Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
INGRIJIREA CAINILOR DE SERVICIU DRESATI PENTRU DETECTAREA DROGURILOR

INGRIJIREA CAINILOR DE SERVICIU DRESATI PENTRU DETECTAREA DROGURILOR


MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR  NESECRET

CENTRUL PENTRU INSTRUIREA CONDUCTORILOR, Ex.nr..

PRODUCEREA,CRESTEREA SI DRESAJUL CAINILOR Nr.......

DE SERVICIU-CIORANI CIORANI,....

PROIECT DIDACTIC

LA BAZELE TEORETICE ALE DRESAJULUITema: NORME PRIVIND FOLOSIREA, ANTRENAMENTUL SI

INGRIJIREA CAINILOR DE SERVICIU DRESATI

PENTRU DETECTAREA SI SEMNALAREA DROGURILOR

OBIECTIVE:

La incheierea acestei teme participantii vor fi in masura:

sa foloseasca cainii din dotare astfel incat sa obtina rezultate maxime in activitatea pe care o desfasoara;

sa mentina antrenamentul cainilor de serviciu si capacitatea de lucru a acestora;

DURATA: 50 minute

LOCATIA:

Sala de pregatire de specialitate

PLANUL TEMEI:

I.           Folosirea cainilor de serviciu.

II.        Antrenamentul cainilor de serviciu dresati pentru detectarea si semnalarea drogurilor.

III.     Ingrijirea cainilor.

NORME PRIVIND FOLOSIREA, ANTRENAMENTUL SI

INGRIJIREA CAINILOR DE SERVICIU DRESATI

PENTRU DETECTAREA SI SEMNALAREA DROGURILOR

I.FOLOSIREA CAINILOR:

Cainii de serviciu dresati pentru detectarea si semnalarea drogurilor, lucreaza dupa miros si sunt specializati sa indice, prin manifestari specifice fiecaruia, prezenta mirosului unui drog, indiferent de doza sau intensitate.

Prin dresaj, cainilor li s-a perfectionat si specializat analizoriul olfactiv, formandu-li-se deprinderea de a reactiona la mirosul emanat de substantele stupefiante.

Fiind sensibilizati numai la mirosul de stupefiante, cainii vor cauta, detecta si semnala numai prezenta acestor substante.

Prin procesul de dresaj, cainii au fost obisnuiti sa execute si pot fi folositi pentru:

Cercetarea mijloacelor de transport;

Cercetarea bagajelor, sacilor postali, coletelor, etc. depozitate in diferite locuri;

Cercetarea cladirilor, podurilor, subsolurilor si dependintelor acestora;

Identificarea persoanelor care poarta asupra lor stupefiante.

In folosirea cainilor specializati in detectarea si semnalarea drogurilor,

indiferent de situatia concreta de lucru, se vor respecta urmatoarele reguli:

cainele este folosit numai de conductorul sau, care raspunde de antrenamentul, hranirea, ingrijirea, modul de utilizare si rezultatele obtinute;

inainte de a se deplasa la locul de folosire, agentul conductor verifica starea sanatatii cainelui, ii executa pansajul si testeaza capacitatea de lucru;

transportul la fata locului se va efectua cu un vehicul adecvat, al carui interior sa fie ferit de curentii de aer, gaze sau alte mirosuri iritante, care ii pot afecta mucoasa nazala si implicit olfactiva;

ajuns la locul de folosire, agentul conductor da liber cainelui pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice si obisnuirea cu mediul inconjurator, dupa care executa cateva exercitii din dresajul general, cu scopul de a-l "incalzi" si a-l pune in dispozitie de lucru;


ofiterul care conduce cercetarea il va informa pe conductor cu toate circumstantele situatiei cu care va lucra;

daca in mediul de lucru sunt zgomote sau lumini puternice ori alti excitanti ce nu sunt cunoscuti cainelui, inainte de inceperea lucrului, acesta va fi obisnuit timp de 15-20 minute cu factorii din mediul respectiv;

la fata locului nu va asista decat personalul strict necesar, care se va afla la o distanta suficienta fata de zona de lucru pentru a nu distrage atentia cainelui;

persoanele nu trebuie sa fie purtatoare de droguri sau sa fi manipulat astfel de substante, intrucat ele vor deveni izvoare de miros si vor deruta cainele;

cercetarea se va executa sistematic, planificat in reprize de 20-30 minute, dupa care cainele va fi lasat sa se odihneasca 10-15 minute;

cainele va fi lasat sa lucreze liber sau in lesa, sub stricta supraveghere a conductorului, care trebuie sa cunoasca si sa receptioneze imediat manifestarile cainelui in prezenta drogurilor;

cu ocazia inceperii lucrului, cat si pe parcurs, agentul conductor va tine seama in permanenta de existenta si sensul curentilor de aer, pe care cainele trebuie

sa-i primeasca din fata si care nu trebuie sa fie prea puternici.

Conditiile cele mai favorabile pentru folosirea cainilor in scopul cautarii drogurilor sunt: vara, la o temperatura de pana la +30 C, iarna cu vant usor si o temperatura de pana la -20 C.

Incaperile cu aer statut, prea cald sau cu praf, inainte de cercetare vor fi aerisite.

Dintre factorii nefavorabili pentru activitatea cainilor pot fi enumerati:

- lipsa curentilor de aer;

- temperatura de peste +30 C;

- mediul necunoscut pentru caine;

- lucrul neintrerupt, fara pauza

atunci cand cainele va semnala prezenta mirosului de drog intr-un loc, cautarea nu va fi intrerupta ci se va continua cercetarea pana la terminare;

pentru a evita plictiseala cainelui si a spori cointeresarea, daca nu s-au gasit substante din cele cautate, i se poate crea o situatie artificiala prin gasirea unui obiect cu miros de drog, din cele destinate antrenamentului, care va fi plasat intr-un punct din zona cercetata.

1.Cercetarea mijloacelor de transport

Cercetarea mijloacelor de transport trebuie facuta amanuntit, cu atentie, fara graba, la exterior, pe un traseu contrar sensului rotirii acelor de ceasornic.

Cercetarea autobuzelor se face in acelasi mod incepandu-se cu exteriorul, partea de dedesubt, compartimentul pentru bagaje, dupa care se examineaza interiorul.

Cercetarea interiorului se face sistematic, incepandu-se cu partea din spate a autobuzului si se va urma traseul printre scaune stanga-dreapta, sub forma cifrei 8.

Cerctarea  vagoanelor de cale ferata, destinate transportului de persoane se executa dupa aceleasi reguli, incepand cautarea la exterior, dedesubt si interior, compartiment cu compartiment, cabine de serviciu, toalete, etc.

In procesul de cautare, cainele va fi ajutat pentru a putea patrunde si cerceta toate spatiile vagonului.

Cercetarea avioanelor este oarecum asemanatoare cu cea a autobuzelor.

La cercetarea avioanelor, se va acorda o mai mare atentie compartimentelor, pasagerilor si dependintelor unde acestia au acces precum si a bagajelor, coletelor, ori a altor incarcaturi.

Cautarea la bordul navelor de orice fel, se va efectua in mod organizat, pe sectoare, avand in vedere particularitatile constructive ale acestora, orientarea facandu-se in functie de caile de circulare la bord si destinatia fiecarui spatiu.

In spatiile greu accesibile, cainele va fi ajutat de catre conductorul sau, pentru patrundere, urcare si coborare.

In locurile zgomotoase sau cu mirosuri puternice, cainele trebuie obisnuit in prealabil cu mediul.

2.Cercetarea bagajelor, sacilor postali, coletelor, etc.

Bagajele, sacii postali, coletele, pentru a putea fi cercetate sistematic si eficient, cu ajutorul cainelui, trebuie asezate pe podea sau pe rafturi, la cel mult 0,70 m inaltime, lasandu-se spatii intre ele care sa permita accesul cainelui.

Daca acest mod de dispunere a obiectelor nu este posibil se va efectua cercetarea fiecarui obiect asa cum se afla depozitat, cele aflate in inaltime trebuind in mod obligatoriu sa fie coborate.

In functie de modul de dispunere a obiectelor de controlat cu cainele se va lucra in lesa sau liber, acest aspect fiind stabilit de agentul conductor.

3.Cercetarea cladirilor, holurilor, subsolurilor si dependintelor acestora.

Cu ocazia efectuarii acestui tip de cercetare, se va examina atat interiorul imobilului, cat si exteriorul si dependintele.

La cercetarea interioara se va observa prezenta curentilor de aer si daca acestia sunt excesivi, se vor lua masuri de limitare a lor, prin inchiderea unor geamuri sau usi. De asemenea, daca in incaperea de cercetat functioneaza aparate de incalzire sau climatizare a aerului, acestea vor fi oprite. Cercetarea se va efectua organizat cu cainele liber sau in lesa, conductorul intervenind prin comanda ori de cate ori se impune corectarea.

4.Identificarea persoanelor care poarta asupra lor droguri

Controlul persoanelor se va face cu cainele in lesa, sub stricta supraveghere a agentului conductor.

Daca din manifestarile cainelui rezulta ca de la o anumita persoana emana miros de drog, conductorul va trece de cateva ori pe langa persoana respectiva, fara a lua vreo masura. Dupa ce s-a convins de certitudine ca semnalarea cainelui este indubitabila, se va trece la identificarea si perchezitionarea persoanei in cauza.

II.ANTRENAMENTUL CAINILOR DRESATI PENTRU DETECTAREA SI SEMNALAREA DROGURILOR.

Antrenamentul este o continuare a procesului de instruire si el asigura fixarea si perfectionarea deprinderilor formate anterior prin dresaj, in conditiile locului de utilizare.

In ansamblu, activitatea de antrenament presupune organizarea si executarea in mod repetat a tuturor exercitiilor de dresaj, pe intreaga perioada a existentei si folosirii cainelui in activitatea operativa.

Avand in vedere durata relativ scurta a cursului de dresaj si faptul ca in cadrul acestuia s-a lucrat predominant cu hasis, se impune ca in cadrul antrenamentului sa se treaca la folosirea si a altor stupefiante aflate la dispozitie.

In organizarea si desfasurarea programului de antrenament se va tine seama de stadiul de pregatire al cainelui si de conditiile de lucru in care va fi utilizat.

Documentele de planificare a activitatii de antrenament sunt:

planul saptamanal

si

planul zilnic.

In planul saptamanal, vor fi prevazute activitatile iar in planul zilnic

programul va fi detaliat pe exercitii si conditii de lucru.

Lunar se va executa instruirea de catre ofiterul desemnat de I.J.P.F.

Drogurile destinate antrenamentului se pastreaza la seful punctului de frontiera, de regula in vase de sticla ermetic inchise, depozitate intr-o cutie sigilata.

Drogurile nu se folosesc in starea in care se afla sau in cantitatea data, ci se prepara diverse obiecte, flacoane, amestecuri cu alte substante, in stare solida sau infuzii, care vor fi marcate pentru a fi deosebite.

In mod obligatoriu obiectele cu miros de stupefiant vor fi pastrate si transportate in recipienti inchisi si ambalati in ladite compartimentate.

Este interzis ca agentul conductor sa intre in contact cu drogurile sau sa le manipuleze in alt mod decat cel mentionat, intrucat va deveni el insusi izvor de miros pentru caine.

Conditiile de lucru vor fi complicate in mod progresiv, in pregatirea sedintelor avandu-se in vedere situatiile concrete in care trebuie folosit cainele.

In acest scop, obiectele purtatoare de stupefiante vor fi ascunse printre alte obiecte si substante cu arome diferite (tutun, parfum, diverse chimicale, s.a.), iar mediile de cautare vor fi tot mai diversificate.

III.INGRIJIREA CAINILOR

Masurile de ingrijire a cainilor constau in mentinerea igienei corporale si adapostului, hranirea si asigurarea asistentei sanitar-veterinare.

Adapostul cainilor. De regula, cainii de rasa "ciobanesc german" ce au fost dresati pentru detectarea si semnalarea drogurilor nu sunt pretentiosi in ceea ce priveste adapostirea. Totusi, vara trebuie feriti de caldura solara directa, iar iarna de bataia ninsorii sau a viscolului.

Adaposturile trebuie prevazute cu o pardoseala acoperita cu bitum turnat cu panta de scurgere, asigurate cu instalatii de apa pentru adaparea cainilor si spalarea adapostului, precum si cu rigola de captare si scurgere in reteaua de canalizare a dejectiilor colectate.

In adaposturi se introduc custi din lemn care trebuie sa aiba dimensiunile de 1,oo m lungime, 0,90 m latime si 1,00 m inaltime.

Iarna in custi se pun paie, fan sau talas, intr-un strat gros de 10-15 cm.

Acest asternut se afaneaza zilnic si se schimba saptamanal sau ori de cate ori se constata ca s-a umezit.

Vara cusca trebuie spalata si dezinfectata.

Curatenia corporala a cainilor. Se executa in fiecare zi, dimineata inainte de administrarea tainului si ori de cate ori este nevoie, la plecarea in serviciu sau la antrenament.

La efectuarea curateniei corporale se va folosi tesala, peria si pieptanatul metalic date in dotare.

Hranirea cainilor. Se executa de doua ori pe zi sau o data in functie de modul

cum au fost obisnuiti si de posibilitatile de preparare a hranei, in limita normelor alocate pentru hrana prin ordinele in vigoare.

Administrarea tainului se va face in mod obligatoriu in acelasi loc, din acelasi vas, la aceeasi ora, numai de catre conductorul sau si la comanda. Procedand in acest fel, se va reusi sa se pastreze si sa se fixeze in permanenta reflexul de refuz al hranei oferite de persoane straine, gasita in terenul de antrenament sau in locurile de folosire si prin aceasta sa prevenim otravirea cainelui.

Respectand cu strictete cele cateva reguli de adapostire, ingrijire si hranire a cainilor, se va asigura mentinerea lor intr-o stare fizica si de sanatate corespunzatoare, ceea ce va crea posibilitatea folosirii lor in orice moment.

RC 328/1641-2005; ML/PM; 1 EX

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.