Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
MEDICATIA APARATULUI RESPIRATOR

MEDICATIA APARATULUI RESPIRATOR
MEDICATIA APARATULUI RESPIRATOR

ANTITUSIVE

Antitusivele sunt medicamente simptomatice indicate in tusea uscata, iritanta si in toate cazurile in care tusea poate agrava starea bolnavului. Ele actioneaza deprimand centrul tusei. Antitusivele reprezinta o medicatie simptomatica utila in toate situatiile in care tusea este daunatoare: tusea neproductiva oboseste bolnavul, impidica somnul, accentueaza iritatia mucoasei laringelui si traheei, favorizeaza bronhospasmul.

Codeina , alcaloid din opiu inrudit cu morfina, este antitusivul cel mai folosit. Se administreaza oral sub forma de comprimate sau solutie pentru uz intern, si intra in compozitia unor preparate industriale. Ca efecte adverse usuca secretiile bronsice, favorizeaza bronhospasmul, produce constipatie, iar la doze mari convulsii.

Tussinul si Tussinul forte

Tusea usoara din infectiile cailor respiratorii superioare poate fi calmata prin administrarea de ceaiuri din plante care contin substante mucilaginoase, cu actiune calmanta asupra mucoasei faringiene iritate.
MODIFICATOARE ALE SECRETIEI BRONSICE EXPECTORANTE

Medicamentele expectorante cresc cantitativ secretiile bronsice( secretostimulente) si le fluidifica( secretolitice)

Expectorantele secretostimulente au o eficacitate relativ scazuta. Ele se administreaza asociate in infuzii si siropuri.

Substantele cele mai folosite sunt iodurile de potasiu si sodiu, acetatul de amoniu, benzoatul de sodiu.

Trecidul, sub forma de comprimate sau sirop are o actiune expectoranta slaba. In doze mari are actiune miorelaxanta. Nu se administreaza copiilor sub 5 ani.

Expectorante secretolitice

Actioneaza asupra secretiilor bronsice, producand fluidificarea si eliminarea lor prin tuse.

Bromhexinul, un compus de sinteza, se administreaza oral sub forma de comprimate sau solutie sub forma de aerosoli in traheobronsita acuta sau cronica, si este foarte bine tolerat.

Acetilcisteina se administreaza in aerosoli sau instilatii traheale, in afectiuni respiratorii cu hipersecretie. Este contraindicata la bolnavii asmatici deoarece pot favoriza bronhospasmul. Se gaseste si sub forma de comprimate, comprimate efervescente, pulbere pentru solutie orala.

Ca preparate industriale sunt: Acetilcisteina, Acc, Fluimucil, Carbocisteina, Humex expectorant.

Cresterea hidratarii mucusului prin inhalarea vaporilor de apa sau administrarea aerosolilor cu solutie de clorura de sodiu izotonica calda reprezinta o modalitate simpla dar eficienta de fluidificare a secretiilor si de usurare a eliminarii lor.

ANTIASMATICE

In aceasta grupa terapeutica sunt cuprinse substante utile in tratamentul profilactic sau curativ al crizelor de astma bronsic. Indiferent de tipul clinic astmul bronsic se caracterizeaza printr-o scadere permanenta a diametrului bronsic insotita de un proces inflamator la nivelul cailor pulmonare.

In tratamentul astmului se folosesc 3 tipuri de medicamente: bronhodilatatoare, inhibitoare ale degranularii mastocitare, antiinflamatorii.

Aceste trei categorii de medicamente au mecanisme de actiune diferite, ceea ce explica eficacitatea lor in diferite forme clinice ale bolii.

In astmul bronsic pot fi utile expectorantele mucolitice, care fluidifica si usureaza eliminarea secretiilor. In cazul infectiilor sunt indicate antibioticelor. Hipoxemia din criza de astm necesita administrarea de oxigen, iar acidoza metabolica din starea de rau astmatic se combate prin perfuzie de bicarbonat de sodiu.

Bronhodilatatoare

Medicamentele bronhodilatatoare pot actiona prin mecanisme vegetative (simpatomimetice, parasimpatolitice), sau direct pe mucoasa neteda a bronhiilor( Aminofilina).

Bronhodilatatoare adrenergice

Reprezinta grupa de substante cu cea mai mare eficacitate.Salbutamolul( Ventolin) si Fenoterolul( Berotec) sunt cele mai folosite bronhodilatatoare, datorita eficacitatii crescute, duratei prelungite a efectului( 4 – 8 ore) si actiunii selective pe bronhii, practic lipsite de efecte nedorite cardio – vasculare. Se administreaza sub forma de aerosoli dozati, dar sunt active si in administrare orale.

Isoprenalina( Bronhodilatin) se administreaza sub forma de aerosoli sau comprimare sublinguale. Efectul se instaleaza in 3 – 5 minute si dureaza 30 minute. Este contraindicata bolnavilor cardiopatie ischemica, tulburari de ritm, HTA, hipertiroidism si la batrani.

Adrenalina injectata sc. in doze de 0,5mg poate linisti criza de astm, dar reactiile adverse cardiace limiteaza foarte mult utilizarea ei.

Efedrina se poate folosi limitat ca tratament de fond al astmului bronsic. Poate produce efecte nedorite cardiace si nervoase.

Substante parasimpatolitice (Atropina) au actiune bronhoconstrictoare, au o eficacitate slaba si are dezavantajul ca usuca secretiile si ingreuneaza eliminarea lor.

Bronhodilatatoare musculotrope

Actioneaza direct pe musculatura bronsica pe care o relaxeaza.

Teofilina este un alcaloid din frunze de ceai, inrudita chimic cu cofeina. Aminofilina( Miofilin) este derivatul solubil al teofilinei. Se administreaza oral in tratamentul de fond al astmului, in doze de 300mg la 8 ore, dupa mese. Reactiile adverse sunt minore pentru dozele uzuale: iritatie, greata, palpitatii, insomnie, nervozitate, convulsii la doze excesive. Se recomanda asocierea cu sedative sau tranchilizante pentru atenuarea efectelor stimulente centrale. In criza de astma bronsic se recomanda injectarea miofilinului iv. foarte lent, in perfuzie timp de 30 de minute. Dozele toxice sunt apropiate de dozele terapeutice, de aceea posologia trebuie individualizata in functie de starea bolnavului si de toleranta clinica. Supradozarea produce accidente grave: hipotensiune, colaps, aritmii, chiar moarte subita.

Pe langa actiunea bronhodilatatoare, aminofilina are si alte efecte terapeutice: stimuleaza centrii respiratori bulbari, produce coronarodilatatie si stimularea inimii, are un efect diuretic slab.

Inhibitoare ale degranularii mastocitare

Substantele din aceasta grupa inhiba degranularea mastociteleor, impiedicand eliberarea histaminei responsabila de producerea astmului. Sunt indicate ca tratament de fond in prevenirea  crizelor de astm bronsic, nu sunt utili in criza de astm odata declansata si nu au efect bronhodilatator.

Cromoglicatul de sodiu nu are efecte bronhodilatatoare si nu este activ dupa ce criza de astm s-a declansat. Actiunea sa se instaleaza de obicei dupa cateva saptamani de tratament. Efectul favorabil este atribuit inhibarii eliberarii de histamina din granulele mastocitelor bronhodilatatoare. Se administreaza in aerosoli sub forma de pulbere, cate o inhalatie la 4 ore.

Eficacitatea sa este evidenta la bolnavii cu astm alergic, la care se micsoreaza frecventa si intensitatea crizelor.

Ketotitfenul are proprietati si indicatii asemanatoare cromoglicatului, fata de care are avantajul ca se administreaza oral.

Medicatia antiinflamatoare

In formele grave, rezistente la tratamente obisnuite, glucocorticoizii, reprezinta un mijloc terapeutic de rezerva de o eficacitate deosebita.

In crizele severe de astm se injecteaza lent Hidrocortizon hemisuccinat 100 – 500 mg la 2 – 8 ore timp de 1 – 2 zile. In astmul cronic se administreaza Prednison oral, initial in doza mare, apoi se reduce treptat la 1 comprimat pe zi , dimineata dupa micul dejun. Reactiile adverse sunt cele ale cortizonilor.

Problema cea mai importanta este instalarea corticodependentei, de aceea trebuie sa se recurga la aceaste preparate numai in cazul ineficientei altor medicamente.

Utilizarea preparatelor cortizonice locale, sub forma de aerosoli, cum este Beclometazona, este avantajoasa pentru ca actiunea se limiteaza la bronhii, fara efecte sistemice nedorite si fara pericolul corticodependentei. Ca reactii adverse aceste preparate pot favoriza aparitia candidozei buco - faringiene.

Preparatele injectabile intravenos cu actiune rapida sunt indicate in crizele de astm severa sau in stare de rau astmatic. Preparatele injectabile intramuscular au actiune lenta si prelungita. Sunt avantajoase pentru cure de cateva saptamani, atunci cand boala se agraveaza. Se pot utiliza metilprednisolon acetat sau triamcinolon acetonid in cure de 1 – 4 saptamani.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Epidermofitia - trateaza sanatos
INTERVENTIONAL ECHOGRAFIC
RINOFARINGITA ACUTA
Contraceptia naturala
INTOXICATII CU PLANTE CE CONTIN PRINCIPII FOTOSENSIBILIZANTI
COLIR CU SULFAT DE ATROPINA 1%
Tusea seaca si rebela - tratament cu plante medicinale
ASPECTE DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT IN TAHICARDIEA PAROXISTICA LA COPII

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu