Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Flebografia

Flebografia


Flebografia

Este o metoda de investigatie a sistemului venos prin injectarea unei substante de contrast (Odiston 60-75%) si prin vizualizarea acesteia in urma efectuarii de radiografii unice sau multiple.

Aplicarea monitorizarii televizate in timpul injectarii substantei de contrast, ofera radiologului posibilitatea sa urmareasca modul in care se umplu venele si sa aleaga momentul cel mai potrivit pentru realizarea de radiografii seriate. Intreruperea imaginii flebografice este mult mai dificila decat a celei arteriografice, pentru ca circulatia venoasa fiind o circulatie de tip convergent, face sa nu se obtina o imagine a intregii retele venoase, ci doar imagini partiale. Lipsa opacifierii unui segment venos nu inseamna intotdeauna si existenta unui proces obliterant.

Flebografia anterograda- consta in injectarea unei substante de contrast iodate intr-o vena distala tributara safenei externe sau safenei interne. Concentratia solutiei de Odiston se considera a fi 30% pentru venele membrului inferior, 50% pentru venele bazinului si 70% pentru venele membrului superior si venele intratoracice. Deoarece substanta de contrast este iritanta pentru endoteliul venos, mai ales in conditiile unei circulatii patologice la acest nivel, se recomanda introducerea inaintea injectarii a catorva ml de Novocaina, iar dupa terminare, "spalarea" venei cu 50 ml ser fiziologic.



O flebografie corect efectuata trebuie sa vizualizeze sistemul profund in intregime: coapsa si gamba. Pentru dirijarea substantei de contrast in sistemul profund, este necesara aplicarea garoului juxta- sau submaleolar, care sa opreasca circulatia superficiala, fara sa blocheze pe cea profunda, evitand astfel stagnarea ei la nivelul labei piciorului.

Tehnica:- pacientul este asezat in decubit dorsal, cu calcaiul pe un suport. Se pun doua garouri, unul in treimea inferioara si altul in treimea superioara a coapsei. Se punctioneaza vena de pe fata dorsala a piciorului, de regula vena primului spatiu interosos. Se aplica primul garou juxtamaleolar, pentru blocarea circulatiei venoase superficiale. Se injecteaza 40 ml Odiston pentru opacifierea sistemului profund al gambei si al coapsei intr-un interval de 3 minute si jumatate. Se efectueaza radiografii

succesive la gamba si coapsa. Se injecteaza inca 30 ml substanta de contrast timp de 90 secunde, pentru vizualizarea venelor bazinului. Se blocheaza circulatia venoasa superficiala si profunda, aplicand al doilea garou la radacina coapsei sau deasupra genunchiului. Se injecteaza in continuare substanta de contrast 20 ml+500 u Heparina, timp de 90 secunde. Se efectueaza radiografii de fata si de profil. In situatia in care la pacient nu se gasesc vene bune pentru punctie, se va practica denudarea venei dorsale din primul spatiu interosos. Daca nu se gaseste nici acesta, se descopera vena safena externa in spatiul retromaleolar.

Flebografia retrograda- completeaza flebografia anterograda, dand posibilitatea aprecierii continentei ostiale a refluxului venos la trunchiurile principale. Pentru venele coapsei se punctioneaza vena femurala la nivelul plicii inghinale si se injecteaza 30 ml substanta de contrast. Pentru primii 10 ml timpul de injectare este de 5-8 secunde, timp in care se fac radiografiile de bazin.

Se injecteaza in continuare 20 ml substanta in 30 de secunde cu radiografii seriate la nivelul bazinului, coapsei si gambei, la intervale de 8-10 secunde, executand in acelasi timp manevra VALSALVA. Pentru venele gambei, substanta de contrast se injecteaza la nivelul venei poplitee.

Flebografia transosoasa- nu este o metoda de uz curent; consta in injectarea substantei de contrast in spongioasa osoasa prin efractia corticala, de unde este antrenata spre sistemul venos profund. Calea transosoasa se poate utiliza in cazul unui pacient cu sindrom posttrombotic, cu edem dur, cu tegumente scleroase, care nu permit sa se descopere vena nici prin punctie si nici prin denudare. Metoda consta in punctionarea fetei externe a calcaneului cu un trocar special, dupa ce initial s-a facut o buna anestezie locala, pana la periost.

Se mai descriu flebografia dinamica ortostatica, stereoflebografia sau flebografia radioizotopica.

Flebografia este interzisa la uremici si la cei care sunt alergici la iod.

Pletismografia fotoelectrica cu lumina reflectata- permite investigarea tulburarilor de circulatie la nivelul arterelor, arteriolelor si capilarelor din tesutul cutanat si subcutanat.

Principiu: razele luminoase, cu lungimea de 800 μm nu patrund in tesutul cutanat si subcutanat de unde sunt in parte reflectate de hemoglobina eritrocitelor. Fasciculul reflectat prins in spectrul de ultrascurte este direct proportional cu calibrul si oscilatiile de volum ale vaselor cutanate si subcutanate. Razele sunt captate de o

celula fotoelectrica de siliciu si transformate in oscilatii electrice care sunt inregistrate de un electrocardiograf.

Pletismografia fotoelectrica cu obstructie venoasa- permite detectarea precoce a arteriopatiilor, evaluarea gradului obliterarii arteriale si aprecierea eficientei terapeutice.

Principiu: dupa oprirea intoarcerii venoase (printr-o manseta pneumatica) a unei extremitati, volumul portiunii distale a extremitatii creste in raport cu cantitatea afluxului de sange arterial. Din aceasta crestere a volumului extremitatii, se determina cantitativ fluxul arterial.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.