Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
Glomerulonefrita

GlomerulonefritaGLOMERULONEFRITA

= este o afectiune a glomerulului renal, caracterizata printr-o permeabilitate crescuta a acestuia si o filtrare diminuata si insuficienta, cu repercusiuni asupra tubilor renali.

Glomerulo-nefrita poate avea o evolutie acuta sau o evolutie cronica.

GLOMERULONEFRITA ACUTA (GNA)

= se caracterizeaza prin inflamatia glomerulului, urmata de aparitia unui sindrom nefritic acut, dupa 1-3 saptamani de la existenta unui episod infectios, care a avut loc oriunde in organism si in care, de obicei, este incriminat un streptococ. Apare mai ales la sexul masculin , intre varstele de 5-30 de ani.CAUZE – Infectii bacteriene; infectii virale ( gripa, hepatitele B si C ); infectii parazitare. Factori adjuvanti: virsta tinara, frigul, umezeala, subnutritia, etc.

SIMPTOME – Sindromul nefritic acut se caracterizeaza prin edeme, hipertensiune arteriala, proteinurie, hematurie macroscopica sau microscopica.

Simptomatologia bolii se contureaza in 3 perioade:

Perioada de infectie (debut), imediat dupa contactul infectant cand sunt afectate, mai ales, caile respiratorii.

Perioada latenta ( incubatie ), cu o durata de 1-4 saptamani, caracterizata de astenie si lipsa fenomenelor urinare.

Perioada de stare, cand apar simptomele caracteristice: dureri lombo-abdominale, cefalee, anorexie, edeme, oligurie si hipertensiune arteriala. Examenul de urina va evidentia: proteinurie, hematurie, leucociturie, cilindrurie; ureea si creatinina crescute. Urocultura va confirma infectia bacteriana iar echografia reno-vezicala va arata marirea de volum a rinichilor. In interpretarea diagnosticului diferential se pot compara edemele determinate de boli cardiace cu cele din glomerulonefrita.

COMPLICATII – Insuficienta renala acuta; edemul pulmonar; encefalopatia hipertensiva, edemul si hemoragia cerebrale.

PROGNOSTIC si EVOLUTIE – La copii boala evolueaza, in general, favorabil, vindecarea survenind dupa 3 –6 luni, maximum 1 an. Uneori, vindecarea poate fi incompleta, persistand proteinuria si hematuria iar alteori, evolutia bolii poate merge spre cronicizare, datorita persistentei modificarilor morfologice.

TRATAMENT – Acesta consta, mai ales, in dieta  cu limitarea lichidelor, excluderea sucurilor si a produselor vegetale bogate in potasiu; reducerea proteinelor si limitarea sarii. Antibioterapie, conform antibiogramei.

GLOMERULONEFRITA CRONICA

= este o afectiune renala bilaterala, urmare a unei GNA nevindecata, caracterizata prin leziuni glomerulare si tubulare si care se manifesta clinic precum o insuficienta renala progresiva si ireversibila.

ETIOPATOGENIE – La baza aparitiei acestei boli sta o GNA, nevindecata, care a evoluat intre 6-8 saptamani. De asemenea, un rol important spre cronicizare, il are persistenta infectiei de focar si repetarea, la intervale, a puseelor acute. Exista cazuri de glomerulonefrita cronica, cu etiologie necunoscuta, la care nu se poate depista un episod acut.

ANATOMIE–PATOLOGICA – Rinichii sunt duri si mici, cu suprafata neregulata si, pe sectiune, prezinta leziuni microscopice glomerulare, mergand pana la scleroza. Apar, de asemenea, modificari ale tubilor renali, precum si al spatiului interstitial.


SIMPTOME – Boala evolueaza in 2 stadii:

1 – Stadiul latent sau compensat, care survine dupa epizodul de glomerulo-nefrita acuta si care se caracterizeaza mai ales prin semne de laborator, respectiv hematii in urina, usoara proteinurie, scaderea densitatii urinii, prin reducerea capacitatii de concentrare. Se poate manifesta si prin pusee acute, precedate de infectii streptococice, care accentueaza disfunctiile renale si grabeste trecerea spre faza urmatoare.

2 – Stadiul manifest sau decompensat, apare dupa o evolutie indelungata (ani sau decenii), cand semnele de insuficienta renala devin manifeste si se constata retentia azotata (cresterea uremiei). In general, boala este descoperita intamplator (examen de urina sau masurarea TA) sau tardiv, cand apar semnele de insuficienta renala.

GLOMERULONEFRITA CRONICA SE MANIFESTA SUB 2 FORME:

A- Forma vasculo-hipertensiva = cea mai frecventa, in care semnele de insuficienta renala apar dupa zeci de ani si in care hipertensiunea este simptomul dominant iar hematuria si proteinuria sunt reduse. Cu timpul, apar complicatii cardiovasculare, modificari ale fundului de ochi, poliurie, cu retentie azotata, rinichii devin insuficienti si apare uremia finala.

B – Forma nefrotica = mai rara si cu evolutie rapida spre exitus = se caracterizeaza prin hipoproteinemie, hiperlipidemie, hematurie si hipertensiune arteriala. Evolutia este progresiva si uneori in salturi, datorita puseelor acute.

n     PROGNOSTIC = este rezervat, fiind mai bun in forma vasculo-hipertensiva si mai sever in forma nefrotica.

n    TRATAMENT:

Profilactic = are ca obiectiv tratarea corecta a glomerulonefritei acute si asanarea infectiilor de focar.

Curativ = incepe cu regimul de viata si cel igieno-dietetic, care este foarte important si se axeaza pe evitarea efortului fizic si al surmenajului psihic, precum si pe evitarea frigului si a umezelii. Bolnavii vor ramane mai multe ore pe zi la pat si vor dormi circa 7–8 ore.

Dieta alimentara = este foarte importanta si consta din reducerea proteinelor la 30-40 g/zi si la reducerea cantitatii de ClNa.

Consumul de lichide = va fi limitat, cu atat mai mult daca apar edemele si valorile tensionale cresc.

Medicamentos = mai putin eficace, in general. In forma hipertensiva se va administra Hipopresol, Hipazin, etc. Edemele se vor combate cu diuretice de tipul furosemidului; uremia se va combate cu anabolizante precum Testosteronul, Naposimul sau Madiolul. In forma nefrotica = se va administra Nefrix sau diuretice mercuriale si se va face, cu prudenta, corticoterapie. 

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Importanta practicarii exercitiilor fizice pentru sanatatea copilului
TUMORI CEREBRALE, MAV CEREBRALE, SUPURATII ENDOCRANIENE
Mamela secretanta – definitie, clasificare, semne clinice, investigatii si atitudine terapeutica
Rolurile functionale ale cailor aeriene
Masurarea si notarea temperaturii
SULFAMETOXIDIAZINA - SULFAMETOXYDIAZINUM
Zona Zoster - trateaza naturist
Silico-tuberculoza
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu