Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » asistenta sociala
DE CERCETARE: ACCESUL LA EDUCATIE AL COPIILOR RROMI

DE CERCETARE: ACCESUL LA EDUCATIE AL COPIILOR RROMI


UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

FACULTATEA DE STIINTE SOCIO-UMANE

ACCESUL LA EDUCATIE AL COPIILOR RROMII. Problema cercetata :

Tema: Accesul la educatie al categoriilor defavorizate

Importanta si motivatia alegerii temei:

M-am oprit asupra cercetarii accesului la educatie al categoriilor defavorizate si, in special, al copiilor proveniti din familiile de nationalitate rroma deoarece, in Romania, familiile rrome sunt inca dezavantajate din punct de vedere al accesului la servicii de ingrijire, educatie si protectie a copiilor de varste mici.

Accesul la educatie inseamna a recunoaste ca orice copil poate invata, nefiind nevoie decat de profesori care sa vada si sa stimuleze capacitatea de invatare si de un mediu in care copilul sa deprinda abilitati de viata independenta.

A educa inseamna, in limba greaca, "a scoate la lumina si a implini potentialul de invatare al copilului. Legea asigura dreptul la educatie al oricarui copil, fara educatie copilul nu poate invata deprinderile de autonomie care sa ii permita mai tarziu sa duca o viata independenta de adult.

Cu toate acestea, scoala romaneasca ofera putine sanse copiilor din categorii defavorizate. Lipsa cadrelor didactice specializate, lipsa unor programe scolare personalizate, lipsa unei atitudini positive fata de prezenta acestora in scolile de masa, face ca multi copii sa nu aiba acces real la educatie.

Copiii integrati cu succes in invatamant sunt mai degraba o exceptie decat o regula, dar reprezinta garantia ca scoala poate primi si educa si copii care invata altfel.

II. Documentare

Ca suport documentativ pentru acest proiect am folosit:

programe ai proiecte sustinute si dezvoltate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii

studii statistice realizate de diferite organizatii non - guvernamentale

Intr-un Comunicat de presa, din data de 23.04.2004, Ministerul Educatiei si Cercetarii interzicea formarea grupelor in invatamantul prescolar, precum si a claselor I si a V-a, cuprinzand exclusiv sau preponderent elevi rromi. Acest tip de organizare a grupelor/claselor, indiferent de motivele invocate, constituie o forma de segregare:

"Totodata, inspectoratele scolare vor lua masurile care se impun pentru promovarea principiilor scolii incluzive, o scoala interculturala, deschisa tuturor, cu un curriculum care reprezinta diversitatea culturala a populatiei, in care fiecare copil beneficiaza de acces egal la o educatie de calitate."

In prezent, MEC deruleaza, in perioada mai - septembrie 2006 programul "Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate". Scopul principal al acestuia este prevenirea si combaterea marginalizarii si a excluziunii sociale si, totodata, crearea unui mecanism pentru imbunatatirea accesului la o educatie de calitate pentru grupurile dezavantajate. Proiectul isi propune atingerea urmatoarelor obiective:

- imbunatatirea mediului educational in gradinitele si scolile cuprinse in proiect

- imbunatatirea ratei de succes scolar si incurajarea participarii scolare la nivelul invatamantului obligatoriu

- stimularea inscrierii tinerilor din grupuri dezavantajate in programe de tip "A doua sansa' la nivelul invatamantului primar si secundar inferior, in vederea reducerii abandonului scolar.

Studii statistice arata ca rata de cuprindere in invatamantul prescolar pentru comunitatea rroma este de doar 20 %, comparativ cu 66,1 % pentru copiii din intreaga tara (in perioada 2000-2001). Cuprinderea in invatamantul primar pentru comunitatea rroma este de 64 %, comparativ cu 98,9 % la nivelul intregii populatii (in perioada 1998-1999). In anul scolar 2001-2002 260 de profesori rromi au predat limba romana ca limba materna in 102 scoli, pentru 12.650 de copii.

Din punct de vedere al resurselor umane se poate spune ca exista un deficit de profesori calificati in multe dintre scolile cu copii rromi (cea mai mare diferenta se remarca la nivelul scolilor primare - 67,1 % comparativ cu 43,5 %), iar aceasta se adauga la fluctuatia foarte mare a profesorilor in scoli.

III. Formularea ipotezelor

Ipoteza generala:

Daca mediul social in care se nasc, cresc si se dezvolta tinerii de etnie rroma ar fi unul favorabil (insumand, daca nu toate, macar cea mai mare parte a aspectelor aduse in discutie), atunci copiii apartinand unor categorii defavorizate (printer care si romii) ar putea beneficia de o educatie corespunzatoare si nu ar mai fi niste marginalizati ai societatii.


Ipoteze particulare:

Daca familiile acestor copii ar fi stimulate sa se implice mai mult in educatia oferita tinerilor, rata abandonului scolar ar fi mai mica

Daca societatea in care traim ar invata sa accepte diferentele entice si sa nu mai faca discriminari, copii rromi ar putea beneficia de educatie in aceeasi masura in care o face populatia majoritara

Daca autoritatile corespunzatoare s-ar implica mai mult, oferind o baza materiala acestor copii, acestia ar avea un motiv in minus sa renunte la studii.

Daca ar avea profesori calificati din aceeasi categorie etnica, profesori care sa-I inteleaga si sa-I sustina, tinerii rromi ar participa mai increzatori la procesul de educatie

IV. Formularea obiectivelor si activitatilor necesare indeplinirii acestora

Prevenirea abandonului scolar in randul populatiei de etnie rroma, prin conceperea si punerea in aplicare a unor programe de implicare a familiilor acestora in procesul de invatamant, precumm si constientizarea de catre acestia a importantei educatiei in realizarea profesionala de mai tarziu

Stimularea copiilor de varsta scolara pentru a se inscrie la scoala;

Implicarea in aplicarea unor activitati prevazute in curriculum in functie de nevoiele locale, cum ar fi: educatei inter-culturala, istoria si cultura rromilor, traditii locale etc.

Imbunatatirea calitatii, a echitatii si a eficientei la toate nivelele si in toate procesele pe care educatia le implica.

V. Stabilirea metodologiei de cercetare

Am conceput acest proiect de cercetare pe durata a doua saptamani (pentru inceput, dar el poate fi continuat pe o perioada mai mare de timp si aplicat unui numar mai mare de personae).

Pentru ca esantionul sa fie reprezentativ, consideram ca fiind util sa folosim metodele de cercetare atat in invatamantul primar, gimnazial, cat si cel liceal. De asemenea, poate fi aplicat si pentruu invatamantul pre-scolar.

Cu scopul de a acumula cat mai multe detalii referitoare la problematica studiata, si anume accesul la educatie al categoriilor defavorizate, in special al rromilor, am folosit urmatoarele metode de cercetare:

Metode de culegere a datelor:

a) Metoda chestionarului

Prin intermediul acestei metode se pot obtine date si informatii referitoare la relatiile din familiile rrome, la atitudinea copiilor, dar si a parintilor fata de procesul de invatamant si importanta pe care o acorda educatiei, nivelul de cultura al membrilor familiei, si sugestii ale acestora in ceea ce priveste modul de desfasurare si accesul la educatie.

In acest sens am conceput urmatorul chestionar:

Ce importanta acordati educatiei si procesului de invatamant ?

In ceea ce priveste membrii familiei dvs., ii incurajati pe cei de varsta scolara sa mearga la scoala ?

Considerati ca ar trebui sa existe clase speciale pentru copiii de etnie rroma sau acestia ar trebui sa invete laolalta cu ceilalti copii ?

Ati prefera ca materia sa le fie predata acestora de catre profesori de nationalitate rroma sau considerati ca nu este important acest aspect ?

Sunteti de parere ca invatamantul pentru romi ar trebui sa aiba ca limba materna limba rromani ?

Considerati ca actualul sistem de invatamant este discriminator ?

Credeti ca statul ar treui sa va acorde un sprijin material mai mare ?

b) Studiu de caz

Am folosit aceasta metoda de cercetare pentru a observa si interpreta atitudinea si comportamentul fata de educatie si procesul de invatamant al familiei Lucescu. In acest sens, am discutat cu membrii familiei despre aceste aspecte.

VI.APRECIERI PERSONALE

Lupta impotriva tuturor formelor de discriminare este una dintre cele mai importante sarcini pe care o societate democratica trebuie sa si-o assume. Si aceasta deoarece discriminarea este o forma de manifastare de inegalitati care impiedica indivizi sau grupuri din societate sa-si exercite drepturi si libertati fundamentale si sa se bucure de aceleasi oportunitati. O societate in care exista discriminare si excludere nu poate fi considerate democratica.

Educatia reprezinta baza emanciparii individuale si are un impact major asupra dezvoltarii intregii noastre societati. De aceea, asigurarea sanselor egale la educatie de calitate pentru toti are o importanta majora.

Desi numarul copiilor inscrisi in sistemul de educatie este mare, exista copii, majoritatea din comunitati rrome sau sarace, care nu merg deloc la scoala sau care renunta inainte de finalizarea studiilor obligatorii. De asemenea, se acorda o prea mica importanta educatiei timpurii si, de aceea, ulti copii nu merg nici la gradinita. Programa scolara este relative rigida si trebuie modernizata pentru a reflecta realitatile lumii de azi si pentruu a-I ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitati de viata: sa gandeasca independent, sa fie creativi, sa invete cum sa faca fata stresului, sa invete respectul de sine si grija fata de ceilalti.

In Romania, familiile rrome sunt inca dezavantajate din punct de vedere al accesului la serviciile de ingrijire, educatie si protectie a copiilor de varste mici. Familiile rrome au fost afectate in mod disproportionat de tranzitia economica si, in consecinta, riscul de excludere este mai ridicat pentru copii rromi. Pe langa aceste fenomene, ramificatiile discriminarii si stigmatizarii comunitatilor rome sunt vizibile in domeniul social, politic si economic. Probleme precum nivelul scazut de educatie oficiala, analfabetismul, lipsa de calificare, somajul, conditiile precare de sanatate si saracia continua sa afecteze majoritatea populatiei rrome.

Din punct de vedere material, mult mai frecvent, scolile in care invaa copii rromi in comparative cu scolile cu copii proveniti din populatia majoritara sunt mai vechi, nu sunt alimentate cu apa, nu au toalete, electricitate, sunt supraincarcate in termini de spatiu / elevi, nu au facilitate (ex. Sali se sport sau laboratoare, biblioteci, computere etc.) si au mobile si materiale invechite.

Toate aceste probleme mai sus mentionate impiedica realizarea in intregime a drepturilor copiilor rromi din Romania. Ceea ce este important este sa putem trece peste anumite idei preconcepute si sa-i putem accepta pe acesti copii rromi ca facand parte din societatea noastra, deoarece si ei au drepturi egale in ceea ce priveste accesul la educatie.

VII CONCLUZIA-Interpretarea rezultatelor

Se vor realiza procentaje cu tinerii rromi care nu frecventeaza sau au abandonat scoala, si intentiile acestora in ceea ce priveste viitorul, implicarea familiilor in ceea ce priveste educatia si oferirea conditiilor minime necesare

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.