Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
Noi proiecte finantate de MTS pentru tineri

Noi proiecte finantate de MTS pentru tineri
Tineret

Administratie

Noi proiecte finantate de MTS pentru tineri

Rompres, 3 octombrie 2002

La inceputul acestei saptamani, la sediul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Mehedinti, a avut loc licitatia pentru stabilirea proiectelor realizate pentru tineri de organizatii neguvernamentale, care vor beneficia de sprijin in finantare din partea Ministerului Tineretului si Sportului(MTS) in trimestrul patru al acestui an.

Printre proiectele alese se afla 'Sanse egale date tinerilor', 'Impreuna suntem mai puternici', 'Artele adolescentei', 'Pasi mici spre viitor' sau 'Ecotin 20'. Este vorba despre proiecte prin care se incearca o mai buna informare si formare profesionala, educarea tinerilor pentru viata sau largirea orizontului de perceptie pentru problemele generatiei si ale societatii in ansamblu.

De notat ca in acest context va fi marcata, printr-un program special, si implinirea a 20 de ani de activitate a Clubului 'Speo Alpin' Mehedinti, o puternica asociatie prin activitatea careia un mare numar de tineri au fost educati in spiritul principiilor ecologice si al abordarii unui mod de viata sanatos.

Au fost aprobate pentru finantare proiectele prezentate de sase organizatii neguvernamentale din judetul Mehedinti si un proiect pentru mehedinteni al unei organizatii din judetul Dolj.

MI reactioneaza fata de cresterea alarmanta a consumului de droguri in randul tineretului

RADIO CONTACT 23 octombrie, ora 9:30Ministerul de Interne reactioneaza fata de cresterea alarmanta a consumului de droguri. Ministerul a lansat ieri Strategia Nationala Antidrog 2000-2004, document elaborat in colaborare cu Guvernul spaniol si organismele inteernationale care isi desfasoara activitatea sub tutela UE si care va beneficia de o finantare Phare in valoare de 750 de mii de euro. Pentru prima oara, in acest document se afirma oficial ca Romania a devenit o tara consumatoare de droguri, nu numai una de tranzit. Un aspect important care necesita masuri urgente este acela al cresterii numarului de toxicomani in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani.

Drogurile cele mai consumate sunt: heroina si drogurile sintetice, consumul ilegal de droguri in randul liceenilor crescand de doua ori in 2001 fata de 1997. Cele opt ministere implicate au prevazute termene precise de aplicare a unor masuri care au in vedere atat reducerea ofertei pe piata drogurilor, cat si reducerea cererii.

Parteneriat

O asociatie elvetiana a investit 150.000 de franci elvetieni pentru reabilitarea piscinei din  Sfantu Gheorghe

Rompres, 22 octombrie 2002

O delegatie din Elvetia s-a aflat pentru cateva zile in judetul Covasna, scopul principal al vizitei fiind acela de a constata pe teren modul in care decurg lucrarile la piscina acoperita din municipiul Sfantu Gheorghe.

Din delegatia elvetiana au facut parte cativa membri ai Grupului ''Syna'' care in urma cu un an au semnat un parteneriat cu Asociatia ''Fontis'' din Sfantu Gheorghe, in scopul punerii in functiune a piscinei acoperite din capitala judetului Covasna si infiintarii unui centru pentru tineret in incinta imobilului care adaposteste bazinul de inot. Pana in prezent, elvetienii au investit in acest proiect circa 150.000 de franci elvetieni. Construirea piscinei din Sfantu Gheorghe a inceput inainte de 1989, insa din lipsa de fonduri lucrarile au fost sistate, iar cladirea s-a degradat. Cele doua asociatii, care s-au angajat sa reabiliteze acest obiectiv sustin ca pana la finele lui 2002 piscina va fi deschisa publicului. Membrii Grupului ''Syna'' au fost insotiti in deplasarea lor in Romania de primarii localitatilor Charat, Maratigni, Bouvernier si Fully din Elvetia, care au avut pe parcursul sederii lor in judetul Covasna o serie de intrevederi cu autoritatile locale.

Legislatie

Romania a facut mari progrese pe linia armonizarii legislatiei nationale cu cea europeana

Rompres, 2 octombrie 2002

Prof. Ion Neagu, presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, a evidentiat in deschiderea simpozionului international 'Reforma constitutionala din Romania, in contextul dezbaterilor privind viitorul institutional al Uniunii Europene' eforturile intreprinse de tara noastra pe linia armonizarii legislatiei interne cu cea a tarilor membre UE.

Desfasurat sub egida Parlamentului Romaniei, a Ministerului Integrarii Europene, a Academiei Romane - Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale, a Universitatii Bucuresti - Institutul de Cercetari Politice si al Institutului Italian de Cultura, simpozionul, ce se desfasoara in perioada 2 - 4 octombrie la Bucuresti, va cuprinde comunicari pe tema modificarilor legislative ce trebuie realizate de tara noastra in vederea aderarii la UE sustinute de specialisti romani si straini.

Astfel, vor fi sustinute comunicari de catre prof. Giovanni Sartori - 'Precizari asupra semi-prezidentialismului', prof. Pascal Delwitt - 'Parlamentul European: Laborator al partidelor paneuropene', prof. Fulco Lanchester - 'Forma de guvernamant si politica surselor constitutionale in Romania si Italia', prof. Andrei Popescu - 'Revizuirea Constitutiei din perspectiva unei constitutii europene' s.a.

In discursul de deschidere, prof. Ion Neagu a adus la cunostinta participantilor, in marea lor majoritate studenti, imbunatatirea activitatii forului legislativ, care, pe langa adoptarea unor conventii internationale privind lupta impotriva coruptiei sau a criminalitatii, a adoptat si acte normative cu valoare interna menite sa vina in intampinarea necesitatii de armonizare legislativa dintre Romania si UE. Astfel, Parlamentul a adoptat peste 135 de acte normative, dintre care 40 de legi, 23 de ordonante de urgenta ale Guvernului si 47 de hotarari de guvern, toate necesare in vederea revizuirii Constitutiei in scopul armonizarii legislative.

Ion Neagu a subliniat faptul ca modificarea Constitutiei va iradia intregul peisaj legislativ romanesc in consonanta cu legislatia europeana pentru a demonstra ca Romania nu doar doreste sa se integreze, ci a si inceput sa croiasca tiparele legislative ce se impun pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Presedintii camerelor de comert se opun schimbarii statutului Registrului Comertului

MEDIAFAX GENERAL, 3 octombrie 2002

Reprezentantii camerelor de comert apreciaza ca 'neavenita si insuficient fundamentata' masura de trecere a Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei si considera ca vine in contradictie cu HG 396/2002 privind necesitatea consultarii asociatiilor de afaceri si a organizatiilor neguvernamentale la elaborarea unor acte normative cu implicatii asupra mediului de afaceri.

Premierul Adrian Nastase a declarat, marti, la Craiova, ca Registrul Comertului, aflat in administrarea Camerei nationale de Comert si Industrie, va trece in subordinea Ministerului Justitiei.

Totodata, presedintii camerelor de comert considera ca masura va anula rezultatele pozitive obtinute prin unificarea activitatii de consultanta, avizare si inregistrare a firmelor in cadrul camerelor de comert.

'Acum, cand acest nou mecanism a inceput sa dea roade, cand suntem in procedura complexa de asanare a mediului de afaceri, prin preschimbarea certificatelor de inmatriculare si trecerea la sistemul de avizare a tuturor firmelor, trecerea Registrului Comertului la o alta subordonare si organizare va anula rezultatele de pana acum si va crea perturbatii majore in viata economica a tarii', se arata intr-un comunicat al Sistemului camerelor de comert si industrie din Romania, dat publicitatii in urma reuniunii desfasurate miercuri, 2 octombrie, la care au participat aproximativ 20 de camere de comert judetene.

De asemenea, participantii la reuniune au desemnat o delegatie care va prezenta Guvernului argumentele economice si juridice privind necesitatea neadoptarii masurii de trecere a Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei.

In opinia presedintilor camerelor de comert, diferentele de opinie aparute in sistemul cameral nu pot justifica o masura care va anula rezultatele a 12 ani de activitate, punand sub semnul incertitudinii posibilitatea de functionare in continuare a acestui sistem.

Emil Mateescu, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Timisoara (CCIAT), a declarat, agentiei MEDIAFAX, ca trecerea Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei ar provoca pentru CCIAT o diminuare a veniturilor cu circa 15-20%, surmontabila insa prin dezvoltarea altor activitati spre care pot fi dirijate resursele care sunt alocate.

De asemenea, Emil Mateescu apreciaza ca o decizie de schimbare a gestionarului bazei de date a Registrului Comertului va avea efecte negative asupra derularii activitatii economice, intrucat va necesita modificarea sau elaborarea unui nou pachet legislativ si va lipsi agentii economici de consultanta oferita de Camere in solutionarea problemelor procedurale.

'Introducerea unor informatii publice intr-un circuit insuficient pregatit logististic si procedural pentru derularea activitatilor Registrului va determina o mare aglomerare a problemelor procedurale cu care se confrunta firmele la ora actuala', a afirmat Emil Mateescu.

El spune ca o asemenea masura genereaza un efort bugetar suplimentar si inutil, care in mod indirect se va rasfrange asupra contribuabilului, prin preluarea unor cheltuieli care, in prezent, sunt acoperite de sectorul privat.. 'In cei 12 ani de functionare, camerele de comert au degrevat statul, prin derularea operatiunilor Registrului Comertului, de o serie de cheltuieli importante, avand delegata aceasta atributie de legiuitor care era o povara asupra statului si de care s-au achitat cu responsabilitate', a mentionat Doru Simovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bacau.

El spune ca, intr-adevar, in unele state din Uniunea Europeana, Registrul Comertului functioneaza in subordinea Ministerului Justitiei, insa in acele state calitatea de membru al camerelor de comert si industrie este obligatorie pentru toti agentii economici.

In plus, informatiile continute de Registrul Comertului intra, prin intermediul camerelor de comert, mai repede in circuitul de afaceri, acesta fiind un avantaj pentru comunitatea de afaceri, iar institutiile statutului nu sunt pregatite, in prezent, sa suporte o asemenea presiune din partea agentilor economici, spune presedintele CCI Bacau.

'Nu cred intr-o asemenea idee, pentru ca tehnic este greu de realizat. Este o varianta doar spusa deocamdata. Daca va fi o hotarare, noi trebuie sa tinem cont de ea, iar urmarile le vom vedea', a conchis Doru Simovici.

Comitetul Executiv al Camerei de Comert si Industrie Brasov a aratat ca trecerea Registrului Comertului la Ministerul Justitiei, masura motivata si de instabilitatea creata in sistemul camerelor de comert, va aduce disfunctionalitate si confuzie intr-un mecanism considerat eficient.

De asemenea, George Cojocaru si Mihail Vlasov se pronunta impotriva trecerii Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei, chiar daca au puncte de vedere diferite privind separarea Camerei de Comert si Industrie nationale de cea a Municipiului Bucuresti si alegerea unei noi conduceri in cadrul Camerei nationale.

Hotarare de Guvern privind accesul liber la informatia de mediu

Rompres, 3 octombrie 2002

Membrii Guvernului au adoptat in sedinta de miercuri o Hotarare privind accesul liber la informatia de mediu, care stabileste termenii de baza si conditiile in care informatiile detinute de catre autoritatile publice se pun la dispozitia publicului cu scopul de a asigura libertatea de acces si raspandirea acestor informatii.

Informatia de mediu este definita ca fiind orice informatie scrisa, vizuala, audio, electronica privind starea elementelor de mediu (aer, atmosfera, apa, sol, suprafata terestra, peisajul si ariile naturale, diversitatea biologica si componentele sale, inclusiv organismele modificate genetic si interactiunea dintre aceste elemente), factorii (substantele, energia, zgomotul, radiatia, deseurile, precum si masurile administrative, acordurile de mediu, politicile, legislatia, planurile si programele care afecteaza sau pot afecta elementele de mediu, analize cost-beneficiu sau alte analize si prognoze economice folosite in luarea deciziei de mediu), starea sanatatii si sigurantei populatiei, conditiile de viata, zonele culturale si constructiile si modul in care acestea sunt sau pot fi afectate de starea elementelor de mediu si/sau de factorii, activitatile sau masurile luate.

Solicitarea si furnizarea informatiilor de mediu se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind accesul liber la informatia de interes public, in aceleasi conditii ca orice alta informatie de interes public. Autoritatile publice vor pune la dispozitia solicitantilor informatiile de mediu pe care le detin, fara justificarea scopului in care au fost cerute.

Primirea cererilor de informatii de mediu si furnizarea raspunsurilor se realizeaza de catre compartimentele specializate de informare si relatii publice organizate in cadrul autoritatilor publice, in termen de 10 zile de la inregistrarea cererii. Daca volumul si complexitatea informatiei necesita o perioada mai indelungata de pregatire, raspunsul la o cerere poate fi dat in termen de 30 zile de la data inregistrarii acesteia.

Deputatii au dezbatut pe articole o ordonanta referitoare la protectia consumatorului

MEDIAFAX GENERAL, 10 octombrie 2002

Deputatii au decis, joi, la dezbaterea pe articole a Ordonantei 84/2002 privind protectia consumatorilor, ca agentii economici contravenienti sunt obligati sa suporte si cheltuielile efectuate de terti, persoane fizice sau juridice, in vederea vindecarii persoanelor vatamate, in calitate de consumatori.

Acest text nou a fost introdus de Comisia pentru industrii si servicii, pentru a asigura o reala protectie a consumatorilor.

Daca nu sunt respectate dispozitiile legale privind protectia consumatorilor, a caror incalcare constituie contraventie, iar fapta are drept urmare vatamarea sanatatii sau a integritatii corporale a uneia sau mai multor persoane, este aplicata amenda contraventionala de la 250 milioane de lei la 1 miliard de lei.

Aplicarea amenzii contraventionale duce si la inchiderea definitiva a unitatii.

Ordonanta de urgenta 84/2002, care modifica Ordonanta 21/1992, va fi supusa, marti, votului final al deputatilor.

CES primeste atributii sporite

Rompres, 10 octombrie 2002

Guvernul a aprobat joi un proiect de modificare si completare a Legii privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social (CES), prin care acesta este investit cu atributii sporite in promovarea si dezvoltarea dialogului social, prin stabilirea la nivelul institutiei a atributiei de promovare, elaborare si sustinere a implementarii de strategii, program, metodologii si standarde, in acest domeniu. Este instituita ca atributie distincta a CES elaborarea de analize si studii, atat din proprie initiativa, cat si la solicitarea Guvernului sau a Parlamentului si nu va mai indeplini rolul de mediator.

Proiectul de Lege stabileste ca punctele de vedere si recomandarile asupra carora partenerii sociali au ajuns la un consens vor deveni rezultate ale institutiei, complementare avizelor emise pentru proiectele de acte normative. Pentru utilizarea acestor noi instrumente, Consiliului Economic si Social i se da posibilitatea se a se autosesiza si de a fi sesizat de catre diferite institutii publice sau de catre organizatii sindicale si patronale reprezentative. Emiterea de puncte de vedere si recomandari se va putea realiza atat asupra unor evenimente, situatii economico-sociale, cat si asupra starilor conflictuale care pot sa apara intre partenerii sociali.

Proiectul de act normativ elimina restrictia privind numarul maxim de experti care pot fi nominalizati de catre partenerii sociali in cadrul comisiilor de specialitate. De asemenea, au fost introduse domenii noi in care este necesara consultarea partenerilor sociali, respectiv politicile monetare, fiscale si de venituri, functionarea si cresterea competitivitatii agentilor economici, cultura.

CES va putea emite avize si asupra proiectelor de programe si strategii care nu se vor concretiza in acte normative.

Aprobarea ordonantei de urgenta privind protectia consumatorilor

RADIO ROMANIA ACTUALITATI 16 octombrie, ora 7:05

Deputatii au aprobat prin vot final ordonanta de urgenta privind protectia consumatorilor, care prevede sanctiuni pentru agentii economici care nu respecta normele in vigoare.

Relatare de Gabriela Filimon: In cazul in care comerciantii pun in pericol sanatatea consumatorilor, amenzile pe care acestia urmeaza sa le plateasca vor fi cuprinse intre 250 de milioane si 1 miliard de lei. Mai mult, ei vor fi nevoiti sa plateasca spitalizarea celor pe care nu i-au protejat.Vicepresedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Ioan Bivolaru, spune ca este pentru prima data cand legislatia noastra pune pe primul plan consumatorul, si nu producatorul.

Ioan Bivolaru: De data aceasta proiectul de lege are centrul de greutate pe protectia consumatorului si mai putin, de fapt aproape chiar deloc, pe protectia producatorului.

Consumatorul poate el insusi, prin anumite reglementari stabilite, sa apeleze in mod direct la anumite organisme care au obligatia de a se sesiza imediat si sunt stabilite termene precise in ceea ce priveste modul de solutionare a acestor sesizari.

UGIR-1903 solicita ca administrarea Registrul Comertului sa revina confederatiilor patronale

MEDIAFAX ECONOMIC, 16 octombrie

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR)-1903 solicita Guvernului ca administrarea Registrului Comertului sa revina confederatiilor patronale cu reprezentativitate nationala, a declarat Stelian Dorobantu, directorul general al Uniunii.

'Este evident ca veniturile obtinute in cei de 12 ani de Camera de Comert si Industrie nu au fost cheltuite in folosul comunitatii oamenilor de afaceri', precizeaza Stelian Dorobantu.

El spune ca este imoral ca patronatele sa plateasca pentru a obtine informatii de la Registrul Comertului despre proprii membri.

Potrivit unei ordonante a Guvernului, publicata, la 11 octombrie, in Monitorul Oficial, Registrul Comertului a fost transferat din administrarea Camerei de Comert si Industrie in subordinea Ministerului Justitiei.

Conform actului normativ, Ministerul Justitiei va prelua, in cel mult o luna de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, de la Camera de Comert si Industrie, bazele de date ale Oficiului National al Registrului Comertului, ale oficiilor teritoriale si ale birourilor unice din cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale, actele emise anterior datei de 11 octombrie 2002 de catre Oficiul National al Registrului Comertului, de oficiile teritoriale si de birourile unice ramanand valabile.

Actul normativ mai prevede ca in fiecare oficiu al Registrului Comertului care va functiona pe langa tribunale sa fie infiintat si cate un Birou Unic pentru inregistrarea si autorizarea societatilor comerciale.

Campanie de informare consacrata legii privind liberul acces al populatiei la informatiile de interes public

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (16 octombrie, ora 17:07)

Emisiunea: 'Pulsul zilei'

Reporter: Victor Caraculacu

Ministerul Informatiilor Publice va desfasura, in perioada 16 octombrie - 10 noiembrie 2002, o campanie de informare la nivel national consacrata Legii 544/2001 privind liberul acces al populatiei la informatiile de interes public.

Ministrul informatiilor publice, Vasile Dancu, preciza ca cetatenii trebuie sa stie faptul ca Legea 544/2001 le va da dreptul sa cunoasca modul in care sunt condusi si cum sunt utilizati banii publici.

Functionarii publici trebuie sa renunte, la randul lor, la atitudinea opaca, intelegand faptul ca accesul la informatie nu este o favoare, a precizat ministrul Dancu, ci un drept al celor care platesc taxe si impozite.

Vasile Dancu: Exista o serie de bariere in calea accesului la informatie, o serie de bariere care ar tine in principal de cativa factori.

In primul rand, ar fi mentalitatea functionarilor. Noi suntem o societate in schimbare, institutiile se schimba, frica de schimbare actioneaza de regula printr-un reflex de inchidere a institutiilor si, pana la urma, este chiar explicabil acesta si, de aceea, este nevoie probabil de mai multe surse care sa propage, sa spunem, aceasta idee a transparentei, nu este numai sursa institutionala guvernamentala, dar este nevoie sa vina si din societatea civila si din mass-media.

O a doua bariera cred ca importanta este lipsa de reactie a cetatenilor si a societatii civile.

Sigur este si mentalitatea managerilor institutiilor, a conducatorilor de institutii, o importanta bariera, secretul institutional in general este folosit de conducatorii institutiilor de foarte multe ori chiar ca un avantaj concurential, sa spunem, ca un avantaj de autoritate.

Or, de cele mai multe ori, acesta este folosit in dezavantajul institutiei si al celor care sunt condusi. Sigur, la noi nu este nici o traditie in ceea ce priveste transparenta.

Scolile de administratie de-abia se creeaza in acesti ani, asa incat nu a existat o traditie in acest sens.

Si o ultima bariera: aproape o disparitie a jurnalismului de investigatie ca gen jurnalistic.

Responsabilitatea pentru implementarea legii privind liberul acces la informatie revine fiecarei institutii publice in parte.

Reporter: Ministerul Informatiilor Publice pregateste, de asemenea, o prima etapa a campaniei de promovare a legii la nivel central, urmand ca la inceputul lunii noiembrie campania de prezentare sa se continue la nivel local in toate judetele tarii.

La sapte luni de la intrarea in vigoare a normelor metodologice de aplicare a legii, a precizat secretarul de stat Dan Jurcan, au fost infiintate 42 de compartimente de informare publica la nivelul ministerelor si agentiilor centrale, precum si 1.300 de structuri de informare publica in teritoriu.

Dan Jurcan: Din punctul de vedere al cetateanului, potrivit legii, lucrurile ar trebui sa stea cam in felul urmator: cine vrea sa afle o informatie dintr-o institutie se duce, o solicita, fie verbal, fie scris.

In mod normal, in termen de zece zile ar trebui sa primeasca raspunsul la solicitarea respectiva, daca nu, in 30 de zile, sigur, exista si exceptii care sunt prevazute de lege.

Dar in situatia in care dreptul la informatie este incalcat are doua  posibilitati: o cale administrativa, deci se plange conducatorului institutiei, iar acesta, daca intr-adevar se constata o incalcare a prevederilor legii, poate opera sanctiuni asupra functionarului public care a incalcat legea, iar daca nu, se poate adresa justitiei, iar justitia poate dispune difuzarea acelui document de catre institutia respectiva si daune morale sau patrimoniale.

Initiativa legislativa privind infiintarea Comisiei pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati

Rompres, 17 octombrie 2002

Grupul parlamentar social-democrat si umanist a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor un proiect de lege privind infiintarea Comisiei pentru egalitatea de sanse intre femei si barbati, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, deputatul PSD Carmen Moldovan.

Potrivit deputatului Carmen Moldovan, comisia va avea ca obiectiv principal eliminarea oricaror forme de discriminare dupa criteriul de sex si imbunatatirea conditiei femeii in societate. De asemenea, comisia va urmari integrarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati in initiativele legislative, in politicile si programele ce intereseaza atat femeile, cat si barbatii. Un alt obiectiv al comisiei il va constitui urmarirea aplicarii prevederilor din documentele internationale ratificate de Romania referitoare la egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

In alta ordine de idei, deputatul Eugen Nicolicea, coordonatorul grupului PSD pentru relatia cu presa, a precizat ca, in ciuda criticilor aduse pe marginea excluderii unor deputati din partid, acestea au fost statutare. Eugen Nicolicea a adaugat ca deputatii exclusi dintr-un partid devin independenti, chiar daca se afiliaza ulterior pe langa orice grup.Executivul a aprobat Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala a Muncii privind eliminarea muncii copilului

Rompres, 18 octombrie 2002

Printr-o Hotarare adoptata in sedinta de joi, Executivul a aprobat Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala a Muncii privind eliminarea muncii copilului, semnat la Geneva, la 18 iunie 2002.

Prin Programul International privind Eliminarea Muncii Copilului al Biroului International al Muncii se actioneaza in vederea prevenirii si eliminarii muncii copilului. In cadrul acestui program, in Romania s-a derulat, pe o perioada de doi ani, programul de cooperare tehnica 'Actiunea nationala de prevenire si eliminare progresiva a muncii copilului', finantat in principal de Guvernul Statelor Unite ale Americii.

In baza Memorandumului de Intelegere semnat intre Guvernul Romaniei si Organizatia Internationala a Muncii se va continua cooperarea in acest domeniu, in scopul promovarii conditiilor care sa permita Guvernului interzicerea si eliminarea progresiva a muncii copilului, cu prioritate a celor mai grave forme ale acesteia, a cresterii gradului de constientizare pe plan national si international cu privire la consecintele si posibilele solutii la problema muncii copilului si a integrarii eliminarii muncii copilului in mod sistematic in programele si politicile nationale de dezvoltare economica si sociala.

Romania a ratificat Conventia OIM nr. 182/1999 privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copilului si actiunea imediata in vederea eliminarii lor prin Legea nr. 203/2000. Prin aceasta, tara noastra si-a asumat pe plan international o serie de angajamente pentru eliminarea formelor degradante de utilizare a fortei de munca infantile.

Nastase afirma ca sunt 'intarzieri serioase' in aplicarea Legii accesului la informatiile de interes public

MEDIAFAX GENERAL, 18 octombrie

Premierul Adrian Nastase a atentionat, vineri, prefectii ca s-au constatat 'intarzieri serioase' in aplicarea Legii accesului liber la informatiile de interes public, precizand ca aplicarea acestei legi 'nu este facultativa'.

Potrivit primului-ministru, Ministerul Administratiei Publice a facut o verificare in 20 de judete asupra modului in care se cunosc si s-au aplicat prevederile acestei legi si singurele prefecturi care au raspuns corect au fost Arges si Hunedoara. Nastase a aratat ca nu s-au infiintat peste tot birourile de informare si relatii publice sau persoanele desemnate sa indeplineasca atributiile pe linia relatiei cu presa si a informarii directe a cetatenilor nu sunt pregatite corespunzator.

Nastase a spus ca functionarii publici trebuie sa renunte la opacitate si sa inteleaga faptul ca accesul la informatie nu este o favoare, ci un drept al celor care platesc taxe si impozite. El a adaugat ca structurile responsabile cu presa trebuie sa furnizeze ziaristilor prompt si complet orice informatie de interes public.

Asociatiile si fundatiile vor putea face donatii partidelor, au decis senatorii din Comisia juridica

MEDIAFAX GENERAL, 30 octombrie

Asociatiile si fundatiile vor putea face donatii partidelor politice, au decis, miercuri, senatorii din Comisia juridica, acceptand un amendament al senatorului PSD Antonie Iorgovan la proiectul de lege privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

De fapt, Iorgovan a propus excluderea asociatiilor si fundatiilor din categoria organismelor din partea carora partidele politice nu pot primi donatii, amendament acceptat de comisie. El a motivat ca, prin aceasta solutie, s-ar rupe legaturile intre partidele politice si societatea civila.

Presedintele comisiei, senatorul PSD Aristide Roibu, a aratat ca aceste organizatii intra in categoria persoanelor juridice, in cazul carora legea prevede o limita a donatiilor, respectiv 500 de salarii minime brute pe tara, anual, la valoarea existenta la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Potrivit articolului amendat, partidele politice nu pot accepta donatii sau servicii prestate cu titlu gratuit de la o autoritate sau institutie publica, o regie autonoma, o companie nationala, societate comerciala sau bancara cu capital integral sau majoritar de stat, interzise fiind, de asemenea, donatiile din partea unui sindicat. Sumele astfel primite se confisca si se fac venit la bugetul de stat, au mai stabilit senatorii.

Comisia a mai convenit ca 'este interzisa acceptarea sub orice forma, directa sau indirecta, de catre partidele politice a donatiilor de bunuri materiale sau sume de bani ori prestarea de servicii gratuite facute cu scopul evident de a obtine un avantaj economic sau politic'.

La solicitarea ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Acsinte Gaspar, comisia a decis sa respinga propunerea Curtii de Conturi potrivit careia partidele politice primesc subventie de baza numai pe perioada in care sunt reprezentate in grupuri parlamentare proprii, cel putin intr-o Camera. Senatorii au admis forma adoptata de Camera Deputatilor, in care se prevede ca partidele politice care la inceputul legislaturii au reprezentanti in in grupuri parlamentare, cel putin intr-o Camera, primesc o subventie de baza.

Partidele parlamentare primesc si o subventie proportionala cu numarul de mandate, comisia acceptand varianta Curtii de Conturi, ca aceasta sa fie in functie de numarul de mandate existente, iar nu de mandate obtinute, asa cum prevede textul initiatorilor.

Comisia juridica a decis sa intocmeasca raport de admitere la proiectul de lege, insusindu-si in mare parte amendamentele formulate de Curtea de Conturi.

Propunerea legislativa, initiata de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptata de Camera Deputatilor si urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului.

Despre lobby

PROMPT MEDIA, 31 octombrie

Asociatia Pro Democratia si Centrul de Resurse Juridice organizeaza in prima zi a lunii octombrie masa rotunda cu tema "Reglementarea activitatii de lobby in Romania", eveniment care se va desfasura in sala Top a U Business Center din Bucuresti. Evenimentul vizeaza consultarea societatii civile cu privire la reglementarea activitatii de lobby in Romania si dezbaterea celor mai importante aspecte ale acestui domeniu.

La intalnire, pe langa membrii comisiilor juridice din Senat si Camera Deputatilor, sunt invitati sa participe reprezentanti ai Ministerului de Justitie, ai organizatiilor neguvernamentale, conducatori de confederatii si federatii sindicale, analisti politici si jurnalisti. Evenimentul este organizat in cadrul proiectului "Evaluarea cadrului legal privind activitatile de lobby", desfasurat de Centrul de Resurse Juridice, cu sprijinul financiar al Initiativei Anticoruptie a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare si in cadrul proiectului "Parlamentari si cetateni", desfasurat de Asociatia Pro Democratia in parteneriat cu East - West Parliamentary Practice Project cu sprijinul financiar al Initiativei Europene pentru Democratie si Drepturile Omului si al Ministerului de Externe olandez.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

ASISTENTA SOCIALA A FAMILIEI
CONSILIEREA VARSTEI A TREIA
Tipuri de servicii sociale destinate persoanelor varstnice
EVIDENTE ALE STUDIILOR REFERITOARE LA PREVENIREA SI CONTROLUL COMPORTAMENTULUI INFRACTIONAL
Ocrotirea sociala a copilului. Perspectiva istorica.
DOMENIUL PROTECTIEI COPILULUI INTRE EXPERIEREA VOCATIONALA A ASISTENTEI SOCIALE SI EXACTITATEA JURIDICA
Probleme cu care se confrunta familia monoparentala
Probleme sociale si asigurarile socialeTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu