Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Acidoza lactica

Acidoza lactica


Acidoza lactica

Puncte de reper:

1. Acidoza lactica este definita de un nivel al lactacidemiei de peste 5 mmol/l

2. Este vorba de o urgenta medicala vitala. Nu se asteapta rezultatul analizei de lactacidemie nici bilantul etiologic pentru a trata conditia care conditioneaza desvoltarea sindromului.

3. Mortalitatea este mare datotrita eficacitatii inconstante a tratamentului conditiei de baza si efectelor secundare ale mijloacelor puse in joc.

Etiologie:

a. Hiperproductie de acid lactic prin efort intensiv; crize convulsive; hipoxie (garou, soc, hipoxie hipoxica, sepsis, anemie, intoxicatie cu CO, cianuri); hiperproductie a leucocitelor in leucoze;

b. Lipsa distrugerii prin metabolzare ca in insuficienta hepato-celulara; scaderea fluxului sanguin hepatic; stari de soc sever (septic); diminuarea gluconeogenezei (biguanide);c. Cauze rare: lipsa de fier, sindromul intestinului scurt, acidoza lactica idiopatica.

Simptomatologie: nespecifica, in relatie cu contextul.

Tratament:in teren: Terapia sindromului cauzal a carui simptomatologie primeaza.

Tratament in spital alcalinizare cu bicarbonat dar numai concomitent cu terapie intensiva a sindromului cauzal si dupa determinarea parametrilor echilibrului acido-bazic; in cursul administrarii d bicarbonat trebuie urmarit nivelul Natremiei existand intotdeauna pericolul unei cresteri peste nivelul normal ceeace duce si la un sindrom hiperosmolar;; terapia cu dicloroacetat reduce concentratia lactatilor prin activarea piruvat-dehidrogenazei; carbicarbul (Na-bicarbonic + carbonat de Na) corecteaza cel mai bine acidoza; THAM (Tris-buffer) corecteaza pe langa acidoza sptiului extracelular si acidoza intracelulara, deficitul de baze nu trebuie integral tambonat cu THAM; Insulina trebuie sa insoteasca perfuziile de glucoza pentru a garanta o corecta functionare a metabolismului glucidic;Thiamina, cvoenzima Cocarboxilazei piruvice actioneaza in acelas sens; Epurarea extrarenala (cu bicarbonat) reprezinta cea mai eficienta si anodina metoda de reechilibrare; in cazul existentei unei vasonstrictii )mai ales in stari de soc) se vor utiliza si vasodilatatoare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.