Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
ANEMIILE HEMOLITICE DOBANDITE

ANEMIILE HEMOLITICE DOBANDITE
ANEMIILE HEMOLITICE DOBANDITE

Anemii hemolitice prin factori de agresiune globulara directa

substante chimice: medicamente (cloramfenicol, vit.K), toxine vegetale (ciuperci), toxice animale (paraziti intestinali, venin de sarpe);

factori infectiosi: toxine microbiene – in special hemolizinele unor streptococi si stafilococi hemolitici, germeni anaerobi);

factori fizici (arsuri, radiatii);
factori chimici (arsenic, benzen, naftalina);

factori mecanici (chirurgie cardiaca cu cord deschis);

factori care conditioneaza hemoliza de catre un deficit enzimatic congenital – ex. G-6-PD, etc.

Tratamentul este etiologic (inlaturarea cauzei) si substitutiv (transfuzii, etc.).

ANEMIA HEMOLITICA AUTOIMUNA (AHAI)

Date esentiale pentru diagnostic

paloare intensa, neasteptata, astenie, icter;

splenomegalie;

test Coombs pozitiv;

reticulocitoza si sferocitoza;

context de boala infectioasa, imunologica sau maligna.

Date generale. AHAI este rara in primele luni de viata, dar reprezinta cea mai frecventa cauza de anemie acuta dobandita dupa varsta de 1 an. Boala poate fi primara sau secundara (simptom in cadrul unei imbolnaviri de baza).

Forma primara poate urma dupa o infectie recenta, ramasa necunoscuta, iar cea secundara apare in timpul sau dupa o boala infectioasa cunoscuta (hepatita, pneumonie virala sau mononucleoza infectioasa), asociata unor boli autoimune generalizate (LES) sau unei malignitati (boala Hodgkin, leucemie).

Hemoliza se produce prin actiunea directa a anticorpilor asupra membranei cu sau fara participarea complementului (test Coombs pozitiv) sau prin actiunea anticorpilor circulanti (testul Coombs indirect pozitiv). Anticorpii pot fi de tip “cald” (obisnuit sunt de tip IgG), “rece” (obisnuit sunt IgM) sau rece-cald (Donath-Landsteiner).

Leucocitoza este crescuta, de asemenea si trombocitele. MO prezinta o hiperplazie eritroida marcata. Testul Coombs direct si indirect se pozitiveaza iar autoaglutininele pot fi prezente.

Bilirubinemia indirecta este crescuta, iar urobilinogenul este crescut in urina si fecale.

Diagnosticul diferential se face in principal cu sferocitoza ereditara in criza (acesta are test Coombs negativ).

Complicatiile pot fi severe, socul necesitand o terapie de urgenta. Trombocitopenia mai poate apare in asociere cu alte manifestari autoimune.Tratament

Transfuzia este necesara in cursul fazei acute (poate face dificila stabilirea grupei sanguine din cauza prezentei aglutininelor). Se va folosi concentrat eritrocitar spalat si deplasmatizat. Volumul transfuzat trebuie sa fie suficient pentru a corecta insuficienta cardiopulmonara acuta. Se prefera transfuzia repetata a unei cantitati mici (la 12-18 ore).

Terapia imunosupresiva. De prima intentie este corticoterapia pentru blocarea procesului imunologic – se administreaza HHC i.v. in doze mari sau prednison (2mg/kgc/zi). La obtinerea unui raspuns bun se scade doza saptamanal, cu mentinerea unei doze de intretinere pana la remisia bolii si cand testul Coombs se negativeaza.

Se mai pot utiliza: ciclofosfamida, mercaptopurina sau azatioprina, singure sau in asociere cu prednisonul.

Heparina se administreaza in forme cu IgM (care leaga complementul) sau in preventia CID unde se asociaza si afectare renala.

In formele severe se apeleaza la exanguinotransfuzie sau la plasmafereza.

Splenectomia se indica in formele unde tratamentul medical n-a dat rezultate (50% rezultate bune, daca indicatia a fost corecta).

Administrarea de gamaglobuline i.v. in doze mari (400mg/kgc/zi) este urmata de rezultate bune, dar de durata medie (1-2 luni).

Prognostic anemia este autolimitata in multe cazuri idiopatice la copil. Alteori testul Coombs ramane pozitiv ani de zile (indicator al persistentei unui grad de hemoliza). Multe cazuri raspund la corticoterapie sau splenectomie. Majoritatea cazurilor cronice au ca substrat o disfunctie imunologica.

ANEMIA HEMOLITICA MICROANGIOPATICA

Este o anemie care survine in circumstante variate: arsuri severe, boala hepatocelulara severa, boala valvulara cardiaca severa, CID, septicemie, coarctatia de aorta, hemangiomul gigant (inclusiv sindromul Kassabach-Meritt), hipertensiunea arteriala maligna, infectia herpetica diseminata, insuficienta renala cronica, malaria falciparum (forma cerebrala), nefrita de iradiere, protezele intracardiace, purpura trombocitopenica, rejetul transplantului renal, sindromul hemolitic-uremic, septicemia meningococica, splenectomia, tromboza venei renale, etc.

Sindromul hemolitic-uremic este un sindrom acut caracterizat prin triada: anemie hemolitica (Coombs negativa) microangiopatica, nefropatie (glomerulonefrita uremica) si trombocitopenie.

Hemoliza este impresionanta, cu scaderea marcata a Hb (paloare marcata) in sange, aparand eritrocite “bizare” alterate, fragmentate (“bur red cells”).

Hipertensiunea, convulsiile, edemele si oligoanuria sunt frecvente.

Splenomegalia, hepatomegalia, edemul pulmonar, cardiomegalia, tahicardia, ritmul de galop si distensia abdominala (semne de congestie circulatorie) pot fi prezente.

Etiologic boala este mai frecventa la copiii sub 5 ani, in context de agresiune virusala (coxsackie, arbovirusuri, mycoplasme), microbiana, medicamentoasa sau post-imunizari. Ca mecanism patogenic intermediar a fost invocat CID.

Singura metoda eficienta de tratament ramane dializa peritoneala. Si vizarea CID a dat rezultate (heparina la 4 ore 50-100 u/kgc/doza). S-au mai incercat azatioprina, ciclofosfamida si terapia fibrinolitica. Anemia este corectata prin tranfuzii sanguine. Uneori este necesara exanghinotranfuzia. Boala se poate vindeca in 1-2 luni, dar exista si forme care se cronicizeaza, cu remisiuni temporare.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CLORAMINA B - CHLORAMINUM B
ADPKD
BULBUL RAHIDIAN - CARACTERIZARE MORFO – FUNCTIONALA
STENOZA AORTICA
SINUZITA
Prurigo - tratament sanatos
Adenoidita - tratament naturist
SINDROMUL ESTROGENIC MICOTOXIC

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu