Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
UNIVERSITATEA BABES BOLYAI CLUJ-NAPOCA

UNIVERSITATEA BABES BOLYAI CLUJ-NAPOCA


UNIVERSITATEA BABES BOLYAI CLUJ-NAPOCA

Muzeuri, teatre, institutii de invatamant, organizatii non- profit, toate se bazeaza pe imagine, pe o buna percepere a lor de catre publicul interesat si nu numai. Brandingul institutional consta in procesul de creare si mentinerii imaginii si personalitatii unei institutii ce o permite institutiei respective sa inregistreze o pozitie fruntasa in randul institutiilor concurente. Logo-uri, newsletter, brosuri informative, orice fel de publicitate a ajutat aceste institutii sa obtina succesul dorit si sa comunice audientei mijloacele si oportunitatile oferite de aceste institutii.

Pornind cel mai puternic motor de cautare si anume "google" si tastand cuvantul "universitatea" putem cu usurinta observa ca a doua institutie gasita este "Universitatea Babes Bolyai" din orasul Cluj Napoca, ea fiind detronata doar de universitatea din Bucuresti. Acest fapt evidentiaza numeroasele accesari ale site-ului acestei facultatii si vine ca o dovada a faptului ca este a doua universitate ca importanta din Romania, si de departe prima din Transilvania

Universitatea Babes Bolyai este o institutie publica de invatamant superior a carei misiune este sa promoveze, si sa sustina in comunitatea locala, regionala, nationala si internationala dezvoltarea unor componente culturale specifice.

In contextual actual aceste componente sunt:o cultura a actiunii bazate pe cunoastere sistematica si inovatoare (cultura a competentei stiintifice si tehnologice, competentei organizationale si a competentei cetatenesti);

o cultura a invatarii permanente si inovatoare;

multiculturalitate, dialog intercultural si interconfesional;

o cultura a dezvoltarii personale si morale;

o cultura a atitudinii proactive si participarii;

o cultura a dezvoltarii personale;

o cultura a integrarii in diversitate si a globalizarii, in conditii de respect al identitatii si de reciprocitate.

Asezata intr-o zona cu un puternic caracter interetnic, intercultural si interconfesional, directia principala abordata de aceasta universitate a fost cea a multiculturalismului, avand in randurile sale nu doar studenti, cat si cadre didactice de etnie romana, maghiara, germana chiar si reprezentanti ai etniei rromilor.

Din cele 21 facultati ale universitatii, 17 ofera in prezent programe de studii in limbile romana si maghiara, iar 11 in limbile romana si germana. Exista, de asemenea, doua facultati (Teologie Reformata si Teologie Romano-Catolica) in cadrul carora programele de studii se desfasoara exclusiv in limba maghiara. Mai exact, universitatea ofera pentru studii universitare de scurta si lunga durata 111 de specializari (din care 99 romana, 59 magiara, 16 germana, 8 engleza, 1 franceza, 1 italiana, 2 ucraineana). Acest sistem multicultural este pe deplin respectat, marturie stand faptul ca din anul 1995 incoace nu a mai fost inregistrata la aceasta universitate nici un fel de discriminari entice sau disfunctii ale sistemului multicultural.

Fiind un brand asa bine dezvoltat, respectat si cunoscut, Universitatea Babes Bolyai, a fost folosita de numeroase guverne sau partide politice pentru a-si etala succesul si implicarea in viata comunitatii. Adevarul atestat si de actele doveditoare este ca doar cabinetul condus de Mugur Isarescu a sprijinit material si institutional noul profil al Universitatii. In rest meritul extinderii specializarilor, a locurilor de studii in limba materna, al maririi efectivului de cadre didactice, al investitiilor in infrastructura, al asigurarii autonomiei de functionare a catedrelor, facultatilor, colegiilor, liniilor de studii etc. nu revine vreunei formatiuni politice, ci revine integral comunitatii academice a Universitatii Babes-Bolyai.

Ultimul studiu realizat cu privire la ierarhizarea universitatilor din Romania claseaza UBB pe locul intai la mica distanta de Universitatea din Bucuresti, o ierarhiare ulterioara nemaifiind realizata. Analizand studiile facute de catre universitate din 1998 incoace( de subliniat ca este singura universitate care face astfel de studii de ierarhizare din Romania), cu privire la plasarea tinerilor in campul muncii dupa terminarea studiilor intareste aceasta pozitie fruntasa. Pentru UBB vorbesc cifrele acestui si altor numeroase studii si sondaje, reclama nefiind una neintemeiata. Asadar pana recent, cifra de angajare a abolventilor UBB in primele 6 luni de la absolvire intr-o companie sau institutie era de aproximativ 85%, cca 7-8% continuand studii, de obicei in strainatate. Cca 70% dintre cei angajati declarau ca sunt multumiti de locul de munca si ca acesta este in domeniul de studiu. Recent (ultimii doi ani), cifra celor care continua studiile a crescut la cca 15-20%, in primele 6 luni angajandu-se numai un procent de 75%.

Studiile in domeniu arata ca cea mai populara sursa de informare privind specializarea aleasa a fost pagina de web UBB -  internetul (44% dintre studenti). De aceea, este important si clasamentul facut de Cybermetrics Lab al Consiliului Superior de Cercetare Stiintifica din Spania. Conform clasamentului Webometrics, UBB se situeaza intre primele 500 universitati pe locul 494 la nivel european si pe locul 1048 in lume, in urma Universitatii Bucuresti si a Universitatii Politehnice Bucuresti. Acest clasament indica vizibilitatea institutiei si accesibilitatea informatiilor pe internet.

Toate aceste clasamente sunt relevante intr-o anumita masura. Dar sunt in atentia publicului, comunitatii stiintifice, angajatorilor, iar performantele cadrelor didactice si ale absolventilor universitatii, sunt legate indirect de clasamente. Evident, aceste clasamente se folosesc pentru imbunatatirea continua a activitatii si relevantei universitatii pe plan national si international, iar, in cele din urma, acest lucru se reflecta asupra sanselor absolventilor de a se integra bine pe piata muncii.

Imaginea unei institutii nu se poate cladi in timp doar printr-o buna reprezentare publicitara, ci trebuie sa se bazeze pe niste date concrete, succese recunoscute, cum este cazul acestei universitati, princiul formelor fara fond fiind exclus pe deplin.Brandingul UBB se compune din cuvintele: succes, performanta, traditie si popularitate. Acestea sunt asocierile pe care publicul de toate varstele le face in minte atunci cand aude numele aceste institutii.

Foarte putine sunt institutiile din aceasta tara care pot sa se bucure de acelasi success, de aceiasi imagine, de acelasi blazon curat. Respectul angajatilor, profesionalismul lor, fie cadre didactice fie simpli functionari, atitudinea aratata fata de oamenii cu care intra in contact, au un efect de boomerang asupra oamenilor de orice varsta interesati de a colabora cu aceasta institutie, o situatie ce-i ademenestea in a colabora cu aceasta institutie.

Prin urmare, brandul Universitatii Babes Bolyai, este unul de success, acest lucru neputand fi contestat. El a fost cladit in timp, prin efortul depus de generatii intregi, nu a aparut de cateva zile, si va continua mult de acum incolo, pentru ca odata educat in stilul acestei institutii nu este posibil sa te indepartezi de principiile si valorile respectate de aceasta.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.