Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Limfa

Limfa


Limfa

Limfa este un lichid incolor sau citrin, opalescent in functie de origine si faza de digestie.

Compozitia chimica este variabila proteinele variaza in limite largi ( 0,5-3,5 g cu predominarea albuminelor. Factorii coagularii sunt prezenti in cantitate mai mica decat in plasma sanguina; ei determina coagularea lenta a limfei.

Limfa se formeaza prin drenarea in capilarele limfatice a plasmei interstitiale. La nivelul vilozitatilor intestinale, capilarele limfatice preiau chilomicronii, acizii grasi cu lant lung ( peste 12 carboni in molecula), vitaminele liposolubile si o parte din aminoacizi.

Limfa este drenata prin sistemul de vase limfatice in canalul toracic care se deschide in vena cava craniala, refacand volemia sanguina. In 24 de ore, cantitatea de limfa drenata este egala cu volumul plasmatic al sangelui.



Cresterea cantitatii de limfa se datoreaza modificarilor de presiune a sangelui, a presiunii intratisulare si a actiunii unor substante limfagoge ca histamina si solutiile saline. Pe cale limfatica se dreneaza si lichidele: pleural, pericardic, peritoneal si partial lichidul cefalorahidian.

Prezenta limfonodurilor pe traseul vaselor limfatice determina imbogatirea limfei cu limfocite.

Lichidele cavitare ale seroaselor sunt reprezentate de lichidele pleural, pericardic, peritoneal si sinovial. Ele rezulta prin ultrafiltrarea si secretia celulelor seroaselor. Drenarea se face pe cale limfatica.

Lichidul sinovial este vascos, filant si usor alcalin;contine proteine, mucus, acid hialuronic si leucocite in numar redus. El coaguleaza numai in inflamatii.

Rolul acestor lichide este mecanic,de lubrefiere a suprafetelor de contact mobil.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.