Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » etica deontologie
Secolul XXI si nevoia absoluta de etica

Secolul XXI si nevoia absoluta de etica
Secolul XXI si nevoia absoluta de etica

Etica reprezinta un domeniu de reflectie care priveste valorile si finalitatile actiunilor umane. Valorile si etica reprezinta tot ceea ce mare parte dintre noi aplicam deja in practica cotidiana prin intermediul actiunilor noastre. Ele descriu modalitatile in care incercam sa lucram impreuna cu colegii nostri si clientii nostri. Ele explica spiritul care ne anima si ne permite sa ne indeplinim sarcinile. Valorile noastre, ceea ce ne apare dezirabil si acceptabil, ceea ce prezinta importanta pentru noi, ceea ce estimam si contam sa realizam se reflecta in propria noastra activitate, atitudine si constiinta.

Etica ne ofera, deci, mijloacele de a reflecta asupra normelor care ne ghideaza faptele si gesturile, asupra regulilor practice care ne fac sa optam spre un anume lucru, in detrimentul altora, sa atingem anumite principii morale pe care le respectam in raporturile noastre cu toti ceilalti.

Aceasta reflectare etica, care evalueaza scopurile urmarite prin actiunile noastre, examineaza toate celelalte optiuni posibile, previzioneaza elementele situationale si posibilele esecuri, pretinde si presupune o munca de legitimare, intrucat ea explica ratiunile care justifica actiunile noastre. Ceea ce intra in jocul reflectiei etice, nu este numai comportamentul unei persoane ci si elementele factuale ale existentei sale. Acest domeniu de reflectie este deosebit de variat si schimbabil pentru ca fiecare dintre actiunile umane aplica mai multe tipuri de norme si de valori care, uneori, se opun sau se contrazic. Spre exemplu, sentimentul de loialitate fata de doua persoane care ne pretind gesturi contrare este frustrant. In domeniul administratiei publice grija fata de integritatea noastra personala, de sensul a ceea ce trebuie sa fim fata de apropiatii nostri, sunt consideratii de ordin moral, care por sa ne incite uneori sa actionam impotriva indatoririlor noastre definite cu strictete.Este evident ca, reflectarea etica ne pune la dispozitie mijloacele de a analiza aceste dileme si de a gasi solutia cea mai satisfacatoare: aceasta critica evaluativa este scopul insusi al reflectiei in morala. Etica ne invata astfel despre importanta ierarhizarii valorilor si de a stabili ordinea prioritatilor .

Scopurile si ratiunile actiunii persoanelor se regasesc, deci, in centrul reflectiei etice. Insa, ulterior, mijloacele avute in vedere si utilizate pentru indeplinirea lor devin, la randul lor, subiectul reflectiei etice. De fiecare data ne vom pune intrebari de genul: Pentru ce, pentru care motive aleg acel mijloc si nu celalalt mijloc? O fac pentru ca trebuie sa respect regulile generale de comportament, care am ales sa le respect in viata, sau o fac pentru ca efectele finale ale alegerii mele mi se par mai bune ? In ce scop fac aceasta alegere ? Care sunt valorile morale promovate prin alegerea facuta ?

Relatia dintre finalitatii si mijloace sunt cruciale pentru reflectarea etica. Utilizarea unui mijloc necorespunzator sau ilegal poate compromite finalitatea unui gest care incorporeaza o valoare etica fundamentala. De pilda, incalcarea legii cu scopul de a aduce cu orice pret un criminal in fata justitiei, poate compromite grav sansele unei proceduri judiciare legitime si dezirabile.

Si totusi, etica ramane doar un domeniu de reflectie. Ea nu reprezinta un sistem de norme insotit de sanctiuni si nici un ansamblu de norme juridice elaborat de experti, cum ar fi codurile deontologice. Definirea in aceasta ultima maniera este reductionista si ne impiedica sa intelegem bine marele potential al reflectiei etice. Este vorba despre sensul pe care acest termen il are in majoritatea organizatiilor publice sau private.

Potentialul reflectarii etice este incarnat, in cele din urma, in ceea ce numerosi filozofi denumesc capacitatea de judecata si de deliberare etica utilizarea mei multor modele de gandire sau tipuri de rationamente ne pot ajuta sa luam o decizie, mai ales atunci cand suntem in fata unei dileme ori a unui conflict intre mai multe valori.

Deliberarea etica constituie un mijloc de reflectari etice care poate fi folosita de orice persoana, chiar si de catre non-experti. Ea este, totusi, un exercitiu dificil, care pretinde, in mod ideal, un timp de retragere si de analiza, in afara actiunii. Daca un asemenea timp de analiza nu este posibil, trebuie mizat pe alte aspecte ale muncii: invatarea si gradul de caracter moral al persoanei.

Notiunea de caracter moral al unei persoane reprezinta o forma etica de intelegere a legaturii intre valori si persoana; acest caracter desemneaza:

  • modalitatea in care o persoana reuseste sa aplice in actiunile sale valorile pe care le alege dintre altele;
  • capacitatea sa de a justifica alegerea facuta in raport cu celelalte valori.

Altfel spus, caracterul arata capacitatea unei persoane de a actiona conform valorilor morale si etice si capacitatea de a justifica alegerea modalitatii de actiune si a valorilor adiacente acesteia.

Exercitiul de deliberare etica nu poate fi supus unor criterii de evaluari care se aplica altor activitati profesionale . Este important, totusi, sa identificam mijloace de evaluare apropiate, adaptate si utile.

Remarcam, in societatea secolului XXI, o cerinta din ce in ce mai mare pentru etica. Aceasta cerere este explicata prin dorinta de a cunoaste mai bine cum pot fi luate deciziile clare si corecte intr-o lume aflata in schimbari galopante, marcata printr-un haos al valorilor. Acesta nu este in mod necesar semnalul unei nevoi pentru noi sisteme de reglementare sau pentru controlul comportamentelor umane.

Valorile nu sunt exclusiv lucruri individuale. Noi traim in colectivitati si pentru a mentine o legatura intre toti membrii unei societati, este esential sa fie definite valorile comune care au prioritate in fata altora individuale. Vorbim despre valorile impartasite de majoritatea populatiei sau despre cele care insotesc politicile guvernamentale . Ele sunt inscrise, de cele mai multe ori, in documente oficiale care sunt adresate si intereseaza intreaga populatie .Totusi, daca, in particular, putem fi in dezacord cu o serie de valori comune, noi trebuie sa le respectam si calitatea de membri ai colectivitatii sau societatii care le-a adoptat ca valori prioritare. Capacitatea de a respecta valorile comune ale colectivitatii careia ii apartinem, in pofida dezacordului personal cu acestea, indiferent de motivele acestui dezacord, este o caracteristica a statutului de cetatean al intregii societati.

Si totusi, in anumite situatii extreme, constiinta morala personala ne indeamna sa incalcam valorile comune ale societatii noastre. Este o decizie grava care necesita o reflectie etica personala extrem de profunda si solida. De pilda, refuzul de a respecta legile rasiste impuse de nazisti a fost un gest care corespunde acestui tip de decizie; in acest caz, respectul demnitatii si libertatii oricarei fiinte umane, indiferent de religie sau cultura, origine etnica, culoare, sex s.a., este mai important decat principiul subordonarii. Din fericire, in societatile democratice liberale, care sunt cladite pe principiile statului de drept, asemenea situatii pot aparea extrem de rar .

Nu putem incheia consideratiile introductive cu privire la etica, valorile morale si principiile eticii aplicate mai inainte de a mentiona unele dintre cele mai importante virtuti morale: integritatea, probitatea si profesionalismul. Acestea sunt virtuti care se aplica in interiorul sistemelor administrative din toate statele democratice. Ele apartin si apar in acele situatii de viata, extrem de complexe, care implica si alte aspecte ale moralei, cum ar fi echitatea, justitia, increderea, angajamentul si nu comportamentul cotidian reglementat de catre obisnuinta, nu de reflectarea etica. In astfel de situatii, putem alege cu integritate sau probitate, apoi putem aplica aceste valori pe timpul actiunilor noastre si, ulterior, putem justifica actiunile noastre reportandu-ne la ele si la locul prioritar acordat acestora in raport cu altele .Spre exemplu, majoritatea programelor etice ale ministerelor apararii nationale din NATO au ierarhizat explicit principiile morale de baza ale acestor comportamente statale, acordand prioritate absoluta respectarii demnitatii oricarei persoane umane fata de principiile de servire a tarii si de subordonare fata de superiori.

Cum ar fi randamentul, eficacitatea sau eficienta.

O societate democratica liberala promoveaza valorile liberale iar o societate care admite activitatea unor culte va admite si o serie de valori religioase etc.

Cele mai uzitate sunt Declaratiile cu privire la drepturile omului, Cartele privind drepturile si libertatile fundamentale.

Acest fenomen ilustreaza foarte corect necesitatea de a reflecta asupra prioritatii valorilor morale, unele fata de altele.

Spre exemplu, liberul arbitru sau refuzul oricarei constrangeri.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Etica politieneasca in cateva dintre statele membre ale Consiliului Europei
Comentarii pe marginea preambulului recomandarii
Urmarile divortului
Natura si structura constrangerilor deontologice in conceptia contemporana
Roluri si relatii in familia vitrega
Semnificatiile codurilor deontologice
Recomandarea Consiliului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) privind imbunatatirea comportamentului etic in serviciile public
Motivatia recasatorieiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu