Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura » pictura desen
GEOMETRIA BOLTILOR

GEOMETRIA BOLTILOR
GEOMETRIA BOLTILOR

1.a. ARCUL, in arhitectura, orice gol practicat intr-o zidarie, executata din elemente mici, suporta din partea superioara golului o presiune, mai mare sau mai mica, in functie de distanta dintre reazemele pline si de marimea sarcinilor superioare. Aceasta presiune este preluata prin structuri capabile sa distribuie incarcarea catre reazeme. Atunci cand aceste structuri sunt executate din elemente mici, ca si zidaria, se recurge la arce care, prin forma lor, transforma efortul de incovoiere in efort de compresiune, mai usor de suportat de catre zidarie.

Un astfel de arc este structurat din trei tipuri de elementi:

de reazem,

de bolta,

nasterea arcului,

Fantezia constructorilor a condus, de-a lungul vremii, la structurarea diverselor forme de arc: - in plin cintru,

arc acolada,

ogival,

trilobat,

arc lanciolat,

arc depasit. 

Aceste tipuri de arce sunt executate, prin traditie, din piatra sau caramida. Aparitia betonului armat a condus la alte forme si deschideri altadata de neimaginat.

2. BOLTA, este o constructie, care acopera un anumit spatiu, a carei suprafata interioara este o curba concava.

Bolta antica (asiro-caldeana, romana si bizantina) era limitata intre doua suprafete, cea vizibila din interiorul spatiului acoperit – intradosul – si cea vizibila din exterior – extradosul boltii. Datorita grosimii boltii, intradosul si extradosul difera intre ele. Boltile cu deschideri mici au fost structurate uniform, din elemente mici – caramizi, boltari din piatra.Dupa natura suprafetelor, care formeaza partea lor inferioara, boltile pot fi: cilindrice, conice, sferice, de rotatie, etc… cele mai folosite sunt boltile cilindrice sau sferice si combinatii intre acestea. Doua bolti cilindrice care au aceiasi inaltime si acelasi plan de nastere se intersecteaza perpendicular dupa o bolta cu muchii iesite sau cu muchii intrate, dupa segmentul de cilindru pastrat.

Bolta in arc manastiresc rezulta din intersectia a doua sau mai multe bolti cilindrice, avand acelasi plan de nastere si aceiasi inaltime sau inaltimi diferite.

Generatoarele de intrados fiind cuprinse numai intre liniile de intersectie ale acestora, dau nastere la muchii intrande.

3. CUPOLA SFERICA, este, de fapt, o jumatate de sfera care acopera un plan circular. Atunci cand cupola sferica trebuie sa acopere un plan patrat, baza cupolei va fi un cerc circumscris patratului, iar cupola se va sectiona cu plane de front si de profil. Un plan de nivel, la cota sectiunilor verticale, va determina o calota sferica sprijinita pe patru triunghiuri sferice.

Se poate trece, prin aceste procedee, succesiv de la un plan patrat la un plan circular si invers.

4. BOLTA MOLDOVENEASCA, este des intalnita in arhitectura bisericilor din nordul Moldovei. Prin schimbari succesive de arce si bolti, prin rotiri axiale, rezulta o maiastra constructie care impresioneaza prin eleganta sa.

5. BOLTA BIZANTINA, este intalnita tot la bisericile romanesti, acopera un plan patrat, avand doua cercuri directoare pe directia diagonalelor generatoare, fiind cercuri de raza variabila, situate in plan de front sau de profil.

6. LUNETELE, sunt intersectiile dintre suprafetele cilindrice care au acelasi plan de nastere si inaltimi diferite; linia de intersectie este o curba cu dubla curbura, care in plan orizontal se proiecteaza dupa un arc de hiperbola, generatoarele sunt orizontale iar directoarele cercuri.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu