Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » cosmetica frumusete
Introducere in manichiura - Practica manichiurii

Introducere in manichiura - Practica manichiurii


Introducere in manichiura - Practica manichiurii

Cuvantul "manichiura" deriva din latinul MANUS(mana) si CURA(grija), ceea ce poate insemna grija fata de mana

Inainte de a incepe sa profeseze manichiurista este obligata sa cunoasca si sa-si insuseasca regulile de mai sus, sa cunoasca si sa-si insuseasca cunostintele de bacteorologie, sa stie cum se transmit anumite boli (in special cele de piele), sa fie in stare sa le recunoasca.

Instrumente necesare in manichiura/pedichiura

Forfecuteo      pentru unghii

o      pentru cuticule - forfecuta cu varf subtire folosita in procesul de taiere a pielii ingrosate din jurul unghiei si pentru taierea cuticulelor.

Cleste - se foloseste in procesul de taiere a unghiilor ingrosate si a colturilor incarnate. Se foloseste in special la pedichiura.

Pile

o Pila fina (1) - se foloseste dupa operatia de pilire efectuata cu pila abraziva, pentru finisarea unghiei dandu-i un aspect fin si lucios. Se recomanda in special pentru unghiile subtiri si mici.

o Pila abraziva (2) - se foloseste in procesul de pilire a unghiilor normale si a celor false. Se recomanda la pilirea unghiilor ingrosate.

1.2.

Bisturiul

Cutitul daltita

Chiureta

Rozeta - folosita pentru curatarea bataturilor

Betisor de portocal - se foloseste la impingerea cuticulelor si la aplicarea uleiului vitaminizant.

Lancea sau sageata

Impingator de cuticule - se foloseste in acelasi scop ca si betisorul de portocal. Impingatorul de cuticule este mult mai dur fiind confectionat din metal si poate fi mai dureros pentru unele persoane decat betisorul de portocal.

Piciorusul de cal

Pila pentru lustruit

Vasul pentru inmuiat unghiile

Polizorul pentru unghii

Buffer de unghii - partea rugoasa a bufferului se foloseste la curatarea unghiilor ingalbenite (de nicotina, diferite substante), la indepartarea petelor de oja de pe unghii. Partea fina a bufferului se foloseste pentru a conferi luciu unghiei.

Instrumentele folosite de manichiurista se vor dezinfecta in mod obligatoriu dupa fiecare client, fiind o posibila sursa de transmitere a diverselor boli.


I.1.a.        Structura unghiei

Din punct de vedere al apectului unghiei se cunosc 3 tipuri de unghii si anume:

unghia lipita de deget, numita si unghia plata

unghia mica - care se desfasoara pe o suprafata foarte redusa si care este situata foarte aproape de radacina unghiei. La acest tip de unghie nu prea se recomanda modelaj de unghii false, deoarece montajul acestora se va face extrem de greu, dat fiind spatiul foarte mic de manevra al manichiuristei si corectia importanta pe care va trebui s-o facem unghiei false inainte de aplicare (aproape jumatate din latimea unghiei false se pierde prin ajustare). In cazul acestui tip de unghie se intalneste foarte des (90% din cazuri) atat in partea superioara a unghiei cat si in cea inferioara (libera) posibilitatea ca unghia sa fie incarnata, sau altel spus partea carnoasa a unghiei a migrat spre zona unghiei acoperind-o in proportie mai mica sau mai mare functie de caz.

unghia cu muchia exterioara libera este unghia foarte indicata modelajului de unghii false si care se supune usor oricarui tip de manichiura. Acest gen de unghie arata in felul urmator: este aproape ovala, unghia se rasfrange frumos peste partea carnoasa a degetului numita hyponychium, cu o suprafata libera lasata la dorinta persoanei si care privita dedesupt apare transparenta.

Din punct de vedere structural unghia este alcatuita astfel:

radacina - aflata sub piele la baza unghiei, este alcatuita din celule noi. Cele vechi sunt mai tari si sunt impinse in afara.

corpul unghiei - este format din straturi de celule de keratina intarita. Partea plata a unghiei nu contine nici nervi, nici capilare. Trebuie evitata curatarea unghiei in profunzime pentru a nu produce leziuni patului unghiei sau pentru a nu separa corpul unghiei de patul sau.

pielita sau cuticula - este portiunea ingusta de piele aflata la baza unghiei care se impinge cu betisorul de portocal si ulei vitaminizant.

patul unghiei - se gaseste sub unghie si contine nervi si capilare de sange care se reflecta prin unghie, dandu-i un aspect rozaliu. Se intinde de la radacina pana la marginea libera a unghiei.

marginea libera - este situata dincolo de hyponychium

matricea - suprafata care este situata in partea de jos a radacinii si este producatoare de celule de keratina ce contin capilare de sange si nervi. Aceasta parte este foarte sensibila si atunci cand este lovita poate duce la caderea unghiei.

hiponichium - este pielea subtire de sub partea libera a unghiei

eponichium - sau pielita de la baza unghiei care incadreaza unghia si partea unde unghia intra in piele

lunula - se prezinta sub forma de semiluna care leaga matricea de patul unghiei

Unghiile pot avea urmatoarele cinci forme:

patrata

ovala

rotunda

evazata

ascutita

I.1.b.       Iregularitati ale unghiilor

a) Unghiile valuite - pe unghie apar rizuri care pot fi usor pilite pentru a fi atenuate

b) Adancituri pe unghie - rezultatul unor probleme aparute la celulele din matrix. Se vor lucra cu foarte mare grija

c) Leuconychia - sunt petele albe care apar frecvent pe unghie, dar nu indica o boala. Deplasandu-se o data cu crestereaunghiilor, in cele din urma dispar.

d) Onychauxis - reprezinta hipertrofierea unghiei (cresterea exagerata a unghiei in grosime). Poate fi cauzata de o infectie locala. Daca infectia este prezenta, nu se lucreaza la ea. Daca infectia nu este prezenta, nu se poate lucra cu pila.

e) Onychatrophie - atrofia, reducerea dimensiunii unghiei datorita unor lovituri sau a contactului cu detergenti puternici. S-ar putea lucra, dar cu foarte multa grija

f) Pterigium - este o crestere exagerata a cuticulei peste unghie. Sugerati clientei manichiura cu ulei cald, de preferat de masline.

g) Onychophagie - unghii roase cu dintii. Sugerati clientei sa renunte la acest obicei facandu-si frecvent manichiura.

h) Onychorhexis - unghii despicate datorita unor lovituri, pilirii incorecte a unghiilor sau utilizarii excesive a solventilor pentru oja. Sugerati clientei manichiura cu ulei cald.

i) Unghii de forma cojii de ou - foarte subtiri, albe si mult mai flexibile decat unghiile normale. Partea libera a unghiei se curbeaza mult. Denota boli cronice de origine sistemica saunervoasa

j) Unghii albastrui - datorita unei proaste circulatii a sangelui sau a problemelor cardiace. Se poate face manichiura obisnuita.

k) Unghia care prezinta pete rosiatice sau maronii se datoreaza unor lovituri puternice care au determinat sangerarea petului unghiei. Petele dispar o data cu cresterea unghiei. Aceste unghii pot fi lucrate cu multa atentie.

I.1.a.        Boli ale unghiilor

Bolile unghiilor nu vor fi tratate niciodata de catre manichiurista. Totusi manichiurista trebuie sa recunoasca unele iregularitati sau probleme ale unghiilor care pot fi totusi lucrate de catre ea si sa le deosebeasca de bolile care vor fi tratate de medic.

Bolile se transmit cu ajutorul bacteriilor. Bacteriologia este stiinta care studiaza bacteriile. Bacteriile sunt clasificate in doua categorii: patogene si nepatogene.

Orice unghie care pare bolnava cu semne de infectie sau pe un deget inrosit, umflat, iritat, dureros sau cu puroi nu se lucreaza de catre manichiurista ei, aceea se trimite la doctor.

ONYCHOSIS este un termen tehnic care se refera la orice boala a unghiei.

a) ONYCHOMICOZA - este o infectie cauzata de paraziti vegetali. Se prezinta ca o incarcatura albicioasa care poate fi razuita sau ca striuri galbene in interiorul unghiei. Boala porneste de la partea libera si se raspandeste catre radacina. Portiunea infectata este groasa si decolorata. Pe masura ce infectia avanseaza, apar iregularitati de grosime, straturile infectate se desfac de unghie si lasa sa se vada partea bolnava a patului unghiei.

b) PARONYCHIA - este o infectie, o inflamare a tesutului de jur imprejurul unghiei. Este o infectie generata de bacterii.

c) ONYCHIA - este inflamarea matrixului si se datoreaza infectarii cu bacterii din cauza instrumentelor de manichiura.

d) ONYCHOCRYPTOSIS - unghii incarnate care pot genera o infectie si apar datorita pilirii exagerate a unghiilor in partea laterala.

e) ONYCHOPTOSIS - este caderea unghiilor (una sau mai multe) si are drept cauza sifilisul

f) ONYCHOLYSIS - este departarea unghiei de patul ei dar fara ca sa cada. Denota boli interne

In functie de aspectul, culoarea, forma lor unghiile pot indica boala sau bolile de care sufera persoana in cauza astfel:

unghiile de culoare roz indica sanatate, alimentatie si regim de viata corecte, fara deviatii

unghiile albastrui indica anemie sau o toxicitate marita in organism. Nu facem recomadari, astfel de cazuri sunt numai de competenta medicului.

unghiile fragile, subtiri indica o deficienta de vitamine, care daca nu este insotita de alte manifestari ii putem recomanda sa faca o cura de 7 zile(niciodata vara) cu polivitamine si poliminerale. Lunile in care se recomanda administrarea vitaminelor sunt cuprinse intre lunile septembrie si aprilie inclusiv.

unghiile ingrosate pot fi cauzate de folosirea in exces sau de slaba calitate a unor produse de curatare (detergenti), sau mai grav se pot prezenta in aceasta forma ca urmare a aparitiei unor paraziti sau micoze. Recomandam consult al medicului daca si culoarea lor este schimbata. In cazul aparitiei unor micoze unghia capata o culoare alb-galbuie in straturi.

unghia moale - supusa exfolierii indica o lipsa de proteine si vitamine. In acest caz nu facem recomandari, se adreseaza medicului pentru analize ale sangelui si consultatie. Daca apar situatii in care nu suntem sigure asupra cauzei ce a generat modificari ale unghiei este indicat sa nu aplicam modelaj de unghii false, nici panza de acrylic. Daca unghia este slabita dar nu prezinta forme grave sau boli de piele putem executa aproape toate tipurile de manichiura cunoscute.

unghia curbata foarte mult peste deget indica existenta unor boli cronice. Daca nu sunt transmisibile nu ne impiedica sa executam manichiura.

desprinderea unghiei de patul unghiei indica aparitia sau existenta unei infectii ori prezenta unor ciuperci.

infectia matrix-ului se manifesta ca un tesut inflamat in interiorul caruia se depoziteaza puroi in imediata vecinatate a bazei unghiei. Boala este produsa de bacterii si este contagioasa. Nu se executa nici un fel de manichiura. Se recomanda cu tact consultul medicului.

unghia rdicata este cauzata de regula de aparitia unor micoze. Aceasta se prezinta astfel: unghia se situeaza la un nivel mai ridicat de piele, sub care se afla mai multe straturi de celule moarte, intrerupte pe alocuri de goluri. Nu se executa nici un fel de manichiura, se recomanda consultul medicului.

NOTA: Cand clienta care a fost trimisa la medic se reintoarce in salon dupa un interval de timp si doreste sa i se faca manichiura, i se cere o hartie doveditoare ca a facut un anumit tratament si este in perfecta stare de sanatate. Se informeaza clienta despre aceasta hartie pe care va trebui sa o elibereze medicul atunci cand ii recomandam consult de specialitate, astfel incat la revenirea in salon sa se prezite cu actul respectiv, parafat si intocmit de medicul specialist. Fara acest act va asumati in mod direct riscul de a va imbolnavi dumneavoastra si pe cei cu care veniti in contact.Politica de confidentialitate


creeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.