Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
DISCHINEZIA BILIARA

DISCHINEZIA BILIARA


Dischinezia biliara

Definitie. Tulburare caracterizata prin semne si simptome de obliterare a canalelor biliare sau pancreatic, fara obstructie anatomica demonstrabila.

Etiologie. Nici cauzele si nici epidemiologia nu au fost bine definite.

Clinic au fost identificate 5 "modele" de disfunctie biliara: presiunea bazala sfincteriana crescuta; frecventa crescuta a contractiilor (peste 10 secunde, cu tahicardie); frecventa scazuta a contractiilor (sub o secunda cu bradicardie); contractii prelungite (peste 10 secunde) si puternice (peste 300 mmHg; limitare a sfincterului "spargator de nuci"); propagare retrograda a contractiilor.

Examenul fizic poate gasi un ficat dureros, palpabil; icter si hiperbilirubinemie (inconstante). Anamnestic si la "starea" prezenta durerea abdominala este simptomul clasic; durerea biliara cedeaza dupa mai mult de 15 minute, este localizata in cadranul superior drept sau in epigastru (ocazional, cu iradiere catre umar); este obisnuit continua (fara crampe sau colici), nu se amelioreaza prin schimbarea pozitiei; se poate insoti de greturi, varsaturi, sau de febra si icter.Examenele de laborator includ urmatoarele teste: ultrasonografia, colangiopancreatografia retrograda endoscopica cu manometrie sfincteriana; fractia nucleara de ejectie veziculara (valorile normale la copil nu au fost determinate, testul avand o valoare limitata pentru diagnostic; terapia nu trebuie sa se bazeze numai pe rezultatul acestui test); testarea de provocare (nu este dovedita valoarea pentru diagnostic).

In concluzie, manometria sfincteriana si fractia de ejectie nucleara nu sunt bine incadrate in normele pediatrice, fiind necesara prudenta in interpretarea lor.

Complicatii: lezarea sfincterului, cu stenoza si ingustarea canalului.

Tratament: terapie medicala empirica; analgezice nenarcotice pentru durere (sunt evitate narcoticele); relaxante ale muschilor netezi (blocante ale canalelor calciului, nitroglicerina) - eficiente pentru combaterea spasmului si tulburarile sfincteriene; sfincterectomia endoscopica (terapie chirurgicala; da o morbiditate de 7% si o mortalitate de 0,5%; se poate produce stenoza).

Prognostic: cronicizarea si intensificarea durerilor, cu necesitatea unei terapii prelungite.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.