Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
Asezarea cimitirului si prezentare acestuia - Sulina

Asezarea cimitirului si prezentare acestuia - Sulina


Asezarea cimitirului si prezentare acestuia - Sulina

       "Pe-un mal pustiu si nisipos sunt rinduite movile de pamant, blocuri de piatra, cruci de fier si numeroase cruci de lemn scrijelate cu inscriptii felurite.

        Nici un zgomot, nici o urma de viata. In zadar cauti doritor, cu ochii lacomi, un singur fir de iarba sa-l vezi mladiindu-se la adierea vantului.

         Nimic in tot acest coprins, decit nisipul auriu patat cu sfaramaturi de scoici colorate.

         Ce jale muta iti stapineste fiinta, cum asculti infiorat bataile grabite ale inimei, simtindu-te, tu, singura viata in mijlocul acestei naturi pustii si moarte!

          Si sfinta liniste a mortii uneori este turburata de mugetul marei infuriate ale carei talazuri se lovesc sfaramindu-se de tarm.

           Si-atunci marea spala nisipul, distrugand mormintele.  Parca ar vrea sa rapeasca ramasitele ce zac in sinul acestui pamint sterp si sa le atraga in sinul ei larg, clocotitor.'1897, Sulina

(Bart, Jean. Cimitirul maritim, in Jurnal de bord, Bucuresti, Editura Minerva, 1974,

Cimitirul de la Sulina este vechi de un secol si jumatate. In fiecare an, este vizitat de mii de turisti. Desi activitatea C.E.D. a fost inlocuita de mai bine de 60 de ani de cele ale "Administratiei Dunarii de Jos", nenumarate semne ale prezentei sale sunt inca vizibile la Sulina,elementul cel mai surprinzator este "Cimitirul viu" .

Jean Bart este cel care a eternizat numele Sulinei in romanul Europolis si cel care, intr-un studiu din 1899, definea pentru prima oara cimitirul orasului ca "Cimitirul viu".

"Cimitirul viu" este o importanta mostenire a perioadei comopolite a Sulinei din timpul existentei C.E.D, fiind compus din trei sectiuni principale si subsectiunile corespunzatoare:

 • cimitirul cestin,
  • cimitirul CED,
  • cimitirul ortodox,
  • cimitirul ortodox de rit vechi (lipovenesc),
  • cimitirul bisericilor europene occidentale,
 • cimitirul musulman
 • cimitirul evreisec.

Cu aceste randuri a ales Jean Bart sa-si inceapa cel mai frumos roman maritim scris vreodata in literatura noastra, Europolis. Si poate ca acele puncte de suspensie din fata si din final nu sunt deloc intamplatoare, exprimand aceiasi curgere domoala ca cea a fluviului. De la bun inceput cititorul este plasat intr-o lume miscatoare, in care lipsesc punctele de sprijin, contururile sunt diluate, nimic nu pare a avea o forma fixa, pentru ca apa dizolva totul.

Cum ajungi in Sulina, pe Strada nr. IV, daca o iei la stanga drumul te duce direct la plaja. Treci pe drumul nisipos, pe stradute inguste, imagineaza-ti un camp intins, iarba marunta, uscata, arsa, prafuita. In mijlocul campului, un drum nisipos. Simti orasul indepartandu-se de tine, te simti pierdut in pustietatea campului. La marginea drumului, un grad si o poarta mare, apar de nicaieri. In spatele lor, se afla cimitirele. Chiar cum intri in fata se vede poarta aceasta:

Aici e cimitirul evreiesc.Mare lucru nu pot sa spun pentru ca nu prea mi-am facut temele la capitoul asta ca de obicei.Dar cred ca daca accesati pe varu' Google sigur va da el mai multe detalii.Eu doar vreau sa va creez apetitul pentru aceasta locatie.
Cica ar fi singurul cimitir din lume in care cimitirul evreiesc e  asezat langa cel musulman.Ce mi-a placut mie cel mai mult, pe langa scrisul care era in relief pe piatra, deci multa munca si migala, jnuruletul ficarei tichii sau caciuli (cum s-o fi numind ea) ce era prezent pe partea dreapta pe fiecare monument.De departe semanau cu ienicerii turci ce-i tin eu minte din filmele copilariei foarte frumos.

Urmatorul ansamblu era Cimitirul ortodox, cel al oamenilor din Sulina, cruci normale dar si mici opere de arta. Printre morminte am putut zari si mariari din flota romana.Nu mi-am putut da seama de vreo delimitare intre morminte, dar in acest spatiu erau ingropati si occidentalii ce si-au gasit sfarsitul pe aceste meleaguri.

Un ingeruitat
Zona in care au fost ingropati englezi, multi dintre ei foarte tineri Un cuplu de indragostiti ce-au murit inecatiTot aici se afla si mormantul Printesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, nascuta la Istanbul dar sfarsitul si l-a gasit aici, la Sulina. Foarte multi greci, citind ceva articol de pe net 'pe la 1904 erau 2.056 de greci, 850 de romani si restul pana la 4.500-5.000 erau italieni, englezi, turci, rusi, chiar si cativa africani' (Alexandru Tomazatos  , www.adevaru.ro).
Acesta a fost..cimitirul Sulina, n-am putut zabovi mult pentru ca s-a pus un vant destul de sanatos. Oricum cine vine aici, si este cat de cat atent nu poate sa nu fie transpus in alte vremuri apuse, o istorie ce-a fost scrisa demult foarte demult de cativa oameni langa care tu stai si le citesti piatra.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.