite paduri de agrement. El reapare insa in anul 1954, cand se mentioneaza in literatura de specialitate existenta unor mistreti iarna in zona Tancabesti. 

Caprioarele sunt destul de numeroase, deoarece in timpul iernii sunt hranite de padurarii ocolului silvic Snagov. Pasarile sunt reprezentate de numeroase gaite, ciocarlii, mierle, privighetori, ciocanitori. Dintre pasarile de interes vanatoresc se regasesc aici sitarul si fazanul, acesta din urma fiind originar din Caucaz si colonizat in zona inca din secolul al VII-lea.

Rezervatia Naturala Complexa Snagov a fost infiintata la 2 iunie 1952. Ea cuprinde 1727 ha de padure si 180 ha din lacul Snagov. Aceasta rezervatie constituie prima rezervatie din tara in care se imbina scopul stiintific cu cel practic si turistic. Dupa caracterul diferit pe care-l prezinta diferitele portiuni ale rezervatiei, aceasta se imparte in:


Rezervatia stiintifica - care cuprinde o parte de padure si intreaga suprafata a lacului;

Padurea de agrement;

Padurea-parc - la care se adauga si parcul de cervide;

Rezervatia speciala.

Padurea Snagov are in cadrul rezervatiei unele esente de arbori rari in campie, exemplare monumentale de frasin, stejar, tei, care pot atinge 80-90 cm in diametru si 30 m in inaltime. De asemenea, in padurea Snagov exista si o gradina dendrologica cu o suprafata de 48 ha, cuprinzand circa 900 de specii arborescente si arbustive autohtone si exotice, cultivate in scopul studiilor dendrologice si a cunoasterii comportarii unor plante exotice in zona de campie. Aceasta gradina dendrologica apartine Institutului de Cercetari Forestiere si a fost infiintata in anul 1934 de profesorul C.C. Georgescu.

Potentialul turistic antropic din zona Snagov este foarte variat, existand mai multe categorii de obiective turistice, precum: monumente istorice (monumente si ansambluri de arhitectura - manastiri, biserici, palate; monumente comemorative) si elemente de cultura si traditie populara.

In structura potentialului turistic antropic al acestei zone populate din timpuri indepartate, cu asezari stravechi, o importanta deosebita ii revine potentialului cultural istoric, zona Snagov dispunand de o gama variata de obiective turistice de aceasta factura.

Monumentele si ansamblurile de arhitectura din zona Snagov constituie obiective turistice importante de factura religioasa (Manastirea Snagov, bisericile din satele componente ale comunei Snagov) si de factura civila (Palatul Snagov).

Manastirea Snagov reprezinta una dintre cele mai insemnate manastiri din jurul capitalei, fiind situata la nord de Bucuresti si beneficiind de o pozitie deosebita, pe un ostrov amplasat in partea de nord a lacului Snagov. Atestata documentar din prima jumatate a secolului al XV-lea, in vremea lui Mircea cel Batran, manastirea se impune prin biserica construita din caramida aparenta, cu o forma trilobata in care, dupa unii cercetatori aici este inmormantat Vlad Tepes.

Vizitarea acestui obiectiv este posibila fie din localitatea Silistea Snagovului, unde localnicii pun la dispozitia doritorilor barci pentru a ajunge pe ostrovul unde se gaseste manastirea, fie din complexul de agrement Astoria (amplasat in satul Snagov) unde se realizeaza in mod organizat vizite la manastire.

Bisericile din satele componente ale comunei Snagov sunt de asemenea incluse in circuite turistice: Biserica "Buna Vestire" din satul Snagov, Biserica "Sfantul Nicolae" din satul Ghermanesti ce dateaza din secolul al XIX-lea, Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din satul Tancabesti ridicata de Constantin Baicoianu dupa primul razboi mondial. Fiecare din aceste lacase de cult are o arhitectura si o istorie deosebita si au fost construite in perioade culturale distincte, incepand din Evul Mediu si cu epoca brancoveneasca.

Un alt lacas religios ce poate fi inclus in circuitele turistice realizate in zona este Manastirea Romano-Catolica a Calugarilor Carmelitani situata in satul Ciofliceni a carui constructie a inceput in anul 2004.

Palatul Snagov este un palat cu arhitectura brancoveneasca, mobilat in stil baroc, dupa gustul familiei Ceausescu - inclinat spre lucruri incarcate ornamental. A fost construit in anii 1930 de Printul Nicolae, extins - aproape dublat in anii 1980 de familia Ceausescu - n-a avut niciodata noroc de stapani. Printul a fost exilat, Ceausescu executat, iar palatul a ramas si astazi la statutul semisecret de hotel de protocol pentru oaspeti de ocazie.

In ceea ce priveste monumentele comemorative, in localitatea Tancabesti pe DN 1 se gaseste Monumentul Eroilor din primul razboi mondial realizat in bronz de catre sculptorul Dimitrie Macaoanu.

In satul Ghermanesti, in parcul din fata Primariei comunei este amplasat bustul domnitorului Vlad Tepes, opera a sculptorului Ion Ladea. Tot in acest sat intalnim bustul marelui poet Mihai Eminescu (de asemenea opera a sculptorului Ion Ladea) amplasat in fata Școlii Generale "Mihai Eminescu".

Elemente de cultura si traditie populara. Situata in imediata apropiere a capitalei, aceasta zona a stat sub influenta permanenta a orasului, astfel ca multe din valorile populare s-au pierdut, fiind inlocuite de elemente noi fara o valoare deosebita. Totusi peisajul rural al acestor asezari poate constitui un obiectiv turistic pentru cei interesati de cultura populara, prin insasi configuratia arhitectonica a satelor, prin casele vechi care-si pastreaza caracteristicile originare. Dintre satele comunei Snagov ale caror case vechi pot impresiona ochiul turistului se pot aminti Tancabesti si Snagov.

Modul de valorificare a resurselor turistice din statiunea turistica Snagov.

In concordanta cu tipurile de resurse turistice, valoarea si varietatea acestora, la nivelul judetului Ilfov au fost conturate 5 arii de atractivitate turistica prioritara, cu potential amenajabil pentru turism - recreere: Balteni-Ciolpani-Snagov, Caldarusani-Gradistea, Mogosoaia-Buftea, Arges si Cernica-Branesti.

Statiunea turistica Snagov este situata in cadrul arealului turistic Balteni-Ciolpani-Snagov. In cadrul ei pot fi practicate diferite forme de turism, in functie de principala motivatie:

turismul de odihna si recreere practicat in cea mai mare parte a timpului, mai ales la sfarsit de saptamana (cu deosebire deplasari ale locuitorilor capitalei la casele de vacanta din zona);

turismul religios cuprinde vizitarea Manastirii Snagov si a Complexului Monahal Carmelit din satul Ciofliceni;

turismul cultural practicat de grupuri care pot vizita centrele de ceramica de la Snagov sau siturile arheologice, in cazul in care acestea vor fi puse in valoare;

turismul sportiv ca forma de recreere (pescuit, vanatoare, inot, canotaj, tenis de camp).

Lacul Snagov ofera conditii numeroase de agrement. Astfel, datorita amenajarilor din regiunea litorala, turistii se pot delecta facand plaja, baie in apa lacului, dar si plimbari cu barca, vaporasul, ski-jetul sau pot practica schi nautic pe intinderea de apa a lacului Snagov, datorita marimii acestuia. De asemenea, o forma de agrement foarte des practicata pe intinderea lacului este pescuitul.

Lacul Snagov si imprejurimile sale ofera un important potential turistic, care insa in prezent nu este exploatat.

In Parcul Snagov, intins pe aproximativ 10 ha, important loc de petrecere a timpului liber, sunt intalniti cu deosebire turisti din orasele limitrofe zonei Snagov. Aici pe malul lacului intr-o ambianta deosebita oferita de masiva padure de stejari si de amenajarile rustice, functioneaza Restaurantul "Vanatorul", care ofera turistilor un meniu bogat, in principal din preparate culinare traditionale romanesti. Tot aici este amenajat si un Ștrand cu o suprafata de circa 6 ha, unde se poate practica inotul, se pot efectua plimbari pe lac cu barca si cu vaporasul, si totodata se pot petrece cateva ore placute si linistite in ambianta lacului si a padurii.

Complexul Turistic Astoria situat in satul Snagov, in padurea Barbosi (rest din Codrii Vlasiei), situat pe malul lacului in vecinatatea Manastirii Snagov si care a fost reamenajat in ultimii ani, pune la dispozitia turistilor un restaurant, spatii de cazare cu confort ridicat, mai multe terase, o piscina moderna de practicare a inotului si plaja amenajata.

La buna valorificare a potentialului turistic din statiunea Snagov contribuie si Padurea Snagov prin functiile sale socio-recreative si estetico-peisagistice. Padurea prin speciile sale floristice si faunistice, constituie un deosebit element de atractie pentru zona turistica Snagov.

In ceea ce priveste modul de valorificare al resurselor turistice antropice (Manastirea Snagov si bisericile din satele componente ale comunei Snagov), acesta este reprezentat prin incadrarea acestor obiective in diferite circuite turistice realizate in zona, avand loc astfel o promovare tot mai intensa a zonei prin intermediul turismului.

Se poate mentiona, totodata, ca in statiunea turistica Snagov resursele turistice sunt valorificate si prin numeroase actiuni de publicitate pe piata turistica, precum realizarea de materiale promotionale (brosuri, pliante etc.), aparitia acestor obiective turistice in diferite reviste de profil sau prin faptul ca exista o agentie tur operator (singura din zona Snagov) cu site propriu (www.snagov.ro) cunoscuta sub denumirea de Fundatia Snagov.

Strategii de dezvoltare a statiunii turistice Snagov. La elaborarea unei strategii de dezvoltare turistica se are in vedere mai multi factori, precum: resursele turistice naturale si antropice - gradul lor de valorificare; resursele materiale, umane si financiare aferente turismului; obiectivele politice si economice pe termen scurt, mediu si lung; realizarile din activitatea turistica in ceea ce priveste structurile de primire, circulatia turistica si rezultatele economico-sociale.

Ca directie majora de dezvoltare a turismului in conditii cat mai bune se impune valorificarea optima a resurselor turistice deja existente in zona Snagov.

Astfel, este necesara protejarea resurselor turistice naturale din zona - padurea si lacul Snagov - care reprezinta cele mai importante resurse din aceasta zona si care atrag, totodata, cel mai mare numar de turisti in zona Snagov.

Pentru valorificarea in bune conditii a potentialului turistic al Padurii Snagov sunt necesare masuri speciale care sa vizeze in special defrisarile necontrolate, protejarea unor specii floristice si faunistice pe cale de disparitie, existenta unei legislatii care sa controleze turismul sportiv pentru vanatoare si eliminarea braconajului in vederea protejarii fondului cinegetic al zonei.

Lacul Snagov poate fi de asemenea optim valorificat din punct de vedere turistic prin actiuni cu privire la protejarea florei si faunei acvatice, lucru ce poate fi posibil de realizat prin stoparea deversarii deseurilor menajere in apa lacului si, totodata, prin actiuni de strangere a deseurilor depozitate pe malurile lacului.

La nivelul acestor doua resurse turistice naturale importante - padurea si lacul Snagov - este binevenita o strategie de dezvoltare turistica ce vizeaza flora si fauna acvatica si terestra. Cu deosebire sunt importante de realizat actiuni precum: repopularea faunei silvice pe cale de disparitie si replantarea de specii floristice si arbustive la nivelul padurii Snagov; protejarea faunei acvatice prin controlarea pescuitului excesiv si replantarea faunei acvatice pe cale de disparitie (nuferi).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.