Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
Electromiografie

ElectromiografieElectromiografie

Electromiografia este tehnica de explorare functionala privind achizitia si redarea activitatii electrice musculare. Depolarizarea fibrelor musculare, cauza contractiei musculare, este initiata de receptorii senzoriali si ajunge la creier prin fibrele nervoase senzoriale. Creierul provoaca alte unde de depolarizare care, prin nervii motori, produc depolarizarea placilor terminale, respectiv contractia musculara.

Culegerea potentialelor de actiune ale celulelor musculare individuale are loc cu ajutorul unor microelectrozi de tip ac de seringa. Depolarizarea unui grup de unitati motorii se culege cu electrozi de suprafata.

In masurari monopolare electrodul de referinta este un electrod de suprafata, plasat pe piele in apropierea electrodului “cald”. In cazul masurarilor bipolare se folosesc doi electrozi calzi si un electrod de referinta. Electromiograma (EMG) globala se culege cu electrozi de suprafata plasati pe piele.

In cazul muschilor denervati total sau partial EMG simpla nu este suficienta, trebuind realizat un stimul artificial care sa depolarizeze nervii sau direct fibrele musculare (EMG activa).

Patologia pusa in evidenta de EMG poate fi:

de tip neurogen referitoare la nervul motor (atrofii prin denervare);

de tip miogen referitoare la structura fibrelor musculare (degenerari fibro-grasoase);

datorata unor tulburari endocrine si metabolice (tetanie, hipo- si hipertiroidie, diabet etc.);

referitoare la structuri encefalice cu functii motoare;

referitoare la anumiti factori fiziologici (oboseala musculara, tulburari de circulatie sanguina etc.) care pot modifica traseele EMG.

Electromiograful este aparatul cu ajutorul caruia se poate obtine EMG. Sistemul din Figura 2.23 contine un amplificator (1), un osciloscop cu memorie (2), un redresor total (dubla alternanta, de precizie) (3), un integrator (4) si un amplificator de putere (5).

Figura 2.23 Schema bloc a unui sistem electromiografic

Datorita benzii de frecventa mai mare a semnalului EMG, constantele de timp ale amplificatorului EMG sunt: pentru limita inferioara a benzii - 0,1 s, 0,03 s, 0,01 s - iar pentru frecventa limita superioara - 500 Hz, 1000 Hz, chiar 50 kHz. De aceea, inregistratoarele grafice ieftine nu permit, datorita benzii de frecventa limitate, folosirea lor in EMG curenta. Acest lucru este posibil utilizand inregistratoare cu scanteie sau, pentru sisteme ieftine si mai vechi, facand apel la osciloscopul catodic cu memorie si tehnica foto. Aparatele moderne au o unitate de calcul si memorie digitala iar datele sunt afisate pe monitor si redate pe inregistrator cu hartie termica.

Unul din trasee reprezinta de obicei integrala EMG, obtinuta prin redresarea totala fata de linia izoelectrica a EMG obisnuite. Integrarea are loc pe durata unei baleieri a ecranului de afisare (Figura 2.24).

Redarea acustica a activitatii musculare permite evidentierea, pe inca o cale a perceptiei medicului, a traseelor normale (avand durata mai mare si un sunet mai grav) sau patologice (durata mai scurta, sunet ascutit).

Prelucrarea EMG consta, de obicei, in analiza spectrala si in calculul functiei de autocorelatie. Aceasta deoarece EMG este, ca si EEG, un semnal aleator. El se datoreaza insumarii potentialelor de actiune ale fibrelor musculare stimulate. Rezultatele analizei pot evidentia diferente intre spectrele de putere ale EMG ale subiectilor cu miopatii sau cu leziuni ale nervilor periferici, fata de cele normale, precum si gradul de oboseala a muschilor.

Figura 2.24 Electromiograma si integrala electromiografica

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
DESHIDRATAREA ACUTA SI TOXICOZA DE EXICATIE
Disgravidia - trateaza sanatos
AMIGDALA LINGUALA
Piciorul talus valgus
Importanta si rolul comportamentului pentru formarea medicului
SOLUTIA CONSERVANTA
ANTIBIOTICE SI CHIMIOTERAPICE
Evaluarea clinica a obturatiilor compozite posterioare, pe dintii tratati endodontic
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu