Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » diverse » film-tv
ECHIPA DE PRODUCTIE (Producatorul, Regizorul, Managerul si coordonatorul de productie) a unui film

ECHIPA DE PRODUCTIE (Producatorul, Regizorul, Managerul si coordonatorul de productie) a unui film
ECHIPA DE PRODUCTIE

Chiar daca pina acum au fost mentionate in manual elemente specifice activitatii unor membri importanti ai echipei de productie, in acest capitol vor fi infatisate sarcinile, responsabilitatile (inclusiv procedurile corespunzatoare membrilor unei echipe alcatuite pe baze minimale.

Pentru pozitiile de above-the-line (ATL), cele mai importante functii sunt cele de scenarist, producator (producer), regizor (director), actor principal (star).

Producatorul
Producatorul este de obicei cel care este responsabil de asigurarea resurselor financiare necesare producerii si promovarii filmului. De asemenea, are rolul de a asigura pentru proiectul de film resursele umane de ATL, respectiv scenaristul, regizorul si actorii, astfel incit filmul sa realizeze o cit mai mare audienta (deci implicit incasari mari, care sa asigure profitul proiectului).

Regizorul

Regizorul este responsabil de latura artistica a filmului. Tot ce va aparea in final pe ecran este rezultatul viziunii regizorului asupra scenariului.

Colaboreaza impreuna cu producatorul la stabilirea distributiei filmului (daca este nevoie, realizeaza chiar probe filmate, sau foto, cu actorii selectionati). Participa impreuna cu managerul de productie la prospectia locatiilor de filmare. Aproba extrasele de scenariu realizate de managerul de productie. Stabileste impreuna cu directorul de imagine detaliile necesare care implica echipamentele tehnice pentru filmare (camere de filmare, unghiuri de filmare proiectoare de lumina, pozitii ale acestora, etc.). Aproba proiectele de decoruri si amenajari, costume, dupa ce acestea au fost prezentate de catre directorul artistic.

Stabileste impreuna cu inginerul de sunet al filmului solutiile pentru inregistrarea sunetului in locatiile critice, play-back-urile ce trebuie pregatite din timp, ambiantele sonore critice pentru constructia dramaturgiei sonore.

In timpul filmarilor, colaboreaza cu actorii pentru ca acestia sa inteleaga foarte bine rolurile pe care trebuie sa le interpreteze, participa la repetitii, indrumindu-i sa execute miscarile scenice conform propriei conceptii asupra scenariului.

De asemenea, alege dublele cadrelor care vor intra in faza de post-productie (editare), stabileste impreuna cu editorul de sunet coloana sonora finala a filmului (dupa ce in prealabil a aprobat solutia muzicala propusa de compozitor).

Asista la mixajul componentelor sonore ale filmului.

Exista situatii cind, pentru a optimiza activitatea de productie, se filmeaza simultan anumite secvente, mai putin complexe, in diferite locatii si de aceea este nevoie de o alta echipa de productie (second unit), condusa de un alt regizor (Second Unit Director). In mod uzual, nu se filmeaza simultan in mai mult de doua locatii. Avind in vedere ca angajarea unui alt regizor este costisitoare, in astfel de situatii regizarea filmarilor in cea de-a doua locatie se face de obicei de catre regizorul secund sau de catre directorul de imagine (in unele cazuri, este implicat chiar un producator cu experienta).

Echipa secundara de productie filmeaza de obicei cascadorii, efecte, detalii, secvente fara dialoguri care nu necesita prezenta actorilor sau a echipei de sunet.

In unele cazuri, echipa secundara de productie isi desfasoara activitatea dupa ce echipa principala (first unit) a incheiat filmarile, sau chiar dupa ce editorul, in faza de post productie, a asamblat cadrele filmate si a constatat ce cadre de insert lipsesc.

Managerul de productie

Managerul de productie nu desfasoara o activitate de creatie artistica. Nu este implicat in procesul de elaborare a scenariului, nu are influenta in alegerea actorilor si nu ia decizii regizorale. Principala responsabilitate a managerului de productie este aceea de a asigura desfasurarea in bune conditii a activitatii producatorului si a regizorului, cu alte cuvinte trebuie sa se asigure ca productia filmului se termina la timp si in limitele aprobate de buget. Conform organigramei prezentate in Figura 1, managerul de productie este direct raspunzator in fata producatorului. In timpul etapei de pre-productie, toate departamentele (scenografie, operatori, s.a.) se subordoneaza managerului de productie si respecta deciziile acestuia.

Managerul de productie este responsabil de controlul organizational, managerial, financiar si logistic al productiei, in conformitate cu indicatiile si obiectivele stabilite de catre producator. Activitatea managerului de productie presupune si multe sarcini rezolvate in birou. Prezenta sa in locatii sau pe platourile de filmare nu este neaparat necesara, de aceste zone fiind in primul rind responsabil regizorul secund (1st AD).

Managerul de productie este de asemenea responsabil de recrutarea, selectarea si angajarea membrilor echipei de productie. Managerul de productie supervizeaza toate contractele de angajare si toate formalitatile care trebuie indeplinite.

Daca managerul de productie nu cunoaste suficiente persoane (de la productii anterioare sau prin relatiile personale), avind in vedere ca este totusi o piata a fortei de munca destul de ingusta, procedurile de recrutare si selectie a membrilor echipei trebuie sa fie incepute din timp.

Trebuie subliniat faptul ca ar fi indicat ca in procesul de recrutare, selectie si angajare a membrilor echipei sa se lucreze conform unor criterii profesioniste. In acest sens, fiecare candidat trebuie sa prezinte un curicullum vitae (resume) in care sa se sublinieze experienta anterioara: in ce alte productii a mai fost implicat, ce functii a avut (cu ce s-a ocupat), sunt benefice si informatii legate de numele producatorilor, regizorilor, actorilor cu care a lucrat. Daca un candidat nu prezinta referinte, este indicat ca managerul de productie sa le solicite. In mod obisnuit, candidatii pentru pozitiile importante, cum ar fi directorul artistic (art director), directorul de imagine (director of photography / DoP), seful machiajului (makeup artist), secretara de platou (script supervisor), maestrul de sunet trebuie sa prezinte probe solide care sa ateste experienta dobindita in domeniu.

Dincolo de calificarea profesionala, conteaza foarte mult caracterul, spiritul de echipa, aptitudinile de comunicare si personalitatea candidatilor. Trebuie acordata o atentie deosebita motivatiei persoanelor care doresc sa ocupe o anumita pozitie. De exemplu, nu este indicat sa se angajeze pe post de operator de camera o persoana care doreste de fapt sa ocupe pozitia de director de imagine, dupa cum nu ar fi bine ca pe postul de regizor secund sa fie angajat cineva care doreste sa fie regizor principal. Astfel de persoane pot crea mari dificultati in comunicarea si colaborarea cu ceilalti membri ai echipei.

Un alt factor care trebuie luat in consideratie atunci cind sunt angajati membrii echipei de filmare este specificul filmarilor: schimbarea frecventa a locatiilor, filmarile pe perioade indelungate (12-14 ore / zi), alternanta filmarilor de zi cu filmarile de noapte. In acest sens, managerul de productie este responsabil de alcatuirea unei echipe care sa asigure desfasurarea fara probleme a activitatii.

Pentru ca sa existe o atmosfera de colaborare in cadrul productiei, managerul de productie trebuie sa selecteze acele persoane care pot lucra impreuna usor, fara conflicte.

De obicei, managerul de productie intervieveaza intr-o prima faza candidatii (pre-interviu), insa decizia finala apartine regizorului sau producatorului (cel putin pentru pozitiile importante). Managerul de productie se ocupa de toate formalitatile care trebuie indeplinite dupa ce regizorul si producatorul s-au hotarit asupra candidatilor care trebuie angajati (contracte, mod de plata, asigurari, etc.).

Primele pozitii importante care trebuie ocupate sunt cele de director de imagine, director artistic si daca este necesar manager de locatie. Persoanele angajate in aceste pozitii incep sa lucreze efectiv cu mult inainte de a incepe filmarile. Sunt implicati in multe decizii care implica elemente artistice, de creatie; colaboreaza foarte intens cu regizorul si producatorul in timpul etapei de pre-productie pentru a “crea” structura artistica a filmului. Daca filmul este muzical sau presupune secvente cu play-back, compozitorul si inginerul de sunet sunt deja implicati inca din aceasta faza.

In functie de specificul scenariului, departamentul artistic (de scenografie) incepe de obicei sa lucreze la capacitate maxima - conceptie, proiectare si constructie decoruri -- cu multe saptamini inainte de a incepe filmarile (dar numai dupa ce managerul de locatie a obtinut toate autorizatiile necesare si a amenajat toate locatiile).

In concordanta cu activitatea care trebuie executata si tinind cont si de consideratii privitoare la buget, departamentul artistic ar putea sa includa si un asistent al directorului artistic, un coordonator al constructiei de decoruri (set construction coordinator), un designer si un proiectant de decoruri, un scenograf care sa realizeze storyboard-ul (sub indrumarea regizorului), sculptori, timplari, pictori, zugravi.

Indata ce decorurile sunt finalizate (sau cu citeva saptamini inainte de inceperea filmarilor) - in functie de cerintele specifice ale productiei - pot fi angajate persoane in urmatoarele pozitii: scenograf de platou (set dresser), recuziter sef (prop master), asistenti pentru aceste persoane daca este nevoie.

In acelasi timp, persoana responsabila de costume si accesorii (costume designer) incepe confectionarea si / sau inchirierea costumelor, dar numai dupa ce a stabilit toate detaliile artistice impreuna cu directorul artistic si cu regizorul filmului.

Spre sfirsitul etapei de pre-productie (pregatire), este angajat regizorul secund (1st assistant director) care il va sprijini pe managerul de productie in organizarea tuturor aspectelor ce vizeaza filmarile. Vor lucra impreuna la definitivarea extraselor de scenariu.

Persoana pentru functia de secretara de platou (script supervisor) este angajata cu suficiente zile inainte de a incepe efectiv filmarile, pentru a-si insusi pina la detalii proiectul.

Daca nu sunt necesare efecte speciale de machiaj, seful machiajului (makeup artist) incepe sa lucreze cu 2-3 zile inainte de a incepe filmarile, daca nu a fost folosit si pentru probe filmate pe pelicula.

Cu o zi inainte de a incepe filmarile - cu exceptia situatiilor cind regizorul are alte pretentii - incep sa lucreze persoanele care au fost angajate pentru urmatoarele echipe: echipa de masinisti, echipa de electricieni de platou, echipa de operatori de camera, echipa de sunet, soferii, fotograful, echipa de paza a platoului, echipa de efecte speciale, coordonatorul de cascadorii, asistentii de productie.

Managerul de productie incearca de obicei sa finalizeze contractele cu toate persoanele implicate imediat ce producatorul si regizorul au ajuns la o concluzie finala. O aminare a acestor lucruri poate scuti intr-un fel compania de productie de orice alte obligatii ulterioare (daca apar complicatii), dar poate crea alte probleme: credibilitate pentru proiecte viitoare, posibilitatea ca unii membri alesi ai echipei sa plece daca apar alte oportunitati.

Pentru productiile cu buget redus, urmatoarele pozitii de BTL (below the line) sunt in general suficiente, desi fiecare echipa se alcatuieste in functie de specificul scenariului si activitatile implicate in cadrul productiei (trebuie intotdeauna luata in calcul varianta ca un membru al echipei sa desfasoare si activitati specifice altor pozitii):

manager de productie (Production Manager)

coordonator de productie / secretar de productie

asistent de productie (Production Assistant)

regizor secund (1st Assistant Director)

asistent de regie (2nd Assistant Director)

secretara de platou (Script Supervisor)

director de imagine (Director of Photography)

operator camera / cameraman (Camera Operator)asistent de camera (1st Assistant Camera Operator)

asistent tehnic de camera (2nd Assistant Camera Operator)

masinist sef (Key Grip)

masinist Dolly (Dolly grip)

electrician sef (Key gaffer)

electrician (Best Boy)

inginer (maestru) de sunet (Sound Recorder / Sound Engineer)

microfonist (Boom Operator)

director artistic (Art Director)

coordonator constructie decoruri (Set Construction Coordinator)

scenograf de platou (Set Dresser / Set Decorator)

asistent de scenografie (Lead Man)

pictor de platou (Set Painter)

timplar de platou (Set Carpenter)

recuziter sef (Prop master / Property Master)

asistent de recuzita (Assistant Property Master)

designer costume

asistent costume

macheur sef (Makeup Artist)

asistent machiaj

monteur (editor)

editor asistent (Assistant Editor)

editor de sunet (Sound Editor / Sound Effects Editor)

fotograf publicitate (Still Photographer)

contabil (Production Accountant)

1. Atributiile si responsabilitatile membrilor echipei

Pentru unele pozitii, numele functiei este destul de explicit, dar pentru altele sunt necesare detalii suplimentare, mai ales ca se incadreaza intr-o organigrama specifica unei echipe de filmare care difera de cea folosita pina in prezent in Rominia.

Coordonator de productie / secretar de productie (Production Coordinator)

Coordonatorul de productie sau secretarul de productie asista managerul de productie in organizarea activitatilor de productie. Se ocupa de:

intocmirea contractelor;

completarea documentelor specifice fluxului de productie;

distribuirea lor catre departamentele implicate.

Poate prelua si organizarea activitatii de transport, care poate fi destul de laborioasa in cadrul productiilor complexe (in unele situatii, exista chiar un coordonator dedicat al transportului - transportation coordinator, care are la dispozitie un dispecerat special amenajat pentru organizarea in bune conditii a transportului).

Regizorul secund (1st Assistant Director)

In timpul perioadei de pre-productie, regizorul secund asista managerul de productie in organizarea echipei, intocmirea extraselor de scenariu si pregatirea si planificarea filmarilor.

In timpul filmarilor, regizorul secund lucreaza impreuna cu regizorul la toate operatiile care se desfasoara pe platoul de filmare si coordoneaza si supervizeaza activitatile actorilor si echipei. Persoana angajata in aceasta pozitie trebuie sa reprezinte un adevarat “centru de comunicatii” (dispecer) pentru intreaga echipa implicata in productia filmului. Regizorul secund primeste toate informatiile posibile de la actori si membri ai echipei si le distribuie catre acele persoane care le pot utiliza intr-un mod eficient, astfel incit toata activitatea sa se desfasoare fara probleme.

