Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
Dislipidemia si variatiile concentratiilor serice ale apoproteinei B la copiii cu diabet zaharat insulino-dependent compensat

Dislipidemia si variatiile concentratiilor serice ale apoproteinei B la copiii cu diabet zaharat insulino-dependent compensatDislipidemia si variatiile concentratiilor serice ale apoproteinei B la copiii cu diabet zaharat insulino-dependent compensat

Rezumat

Studiul a urmarit precizarea tipului si severitatii dislipidemiei si stabilirea relatiei acesteia cu gradul echilibrului glicemic la copiii cu DZID compensate. La 15 fete si 7 baieti cu varsta cuprinsa intre 5-17 ani, tratati conventional cu insulina au fost determinate concentratiile CT si TG (metoda enzimatica). ApoB (imunoturbidimetrie) si HbA1 (metoda colorimetrica). Hiperlipidemia pe seama cresterii CT, TG sau a ambelor fractiuni lipidice, a fost prezentata la 6 subiecti (27.26%). La 13 cazuri (59.09%) valoriile medii ale ApoB au fost semnificativ mai mari comparative cu cele ale lotului martor realizand o hiperapoproteinemie B moderata. Intre valoriile ApoB si cele HbA1 s-a constatat o corelatie pozitiva statistic semnificativa , sugerand dependenta hiperapoproteinei B de intensitatea glicozilarii non-enzimatice a proteinelor.
Dislipidemia definite ca si concentratie, compozitie si metabolism anormal al lipoproteinelor circulante reprezinta o complicatie frecventa a diabetului zaharat si constituie alaturi de hipertensiunea arteriala si obezitate un factor de risc cardio-vascular.

Prevalenta, tipul si mecanismul de producere al dislipidemiei depinde de tipul si stadiul evolutiv al bolii. Amploarea anomaliilor Lp serice este determinata de calitatea echilibrului glicemic. Diabetul zaharat insulino-dependent compensate se caracterizeaza, in principal, prin prezenta dislipidemiilor calitative. Evidentierea acestora impune o analiza subtila a profilului lipidic prin determinarea concentratiei apolipoproteinelor serice, a apolipoproteinelor si fractiunilor lipidice din VLDL, IDL si LDL si prin masurarea dimensiunilor si masei moleculare a diferitelor lipoproteine plasmatice.

Studiul a urmarit determinarea concentratiei serice a apoproteinei B, componenta proteica majora a LDL, concomitant cu determinarea concentratiei serice trigliceride la copiii cu DZID compensate cu scopul evidentierii unei eventuale dislipidemii la aceasta categorie de bolnavi, precizarii tipului si severitatii acesteia si corelarea modificarilor constatate cu gradul echilibrului glicemic.

Material si metode

Lotul de studiu a fost reprezentat de un numar de 15 fete si 7 baieti, cu DZID compensat tratati conventional cu doua sau trei doze de insulina, internati in Clinica de Pediatrie 1 pentru control periodic. La toate cazurile s-a evaluat dezvoltarea somatica prin masurarea taliei, greutatii corporale si calcularea indicelui masei corporale Quetelet, s-a efectuat investigarea cardiaca, functional biochimica hepatica si renala si examen oftalmoscopic.

Au fost determinate: concentratiile serice ale CT si TG, ApoB, hemoglobina glicozilata A1, prin metoda colorimetrica cu acidul thiobarbituric si glicemia. Aceeasi parametrii au fost evaluati la un lot martor constituit din 40 de copii sanatosi cu varsta cuprinsa intre 4 si 18 ani.

Rezultate

Caracteristicile clinice ale lotului studiat sunt prezentate in tabelul 1.

Tabel 1

Caracteristicile clinice ale lotului de copii cu DZID compensate

Parametrii

Limite extreme

x

DS

Varsta (ani)

IMC

Durata evolutiei bolii

Doza de insulina

Nu s-au constatat modificari sugestive pentru micro sau macroangiopatic subiectii analizati prin examen clinic si investigatiile paraclinice uzuala.

Valoriile medii ala parametriilor studiati la copiii cu DZID si la lotul lotul de control sunt prezentate in Fig.1.

S-a constatat cresterea nesemnificativa (p>0.05) a CT si TG la copiii cu DZID compensate comparative cu valoriile medii ale CT si TG la lotul martor si o crestere statistic semnificativa a valorilor medii ale ApoB la lotul de studiu prin raportare la lotul de control. Valorile individuale ale lipidelor serice au fost crescute la: 3 cazuri (13.63%)

Pentru CT, 2 cazuri (9.09%) pentru TG si un caz (4.54%) pentru ambele fractiuni atestand existenta hiperlipidemiei la 27.27% dintre subiectii investigate.

Discutii

Principalele modificari fiziopatologice responsabile de alternarea metabolismului lipid in DZID sunt reprezentate de:

  1. carenta de insulina
  2. hiperglicemia, care modifica metabolismul hepatic al lipidelor si determina glicozilarea non-enzimatica a proteinelor plasmatice
  3. interventia unor factori genetici

Insulinopenia relative este responsabila de accentuarea lipolizei, urmata de

cresterea sintezei hepatice de TG, ApoB si VLDL. Valorile lipidelor serice, CT si TG obtinute la lotul de control sunt similare cu cele constatate in cadrul unui studiu epidemiologic efectuat anterior in acceasi zona geografica si cu valorile raportate de diversi alti autori. Valorile normale ale concentratiei serice ale ApoB nu sunt standardizate si in general, studiile care includ acest parametru la copii sunt relative putine. Evaluarea fractiunilor lipidice la lotul studiat a pemis constatarea modificarilor cantitative ale CT si TG la un numar redus de cazuri.

ApoB reprezinta “unitatea de recunoastere” a Lp care o contin: VLDL, IDL, si LDL de catre receptorii celulari specifici. Numarul acestor lipide normale sau modificate structural este reflectat de continutul lor in ApoB. Sintetizat la nivelul hepatocitelor, VLDL, transportul plasmatic al TG, este transformat sub actiunea lipolitica a lipoproteinlipazei si prin interventia lecitin-colesterol, aciltransferazei si a proteinei de transfer, a esterilor de cholesterol in resturi VLDL, IDL si LDL care in conditii normale sunt indepartate din plasma pe calea receptorilor specifici si ai ApoB.

Corelatia semnificativa statistic a ApoB cu HbA1 si constatarea unor valori normale ale TG, la mjoritatea cazurilor investigate, sugereaza realizarea si “hiperapoproteinemiei B” la lotul studiat pe seama unui deficit de clearance al Lp-ApoB determinat de modificarile structurale ale apoproteinelor prin glicozilare si lipsei de stimulare a receptorilor de catre insulina si mai putin pe seama sintezei hepatice crescute de VLDL.

Concluzii

Dislipidemia cantitativa realizeaza pe seama cresterii concentratiei functiilor

lipidice clasice este prezenta la un numar relativ redus de subiecti cu DZID compensat

din lotul de studio.

Hiperapoproteinemia moderata prezenta la 59.09% din cazuri sugereaza

predominenta dislipidemiei calitative si riscul aterogen crescut dependent de gradul echilibrului glicemic si intensitatea proceselor de glicozilare

Determinarea concentratiilor ApoB reprezinta un bun indicator al anomaliilor

lipidice si echilibrului glicemic la copii cu DZID.Doza de insulina

Total

Durata de evolutie a bolii

Feminin

Masculin

Feminin

Masculin

0.4 - 4 ani

4 – 9 ani

9 – 12 ani

Bibliografie

BOST, M – „Le pediatrie, l’atherosclerose et l’hypercholesterolemie”, Pediatrie 1998

CHISU A. – „Bilantul lipidic la copiii in varsta de 6 luni, 2-8 ani, in volumul de rezumate ateroscleroza- problema de pediatrie”, Cluj 24 oct 1981

CHISU A. – „Tulburari de metabolism lipidic la copiii cu diabet zaharat, comunicare”, USSM Ped Cluj, 10 oct 1994

CUCUIANU M – „Biochimie- aplicatii clinice”, Ed Dacia, Cluj 1991

GATES G – „Dyslipidemi in diabetic patients-postgrad”, Med 1994

RAJMAN I. – „Particle size: the key to the atherogenic lipoprotein?” Q. J. Med. 1994

SLYPER A. H. – „Low Density Lipoprotein Density and Atherosclerosis” 1994
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CHISTUL ODONTOGEN CALCIFICAT
CIROZA
CLORAMINA B - CHLORAMINUM B
MAMITA BRUCELICA (MASTITIS BRUCELLOSA)
Boli profesionale datorate trepidatiilor (vibratiilor mecanice)
DEFINIREA RELATIILOR DOZA-RASPUNS
APARATUL CARDIOVASCULAR - FIBRILATIILE ATRIALE
AFECTIUNILE VENELOR - BOALA VARICOASA, FLEBITELE
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu