Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Criptosporidioza

Criptosporidioza


CRIPTOSPORIDIOZA

Criptosporidioza, antropozoonoza neonatala, manifestata prin tulburari digestive, predominant prin sindrom diareic, este produsa de Cryptosporidium meleagridis - la curca si Cryptosporidium anserinum - la boboci, care paraziteaza extracelular, pe mucoasa intestinala, in Bursa Fabricius si rareori in traheesi in bronhii.

Diagnosticul - se orienteaza pe baza datelor epizootologice si clinice si se precizeaza cu certitudine microscopic si histopatologic.

Clinic, boala apare in prima saptamana de viata a animalelor, cu sindrom diareic: fecale pastoase, lichide, albicioase, galbui, urat mirositoare, mai rar sanguinolente; apetit diminuat, dezhidratare; slabire. Diareea poate sa reapara cu intermitenta, pana la varsta de 35 de zile si nu cedeaza la antibioticoterapie.

Morfopatologic, apar leziuni de enterita (ileita) si colita catarale: uneori congestie a mucoasei gastrice, hemoragii punctiforme in suprarenala.



Microscopic, comporta: examenul fecalelor prin: metoda frotiurilor fixate si colorate (Ziehl-Nielsen modificata de Henriksen; metoda G nther; M.G.G.). Se evidentiaza oochisturile de culoare rosie - pe fundalul albastru al frotiului - la coloratia Henriksen; sau albastri deschisi pe fundal rosu - la coloratia G nther; sau violeti M.G.G.; imbogatire prin flotatie, sau centrifugare. Se examineaza cu obiectiv 40x si imersie. Oochisturile se vor diferentia de forme sporulate de Candida. La cadavre se fac frotiuri si amprente de la mucoasa ileonului, jejunului si sectiunii histo. Se observa diverse stari evolutive de criptosporidii, atrofia vilozitatilor, metaplazie si eroziuni epiteliale, infiltratie limfo-plasmocitara in mucoasa. Datorita fragilitatii elementelor parazitare se impune recoltarea probelor de la cadavre, in primele 6-24 de ore, dupa care se reduc sansele de diagnostic.

Diagnosticul diferential, cu unele particularitati de la o specie gazda la alta, se va face cu: colibaciloza, enteroviroze, diaree neonatala cu alte etiologii. La purcei, comporta aceleasi entitati patogene ca si isosporoza. Evolutia asociata a criptosporidiozei cu alte boli neonatale impune multa prudenta si discernamant in stabilirea cu justete a diagnosticului.

Tratament. Terapia specifica este inca perfectibila. Incercarile au recurs la coccidiostatice, dar rezultatele sunt incerte. Chimioprofilactic, nu dispunem de mijloace eficiente.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.