Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » diverse » film-tv
ETAPELE PRODUCERII UNUI FILM

ETAPELE PRODUCERII UNUI FILM
ETAPELE PRODUCERII UNUI FILM

Trebuie subliniat de la inceput ca este necesar ca producerea unui film sa fie considerata o afacere (in adevaratul inteles al cuvintului), care poate aduce companiei renume si eventual profituri serioase, daca este pregatita, planificata, coordonata, monitorizata si executata corespunzator (presupune deci cunostinte de Project Management).

Exista mai multe etape distincte intr-o productie de film: dezvoltarea ideii, pregatirea sau pre-productia, productia propriu-zisa (filmarea), laborarorul si filmarile combinate, post-productia si ultima, dar nu cea din urma: vinzarea-distributia-difuzarea. Aceste etape sunt prezentate succint in continuare, manualul acordind totusi o atentie deosebita numai etapei de pre-productie (organizare) si etapei de productie propriu-zisa (filmarii).
Intr-o versiune ulterioara, manualul va cuprinde o descriere detaliata si a primei etape, iar ulterior, daca se va cere, va fi elaborat si un manual de post-productie de film.

Dezvoltarea ideii

In aceasta faza, producatorul stabileste ideea filmului, “proiecteaza” si transforma aceasta idee intr-o forma accesibila, rational prezentata, astfel incit sa se poata evalua eforturile materiale si umane pentru producerea filmului.

Scopul etapei este sa prezinte clar, rational si masurabil efortul de productie, pentru ca in aceasta faza sa se incerce sa se gaseasca fonduri pentru a putea intra in etapa de pre-productie. Ideea filmului, cea care sta la baza intregului scenariu, trebuie sa  conduca intregul proiect spre un film de succes (inclusiv din punct de vedere financiar).

Nu se va dezvolta in actuala versiune a manualului aceasta etapa, desi importanta ei este foarte mare pentru a face posibila intrarea efectiva in productie a proiectului (exista situatii cind un proiect, atragator din punct de vedere “literar”, este foarte dificil de bugetat, fara un “tretment” (de exemplu), sau chiar un succint story-board (realizabil in mod obligatoriu in PreProductie), care sa explice mai clar cum, in ce fel, in ce context, cu ce eforturi se doreste realizarea efectiva a proiectului.

Pre-productia

In acest manual, se va acorda o atentie deosebita acestei etape, deoarece reprezinta o pondere de timp de aproximativ 60 - 70% din intreag ciclul de productie al unui film. Daca echipa de productie isi concentreaza energia si resursele pentru organizarea in detaliu a activitatilor in aceasta etapa, atunci celelalte etape vor putea fi abordate cu mult mai multa usurinta, dar si cu riscuri financiare mai mici.

Aceasta faza include pregatirea extraselor de scenariu pentru fiecare scena (screenplay breakdown), planificarea filmarii (shooting schedule), prospectia si pregatirea locatiilor (inclusiv obtinerea tuturor aprobarilor si autorizatiilor necesare), planificarea bugetului, recrutarea, selectia si angajarea actorilor, recrutarea, selectia si angajarea membrilor echipei de productie, procurarea echipamentului necesar si a peliculei, pregatirea pentru etapa de productie propriu-zisa (filmare) si post-productie, care datorita noilor tehnologii, poate incepe in mare masura inaintea terminarii tuturor filmarilor.

Lista meseriilor / profesiunilor si codurilor profesionale (cf. Magic Budgeting) se gaseste in Anexa 1 .

Ea este urmata de o schita principiala de organigrama a unei echipe de filmare minimale implicate in faza de pre-productie si productie propriu-zisa. Aceasta organigrama trebuie luata ca un reper de principiu, pentru ca fiecare organizator de productie, in limita bugetului si a amploarei proiectului poate comprima sau extinde aceasta schema.

Productia propriu-zisa / filmarea (principal photography)Dupa ce activitatile etapei de pre-productie au fost finalizate, se intra in etapa de filmare. Echipa de productie este responsabila pentru desfasurarea fara probleme a filmarilor, asigurind si organizind mijloacele logistice si umane necesare in acest scop. Daca materialul filmat se si monteaza (editeaza) in paralel pina la faza “editor cut” (punerea in ordine, comform scenariului, a materialului), sau chiar “director cut” (versiunea “narativa” a regizorului), echipa de productie trebuie sa colaboreaze cu laboratorul de procesare a peliculei, cu furnizorul de servicii telecinema (care , eventual realizeaza si servicii de sincronizare a sunetului la transpunere). Oricum productia ropriu-zisa se incheie numai dupa ce materialul filmat (negativul) developat este acceptat de regizor si producator in baza unui QC tehnic al laboratorului si al vizionarii rezultatului.

Bugetul trebuie urmarit in detaliu, conform planificarii (cash flow chart). Managerul de productie (production manager) impreuna cu regizorul secund (1st assistant director)  sunt responsabili de coordonarea intregului flux de informatii si documente. Ei trebuie sa se asigure ca toti cei implicati in productie - actori, echipa de productie - cunosc ce au de facut, cind si unde trebuie facut. Managerul de productie coordoneaza si supervizeaza relatia intre toate compartimentele implicate in productie (conform schitei de organigrama de mai sus), dar controleaza si supervizeaza si corectitudinea, claritatea si rigoarea “documentelor” care insotesc produsele filmarilor (negativ, copii video, sunet), pentru ca de corectitudinea, coerenta si “lizibilitatea” acestora depind performantele etapelor ulterioare.

In aceasta etapa, activitatea principala este concentrata in platoul de filmare al studioului sau in locatia exterioara de filmare. Regizorul secund (1st AD) este responsabil pentru continuitatea si respectarea tuturor activitatilor in platoul de filmare (cereri corecte, explicite de resurse, timp de lucru, etc). Regizorul secund il informeaza in permanenta pe managerul de productie (Production Manager) de stadiul filmarii, anuntindu-l prompt cind apar probleme. Pe de alta parte Regizorul Secund este cel care mediaza cu “productia” toate relatiile “clientilor” si contractantilor “above - the -line”.

1.4. Post-productia

Cind filmarile s-au incheiat, sau uneori deja dupa primele zile de filmare, incepe etapa de post-productie. In functie de activitatea care trebuie organizata, managerul de productie poate fi solicitat sa se implice si in aceasta faza, unde se lucreaza cu companii de post-productie specializate (montaj si / sau sunet) si unde de regula exista pentru fiecare proiect un post production supervisor (manager).

In general, managerul de productie organizeaza din timp etapa de post-productie, pentru ca unele “costuri” de productie pot scadea costuri de posproductie, dar mai ales pentru ca, de cele mai multe ori, influenta inversa e mai perversa . Nu este totusi obligatoriu ca in aceasta faza managerul de productie sa se implice total, poate fi delegata pentru supervizarea acestei activitati secudul de monntaj, un sef de productie competent tehnolocic, un video sau sound inginer (sau un alt membru al echipei, cum ar fi de exemplu supervisor-ul editarii de sunet, sau un post-production manager).

Nu se va dezvolta in actuala versiune a manualului aceasta etapa.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu