Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
ALIMENTATIA COPILULUI SCOLAR

ALIMENTATIA COPILULUI SCOLAR
ALIMENTATIA COPILULUI SCOLAR

(7-12 ani)

In aceasta perioada a copilariei vom tine seama de nevoile nutri­tive si calorice crescute necesare activitatii intelectuale, cresterii si rezistentei la infectii. Din cauza contactului cu un numar mare de copii, in scoala, creste incidenta bolilor transmisibile.

Cantitatea de energie necesara copiilor intre 7 si 12 ani este de 2 000-2 500 calorii/zi (60-70 calorii/kilocorp/zi). Copiii de 7-9 ani necesita 2 100 calorii, cei intre 10-12 ani 2 500 ca­lorii/zi (nevoi ,,de referinta'), iar media nevoilor reale este de 1 850 ca­lorii la 7-9 ani si de 2 312 calorii intre 10 si 12 ani.

In graficele calorice reeomandate pentru copii, nevoile la ambele sexe sunt considerate identice pana la varsta de 13 ani. In unele tari, obiceiurile restrang activitatea fetelor inainte de 13 ani, iar in altele, copiii sunt pusi la munci productive inainte de terminarea cresterii.

Acesti copii necesita lipide in cantitate de 2-3 g/kilocorp/zi, glucide 8-10 g/kilocorp/zi, iar protide 2-2,5 g/kilocorp/zi.

Necesitatile in vitamine si minerale sunt urmatoarele : vitamina A-4 500 U./zi ; vitamina D 400 U. ; vitamina B1 2 mg ; vitamina B2 1,8 mg; vitamina PP 10-12 mg ; vitamina C 60-75 mg ; fier 10-12 mg; calciu 1 200 mg ; fosfor 1 500 mg.

Se vor da 4-5 mese/zi : 3 principale (dimineata, pranz, seara) una sau doua gustari.

Masa de dimineata este obligatorie. Nu vor lipsi din alimentatic laptele - 300 ml/zi (lapte, iaurt, lapte batut) ; branza - 30-50 g/zi ; oul (1/zi) ; carnea (vaca, porc, vitel, pasare, peste, ficat) - 70-120 g/zi ; painea alba sau intermediara -150-250 g/zi ; pastele fainoase -zarzavaturile (100-200 g/zi) ; cartofii (100-200 g/zi) ; fructele proaspete (100-120 g/zi) ; untul -30 g/zi ; uleiul (in preparate) - 20 g/zi ; mierea, dulceata, marmelada, budincile, cerealele . De asemenea, putem da acestor copii untura in mancaruri, pana la 15 g/zi, lugume uscate 10 g/zi, fructe deshidratate 5 g/zi, zahar 20 g/zi, ciocolata 10 g/zi.Scolarul va avea o alimentatie complexa, diversificata, din care nu vor lipsi untul, carnea, laptele, legumele, fructele, dulciurile.

Cartofii vor fi dati de preferinta fierti sau in pireuri, nu prajiti, iar morcovii - combinati in diverse supe si mancaruri pregatite, dar pot fi mancati si cruzi.

In alimentatia copiilor de varsta scolara -subliniem - painea si laptele nu pot lipsi si se vor da in cantitatile cerute, putand adica depasi normativele.

Piinea, cu nenumaratele ei sortimente existente azi in brutarii, este excelenta, are mari calitati nutritive.

Macinarea moderna, actionand asupra unui grau pur si curat, prin tehnica si progresivitatea sa, nu mai altereaza prin incalzire calitatile glutenului, permite a se extrage din grau aproape totalitatea elementelor fainoase, fara a amesteca particulele de substante celulozice in cantitate importanta, ca reziduuri indigestibile. Pentru copii preferam painea intermediara.

Laptele poate fi lapte de vaca fiert, indulcit, combinat sau nu cu diverse surogate de cafea, lapte pudra integral sau lapte concentrat. Copiii intre 7 si 15 ani pot beneficia si ei, ca cei mici, de laptele con­centrat zaharat care, datorita gustului lui placut, este acceptat de unii dintre acestia, in timp ce laptele de vaca este refuzat.

Laptele concentrat zaharat furnizeaza proteinele lactice si calciul indispensabile cresterii, sub o forma foarte digestibila. Concentrat in hidrati de carbon, dat cu lingurita sau pe tartine, reprezinta un mijloc de a supraalimenta copiii hipotrofici. In plus, permite o reaprovizionare energetica rapida, la elevii cu activitate fizica si intelectuala. Dat continuu la micul dejun, contribuie la o masa bogata in calorii, evita hipoglicemiile matinale si scaderea randamentului scolar in clasa.

Pentru toate aceste motive, laptele concentrat zaharat ar trebui mai mult recomandat copiilor si tinerilor .

Se pot prepara, cu lapte concentrat zaharat, bauturi lactate pentru gustari, creme, budinci, frisca, dulciuri - servite intre branzeturi si fructe. Se poate folosi ca atare si pentru a ameliora gustul si valoarea salatelor de fructe, in bauturi racoritoare cu suc de fructe, inghetate, deserturi, iaurt, compoturi, in panade cu fructe (fainuri de cereale lactate instantanee + fructe taiate in bucati, sau compot + lapte concentrat zaharat), precum si in diferite retete : fulgi de ovaz, fructe proaspete si uscate, lapte concentrat zaharat, zeama de lamaie.

In cazul in care este folosit in supraalimentatia unor elevi debili, laptele concentrat zaharat va fi dat pur, cu lingurita, dupa mese.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Depozitarea produselor refrigerate
OUA
NECESARUL PROTEIC, LIPIDIC SI GLUCIDIC AL ORGANISMULUI
CARNE SI PRODUSE DIN CARNE
ALIMENTATIA SANATOASA
NECESARUL PROTEIC, LIPIDIC SI GLUCIDIC AL ORGANISMULUI
Preparate culinare
Introducere in alimentatia vegetarianaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu