Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Institutiile Uniunii Europene

Institutiile Uniunii Europene


Institutiile  Uniunii Europene.

Uniunea Europeana dispune de un cadru institutional unic care are drept scop: de a promova pacea, valorile sale si bunastarea popoarelor sale.

Obiectivele Uniunii;

- Uniunea ofera cetatenilor sai un spatiu de libertate, securitate si justitie, fara frontiere interne, precum si, o piata unica unde concurenta este libera si nedenaturata.

- Uniunea actioneaza pentru dezvoltarea durabila a Europei, bazata pe o crestere economica echilibrata, pe o economie sociala de piata foarte competitiva, vizand ocuparea deplina a fortei de munca si progresul social si un inalt nivel de protectie si de imbunatatire a calitatii mediului.

- Uniunea promoveaza progresul stiintific si tehnic.

- Promovarea valorilor: a demnitatii umane, a libertatii, a democratiei, a egalitatii, a statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului. Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, toleranta, justitie, solidaritate si nediscriminare.- Servirea intereselor Uniunii, ale cetatenilor sai si ale statelor membre, si asigurarea coerentei, eficacitatii si continuitatii politicilor si actiunilor intreprinse in vederea atingerii obiectivelor sale.

Cadrul institutional al Uniunii Europene cuprinde:

- Parlamentul European

- Consiliul european

- Consiliul

- Comisia Europeana

- Curtea de Justitie a Uniunii Europene

- Banca Centrala Europeana

- Curtea de Conturi

Fundamental, structura Uniunii Europene se bazeaza pe triunghiul: Parlamentul European, Consiliul european si Comisie.

Parlamentul European

Parlamentul European ii reprezinta pe cetatenii statelor membre. Are competente sporite la nivel legislativ, bugetar si in materie de aprobare a acordurilor internationale. Numarul deputatilor europeni nu va depasi 751 (750 plus presedintele), iar repartizarea locurilor pe state membre se va face dupa principiul proportionalitatii degresive. Astfel, deputatii din tarile cu cei mai multi locuitori vor reprezenta un numar mai mare de cetateni decat deputatii din tarile cel mai putin populate. Fiecare stat va fi reprezentat in Parlament de minim 6 deputati si de maxim 96.

Consiliul european

Consiliul european defineste orientarile si prioritatile de politica generala. Nu exercita functii legislative. Este format din sefii de stat sau guvern ai statelor membre, precum si, din presedintele sau.

Presedintele este ales de Consiliul european pentru un mandat de doi ani si jumatate si va avea rolul de a asigura pregatirea si continuitatea lucrarilor Consiliului european si de a gasi solutii care sa conduca la obtinerea consensului. Presedintele Consiliului european nu poate ocupa alte functii la nivel national.

Consiliul

Consiliul reprezinta guvernele statelor membre. Imparte prerogativele sale legislative si bugetare cu Parlamentul si are un rol central in materie de politica externa si de securitate comuna (PESC) si de coordonare a politicilor economice.

Deciziile Consiliului se iau cu majoritatea calificata, cu exceptia cazurilor in care tratatele prevad o alta procedura, cum ar fi votul in unanimitate. In practica, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, votul cu majoritate calificata va fi extins la numeroase domenii de actiune (de exemplu:cultura sau imigrare).

Introducerea, in 2014, a votului cu dubla majoritate al statelor membre ale UE (55%) si al populatiei (65%), care reflecta dubla legitimitate a Uniunii, va conduce la consolidarea transparentei si eficientei. Noua modalitate de calcul va fi completata de un mecanism similar "compromisului de la Ioannina", care ar trebui sa permita unui numar mic de state membre (aproape de minoritatea de blocare) sa-si manifeste opozitia, intr-un interval rezonabil, o solutie satisfacatoare pentru ambele parti.

Comisia Europeana

Principala misiune a Comisiei europene este sa promoveze interesul general european. Potrivit principiului rotatiei egale intre statele membre, incepand din 2014, colegiul va fi format dintr-un numar de comisari egal cu doua treimi di numarul statelor membre (adica 18, in cazul unei Uniuni cu 27 de tari). Numarul membrilor Comisiei va putea fi modificat de Consiliul european cu unanimitate de voturi.

Alegerea candidatului la presedintia Comisiei este legata in mod direct de rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.

Prin Tratatul de la Lisabona s-a infiintat postul de Inalt Reprezentat al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate si vicepresedinte al Comisiei, cu scopul de a ameliora coerenta actiuni externe a Uniunii Europene.

Celelalte institutii

Dispozitiile tratatelor referitoare la Banca Centrala Europeana, Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea de Conturi nu au suferit schimbari notabile prin Tratatul de la Lisabona.

Parlamentele nationale

Tratatul de la Lisabona recunoaste si consolideaza rolul parlamentelor nationale, desi nu fac parte din cadrul institutional al Uniunii Europene, joaca un rol important in functionarea acesteia.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.