Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » diverse » film-tv
Conceptul de program radio (grila program )

Conceptul de program radio (grila program )
CONCEPTUL DE PROGRAM RADIO (GRILA PROGRAM )

Conceptul de program radio se defineste ca fiind alcatuit din emisiunile, buletinele de stiri si informatiile ce se deruleaza pe un post de radio pe o perioada determinata. In limbaj uzual se foloseste termenul grila program. Grila program este modificata (actualizata) periodic functie de creintele ascultatorilor (segmentului de ascultatori caruia i se adreseaza postul de radio). In tara noastra orice grila program inainte de a intra in functiune este trimisa Consiliului National al Audiovizualului (CNA), organul ce verifica media audi-video spre a fi aprobata. Un element important in alcatuirea unei grile program radio este timpul. Durata emisiunilor joaca un rol esential in alcatuirea unei grile program ce se doreste a fi apreciata de scultatori. De obicei intr-o grila program sunt incluse atat emisiuni magazine cat si emisiuni unitematice, interactive si muzicale. De conceperea unui program radio raspunde directorul de programme al unui post de radio.

Emisiunile magazin
Asa numitele magazine sunt forma cea mai frecventa de alcatuire a emisiunilor din programul zilnic cele mai populare ale unui post de radio. Orele cele mai importante de derulare a emisiunilor magazin sunt cuprinse in intervalul 6 00 - 18 00. Emisiunile intalnite la posturile de radio in acest interval sunt de obicei structurate la fel. Interventii, stiri, rubruici de informare privind circulatia sau datele meteo. Talk-show-urile si calupurile publicitare sunt difuzate la ore fixe si intercalate cu momente muzicale. Emisiunile se deosebesc mai ales prin alcatuirea continutului si plasarea lor in anumite contexte de emisie. De exemplu : dimineata reportaje de actualitate inainte de amiaza informatii care intereseaza consumatorul, dupa-amiaza subiecte referitoare la petrecerea timpului liber. Emisiunile magazin nu se diferentiaza foarte mult. Raportul intre cuvant si muzica este intotdeauna aproximativ egal. Sarcina sau rolul unei emisiuni magazin este ca dintr-o perspectiva interesanta, apta sa trezeasca interesul ascultatorului fata de un eveniment acesta sa poata descoperi o serie de amanunte diverse care sa-l informeze si sa constituie in acelasi timp un divertisment. In practica jurnalistica transpunerea specifica a unei teme in cadrul unui magazin trebuie sa se faca cu schepsis . Este sarcina redactorului unei emisiuni sa descopere acel schepsis care sa permita abordarea unei teme dintr-un unghi nou, interesant. Majoritatea emisiunilor magazin nu au in format abordarea vreunei teme. Formatul emisiunilor magazin vin in intampinarea obisnuintelor majoritatii ascultatorilor. Ascultatorii deschi radioul nu pentru a asculta o anumita emisiune. Ei vor ca muzica sa insoteasca activitatile lor zilnice si sa fie informati cat mai pe scurt. Emisiunile magazine raspund acestei necesitati prin aceea ca ofera la orice ora un amestec de orientari muzicale tipice pentru post si informatiile corespunzatoare zilei.

In emisiunile magazine in special in cele de week-end sunt introduse rubrici. Ele sunt prezentate deseori de un alt redactor decat cel care realizeaza emisiunea si au de cele mai multe ori caracter utilitar. De exemplu : rubrica dedicata consumatorului, horoscop, calendarul zilei. Periodicitatea este o trasatura a rubricilor ce apar in emisiunile magazin.

Un program radio alcatuit din emisiuni magazin trebui sa poata fi identificat la orice ora. Ascultatorii nu trebuie sau trebuie sa se indoiasca nici u moment ce pst asculta. Jingles-urile si semnalele de post reprezinta o modalitate certa de a creste posibilitatile de recunoastere a postului. Emisiunile magazin, sunt intrerupte, de obicei de jurnale sau grupaje scurte de stiri. Exista situatii speciale in care emisiunile magazin inlocuiesc si celelalte emisiuni magazin dintr-o grila program pe o durata determinata. Ex. Cu ocazia sarbatorilor de iarna timp de o saptamana se renunta la emisiuni unitematice, ele fiind inlocuite cu emisiuni magazin in care preponderente sunt rubricile. Se urmareste a se da o tenta de sarbatoare programului din acea saptamana.

Emisiunile unitematice

Emisiunile unitematice sau monotematice sunt remisniscente ale fostelor programe specializate ce dedicau o intreaga emisiune sau unui anumit domeniu. Astfel de emisiuni se intalnesc din ce in ce mai putin in programele radio. Ele au o frecventa saptamanala, sau bilunara, iar durata lor s-a redus de la 2-3 ore / zi sau pe saptamana la o ora.

Cel mai important rol intr-o astfel de emisiune il poarta tema aleasa. Subiectul dezbatut trebuie sa suscite interesul ascultatorului.

De obicei in cazul unei emisiuni unitematice se apeleaza la invitati. Persoanele invitate sunt specialisti in domeniul abordat sau au legatura directa cu tema propusa. Pentru a da culoare emisiuni unitematice se aleg de obicei invitati cu pareri contrarii legat de tema propusa spre a fi dezbatuta. Rolul realizatorului emisiunii este acela de a provoca cu tact o discutie incitanta intre cei doi, dar si de a evita transformarea discutiei intr-un balci de strada . Emisiunile unitematice cu invitati se realizeaza de obicei in direct dar se pot si inregistra si difuza la o alta ora. Astfel de emisiuni sunt pregatite cu mult timp inainte si se apeleaza la promovarea lor pe post. Realizatorul isi pregateste un set de intrebari clare ce nu trebuie sa se repete si care trebuie sa atraga din partea invitatilor raspunsuri la fel de clare. In cazul in care emisiunea a fost bine promovata si ascultaorii au sunat in prealabil pentru a adresa si ei intrebari invitatilor, moderatorul, relaizatorul emisiunii trebuie sa tina cont de aceste intrebari, care obligatoriu trebuiesc notate.Emisiunile unitematice cu invitati sunt denumite talk-show-uri. Astfel de emisiuni pot include si materiale inregistrate (insertii cu diferite opinii ale oamenilor in functie de tema abordata; comentarii ale altor persoane). Astfel de materiale sunt comutate cu invitatii. Emisiunile unitematice prin dezbaterea unei anumite teme au pe deoparte rolul de a informa ascultatorii, iar pe de alta parte un rol educativ. Scurte emisiuni tematice pot fi considerate si emisiunile de stiri de dimensiuni mai mari in care un subiect este tratat cu o atentie speciala si unde se succed mai multe reportaje ale corespondentilor pe acel subicet, scurte interviuri si comunicari.

In cazul in care emisiunea unitematica cu invitati se desfasora in direct iar realizatorul si-a propus sa apeleze si la parerea ascultatorului emisiunea unitematica devine unitematica interactiva.

Este foarte important de stabilit in grila program intervalul orar in care sa se realizeze o astfel de emisiune. Trebuie urmarit segmentul de ascultatori vizat si timpul in care acestia ar fi dispusi sa asculte o astfel de emisiune. Emisiunea unitematica nu trebuie sa se suprapuna cu buletine de stiri televizate ca si ora de difuzare. Pentru introducerea unei astfel de emisiuni in grila program, directorul de programe apeleaza de obicei la sondaje facute printre ascultatori.

Emisiunile interactive unitematice

Factorul cheie al emisiunilor interactive unitematice este ascultatorul. Prin acest gen de emisiune se realizeaza apropierea de ascultator sau invers a ascultatorului de programele postului de radio.

Exista doua tipuri de emisiuni unitematice interactive. Una dintre ele implica invitati cu care realizatorul discuta pe o tema bine stabilita si este interesat si de parerea ascultatorului, motiv pentru care ii invita sa sune la telefonul emisiunii si sa discute cu invitatii. Interactiv este pe undeva sinonim cu legatura directa Telefoanele sunt si ele triate inainte de a fi transferate in direct in emisiune. Cel care raspunde la telefon trebuie sa fie bine informat despre subiectul dezbaterii. Redactorul ce triaza telefoanele trebuie sa le permita sa intre in direct celor direct interesati de tema emisiunii.

Ex: lucreaza intr-un domeniu de activitate in care vor avea loc disponibilizari iar tema discutiei este legata tocmai de aceste disponibilizari.

De asemenea, cel ce triaza telefoane nu trebuie sa transfere in direct in emisiune persoane ce repeta intrebari. Dialogul dintre realizatorul emisiunii si cel ce telefoneaza trebuie sa fie in acest caz scurt, ascultatorul fiind lasat sa adreseze intrebari invitatilor. Se evita a se tine foarte mult in telefon ascultatorul.

Nu sunt permise in direct in emisiunea unitematica telefoane care nu au nici o legatura cu tema emisiunii.

Un alt gen de emisiune unitematica interactiva este cea prin care realizatorul propune o tema si invita ascutatorii sa sune sa-si spuna parerea in legatura cu subiectul propus spre discutie. In acest caz apropierea dintre ascultator si realizator este mult mai mare. Ascutatorul se simte bagat in seama si spera ca opinia sa sa fie auzita de cati mai multi. Temele in cazul unei astfel de emisiuni sunt variate. Realizatorul poate propune astazi ca subiect de discutie unul din domeniul politic iar maine sau la urmatoarea editie a emisiunii unul din domeniul cultural. De obicei se aleg subiecte de actualitate. De pilda un eveniment ce a marcat orasul respectiv devine un subiect de dezbatere al emisiunii interactive. Realizatorul poate informa la inceput ascultatorii despre tema discutiei. Pentru a face cat mai atractiv subiectul discutiei inainte de a anunta telefoanele la care vor suna ascultatorii pentru a-si exprima parerea, redactorul poate citi un comentariu, o declaratie a unei persoane publice sau chiar difuza o inregistrare cu o persoana publica in care sunt exprimate pareri legate de subiectul discutiei.Astfel de emisiuni sunt din ce in ce mai des introduse in gila program a posturilor de radio. Exista posturi de radio ce au emisiuni unitematice interactive de acest gen zilnic. Realizatorul trebuie sa fie foarte bine pregatit profesional. El trebuie sa-l determine pe ascultaor sa-si spuna parerea cat mai bine, sa nu divagheze, sa nu ocoleasca subiectul discutiei si totodata sa-l lase sa vorbeasca, sa nu il intrerupa de foarte multe ori.

Emisiunile interactive sunt si emisiunile in care ascultatorii suna pentru a face dedicatii muzicale sau urari unor persoane dragi. Si acest gen de emisiuni si-au facut din ce in ce mai mult loc in grilele program ale posturilor de radio. Ascultatorul se simte bine atunci cand prin intermediul unei emisiuni radio poate adresa urari cuiva. De retinut faptul ca din cand in cand la astfel de emisiuni trebuie venit cu ceva nou pentru a nu plictisi. Muzica trebuie sa varieze.

Emisiuni interactive pot fi numite si emisiunile concurs. Este vorba despre acele emisiuni in care se ofera unul sau mai multe premii iar ascultatorii sunt concurentii ce sunt supusi in direct (telefonic) la anumite probe. Valoarea premiilor trebuie sa fie substantiala, iar probele nu foarte grele. Astfel de emisiuni sunt cele mai atractive petru ascultatori.

Emisiunile muzicale

Politica muzicala a unui post de radio trebuie bine stabilita in functie de segmentul de populatie vizat ca tinta (target). Emisiunile muzicale trebuiesc si ele construite in functie de formatul general al postului de radio.

Emisiunile muzicale sunt cele in care intalnim frecvent un singur gen de muzica. Ex. muzica italiana, muzica greceasca, sarbeasca, dance, blues, hip-hop. Intr-o astfel de emisiune evident muzica este cea care conteaza. Piesele trebuie alese din cele mai cunoscute si apreciate in genul muzical respectiv.

Interventiile realizatorului intr-o astfel de emisiune sunt cat mai scurte si rare deoarece ascultatorul trebuie lasat sa asculte genul de muzical ce ii place. De asemenea interventiile realizatorului trebuie sa trezeasca interesul ascultatorului sa vorbesca despre noutati din viata artistica a interpretilor de gen.

Emisiuni muzicale sunt si cele in care sunt difuzate numai piese noi si realizatorul informeaza despre acestea indiferent de gen. O astfel de emisiune se realizeaza seara, chiar catre miezul noptii cand ascultatorul vrea sa se delecteze ascultand muzica ce-i place.

Tot emisiuni muzicale sunt si topurile. In general aceste topuri sunt realizate in funtie de preferintele ascultatorilor. Ele sunt alcatuite pe genuri muzicale dar pot fi si topuri generale. Intr-o emisiune gen top se urmareste gustul pentru muzica al ascultatorului. Ex. La alcatuirea unui top pot fi solicitate preferintele ascultatorilor prin scrisori sau prin telefoane.

In cadrul unei emisiuni top realizatorul intervine mult mai des pentru a explica de ce o anumita piesa ocupa o anumita pozitie in acel top.

In ultima perioada tot mai multe posturi de radio introduc emisiuni muzicale gen top. Ele isi gasesc loc in program in special in week-end cand ascultatorii au mai mult timp pentru muzica.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu