Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Herpes simplu corneean

Herpes simplu corneean
Herpes simplu corneean

Apare monocular putand fi insotit adeseori de eruptii herpetice ale pielii pleoapelor, narinelor si ale buzelor, dar poate surveni si izolat. Dureaza in medie 3-4 saptamani.

Etiopatogenie. Afectiunea este cauzata de un virus filtrabil ectodermo-neurotrop ce stationeaza pe mucoasa nazala, faringiana, bucala si mai ales in cariile dentare.

Aparitia herpesului este favorizata de stari febrile, scaderea rezistentei organismului, de interventii pe ganglionul lui Gasser sau pe trigemen. Herpesul febril nu lasa imunitate la om, recidivele putand surveni la intervale de saptamani sau ani dupa afectarea primara.

Simptome. Sunt reprezentate de senzatie de corp strain acompaniata de dureri vii, nevralgice,arsura, fotofobie si lacrimare.

Semne. Corneea prezinta o eroziune asemanatoare unei crengute de brad (aspect dendritic) (Fig. 3) sau literelor majuscule; leziunea locala se poate manifesta si sub forma unei eroziuni intinse cu contur neregulat de harta geografica , (Fig. 4) poate prezenta un aspect de cheratita punctata superficiala sau de cheratita profunda parenchimatoasa.Exista congestie conjunctivala de tip pericheratic ce atesta prezenta iritei uneori cu aspect hemoragic. Sensibilitatea corneeana este diminuata la nivelul leziunii. Cicatricile corneene care raman dupa vindecare sunt translucide (macule corneene).

Tratament. Local se face cu virostatice care sunt medicamente antimetabolice, capabile de a se substitui ADN-ului propriu al virusului si inhiba in acest fel multiplicarea intracelulara a virusului. Dintre aceste preparate face parte IDU (5-iodo 2-dezoxiuridina existand ca preparate comerciale sub diferite denumiri: dendrid, kerecid, iduviran) si aciclovirul (preparat comercial zovirax). Sunt eficiente in cazurile recente.

In cazurile recidivate si vechi, tratamentul cu virostatice este mai putin eficient. Se recurge la tratamentul clasic cu antibiotice cu spectru larg, dezinfectante (unguent cu albastru de metilen 1%) si epitelizante (unguent cu dionina 2%). Atat in tratamentul cu virostatice cat si in cel clasic trebuie instilata atropina 1% pentru combaterea iridociclitei(sinechii iriene). Ochiul se panseaza pana la epitelizarea leziunii. In cazurile rezistente la tratament se poate face o terapie mecanica (raclarea epiteliului din zona afectata si badijonare cu nitrat de argint 1% sau tinctura de iod) urmata de tratament clasic.

Tratamentul general urmareste modificarea terenului si consta din administrarea de gamaglobuline, vitamine din grupul B, vitamina C, levamisol, rodilemid. Aciclovirul poate fi folosit pe cale generala in formele severe.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Transmiterea virusului HIV
INFLUENTA ALCOOLICULUI ASUPRA FAMILIEI
Anevrismele aortei
ADENOIDITA ACUTA, SUBACUTA SI CRONICA
REUMATISMUL ARTICULAR ACUT
CLORAMINA B - CHLORAMINUM B
ADPKD
Conjuctivita - trateaza cu planteTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu