Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » diverse » film-tv
Prospectia si alegerea locatiilor pentru filmarea unui film

Prospectia si alegerea locatiilor pentru filmarea unui film
LOCATIILE PENTRU FILMARE

1. Prospectia si alegerea locatiilor

Dupa ce extrasele de scenariu au fost intocmite si dupa ce toate detaliile au fost stabilite impreuna cu producatorul si regizorul pentru a avea o imagine cit se poate de clara asupra filmului, este necesar sa se inceapa cautarea locatiilor corespunzatoare.

Desi ar fi ideal ca toate locatiile sa fie complet pregatite inainte de a incepe filmarile, in realitate exista situatii cind se continua cautarea si pregatirea locatiilor chiar si dupa ce au fost incepute filmarile, toate aceste aspecte depinzind de particularitatile fiecarei productii. In cazul filmarilor scurte dar care se desfasoara in locatii diferite, cea mai mare parte a locatiilor trebuie pregatite inainte de inceperea productiei. In cazul filmarilor lungi, care se desfasoara in locatii deja cunoscute sau care pot fi gasite cu usurinta, prospectia locatiilor poate continua si dupa inceperea filmarilor.
In mod obisnuit, de cautarea si pregatirea locatiilor se ocupa managerul de locatie (location manager), dar cu toate acestea, managerul de productie este in cele din urma responsabil de supervizarea acestor operatii. De aceea, trebuie sa se asigure ca toate aranjamentele (avind la baza contracte si aprobari clare) se incadreaza in termenele de timp si in limitele de buget. In cazul productiilor cu buget redus, se poate ca toate atributiile managerului de locatie sa fie preluate de managerul de productie.

Locatiile alese pentru filmari trebuie sa corespunda conceptiei artistice a regizorului, directorului artistic si directorului de imagine si sa se incadreze in bugetul aprobat. De exemplu, o locatie “perfecta” pentru regizor sau pentru directorul artistic poate fi necorespunzatoare pentru producator si pentru managerul de productie pentru ca este prea costisitoare sau pentru ca timpul de deplasare pentru a realiza filmarile este prea lung si nu se incadreaza in limite acceptabile.

In alegerea locatiilor, trebuie tinut cont si de parerea directorului de imagine (de exemplu, acesta poate avea mari dificultati in iluminarea platoului de filmare, in pozitionarea camerelor de filmare, sau aceste activitati pot implica niste costuri exagerate, care nu pot fi suportate de bugetul filmului).

De asemenea, trebuie avute in vedere si caracteristicile acustice ale locatiilor avizate de maestrul de sunet responsabil cu inregistrarile din platou. Daca acestea sunt necorespunzatoare trebuie stabilit foarte clar daca eventualele modificari nu sunt prea complexe si prea costisitoare.

Odata ce s-a facut prospectia locatiilor (eventual s-au si fotografiat), echipa formata din managerul de productie, managerul de locatie, regizorul, directorul artistic, directorul de imagine si uneori maestrul de sunet viziteaza locatiile. Fiecare membru al acestei echipe verifica si analizeaza locatia in functie de cerintele lui, fiecare trebuie sa “vizualizeze” scenele in cadrul locatiei.

Acest lucru asigura informatii foarte importante, de natura logistica, pentru intreaga echipa si de obicei are consecinte si asupra scenariului, determinind, dupa caz, unele modificari de decupaj.

Dupa ce toti au fost de acord cu o anumita locatie, managerul de locatie (sau managerul de productie) incepe negocierile cu proprietarul sau cu alta persoana care are dreptul sa poarte negocieri despre locul respectiv. Este foarte important ca managerul de productie sa identifice si sa poarte discutii cu proprietarul real al locului sau cu reprezentantii sai legali. Daca nu se obtin aprobarile corespunzatoare, filmarile pot fi oprite in timp ce se deruleaza (sau pot exista procese in instanta, cu consecinte imprevizibile).

In acest fel managerul de productie se asigura ca nu va fi ocupat cu astfel de activitati in timp ce este presat de timp si este nevoie urgent de o locatie. Unii proprietari incearca sa ridice pretul folosirii locatiei dupa ce au inceput filmarile si de aceea este indicat sa fie obtinut un acord scris inainte de a incepe toate activitatile, acord in care sunt notate explicit activitatile “critice” ale echipei de filmare.

Cind poarta negocierile cu proprietarii locatiilor, managerul de locatie (sau managerul de productie) trebuie sa fie pregatit sa furnizeze urmatoarele informatii:

tipul de productie (film artistic, film serial, spot publicitar, etc.);

numarul de zile de filmare;

numarul de filmari de zi / noapte;

date de planificare a filmarilor: ore de sosire a echipei, perioade de filmare, ore de plecare a echipei;

elemente de constructie decor, amenajari si zile de pregatire;

numarul de oameni si vehicule implicate;

cascadorii si efecte speciale (in special pirotehnice) planificate;

locuri de depozitare sigura a unor echipamente, recuzita, etc.;

asigurari (incendiu, etc.).

Managerul de productie trebuie sa sublinieze proprietarului ca planificarea zilelor de filmare se poate schimba in functie de o serie de factori: vreme, imbolnaviri ale actorilor, modificari ale scenariului, defectiuni ale echipamentelor (eventual inlocuiri ale acestora, care necesita timp).

Pentru preintimpinarea unor situatii nedorite, managerul de productie (sau managerul de locatie) trebuie sa raspunda urmatoarelor intrebari:

echipa de productie poate folosi reteaua electrica a locatiei (cladirii)?

care sunt limitarile instalatiei electrice a locatiei? Poate aceasta suporta intregul consum al echipamentelor necesare?

daca se ajunge la concluzia ca este necesar un grup electrogen, ce consecinte va avea utilizarea lui asupra ambiantei sonore in cadrul platoului de filmare?

care sunt distantele intre sursele de energie electrica si echipamente (pentru a calcula lungimea cablurilor corespunzatoare)?trebuie sa fie prezenta si o echipa de electricieni a locatiei (cladirii)?

acestia vor trebui sa fie platiti?

exista vreo activitate specifica locatiei la care nu se poate renunta si care poate perturba filmarile?

poate echipa de filmare sa parcheze toate vehiculele in locurile de parcare ale locatiei? Exista limitari de gabarit ale locurilor de parcare, care pot impiedica accesul unor vehicule ale echipei spre pozitiile dorite?

cine va acorda accesul echipei in locatie la ore neobisnuite?

exista suficiente facilitati ale locatiei care pot fi folosite de catre echipa de filmare?

daca locatia nu corespunde in totalitate viziunii membrilor echipei de productie, cit de ample vor putea fi modificarile care trebuie executate asupra locatiei (accent pe constructia de decoruri)?

exista o lista clara si detaliata (care sa cuprinda adrese, telefoane, s.a.) cu toate persoanele responsabile de locatia respectiva, care la un moment dat sa fie rapid contactati pentru solutionarea unei probleme critice (director administrativ, tehnicieni de intretinere, arhitect, supervisor, s.a.)?

Inainte de a fi negociate conditiile tuturor locatiilor si semnate toate acordurile, este dificil sa se defineasca o planificare a filmarilor si a bugetului. In marile orase, in cazul locatiilor situate la mare distanta de locul cazarii echipei, timpul necesar parcurgerii distantelor este un factor important care trebuie luat in considerare atunci cind se planifica filmarile. Desigur ca multe probleme de acest fel ar disparea in conditiile existentei unui mediu care sa ofere toate facilitatile: studiouri complet echipate, locuri de cazare corespunzatoare, etc.

Dupa ce s-a obtinut acordul scris al proprietarului, se trece la pregatirea locatiei pentru filmare. De obicei, managerul de locatie are in subordine asistenti de productie. Intreaga echipa de pregatire a locatiilor este dimensionata in functie de complexitatea acestora si de bugetul aprobat de catre producator.

Managerul de locatie trebuie sa obtina toate aprobarile si autorizatiile necesare pentru ca echipa de productie si de filmare sa-si desfasoare activitatea in bune conditii. In acest sens, pentru locatiile exterioare (pe linga aprobarile acordate de autoritatile locale) este necesar sa existe autorizatii de la politie, jandarmerie, pompieri.

Politia si jandarmeria trebuie:

sa supravegheze caile de acces catre locatie (in unele situatii, trebuie impuse restrictii de circulatie pentru a nu permite persoanelor si vehiculelor straine sa aiba acces in interiorul locatiei);

sa asigure paza unor elemente importante, necesare productiei si filmarii (echipamente, decoruri, s.a.);

Pentru paza si asigurarea securitatii locatiilor (si a elementelor importante) se poate apela si la serviciile unei firme specializate, nu fara acordul producatorului, care va analiza implicatiile asupra bugetului.

In mod frecvent, nu este suficient sa negociezi conditiile doar cu proprietarul locatiei. Cind filmarile afecteaza proprietarii din vecinatatea locatiilor (de exemplu asociatii de locatari), acestia trebuie de asemenea sa-si dea acordul. O atentie deosebita trebuie acordata spatiilor de parcare. Ar fi indicat ca acest acord sa fie obtinut in scris pentru a evita in viitor eventualele neplaceri.

Unii proprietari (exemplu: oamenii de afaceri) insista sa cunoasca scenariul filmului pentru a fi siguri ca proprietatea lor nu apare intr-o lumina nefavorabila. In acest caz, se dau detaliile aprobate de catre producator.

In cazul asociatiilor de locatari, exista mai multe metode prin care acestia pot fi instiintati despre activitatea ce se va desfasura (mai ales cind filmarile contin scene cu explozii, incendii, impuscaturi sau se folosesc vehicule speciale, cum ar fi elicoptere, tancuri, etc.):

anuntarea verbala a fiecarui locatar de catre asistentii de productie;

anuntarea fiecarui locatar prin distribuirea de fluturasi in cutiile postale;

lipirea de afise in scarile blocurilor.

Trebuie subliniat faptul ca aceste metode constituie si un mijloc eficient de popularizare a evenimentului, de publicitate.

Echipa de pregatire trebuie sa amenajeze locatiile astfel incit echipele de productie si filmare sa beneficieze de cele mai bune conditii pentru desfasurarea activitatii. Astfel, inainte de proiectarea si constructia decorurilor, locatiile si platourile de filmare trebuie sa fie curatate, degajate de tot ce ar putea impiedica echipa de productie a departamentului artistic (scenografie) sa-si desfasoare activitatea: moloz, pietre, schele, s.a. De asemenea, daca amenajarea se face noaptea, echipa de pregatire trebuie sa asigure iluminarea corespunzatoare a locatiei.

Locurile periculoase - puturi de lift, scari neprotejate, fundatii improprii, santuri, s.a. - trebuie semnalizate corespunzator. Aceste locuri trebuie delimitate cu banda galbena de restrictionare, eventual luminate in cazul in care se lucreaza noaptea. Echipa trebuie sa se concentreze asupra sarcinilor pe care le are de indeplinit, fara teama ca s-ar putea ca cineva sa se accidenteze.2. Pregatirea locatiilor pentru filmare

Aceasta activitate presupune organizarea detaliata a transportului tuturor echipamentelor, materialelor si resurselor umane precum si a celorlalte activitati specifice, in scopul amenajarii corespunzatoare a locatiilor pentru filmari. In toata aceasta activitate, managerul de locatie este ajutat de asistentii de productie, care trebuie sa ia in considerare toate detaliile care pot duce la intreruperea fluxului de activitati, avind mereu pregatite solutii alternative de rezerva.

Pentru a asigura o comunicare eficienta intre membrii echipei de productie, este indicat sa existe suficiente statii de radio portabile sau telefoane celulare. In cazul statiilor radio portabile, se poate stabili chiar si un protocol de comunicare care sa fie respectat de catre toti cei implicati. Aceste mijloace de comunicare pot fi folosite gradual pe toata durata de pregatire si filmare.

Pentru ziua filmarii, transportului echipamentelor de pregatire si al echipei principale trebuie sa i se acorde o atentie speciala. Daca filmarile se vor desfasura in studiouri amenajate, organizarea transportului nu ar trebui sa ridice probleme deosebite. Daca filmarile se vor desfasura in locatii exterioare, atunci trebuie acordata o atentie deosebita parcarii si asigurarii securitatii tuturor vehiculelor si echipamentelor.

Trebuie stabilit un loc (staging area), unde echipa de filmare sa-si poata descarca fara probleme toate materialele necesare. Aceasta inseamna ca aceasta zona trebuie sa fie situata in afara traficului si a platoului de filmare, pentru ca echipamentele sa poata fi descarcate, verificate si pregatite.

Odata ce echipamentele au fost descarcate si pregatite, managerul de productie trebuie sa comunice echipei programul si activitatile care se vor desfasura intre filmari / locatii. Intotdeauna trebuie planificat mai mult timp decit se crede ca este nevoie pentru fiecare activitate, chiar daca locatiile sunt foarte apropiate. Este de dorit ca programul zilei, continind toate detaliile critice pentru diverse compartimente, dupa ce a fost adus la cunostinta sefilor responsabili, sa fie afisat intr-un loc vizibil pentru intreaga echipa.

Managerul de productie (sau managerul de locatie) trebuie sa se asigure ca exista o continuitate a iluminarii locatiilor intre filmari. De asemenea, este esential pentru siguranta echipei ca toate cablurile sa fie astfel pozitionate incit nimeni din echipa sa nu se impiedice si sa se accidenteze.

Daca este necesara prezenta unui grup electrogen pentru a asigura energia electrica pentru filmari, atunci trebuie alocata o perioada de cel putin o jumatate de ora pentru ca electricienii sa desfasoare si sa pozitioneze cablurile acolo unde este nevoie. Indata ce echipamentul a fost plasat in locatie, trebuie sa se asigure aproximativ o ora pentru despachetat si pregatirea pentru filmare a primei scene.

Un element foarte important caruia trebuie sa i se acorde o atentie speciala este faptul ca echipei de productie si de filmare trebuie sa i se asigure conditii civilizate pentru a-si desfasura activitatea.

In acest sens, echipei trebuie sa i se indice locurile unde se afla toaletele (daca filmarile au loc intr-o locatie exterioara, atunci aceasta trebuie sa dispuna de toalete mobile si de un numar suficient de cosuri de gunoi care trebuie intretinute tot timpul). Avind in vedere ca in majoritatea situatiilor programul de lucru este prelungit si solicitant, echipei de productie si de filmare trebuie sa i se asigure in permanenta pe linga masa principala si alte servicii de catering, cum ar fi: gustari, fructe, ciocolata, cafea, ceai, apa minerala / plata, suc, s.a. Este interzis cu desavirsire consumul de bauturi alcoolice pe platourile de filmare.

2.1. Consideratii asupra unor vehicule necesare productiei de film

Managerul de locatie trebuie sa intocmeasca schita de amplasament in locatie a tuturor vehiculelor, echipamentelor, materialelor necesare. De asemenea, trebuie sa intocmeasca timeline-ul sosirii si plecarii acestora in si din locatie, anuntindu-i pe cei responsabili de respectarea lui.

Pentru desfasurarea in conditii optime a filmarilor, in locatia de filmare unele vehicule trebuie sa respecte anumite caracteristici, care sunt enumerate mai jos.

camionul de productie (production truck) sau camionul de echipamente electrice (electrical truck)

Acesta este cel mai mare camion existent in cadrul unei productii si este utilizat pentru transportul echipamentelor electricienilor si masinistilor, care includ: proiectoare de diverse tipuri si de diverse puteri, mixere pentru lumina, seturi de cabluri si cutii de alimentare, accesorii pentru aparatura de iluminare (filtre, stative, rame, voleuri, negri, dispozitive de prindere / brate articulate, etc.), sine de travelling, minidolii, eventual grupuri electrogene incorporate.

Este esential ca acest camion sa fie amenajat corespunzator pentru depozitarea si transportul tuturor acestor elemente, in acest sens trebuind sa fie compartimentat si dotat cu rafturi speciale. Camionul de productie necesita timp pentru descarcare si incarcare echipamente inainte si dupa filmari, dar si pentru rearanjarea rafturilor in functie de particularitatile filmarilor.

camionul camerelor de filmare (camera truck)

Este un vehicul foarte important in cadrul unei locatii de filmare, avind deasemenea interiorul dotat cu rafturi speciale care pot fi usor adaptate echipamentelor (camerelor de filmare) folosite. Echipamentul echipei de sunet este transportat de regula tot cu acest camion, avind un spatiu clar delimitat.

Pentru acest vehicul trebuie avute in vedere doua elemente foarte importante. In primul rind, este necesar sa dispuna de un compartiment inchis ermetic, in care sa nu patrunda lumina. Acest compartiment care va fi folosit de catre asistentul de camera trebuie sa beneficieze de un raft suficient de larg pentru a depozita magaziile de pelicula. In al doilea rind, vehiculul trebuie sa dispuna de o sursa de energie pentru echipamentul de sunet, in special pentru statiile radio mobile (walkie-talkies). Acestea trebuie reincarcate in fiecare zi, dupa terminarea filmarilor, pentru a fi pregatite pentru filmarile urmatoare.

camionul de elemente de recuzita (prop truck)

In functie de complexitatea si de specificul filmarilor, acest camion poate sa aiba o structura variabila. Date fiind multitudinea de elemente de recuzita care pot exista in cadrul filmarilor (unele de dimensiuni foarte reduse), interiorul acestui camion trebuie sa fie foarte bine organizat, cu atit mai mult cu cit este foarte solicitat in timpul filmarilor. Nu trebuie uitat ca pentru acele elemente care se pot deteriora in timpul filmarilor trebuie asigurate dubluri si conditii foarte bune la transport.

camionul de garderoba (wardrobe truck)

Acest camion trebuie sa dispuna de cel putin doua bare pentru depozitarea intregii costumatii necesare filmarilor, cutii cu accesoriile necesare pentru intretinerea si eventual repararea costumelor care se vor deteriora. Este necesar sa existe un compartiment suficient de larg (si bine intretinut, curat) in care cei implicati sa se poata costuma conform cerintelor. Interiorul camionului de garderoba trebuie sa fie foarte bine iluminat.

camionul cu elemente de decor (set dressing truck)Daca platourile de filmare nu contin decoruri foarte “incarcate”, elementele specifice pot fi transportate si depozitate in camionul cu elemente de recuzita. Daca totusi decorurile sunt complexe, atunci este necesar ca sa existe un camion separat, care sa fie bine organizat.

rulotele pentru actori

O atentie deosebita trebuie acordata rulotelor actorilor, care trebuie sa fie conectate la reteaua electrica si la reteaua de apa inainte de sosirea echipei de filmare. De asemenea, ele trebuie pregatite si dotate cu toate facilitatile (telefon, video, etc.) astfel incit sa ofere un confort sporit actorilor. Trebuie subliniat ca tot in categoria actorilor intra si actorii minori, care trebuie sa beneficieze de rulote individuale (conform standardului nord-american).

Pe linga aceste vehicule, mai exista si altele care sunt necesare unei productii de film.

Toate aceste vehicule trebuie amplasate in limita posibilitatilor, in urmatoarele pozitii:

a)      foarte aproape de locatie:

camionul de productie (production truck);

grupul electrogen (generator);

camionul de elemente de recuzita (prop truck);

camionul camerelor de filmare (camera truck).

b)      cit mai aproape de locatie:

camionul cu elemente de decor (set dressing truck);

camionul de efecte speciale (special effects truck);

echipamente speciale (macarale, dolii, s.a.)

c)      in apropierea locatiei

camionul de garderoba (wardrobe truck);

vehiculele (rulotele) pentru machiaj, echipat actori, toalete (dressing / makeup rooms, toilets);

camionul pentru asigurarea si servirea meselor (catering truck);

camioane pentru transport membrii echipei si actorii;

alte vehicule ale productiei (exemplu: camionul cu apa / water truck).

In cazul locatiilor exterioare aflate in zone cu mult praf, spatiul corespunzator perimetrului locatiei trebuie udat inainte de sosirea echipei de filmare. Praful poate cauza mari probleme, afectind activitatea multor departamente in care sunt implicate camerele de filmare, echipamentele de iluminare, machiajul, s.a. De aceea, in astfel de situatii, este necesara inchirierea unui camion cu apa (water truck), dotat corespunzator (cum ar fi de exemplu, o masina de pompieri).

Daca filmarile necesita prezenta unor vehicule speciale, cum ar fi de exemplu vehiculele militare sau elicopterele, atunci este nevoie de masuri de siguranta suplimentare (cu atit mai mult cu cit astfel de vehicule determina o curiozitate fireasca). Aceste vehicule (mai ales daca dispun de armament) trebuie insotite de catre echipaje special antrenate, o atentie deosebita acordindu-se conditiilor in care exista filmari de noapte. De obicei, se recurge la sedinte la care participa obligatoriu toti membrii echipei de filmare, in cadrul carora sunt prezentate masurile de siguranta pe care acestia trebuie sa le respecte cu strictete, pentru a nu avea loc accidente. Astfel de sedinte (safety meetings) au loc inainte de fiecare filmare, cel desemnat pentru organizarea lor fiind regizorul secund (1st AD).

Odata ce echipamentele au fost descarcate si pregatite, managerul de productie trebuie sa comunice echipei (eventual sa afiseze intr-un loc vizibil) programul si activitatile care se vor desfasura intre filmari / locatii. Intotdeauna trebuie planificat mai mult timp decit se crede ca este nevoie pentru fiecare activitate, chiar daca locatiile sunt foarte apropiate.

Managerul de productie (sau managerul de locatie) trebuie sa se asigure ca exista o continuitate a iluminarii locatiilor intre filmari (se poate recurge la lumina de serviciu). De asemenea, este esential pentru siguranta echipei ca toate cablurile sa fie astfel pozitionate incit nimeni din echipa sa nu se impiedice si sa se accidenteze.

Daca este necesara prezenta unui grup electrogen pentru a asigura energia electrica pentru filmari, atunci trebuie alocata o perioada de cel putin o jumatate de ora pentru ca electricienii sa desfasoare si sa pozitioneze cablurile acolo unde este nevoie. Indata ce echipamentul a fost plasat in locatie, trebuie sa se asigure aproximativ o ora pentru despachetat si pregatirea pentru filmare a primei scene.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu