Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Proiect interdisciplinar

Proiect interdisciplinar


Proiect interdisciplinar

Argument

Intr-o Uniune Europeana ce presupune o disparitie a granitelor, nu numai georgrafice, particularizarea prin cultura si arta se impune ca o necesara identitate nelegitma pentru dainuirea spirituala a culturii si civilizatiei fiecarui popor. Interferenta culturala si interdisciplinara are ca rezultat o adevarata efervescenta creatoare si novatoare, o cale de dialog, de comunicare si cunoastere, o punte de legatura intre oamenii de spirit cu preocupari comune pe taramul artei.

Acest proiect isi propune sa materializeze un posibil dialog interdiscipliniar si intercultural printr-o serie de manifestari educative, culturale si artistice, care sa evidentieze elementele de specificitate si interactiunile existente intre literatura si arta, la nivel national si european.

Literatura romana vizeaza din punct de vedere metodic cunoasterea literaturii ca ramura a artei, nu ca suita de informatii care prezinta istoria literaturii. In consecinta, ea urmareste nu predarea ci receptarea unor universuri imaginare, fictive, menite sa sensibilizeze cititorul, sa ii stimuleze imaginatia pentru a-l proiecta in aceste universuri fictionale. Prin limbajul ei conotativ ea favorizeaza dezvoltarea gustului pentru frumosul artistic, crearea unei viziuni deschise de abordare interdisciplinara a textului literar.



Fie intr-o forma organizata (schimburi culturale)sau intr-una neorganizata (activitati extradidactice), dialogul interdisciplinar se realizeaza continuu. Aceasta politica a libertatii face ca granitlele intre discipline si culturi sa dispara. Efectul globalizarii poate fi redus doar prin valorificarea diversitatii.

Putem sa avem in vedere si latura comerciala si, axandu-ne pe valorile culturale sa le imbinam evident intr-un context in care investitia in cultura si educatie aduce profit material, valoric moral.

Valori exista la tot pasul, depinde doar de cat de bine stim sa le promovam.

Tema proiectului

Proiectul iterdisciplinar si intercultural "Literart" reprezinta o serie de activitati cultural-artistice, concursuri, expozitii si fashion shows, menite sa descopere si sa promoveze tinere talente existente in grupurile tinta angajate. Intreaga detaliere a activitatilor se regaseste in sectiunea "Realizarea proiectului"

Grup tinta

Elevii claselor IX-XII de la Colegiul National "Mihai Eminescu", Baia Mare

Grupa masteranzilor anul I de la "Univesitatea de Arta si Design" Cluj Napoca

Organizatori

Proiectul este conceput si organizat de catedra de design vestimentar a Universitatii de Arta si Design, Cluj Napoca, in colaborare cu studentii masteranzi anul I si cu catedra de limba si literatura romana de la Colegiul National "Mihai Eminescu", Baia Mare.

El are ca parteneri Consiliul Local si Primaria Municipiilor Cluj, Baia Mare, Teatrul Dramatic, Muzeul de Arta din cele doua localitati,Opera din Cluj, iar ca parteneri media -ziarele si posturile locale de televiziune.

Universitatea si Colegiul promoveaza in mod interdisciplinar valorile culturale nationale si europene, Muzeele ,Opera si Media sunt institutii de sustinere si mediatizare a acestora.

Activitati principale

Activitati cultural-artistice

Expozitii

Concursuri tematice

Fashion shows

Festivitate de premiere

Obiective

Promovarea unui posibil dialog intercultural

Formarea interesului elevilor pentru lectura, modelarea gustului lor estetic, cultivarea gandirii si imaginatiei, a spiritului de observatie, a exprimarii, educarea unor sentimente deosebite

Redescoperirea unor posibile surse de inspiratie pentru materializarea unor colectii aferente dizertatiei

Dezvoltarea gustului pentru frumosul artistic si viziunea deschisa de abordare interdisciplinara (literatura-arta), evidentierea caracterului sincretic al literaturii si a modalitatilor concrete de manifestare prin arta

Promovarea tinerilor cu aptitudini deosebite in cele doua domenii si crearea unor modalitati de manifestare

Sensibilizarea autoritatilor, a factorilor media si a companiilor din domeniul privat in ceea ce priveste asigurarea conditiilor optime de desfasurare a proiectului, promovarea talentelor si ideilor novatoare.

Etapele proiectului

Promovarea proiectului (tv,radio,afise,fluturase)si gasirea de sponsori si parteneri

Definitivarea metodologiei de organizare, a materialelor necesare si stabilirea locatiilor oportune proiectului

Materializarea proiectului

Stabilirea baremelor si a componentei comisiei de jurizare pentru fiecare tip de activitate si nivel educational

Evaluarea si jurizarea lucrarilor, colectiilor

Promovarea mesajelor interculturale, promovare in-media a ideilor si creatiilor valoroase

Organizarea festivitatii de premiere si decernarea premiilor

Descrierea detaliata a proiectului

Tematica proiectului este astfel conceputa incat temele si materializarea acestora sa fie facuta simultan, de cele doua grupuri tinta. Fiecare grup are cerinte de lucru specifice si este evaluat conform tematicii si nivelului de cunostiinte acumulate pe parcursul anilor de studiu.

1.Concursul de eseuri - aceasta competitie solicita alcatuirea unor compozitii proprii, de tip eseu care sa ilustreze, comenteze texte din creatia lirica eminesciana;

Participarea este individuala, participa elevii din ciclul liceal, cu eseuri in limba romana, engleza si franceza.

Tematica propusa: iubirea si natura in creatia eminesciana;

sentimentele promovate de creatiile elegiace si glose;

Elevii vor audia creatiile lirice: "Mai am un singur dor" (mp3-cd)

"Atat de frageda" (mp3-cd)

"Sara pe deal" (mp3-cd)

"Glossa" (mp3-cd)

Concurs de ilustrare grafica, posibile teme de cercetare - aceasta competitie solicita realizarea unor interpretari grafice proprii a textelor audiate, din creatia eminesciana. Participa masteranzii anului I care materializeaza individual si ilustreaza grafic continutul poeziilor. Acestia vor analiza si interpreta personal, creatiile lirice , avansand teme posibile de cercetare si materializare a acesta sub forma unor viitoare proiecte sau colectii.

2.Concurs de creatie literara - in cadrul acestei competitii, participantii pot crea scenarii, pornind de la creatia literara lirica si epica eminesciana. Fiecare lucrare va fi individualizata printr-un motto ales de concurent, pornind de la doua poeme : "Luceafarul" si "Fat-Frumos din Lacrima".Elevii de liceu vor dramatiza si interpreta aceste creatii, pe baza scenariilor create.

Concurs de creatie vestimentara - masteranzii vor crea si materializa costume adecvate personajelor care apar in scenariile jurizate ale elevilor de liceu/personajelor reprezentative ale celor doua poeme. Finalitatea probei consta in dramatizarea acestor poeme, cu asigurarea unui cadru adecvat si a unor costume sugestive. Partea dificila revine studentilor la master, care realizeaza decorul si costumele.

3.Recital si fashion show - va fi sustinut de toti elevii de liceu, care vor recita din creatia proprie, in romana, engleza si franceza, vor prezenta fragmente din eseurile si creatiile lor.

Masteranzii isi vor prezenta mini-colectiile in cadrul unui show organizat (Teatrul Dramatic Baia Mare / Opera Cluj-Napoca)

4.Gala Laureatilor - tuturor concurentilor si coordonatorilor li se vor acorda diplome de participare.

- fiecare sectiune va avea: 3 premii si un premiu special

- castigatorii fiecarei sectiuni (literatura/moda) vor fi premiati, si numai acestia isi vor prezenta creatiile, in fata juriului, a participantilor si invitatilor.

Analiza finala si evaluarea proiectului

Eficienta parteneriatului este marcata de:

-implicarea activa a elevilor in elaborarea de eseuri, creatii si interpretari proprii;

-implicarea masteranzilor in realizarea unor creatii vestimentare originale si sugestive;

-crearea unui climat de colaborare si competitiv, favorabil manifestarii artistice a celor doua grupuri;

-promovarea si recompensarea "plusvalorii"

-revenirea la creatia literara, ca sursa inepuizabila de inspiratie in universul artei;

Rezultate concrete la finalul proiectului

-alcatuirea unui material care sa cuprinda aspectele teoretice si practice din activitatile desfasurate

-organizarea unei expozitii cu selectii din cele 3 sectiuni ale proiectului, realizate de masteranzi: schite, proiecte tematice, creatie vestimentara

-impresii ale participantilor la acest proiect si ale invitatilor.

Continuitatea proiectului

Fiecare etapa a proiectului isi va evidentia finalistii. Participarea in calitate de organizatori, mediatori si invitati a unor personalitati locale, din mediul privat, politic si artistic local confera greutate si o posibila continuitate a proiectului. In masura in care acest proiect va starni interes in aceste medii, el poate fi transformat intr-un brand, capabil sa promoveze, propulseze si sustina valorile identificate prin aceasta modalitate.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.