Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
AGAR - AGAR

AGAR - AGAR


AGAR - AGAR

Reprezinta produsul de prelucrare al materialului vegetal obtinut prin gelificarea decoctului preparat din diverse specii de alge rosii originare din Extremul Orient (Japonia, China). Cele mai importante sunt Gelidium sp, Gracilaria sp, Eucheuma sp din familia Rhodophycaceae.

Preparare

Algele se recolteaza de pe fundul marii, se spala de nisip si scoici cu ajutorul apei dulci se expun la soare timp de cateva zile pentru albire cand pigmentul rosu, rodofeina, este descompusa si algele isi pierd culoare. Dupa albire se fierb cu apa la care se adauga H2SO4 1 : 40 000, se strecoara fierbinte, se toarna in platouri metalice unde se lasa sa se raceasca apoi sunt inghetate pentru indepartarea apei in vid sau prin centrifugare apoi se usuca cu grija pentru obtinerea unui produs cat mai alb.

Caractere macroscopice

Se prezinta sub forma de fasii inguste mai mult sau mai putin ondulate, incretite si compresate in placi mari. Firele de agar sunt lungi 30 - 35cm late 5 - 6cm groase 0,1 - 0,3mm. Sunt flexibile, de culoare alb - galbui sau alb - cenusiu, translucide, stralucitoare.Nu au miros, iar gustul este mucilaginos. In apa rece se umfla, dar nu se dizolva.

Compozitia chimica

Agarul este format din doua fractiuni:

Agaroza - 70%

Agaropectina - 30%Agaroza este un polimer liniar a carui monomer este agarobioza, este format alternativ din β galactoza si 3,6 anhidro α galactoza

Agaropectina este un polimer cu structura mult mai complexa in care moleculele de β galactoza sunt legate in pozitia 1,3 dar oxidrilul din pozitia 6 este esterificat cu H2SO4 si legat ciclocetalic de acid glucuronic si succinic.

Mai contine 2% apa si 4% saruri minerale.

Actiune si intrebuintari

Datorita proprietatilor generale ale mucilagiilor se foloseste ca laxativ bland; agarul nu este digerat nici la nivel gastric si nici in intestinul subtire, iar la nivelul colonului nu este degradat de enzimele florei locale - prin absorbtia apei la nivelul colonului duce la o crestere a bolului fecal. Se foloseste in constipatiile cronice 5 - 10g pulbere geloza 1 - 2 ori/ zi. In microbiologie se foloseste ca mediu de cultura. Se foloseste in industria alimentara (patiserie) , fotografiei si cosmetica
(ca agent vascozifiant pentru paste de dinti, sampoane, fixative de par, gelifiant pentru roll - on). In tehnica farmaceutica se foloseste ca stabilizator pentru emulsii, agent de dezagregare pentru tablete.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.