Daca este necesar, persoana care ocupa aceasta pozitie poate fi implicata in evaluarea locatiilor si negocieri, verifica rapoartele despre starea vremii, intocmeste planificarea activitatii actorilor (day out of days schedule), stabileste orele de program ale echipei si actorilor, supervizeaza intocmirea formularelor de program pentru actori si echipa (call sheet), regizeaza actiunea figuratiei.

Regizorul secund poate fi solicitat sa intocmeasca si contracte (dar nu foarte importante). Se asigura ca procedurile de lucru in cadrul locatiilor de filmare, stabilite impreuna cu managerul de productie, sunt respectate cu strictete, si raporteaza acestuia cel putin o data pe zi care este stadiul filmarilor.

Asistent de regie (2nd Assistant Director)

Persoana angajata in aceasta functie ajuta regizorul secund in activitatea sa. Intocmeste si distribuie formularele de program al filmarilor viitoare pentru actori si echipa (call sheet), instruieste figuratia despre ce are de facut, supervizeaza fluxul documentelor care trebuie aprobate de catre regizorul secund sau de catre managerul de productie; intocmeste raportul de productie zilnic la sfirsitul fiecarei zile de filmare (uneori, in cazul productiilor mai complexe, acest raport poate fi intocmit de catre cel de-al 3-lea asistent de regie / 3rd Assistant Director).

Distribuie scenariul corespunzator zilei de filmare si eventualele modificari actorilor si intregii echipe; se ocupa de figuratie in general si in special “la cadru” (distribuie chiar si de tichete de masa).

Comunica din timp actorilor si echipei planificarea activitatilor viitoare; ajuta la pregatirea locatiilor pentru filmare; ajuta la pregatirea si transportul echipamentelor si a membrilor echipei catre / din locatiile de filmare.

Asistentului de regie i se poate cere sa intocmeasca si contracte pentru figuratie, sa coordoneze activitatea intregii echipe impreuna cu managerul de productie astfel incit toti sa fie pregatiti la inceputul zilei de filmare; sa supervizeze plecarea echipei din locatia de filmare; sa planifice alte facilitati pentru echipa (mincare, racoritoare, etc.); sa ajute regizorul secund in regizarea actiunii figuratiei.Secretara de platou (Script Supervisor)

Noteaza toate detaliile relevante ale fiecarei filmari: numarul de duble ce vor fi copiate, tipul de obiectiv folosit, durata fiecarei filmari, cantitatea de pelicula folosita, informatiile clachetei (echipele de operatori si echipa de sunet colaboreaza in permanenta cu secretara de platou / asistentul tehnic de camera pentru a verifica corectitudinea numerelor care apar inscrise pe clacheta), daca actorii au spus replicile conform scenariului, daca nu, ce schimbari au fost facute.

Secretara de platou este de asemenea responsabila de asigurarea continuitatii (racordurilor) de la o scena la alta. Acest lucru este de importanta majora, care poate fi subliniata de un exemplu simplu: lungimea unei tigari. Sa presupunem ca am filmat o scena importanta in care unul din actorii principali tocmai a terminat de fumat o tigara, dupa care urmeaza pauza de masa. Dupa terminarea acesteia, trebuie filmata aceeasi secventa, cu acelasi actor principal, dar in prim plan (close-up). Actorul principal primeste o tigara noua pe care o fumeaza in prim plan. In perioada de post-productie, cind editorul va trebui sa monteze secventele alternind (master / prim plan / master), tigara pe care o fumeaza actorul principal se va lungi si scurta conform secventelor filmate, ceea ce nu este corect. De aceea, persoana angajata in pozitia de secretara de platou trebuie sa previna ca astfel de lucruri sa se intimple, observind toate detaliile intre cadrele in succesiune: racordurile de coafura, recuzita, lumina, etc. De multe ori, in cazul unor secvente care se filmeaza in mai multe zile, in perioade mai mari de timp, secretara de platou face fotografii (polaroid) “de racord (sau cere acest lucru fotografului echipei).

Notitele (insemnarile) si observatiile secretarei de platou - inscrise in jurnalul zilnic de filmare si in raportul zilnic de productie - constituie informatii importante pentru raportul de productie si continua sa fie folosite in timpul procesului de editare, deoarece contin date despre fiecare scena, despre fiecare dubla , despre sunet (“sunet simultan”, “sunet separat”, “sunet sincron”, etc.) in plus specifica clar ce se va copia in laborator.

In Anexa 4 si in Anexa 5 sunt prezentate modele ale unui jurnal zilnic de filmare (daily shooting log) si respectiv ale unui raport zilnic de productie al secretarei de platou (script supervisor’s daily production report). Aceste rapoarte sunt necesare productiei, laboratorului, transferului in telecinema si montajului.

Director de imagine (Director of Photography / DoP)

Directorul de imagine este un membru important al echipei de creatie. Un bun director de imagine poate contribui creativ la realizarea unui film astfel incit acesta sa devina foarte bun, foarte apreciat, sugerindu-i regizorului anumite unghiuri de filmare, anumite solutii de lumina, anumite miscari de aparat. Colaboreaza cu seful machiajului si intr-o oarecare masura poate influenta decupajul.

Este responsabil pentru tot ce filmeaza camerele de filmare, conduce operatorii de camera si asistentii de camera. Este responsabil de asemenea de echipa de electricieni si de echipa de masinisti, fiind cel care concepe solutia de iluminare.

In timpul pre-productiei, directorul de imagine lucreaza impreuna cu regizorul si managerul de productie la intocmirea extraselor de scenariu, intocmeste impreuna cu regizorul decupajul final, pe cadre. Stabileste necesarul de camere de filmare, pozitiile camerelor de filmare, echipamentele suplimentare necesare (gripsuri, echipamentele de ceata, fum, ploaie, vint, etc.). In unele situatii, directorul de imagine poate fi si operator de camera (cameraman).

Directorul de imagine stabileste pozitiile si felul surselor de lumina in platoul de filmare, tipul de obiectiv folosit de camerele de filmare astfel incit fiecare scena sa corespunda viziunii artistice a regizorului (care prin intermediul video-assist-ului are un control nemijlocit asupra consecintelor pe ecran ale deciziilor luate de directorul de imagine).

Operator camera / cameraman (camera operator)

Participa la organizarea fiecarui cadru si asigura executarea armonioasa si precisa a miscarilor camerei de filmare.

Coordoneaza activitatea de schimbare a pozitiei si mecanicii camerei de filmare in vederea organizarii cadrelor noi. Traseaza sarcini echipei de masinisti, indicindu-le pozitiile unde trebuie sa monteze elementele necesare.

Participa la alegerea si stabilirea unghiurilor de filmare, a miscarilor de aparat, a opticii, la amplasarea proiectoarelor conform schitei de lumina.

Conduce si urmareste montarea camerelor de filmare si a utilajelor auxiliare pentru fiecare cadru.

Asistent de camera (1st Assistant Camera Operator)

Conform indicatiilor directorului de imagine si a operatorului de camera, executa toate miscarile camerelor de filmare si este responsabil in primul rind de claritatea imaginii (sharf). Asigura exactitatea masurarii distantelor de la camera la obiectul care trebuie filmat (in unele situatii, aceasta sarcina poate fi preluata de catre asistentul tehnic de camera).

De asemenea, este responsabil de pregatirea camerelor pentru filmare: schimba obiectivele conform sarcinilor trasate de directorul de imagine incarca pentru filmare camera.

Se ocupa de intretinerea camerei de filmare, asigurindu-se ca totul este in stare perfecta de functionare.

Asistent tehnic de camera (2nd Assistant Camera Operator)

Gestioneaza stocul de pelicula negativa virgina: sorteaza si numeroteaza cutiile, asigura pregatirea peliculei in timp util astfel incit sa nu existe intreruperi in activitatea de filmare (incarca pelicula in magazii), asigura schimbarea rolelor cu pelicula in timpul filmarilor.

Inscrie informatiile necesare pe clacheta (in colaborare cu secretara de platou). Aceste informatii trebuie sa fie verificate riguros deoarece asigura sincronizarea intre imagine si sunet. “Bate” clacheta pentru fiecare camera de filmare.

Inscrie informatiile necesare (scena, numarul dublei, pelicula folosita, Z/N) in raportul de camera care insoteste fiecare rola de film, trimisa spre developare la laborator.

Colaboreaza impreuna cu membrii responsabili ai echipei de productie pentru asigurarea lazilor speciale necesare impachetarii si pastrarii peliculei.

Este responsabil de ambalarea si transportul in bune conditii a peliculei impresionate la laborator, precum si de acuratetea actelor insotitoare. De obicei, aceste rapoarte se fac in mai multe exemplare: pentru laborator, pentru productie si pentru montaj (uneori si pentru transferul in telecinema al negativului).

Masinist Sef (Key Grip)

Isi desfasoara activitatea conform indicatiilor date de directorul de imagine. Este responsabil de cinemobilul dedicat si de montarea adecvata a tuturor echipamentelor de lumina (proiectoare, elemente de control a fluxului de lumina) precum si de functionarea corespunzatoare a elementelor de sustinere a camerelor de filmare.

Electrician Sef / Maestru de lumini (Gaffer)

Electricianul sef, impreuna cu echipa sa, este responsabil de tot echipamentul electric, inclusiv grupul electrogen precum si de camionul dedicat.

Lucreaza conform indicatiilor date de directorul de imagine, care stabileste prioritatile fiecarei scene. Dupa ce regizorul si actorii au incheiat stabilirea detaliilor pentru scena care trebuie filmata (scene blocking) - miscarile actorilor si ale camerelor de filmare - directorul de imagine instruieste masinistii si electricienii despre cum trebuie sa-si pozitioneze echipamentele pentru ca scena respectiva sa corespunda viziunii regizorului.

In timpul ultimelor repetitii, unele elemente se pot schimba ca urmare a incercarilor directorului de imagine de a obtine cea mai buna imagine pentru scena respectiva. In timpul acestor repetitii, masinistii si electricienii pot pregati echipamentele necesare filmarilor intr-o alta locatie.

Echipa de sunet de locatie/ inginer (maestru) de sunet si microfonist

(Sound Mixer / Boom Operator)

Aceasta echipa este de obicei constituita din doi - trei membri.

Inginerul de sunet este responsabil de inregistrarea sunetului de cadru si ambiantelor in foarte bune conditii artistice si tehnice. In acest scop, selecteaza si alege echipamentele si microfoanele corespunzatoare, monitorizeaza nivelele si caracteristicile semnalului, traseaza sarcini microfonistului (boom operator) despre pozitiile pe care acesta trebuie sa le ocupe in timpul filmarilor: suficient de aproape de actori pentru o captare optima a sunetului dar astfel incit microfonul sa nu fie vizibil in cadrul de filmare. Pentru acest ultim aspect, colaboreaza cu operatorii de imagine si cu maestrul de lumini.

Pentru inregistrarea ambiantelor si a sunetelor separate poate fi ajutat de asistentul de regie.

In cazul unor productii mai ambitioase din punctul de vedere al sunetului poate exista un coordonator al sunetului atit in etapa de filmare cit si in etapa de montaj, postsincron, mixaj (sound designer / sound supervisor).

Directorul artistic (Art Director)

Conduce departamentele artistice si este responsabil de imaginea plastica de ansamblu si in detaliu a decorurilor din platourile unde se vor desfasura filmarile. Rolul esential al directorului artistic este sa se asigure ca imaginea filmului este “reala”, “veridica”, astfel incit publicul sa se identifice cu atmosfera si cu actorii (orice element care va sugera publicului ca vizioneaza o “piesa de teatru” va distruge realitatea filmului).

Directorul artistic proiecteaza decorurile conform indicatiilor si sugestiilor dramaturgice ale regizorului, astfel incit sa fie posibile miscarile camerelor de filmare si instalarea tuturor echipamentelor necesare (de exemplu, peretii unei camere trebuie sa fie usor de deplasat). In acest sens, colaboreaza si cu directorul de imagine.

Conduce activitatea de conceptie si documentare privitoare la decor, amenajari in vederea filmarilor, raspunde de executarea calitativa si la termen a tuturor lucrarilor.

Participa la prospectia si alegerea locatiilor de filmare.

Elaboreaza schitele de decoruri, stabileste listele cu specificatiile mobilierului, recuzitei si a intregului inventar scenografic. Colaboreaza cu managerul de productie pentru intocmirea devizelor. Intocmeste desenele de executie si planurile de constructie, furnizind toate detaliile tehnice de realizare.

In acest sens, este responsabil de activitatea scenografilor, a asistentilor de scenografie, timplarilor, pictorilor, recuziterilor de platou.

Stabileste elementele de decor care nu se supun demontarii in vederea pastrarii lor pentru filmarea altor secvente. Colaboreaza cu secretara de platou pentru stabilirea elementelor de racord la decoruri si la amenajari.

Conform conceptiei nord-americane este de asemenea responsabil de activitatea departamentului de machiaj, departamentului de costume, care trebuie sa confere filmului veridicitatea conforma atmosferei din scenariu. In traditia romineasca a productiei de film, realizarea costumelor este responsabilitatea unui alt plastician, care poate coordona impreuna cu directorul de imagine si plastica machiajului.

Coordonator constructie decoruri (Set construction coordinator)

Este responsabil de constructia tuturor decorurilor necesare filmarilor. In cazul productiilor cu decoruri complexe, constructiile trebuie finalizate pina la termenele limita stabilite impreuna cu managerul de productie. In caz contrar, orice intirziere va declansa un efect de “avalansa”, cu consecinte incalculabile pentru intreaga productie (intirzieri ale filmarilor, costuri suplimentare, etc.).Scenograf de platou (Set Dresser / Set Decorator)

Este responsabil de inchirierea si achizitionarea tuturor materialelor care sunt necesare pentru executia unui decor corespunzator. Aceste materiale sunt de obicei stationare si includ piese de mobilier, carti, tablouri, etc. si nu trebuie confundate cu acele elemente de recuzita care sunt specifice actorilor (asigurate de recuziterul sef). Pentru a putea sesiza mai usor aceasta diferenta, este elocvent urmatorul exemplu: daca un actor, in timpul filmarilor, trebuie sa stea pe un scaun, atunci acel scaun este element de scenografie; daca un actor trebuie sa arunce un scaun pe o fereastra, atunci acel scaun este considerat element de recuzita.

Pictor de platou (Set Painter)

Timplar de platou (Set Carpenter)

Persoanele angajate in aceste pozitii trebuie sa fie prezente pe platoul de filmare pentru a executa retusuri ale decorurilor care s-au deteriorat in timpul filmarilor. Nu este nevoie sa le fie alocat un timp de pregatire pentru a-si putea desfasura activitatea. Trebuie insa sa aiba in orice moment pregatite uneltele si materialele necesare pentru a putea executa comenzi de urgenta privind decorul.

Recuziter Sef (Prop Master / Property Master)

Este responsabil de toata recuzita care este necesara in timpul filmarilor. Trebuie sa stabileasca relatii si contacte cu acele firme care pot asigura in conditii optime elemente de recuzita (inclusiv masini care trebuie sa apara in cadru). In general, pentru elementele de recuzita care sunt esentiale in timpul filmarilor si pentru asigurarea racordurilor, recuziterul sef trebuie sa se asigure ca exista mai multe elemente de recuzita de acelasi fel, pentru ca acestea se pot deteriora in timpul filmarilor.

Daca este nevoie de multe elemente de recuzita, recuziterul sef poate apela la serviciile unui asistent (Assistant Property Master). Acesta se poate ocupa de cumpararea sau inchirierea elementelor de recuzita, trebuind sa ramina intotdeauna pe platoul de filmare daca recuziterul sef este nevoit sa plece pentru a achizitiona un element de recuzita care este absolut necesar.

Designer costume / Pictor de costume (Costume Designer)

Designerul de costume este responsabil de crearea si realizarea costumelor si accesoriilor pentru actori si figuratie.

Prezinta din timp schitele de costume directorului artistic si regizorului pentru a fi aprobate si inscrise in buget.

Este de asemenea responsabil si de inchirierea costumelor si accesoriilor, supervizind toate probele care sunt necesare (indicind managerului de productie costurile corespunzatoare).

Se asigura ca toate materialele necesare confectionarii costumelor reflecta viziunea regizorului.

Costumele realizate trebuie sa reziste solicitarilor din timpul filmarilor, dar de obicei se confectioneaza dubluri, pentru a evita intirzierile filmarilor datorate deteriorarii.

Asistent costume / asistent pictor costume (costumer)

Se subordoneaza designerului de costume.

Asigura prezenta la timp a costumelor si accesoriilor pe platoul de filmare, ajuta la echiparea actorilor si membrilor figuratiei, asigura de asemenea costumele si accesoriile de racord conform listelor furnizate de secretara de platou.

Este permanent la cadru, fiind atent la toate detaliile de costum. Este responsabil de racordurile de costum atit in cadrul secventei cit si-n succesiunea filmului.

Machior sef (Makeup Artist)

Responsabilitatea sefului departamentului de machiaj nu este numai aceea de a machia actorii astfel incit imaginea lor sa fie acceptabila pentru ecran. Trebuie de asemenea sa execute toate machiajele pentru ca actorii sa aiba o imagine corespunzatoare, conform scenariului (cicatrici, rani, etc.). In cazul filmelor cu impuscaturi colaboreaza cu seful efectelor speciale (pirotehnician) pentru a stabili adecvat si fara riscuri locurile unde sunt plasate accesoriile corespunzatoare (cum ar fi de exemplu pungile cu “singe”).

Pentru a evita eventualele disfunctionalitati in timpul filmarilor, este indicat ca seful departamentului de machiaj sa obtina informatii despre timpul necesar machiajului fiecarui actor (se poate consulta cu actorii). Acest timp este esential, de aceea trebuie trecut in call sheet si avut in vedere la planificarea zilei.

Exista productii la care machiorul sef colaboreaza si cu asistentul de sunet pentru plasarea radio-microfoanelor (care trebuie “ascunse” cu ajutorul machiajului).

Monteur (Editor)

Este o pozitie foarte importanta in cadrul echipei. Ceea ce se va vedea in final pe ecran este rezultatul direct al activitatii editorului. Este implicat impreuna cu producatorul, regizorul si directorul de imagine in alegerea cadrelor care vor reprezenta secventele de editare.

Alege impreuna cu maestrul de sunet in alegerea secventelor care necesita postsincron (ADR), pregatind intreg materialul pentru mixajul de sunet.

In unele cazuri, editorul trebuie sa participe la anumite filmari, mai complexe, unde trebuie sa se consulte cu regizorul si cu directorul de imagine (in special in cazul filmarilor speciale sau in cazul filmarilor cu play-back, pentru a urmari sincronul).

Incepe sa-si desfasoare activitatea din prima zi de filmare, editarea desfasurindu-se pe tot parcursul perioadei de filmare.

Montajul pe platforme digitale (neliniar) poate fi cu adevarat considerat o editare a filmului, pentru ca pot fi vizualizate efecte care apoi pot fi realizate ca filmari combinate.

Asistent editor (Assistant Editor)

Datorita faptului ca editarea filmelor se efectueaza cu ajutorul sistemelor computerizate, editorul asistent trebuie sa fie un bun cunoscator al acestor sisteme. Persoana angajata in aceasta pozitie trebuie sa-i furnizeze editorului toate materialele si informatiile de care are nevoie. De obicei, asigura intocmirea listelor de logare (time code, VITC, key code, etc.) cu cadrele filmate care vor intra in procesul de editare si incarca sursele sistemului cu materialele corespunzatoare, conform listei aprobate de catre editor.

Ajuta editorul sa realizeze ordonarea materialului, atit pentru alegerile dublelor cit si pentru prima taietura de montaj (editor cut). Dupa terminarea filmarilor in etapa de post-procesare se realizeaza versiunea de montaj a regizorului (director cut), care eventual modificata si aprobata de producator devine versiunea finala de montaj (producer cut).

Editor sunet (Sound Editor)

Mai poate fi numit si editor efecte sonore / zgomote (sound effects editor).

Rolul editorului de sunet este de a realiza o ambianta sonora punctata de ambiante si zgomote sincrone sau din off care, pe linga imagine sau in contrapunct cu ea, sa creeze un mai mare impact asupra publicului.

Atunci cind editorul de sunet are studii muzicale (sau in prezenta compozitorului) poate monta si muzica.

De obicei, operatiile de sincronizare a ambiantelor (audio sweetening) si cele de editare muzica sunt realizate de persoane diferite. Indiferent de tehnologia de sunet utilizata in post-productie, sincronizarea tuturor componentelor sonore (dialoguri, ambiante, zgomote sincrone, muzica) cu imaginea montata (audio track laying) este necesara pentru a pregati mixajul final al sunetului.

In cadrul unor productii mai complexe, exista posibilitatea ca sa se inregistreze live intr-un studio special, zgomotele sincrone “de cadru” - post sincronul de zgomote - cu ajutorul unei echipe angajate in acest scop de catre editorul de sunet (sau de catre sound supervisor). Un astfel de proces (numit “foley process”) confera mai multa autenticitate secventelor care sunt postsincronizate, chiar daca poate fi mai costisitor decit varianta obtinerii efectelor speciale de sunet prin metode electronice de editare si procesare, folosindu-se fonoteci si banci de date sonore.

Fotograf publicitate (Still Photographer)

Persoana angajata in aceasta pozitie trebuie sa fotografieze momente, scene din timpul pregatirii filmarilor, pentru a fi utilizate pentru publicitate. Fotograful lucreaza de obicei cu actorii in timpul repetitiilor sau la sfirsitul filmarilor, dar trebuie sa fie atent sa nu faca niciodata fotografii in timpul filmarilor fara a avea o permisiune speciala.

Fotograful lucreaza de obicei cu doua aparate, executind atit fotografii color cit si fotografii alb-negru, colaborind eventual cu directorul de imagine. Productiile care au un buget redus angajeaza un fotograf doar pentru o perioada limitata, in anumite zile ale productiei.

Contabil (Production Accountant)

Exercita controlul financiar pentru toate platile astfel incit sa nu se depaseasca fondurile alocate, tine evidenta tuturor operatiunilor de casa in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, ridica numerarul corespunzator atunci cind se afla in deplasare. Efectueaza platile necesare sau are in subordine un casier.

Contabilul incepe sa-si desfasoare activitatea imediat dupa ce s-a constituit echipa de productie.

In cazul productiilor care necesita filmari in care sunt implicate cascadorii si efecte speciale, este nevoie de cateva precizari esentiale. Deoarece aceste filmari, daca nu sunt pregatite corespunzator, pot avea consecinte nefaste, este nevoie sa li se acorde o atentie speciala.

Daca filmarile necesita prezenta mai multor cascadori sau este nevoie de o cascadorie mai dificila, atunci este indicat ca managerul de productie sa angajeze un coordonator pentru cascadori (stunt coordinator sau stunt gaffer).

Acesta trebuie sa aiba multa experienta in domeniu, pentru a putea reduce la minim eventualele riscuri care pot aparea. De asemenea, persoana angajata in aceasta pozitie trebuie sa fie capabil sa gaseasca cei mai buni cascadori pentru o anumita secventa. Exista in acest domeniu:

cascadori (stunt players) care sunt specializati pentru anumite cascadorii (cu masini, cu motociclete, etc.);

cascadori care dubleaza actorii in scenele foarte dificile, periculoase (stunt doubles);

cascadori care ajuta la realizarea cascadoriilor (utility stunt players).

Trebuie subliniat ca in cazul productiilor care necesita efecte speciale ce prezinta un grad inalt de risc (exemplu: impuscaturi, explozii, s.a.), este obligatoriu ca toti membrii echipei sa fie informati despre secventele respective. In aceste situatii, se vor lua masuri speciale de protectie, nefiind permisa prezenta in zonele periculoase decit a persoanelor autorizate.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu