Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Herpes simplu corneean

Herpes simplu corneean


Herpes simplu corneean

Apare monocular putand fi insotit adeseori de eruptii herpetice ale pielii pleoapelor, narinelor si ale buzelor, dar poate surveni si izolat. Dureaza in medie 3-4 saptamani.

Etiopatogenie. Afectiunea este cauzata de un virus filtrabil ectodermo-neurotrop ce stationeaza pe mucoasa nazala, faringiana, bucala si mai ales in cariile dentare.

Aparitia herpesului este favorizata de stari febrile, scaderea rezistentei organismului, de interventii pe ganglionul lui Gasser sau pe trigemen. Herpesul febril nu lasa imunitate la om, recidivele putand surveni la intervale de saptamani sau ani dupa afectarea primara.

Simptome. Sunt reprezentate de senzatie de corp strain acompaniata de dureri vii, nevralgice,arsura, fotofobie si lacrimare.

Semne. Corneea prezinta o eroziune asemanatoare unei crengute de brad (aspect dendritic) (Fig. 3) sau literelor majuscule; leziunea locala se poate manifesta si sub forma unei eroziuni intinse cu contur neregulat de harta geografica , (Fig. 4) poate prezenta un aspect de cheratita punctata superficiala sau de cheratita profunda parenchimatoasa.Exista congestie conjunctivala de tip pericheratic ce atesta prezenta iritei uneori cu aspect hemoragic. Sensibilitatea corneeana este diminuata la nivelul leziunii. Cicatricile corneene care raman dupa vindecare sunt translucide (macule corneene).

Tratament. Local se face cu virostatice care sunt medicamente antimetabolice, capabile de a se substitui ADN-ului propriu al virusului si inhiba in acest fel multiplicarea intracelulara a virusului. Dintre aceste preparate face parte IDU (5-iodo 2-dezoxiuridina existand ca preparate comerciale sub diferite denumiri: dendrid, kerecid, iduviran) si aciclovirul (preparat comercial zovirax). Sunt eficiente in cazurile recente.

In cazurile recidivate si vechi, tratamentul cu virostatice este mai putin eficient. Se recurge la tratamentul clasic cu antibiotice cu spectru larg, dezinfectante (unguent cu albastru de metilen 1%) si epitelizante (unguent cu dionina 2%). Atat in tratamentul cu virostatice cat si in cel clasic trebuie instilata atropina 1% pentru combaterea iridociclitei(sinechii iriene). Ochiul se panseaza pana la epitelizarea leziunii. In cazurile rezistente la tratament se poate face o terapie mecanica (raclarea epiteliului din zona afectata si badijonare cu nitrat de argint 1% sau tinctura de iod) urmata de tratament clasic.

Tratamentul general urmareste modificarea terenului si consta din administrarea de gamaglobuline, vitamine din grupul B, vitamina C, levamisol, rodilemid. Aciclovirul poate fi folosit pe cale generala in formele severe.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.