Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » familie » medicina
PICIOR PLAT - EXERCITII CORECTIVE PENTRU PICIOR PLAT

PICIOR PLAT - EXERCITII CORECTIVE PENTRU PICIOR PLATPICIOR PLAT - EXERCITII CORECTIVE PENTRU PICIOR PLAT

Definitie – reprezinta prabusirea boltilor longitudinala si transversala de la nivelul piciorului.

In biomecanica piciorului, bolta plantara asigura elementul primordial pentru statica si mersul suplu, neobositor. Ea este mai inalta pe partea interna a piciorului, sprijinul facandu-se pe calcai, capetele celor doua metatarsiene extreme si marginea externa a piciorului. Planta piciorului are o forma scobita atat in sens anteroposterior, cat si in sens transversal, constituind doua bolti : una anteroposterioara, de la calcaneu pana la extremitatea distala a metatarsienelor si un transversala, situata in partea anterioara a a piciorului, la capatul distal al metatarsienelor, intre capatul metatarsianului I si V.Curburile boltilor sunt mentinute de catre o serie intreaga de capsule, ligamente si aponevroza plantara, de muschii si tendoanele piciorului si gambei. Cand rezistenta acestor formatiuni moi cedeaza, boltile cad, se reduc, cadere ce poate merge pana la disparitia lor , constituind ceea ce numim „picior plat”. Cea mai des intalnita este caderea boltii anteroposterioare, realizand piciorul plat in sens longitudinal. Cand cade bolta transversal vorbim de picior transversoplat. Cele doua forme pot coexista.

Etiopatogenie

o      se intalneste frecvent la copii, adolescenti si la adulti, care fac eforturi profesionale indelungate sau la cei cu supraincarcare ponderala, cu boli astenizante.

Mecanism de producere

o      hiperlaxitate articulara si insuficienta muschilor care mentin conformatia piciorului

o      factorii care produc modificari in structura acestor tesuturi, scazandu-le rezistenta biomecanica sunt: endocrini, dismetabolici, toxiinfectiosi, traumatici

o      arhitectura piciorului se modifica sub actiunea ponderala. Capul astragalului aluneca in jos si inauntru destinzand mult ligamentul calcaneoastragalian, concomitent calcaneul se inclina, devine aproape orizontal si se rasuceste in pronatie. Aceste modificari duc la aplatizare, cu disparitia boltii plantare. Ca urmare a prabusirii boltii interne prima raza a piciorului devine mai lunga si antepiciorul deviaza in abductie cu rasfirarea metatarsienelor iar tendonul Achille se retracta. Anomaliile musculotendinoase joaca rolul cel mai important in producerea piciorului plat (dupa Niedercker)

Picior plat in sens longitudinal

Etiologie

Piciorul plat poate fi determinat de cauze congenitale sau castigat prin : eforturi profesionale indelungate, supraincarcare ponderala, paralizie, traumatisme netratate la timp si in mod corespunzator, slabirea elementelor de sustinere prin boli anergizante sau prin factori functionali, asa cum se intampla mai ales in perioada prepubertara si pubertara.

In cazul piciorului plat congenital dezvoltarea arcului boltii plantare se opreste in timpul vietii intrauterine, talpa continuand sa ramana plata si dupa nastere.

Copii care au suferit de rahitism ca si copii obezi , fac picior plat in copilaria medie.

Piciorul plat de origine paralitica este foarte accentuat si se asociaza cu alte deformatii ale membrelor inferioare sau a altor segmente corporale.

Diferenta intre piciorul plat functional si cel patologic : in primul caz bolta plantara cedeaza si se turteste doar in stand si in timpul eforturilor fizice statice si dinamice, revenind la normal in repaus fara sprijin pe picioare, in cazul piciorului plat patologic bolta este cazuta atat in timpul efortului fizic, cat si in repaus.

Mecanismul de producere

Baza mecanismului de producere este laxitatea articulara, insuficienta muschilor care mentin bolta picioarelor si scaderea rezistentei tesuturilor moi care sustin bolta plantara, datorita unor factori endocrini, dismetabolici, toxiinfectiosi si traumatici. In aceste conditii arhitectura piciorului se modifica sub actiunea greutatii corporale, rezultand urmatoarea situatie :

o      capul astragalului aluneca in jos si inauntru, destinzand ligamentul calcaneoastragalian;

o      calcaneul se inclina concomitent, devenind aproape orizontal si se rasuceste in pronatie;

Evolutie

Daca piciorul plat instalat nu este tratat la timp si in mod corespunzator, evolueaza progresiv, trecand succesiv prin 3 stadii sau grade :

o      caderea partiala a boltii ( gradul I)

o      caderea intregii bolti plantare ( gradul II)

o      asocierea caderii totale a boltii cu deviatia in valg a piciorului ( gradul III)

Investigatii

Diagnosticarea si aprecierea piciorului plat se face prin urmatoarele investigatii:

o      inregistrarea plantogramei, podoscopiei sau fotoplantogramei

o      radiografia piciorului pune in evidenta orizontalitatea calcaneului, iar in formele avansate prezenta artrozelor

o      examinarea ghetei : in formele simple este tocita pe partea externa a tocului, iar in cele rigide este tocita pe partea interna a acestuia

Simptomatologie

Piciorul plat de gradul I

Din punct de vedere subiectiv, aceasta forma se manifesta prin oboseala si dureri la efort.

Obiectiv : se remarca pronatia calcaiului , axa mediana a gambei formand cu cea a calcaneului un unghi de 100 deschis in afara. Bolta plantara este prabusita, venind in contact cu solul, astfel incat pe plantograma urma lasata de marginea externa a piciorului depaseste cu ceva linia mediana a plantei. Pe fata interna apar proeminentele maleolei interne, a capului astragalian si uneori a tuberculului scafoid.

Piciorul plat de gradul II

Subiectiv : Dureri vii in partea interna a piciorului si pe planta, cu iradiere pana in regiunea lombara, determinate de contractura muschilor gambieri.

Obiectiv : Mersul este dificil, facandu-se pe marginea externa a piciorului.

Corectarea piciorului este imposibila. Pe plantograma linia medioplantara se afla la mijlocul urmei pe care o lasa planta, marginea interna a acesteia fiind doar usor scobita sau chiar dreapta, intrucat prabusirea boltei este foarte accentuata.

Piciorul plat de gradul III

Subiectiv : Dureri mari in picior, glezna si gamba la mers.

Obiectiv : Deformarea este fixata, neputand fi redusa. Sprijinul se face pe marginea interna, care este acoperita de duriloame si bursite. In timp se produce o artroza deformanta cu evolutie spre blocarea articulara. Exista tulburari musculare si trofice. Bolta plantara este atat de prabusita, incat calcaneul este mult pronat, deformand marginea interna a piciorului, incat acesta are forma bombata spre interior, antepiciorul fiind abdus mult.

Tratament

Prevenirea piciorului plat trebuie sa inceapa dupa varsta de 2 ani sub forma de : igiena, incaltaminte fiziologica, sustinator plantar, mers cu picioarele goale, kinetoterapie, manipulari corectore.

In piciorul plat contractat si foarte dureros se aplica sub anestezie un aparat gipsat de imobilizare si corectie pentru o durata de trei saptamani.

Tratamentul chirurgical se impune in 2% din cazuri pentru ridicarea boltii longitudinale, asociata eventual cu artrodeza talonaviculara.

Tratamentul piciorului plat prin gimnastica medicala

Tratamentul functional al piciorului functional plat prin exercitiu fizic va avea eficienta numai daca incepe de timpuriu.

Obiective :

- tonifierea in regim de scurtare a musculaturii plantare, a extensorilor plantari si rotatorilor interni;

- combaterea contracturilor musculare si a redorilor articulare;

- imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice a piciorului;

- formarea reflexului de asezare corecta a plantelor pe sol in ortostatism si in mers ;

Este recomandabil ca exercitiile corective sa nu se faca in prima perioada din ortostatism pentru ca plantele sa nu suporte greutatea corpului in timpul efortului. Pe masura tonifierii musculaturii plantare si a celei gambiere se va trece la lucrul din ortostatism.

Mijloace

Exercitii statice sub forma pozitiilor corective si hipercorective derivate din pozitia stand, pe genunchi, sezand culcat. In prima faza se va evita pozitia stand.

Exercitii dinamice sub forma de :

exercitii pentru membrele inferioare in care predomina miscarile de flexie plantara ;

exercitii aplicative cu caracter corectiv ca de exemplu : mers pe varfuri, mers pe partea externa a plantei, mers pe un teren denivelat natural sau artificial, mers prin nisip, tarare si catarari ;

exercitii de redresare pasiva si mai ales activa, cu autocontrol, in care greutatea corpului sa fie repartizata pe marginea externa a plantei.

PICIOR PLAT ANTERIOR SAU TRANSVERSOPLAT SAU PICIOR ROTUND

Definitie – Piciorul plat anterior reprezinta prabusirea boltii transversale a piciorului, care din concava devine convexa sau dreapta.

Etiopatogenie

Deficienta este provocata prin factori constitutionali, inflamatori si degenerativi, la care se adauga incarcarea ponderala. In prezenta acestor factori, aparatul capsulo-ligamentar si muscular cedeaza, metatarsienele se indeparteaza progresiv in evantai, cele mijlocii (II,III si IV) coborand si comprimand tesuturile moi plantare.

Prabusirea metatarsienelor determina un dezechilibru muscular prin care interososii si extensorii retracta degetele „in gheara”, uneori producand chiar luxatii metatarso-falangiene.

Incaltamintea cu varf ascutit si cu tocuri inalte, favorizeaza coborarea boltii transversale, cu accentuarea degetelor „in gheara” si deplasarea halucelui in valgus.

Simptomatologie

Sindromul caracteristic consta in inversarea boltii transversale, cu latirea piciorului anterior si prezenta bataturilor plantare sub capetele metatarsienelor II si III. La inceput deformarea este supla, dar in timp devine ireductibila si dureroasa la nivelul metatarsului. In repaus durerile cedeaza.Deformarea antepiciorului se accentueaza progresiv, aparand in plus halux valgus, cu artroze si deficit functional.

Examen radiologic

Pune in evidenta rasfirarea metatarsienelor, iar in incidenta axiala consemneaza gradul de prabusire a capetelor metatarsienelor.

Tratament

In formele suple : kinetoterapie, fizioterapie antiinflamatoare, incaltaminte fiziologica si sustinator plantar cu pelota anterioara retrocapitala.

In cele cu deformari accentuate, ireductibile si cu dureri rebele se impune tratamentul chirurgical, care consta din scurtarea si ridicarea capetelor metatarsienelor.

Kinetoterapia are ca obiective tonifierea musculaturii deficitare. Mijloacele si exercitiile specifice sunt cele expuse la „piciorul plat”.

EXERCITII CORECTIVE IN BAZIN PENTRU PICIOR PLAT

Piciorul plat functional este cea mai frecventa deformare a piciorului, caracterizata prin prabusirea boltii plantare interne, la care se poate adauga si cea transversala. Poate fi insotita de dureri sau tulburari circulatorii. Pentru a mentine pozitia corecta a picioarelor si a le cruta de eforturi, se recomanda folosirea in timpul statului in picioare a unor aparate de sustinere a boltii, dar care constituie doar un sprijin pasiv, ele neputand singure corecta deficienta.

Pentru a obtine cu adevarat corectarea piciorului plat functional trebuie sa se foloseasca exercitii speciale de gimnastica, in scopul tonificarii muschilor sustinatori ai boltii si intaririi articulatilor interesate.

La inceputul tratamentului functional se vor folosii pozitii de lucru odihnitoare, culcat sau sezand, si dupa ce se fortifica bolta se trec la exercitii din pozitia stand si mers. Exercitiile fie ca sunt libere, cu rezistenta, sau ingreuiere, ele se executa zilnic, in orice conditii, de preferinta cu picioarele goale.

Se va evita statul in picioare si mersul prelungit, ridicarea si purtarea de greutati si orice alta activitate care oboseste picioarele.

Exercitiile corective pentru picior plat urmaresc :

o      formarea reflexului de asezare corecta a piciorului pe sol ;

o      tonificarea si scurtarea musculaturii plantare;

o      combaterea contracturii musculare in espe si in mers;

o      imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice in acest segment;

Exercitii corective pe marginea bazinului :

o      din asezat cu genunchii indoiti si talpa in talpa, ridicarea bratelor inapoi sus si a picioarelor la 450, mentinere 10-15 secunde si revenire ;

o      asezat cu genunchii indoiti, talpile sustin un baston pe peretele bazinului, rularea bastonului ;

o      din asezat cu sprijin inapoi, picioarele departate, rostogolirea unei mingi de la un picior la altul ;

o      aceeasi pozitie initiala, cu o minge tinuta intre talpi, indoirea si intinderea genunchilor fara a slabi contactul cu mingea ;

o      asezat pe marginea bazinului, genunchii indoiti si talpile pe perete, ridicarea calcaielor presandu-se cu varfurile peretele ;

o      aceeasi pozitie initiala, executand miscarea varf-calcai, presand cand cu varfurile, cand cu calcaiele in perete ;

o      din asezat, cu un cordon elastic tinut la mijloc cu varfurile picioarelor si cu capetele cordonului prinse in maini, intinderea cordonului prin extensia completa a piciorului ;

o      pe genunchi departat, ducerea unui picior inainte sau lateral, fandare cu sprijin pe varf ;

o      pe genunchi cu sprijin pe varfuri, se lasa usor bazinul pe calcaie, fara a intinde varfurile ;

Exercitii in bazin cu apa mica :

o      stand cu fata la perete, apucat cu mainile de scara sau sparge val, ridicari pe varfuri simultan sau alternativ ;

o      din aceeasi pozitie, ridicare brusca pe varfuri cu mentinere ;

o      genuflexiuni cu ridicare pe varfuri, mainile sprijinite pe o treapta a scarii din dreptul bazinului ;

o      din stand cu sprijin pe scara bazinului, genuflexiuni cu ridicarea unui picior intins lateral, varful piciorului liber este bine intins, iar celalalt picior este sprijinit doar pe varf ;

o      stand cu fata la scara, apucat inainte, ducerea calcaielor in afara cu ridicarea pe varfuri ;

o      mers pe latura externa a piciorului cu varfurile stranse ;

o      mers pe varfuri cu inspiratie si bratele sus si apoi pe calcaie cu expiratie, cu mainile la spate ;

o      din stand usor departat cu mainile pe solduri, sarituri ca mingea ;

o      sarituri alternative pe un picior si pe celalalt ;

Exercitii corective in bazin cu apa mare :

o      stand cu spatele la santul sparge val, in sprijin ghemuit cu ambele talpi pe peretele bazinului, impingere in perete si desprindere in alunecare pe piept ;

o      orientat cu fata spre sant, din sprijin ghemuit impingerea cu ambele talpi si desprindere in alunecare pe spate ;

o      plutire pe spate, mainile sprijinite pe santul sparge val, cu o minge tinuta intre talpi, duceri laterale ale picioarelor intinse, fara a parasi contactul cu mingea ;

o      stand cu spatele la perete, bratele in lateral sprijinite pe santul bazinului, cu un flotor tinut intre talpi, ridicarea genunchilor indoiti la suprafata apei si revenire ;

o      din aceeasi pozitie initiala, „bicicleta” executata cu varfurile picioarelor intinse ;

o      adoptand aceeasi pozitie initiala, ridicarea simultana a genunchilor spre suprafata apei, mentinand contactul varfurilor picioarelor cu peretele, apoi revenire ;

o      plutire pe piept cu sprijin pe sparge val, miscari de picioare in procedeul craul, accentuand intinderea varfurilor si orientarea lor spre interior ;

o      picioare procedeu spate cu sprijin pe sant, cu varfurile intinse si labele picioarelor inclinate in interior ;

o      picioare craul cu mainile la spate, talpile orientate spre interior si varfurile bine intinse ;

o      picioare bras cu pluta, asezand picioarele talpa in talpa in momentul final al miscarii de impingere ;

o      picioare delfin cu pluta ;

o      inot procedeu craul, spate, fluture, bras, mixt;

Programul

Mers pe varfuri pe o distanta de 8-10m.

P.I. Culcat pe spate cu bratele in lungul trunchiului, cu genunchii indoiti si cu talpile sprijinite pe podea.

T1- flexia plantara a piciorului stang cu mentinere cu mentinere 3 secunde, varfurile piciorului ramanand pe podea iar calcaiul se ridica

T2 – revenire

T3- flexia plantara a piciorului drept cu mentinere 3 secunde

T4- revenire

E repeta de 8-10 ori.

P.I. Culcat dorsal, cu genunchi flectati si talpile sprijinite pe sol, alunecarea simultana inainte cu ajutorul degetelor, care se flecteaza, piciorul nu se ridica de pe podea.

Se continua alunecarea pana cand genunchii sunt aproape intinsi.

Se repeta de 4-5 ori.

.Culcat dorsal cu genunchii indoiti si talpile pe sol.

T1- aplicarea talpii piciorului stang pe fata dorsala a piciorului drept, cu alunecarea ei pe gamba si pe genunchiul piciorului drept

T2- revenire tot prin alunecarea talpii pe genunchi si pe gamba

T3- la fel cu piciorul drept

T4- revenire tot prin alunecarea talpii pe genunchi si pe gamba

Se repeta de 6-8 ori.

Culcat dorsal cu genunchii indoiti si talpile pe sol. Tararea pe spate prin impingerea corpului cu varfurile picioarelor.

Se realizeaza pe o distanta de 2-5 m.

Culcat ventral cu mainile sub barbie, gambele flectate pe coapsa la 900. Ducerea varfurilor picioarelor spre regiunea fesiera, prin flexia plantara a acestora. Mentinerea pozitiei 5-10 secunde.

Se poare espect si cu ingreuiere, KT opunandu-se miscarii de flexie plantara prin aplicarea palmelor la nivelul partii anterioare a labei piciorului.


Se executa 12-15 repetari.

7. Culcat dorsal, ridicarea bazinului cu sprijin pe varfurile picioarelor si pe regiunea toracala. Tarare inainte si inapoi in aceasta pozitie, impingand cu varfurile picioarelor, pe o distanta de 2-3 m.

8. Sezand, cu piciorul stang pe genunchiul drept. Ducerea picioarelor in supinatie fortata si indoirea boltii plantare prin flexia degetelor, mentinerea pozitiei 5-10 secunde.

Cu pumnul de la mana dreapta se poate apasa in talpa, mergand de la degete spre calcai. Inversarea piciorului.

Pe genunchi, cu sprijin pe palme, dosul picioarelor sprijinit pe podea, cu varfurile bine intinse.

T1- ridicarea picioarelor spre fese, cu accentuarea activa a boltii plantare prin flexia plantara a piciorului. Mentinerea pozitiei 5-10 secunde.

T2- revenire

Se repeta de 6-8 ori.

. Sezand pe un scaun cu talpile pe podea si avand sub talpi un cearsaf. Prin flexia degetelor se trage cearceaful sub corp.

Exercitiul poate fi ingreuiat prin asezarea unei greutati pe celalalt capat al cearceafului.

. Sezand pe un scaun se prinde o minge de marime si greutate potrivita intre talpi. Se deplaseaza mingea in toate directiile, ea ramanand pe sol.

Se executa 1- 1,5 minute.

Asezat pe un scaun, cu varful halucelui de la piciorul drept se deseneaza opturi pe podea. Se executa de 8-10 ori dupa care se schimba piciorul.

Pe perechi, pacientii in decubit dorsal, cu picioarele talpa in talpa. Un pacient executa flexia plantara a picioarelor, in timp ce celalalt se opune miscarii, dupa care se inverseaza rolurile.

. Doi pacienti, in picioare, stand fata in fata, sprijinindu-se reciproc cu palmele pe umeri. Ambii realizeaza cumpana cu accentuarea flexiei plantare a piciorului intins inapoi.

Se repeta de 2-3 ori pe acelasi picior, dupa care se schimba piciorul de sprijin.

EXERCITII SI MIJLOACE DE PREVENIRE SI CORECTARE A PICIORULUI PLAT

Exercitiul nr.1

Pi. Asezat rezemat si cu palmele pe sol, cu picioarele intinse, executam :

T1-4 ducerea picioarelor in arc de cerc in ambele sensuri, descriind un semicerc cu calcaiele ,

T5-8 lent, revenire la Pi, relaxare. Executam de 3 ori acest exercitiu .

Exercitiul nr. 2.

Pi. Asezat rezemat, cu palmele pe sol si genunchii in flexie maxima ( flexia gambei pe coapsa)

T1-4 intinderea picioarelor, lent , cu calcaiele lipite de sol si maleolele interne apropiate

T5-8 revenire lenta la Pi. Executam de 3 ori acest exercitiu. O varianta a acestui exercitiu : rularea talpilor pe un baston de gimnastica, sucitorul de bucatarie sau rollerul de presupunctura, cu respectarea acelorasi timpi.

Exercitiul nr. 3

Pi. Asezat rezemat si cu palmele pe sol, cu picioarele intinse, executam :

T1-4 flexia genunchilor cu orientarea spre sol , spre exterior si concomitent apropierea talpilor picioarelor pana la obtinerea prizei talpa in talpa ,

T5-6 mentinrerea prizei 10-15 sec.

T7-8 revenire la Pi. Executam cel mult de 3 ori . O varianta a acestui exercitiu este cu o minge prisa intre talpile picioarelor :

Exercitiul nr. 4

Pi. Asezat pe sol, sprijin pe palme, pcioarele apropiate :

T1-T8 miscari de dorsi-flexie a picioarelor . Repetam de 10 ori , relaxam. O varianta a acestui exercitiu : T1-T8 forfecari ale picioarelor cu varfurile degetelor perfect intinse.

Exercitiul nr. 5

Pi. Asezat pe scaun inalt tip „bar” , pentru sprijin mai bun apucam cu mainile marginea scaunului, picioarele intinse si apropiate, executam :

T1 departam picioarele

T2 aducem picioarele fara deslipirea talpilor de pe sol, pana la picioarele din fata ale scaunului

T3 flexia genunchilor si alunecarea talpilor pe picioarele scaunului cat mai sus posibil

T4 mentinerea prizei talpilor in aceasta pozitie max. 10 sec.

T4 alunecarea lenta a talpilor cu priza in jos pe linia piciorului scaunului

T5 asezarea talpilor pe sol

T6 alunecarea talpilor pe sol cu mentinerea flexiei piciorului pe gamba

T7-8 apropierea picioarelor pana la atingerea malelolelor interne si cu mentinerea talpilor pe sol, relaxam. Varianta a ex. : stand, tinem un baston de gimnastica, vertical si alunecam talpile pe lungimea bastonului intai cu p.drept, apoi cu stangul

Exercitiul nr.6

Pi. Asezat pe banca de gimnastica sau un scaunel ( acasa ), talpile fata in fata , palmele pe banca pentru sprijinul mai bun :

T1-4 presarea alternativa a varfurilor degetelor, respectiv a calcailor, relaxam, T5-8 ridicarea picioarelor de pe sol cat mai sus posibil, cu priza talpilor mentinuta. Repetam de 3 ori.

Exercitiul nr. 7

Pi. Culcat ventral , bratele lateral, picioarele apropiate, executam :

T1 departarea picioarelor cat mai mult posibil

T2-4 apucam fata dorsala a piciorului cu mainile pentru flexia plantara, flexia gambei pe coapsa cat mai mult posibil

T5 apropierea talpilor, daca este posibil

T6 desprinderea mainilor si ducerea lateral pe sol

T7-8 asezarea picioarelor pe sol . Acest exercitiu este indicat si in cifoza lunga .

Exercitiul 8.

Pi. Culcat dorsal cu bratele lateral si picioarele intinse :

T1-2 ridicarea picioarelor la verticala si cu varfurile intinse

T2-6 executarea in aer de miscari de descrierea unor cercuri, litere cu ambele picioare sau alternativ,

T7-8 asezarea picioarelor pe sol, relaxam. Repetam de 2 ori.

Exercitiul nr. 9

Pi. Culcat dorsal inaintea scarii fixe , picioarele intinse sub prima sipca :

T1-2 ridicarea trunchiului la verticala, pastrand varfurile intinse

T3-4 alunecarea picioarelor in lateral pana la marginile sipcii, pastrand varfurile intinse,

T5-6 reapropierea picioarelor sub sipca

T7-8 revenire la pozitia initiala. Executam de 3 ori.

Exercutiul nr.10

Pi. Sprijin pe genunchi, mainile pe solduri :

T1-4 ne asezam lent pe calcaie

T5-8 revenire la Pi. Executam de 3 ori.

Exercitiul nr. 11

Pi. Sprijin pe genunchi, bratele lateral pentru echilibru :

T1-4 ducerea picioarelor, alternativ, spre inapoi avand varfurile bine intinse, trunchiul in extensie,

T5-6 ridicarea genunchi drept de pe sol cu trecerea greutatii pe palme care se sprijina acum pe sol, abductia lenta a membrului inferior

T7-8 revenire la Pi. Executam si pentru membrul inferior stang.

Exercitiul nr. 12

Pi. Asezat cu sprijin pe coate sau antebrate, genunchii indoiti si apropiati, varfurile picioarelor bine intinse :

T1-T4 flexia, extensia, scuturarea ritmica gambelor si a coapselor la M.inf.dr.

T5-T8 flexia, extensia, scuturarea ritmica gambelor si a coapselor la M.inf.st.

Exercitiul nr.13

Pi. Culcat dorsal, bratele intinse pe langa corp, picioarele intinse si apropiate, varfurile intinse si apropiate, executam :

T1-T4 ducerea bratelor lateral si indepartarea picioarelor pe inspiratie ;

T5-T8 apropierea bratelor de corp si a picioarelor avand varfurile inca bine intinse, expiram. Executam de 3 ori.

Exercitiul nr. 14

Pi. Stand in fata scarii fixe, executam :

T1 apucam o sipca cu ambele maini si facem primul pas pe prima sipca de jos

T2-T4 urcam au ambele picioare alternativ,

T5-T7 coboram pas cu pas,

T8 revenim la pozitia initiala.

Exercitiul nr. 15

Pi. Stand , cu mainile pe sold sau cu bratele departate executam :

T1 asezam piciorul drept pe o minge mai mica

T2-4 rulam talpa pe minge inainte si inapoi

T5-7 executam si cu piciorul stang

T8 revenim. Executam de 3 ori. Se poate executa si in bazinul cu apa mica.

Exercitiul nr.16

Pi. Culcat dorsal in pat, pe masa de masaj pe un cearceaf, bratele pe langa corp, picioarele usor departate, executam :

T1 sprijin pe antebrate, in doim usor genunchii , fata plantara a picioarelor ramane lipita de cearceaf,

T2-7 apucam si lasam cearceaful cu degetele picioarelor prin miscari la inceput lente, apoi cat mai rapide ,

T8 revenim la Pi. Executam de 3 ori.

Exercitiul nr.17

Pi. Sezand cu picioarele intinse, sprijiti pe palme, bratele in extensie, executam :

T1 prindem o minge mai mica intre talpile picioarelor,

T2 ducem picioarele spre stanga, fara sa scapam mingea,

T3 ducem picioarele spre dreapta, fara sa scapam mingea,

T4-6 rotarea picioarelor in aer fara a scapa mingea

T7 coborarea picioarelor pe sol,

T8 eliberarea mingii, revenire la pozitia initiala. Repetam de 2 ori.

Exercitiul nr.18Pi. Sezand cu picioarele intinse, sprijiti pe palme, bratele in extensie, avand o coarda elastica, sau un cordon elastic, executam :

T1 prindem cu degetele picioarelor si petrem pe sub talpi partea de mijloc a cordonului,

T2 tragem cu mainile spre piept capetele cordonului

T3 tragem cu forta picioarelor mijlocul cordonului in sens opus

T4 relaxam

T5-8 repetam timpul 2 si timpul 3 simultan, relaxam.

Exercitiul nr.19

Pi.  Sezand pe un scaun, prindem un capat al unui baston, sucitor, etc. Cu ambele maini, si tinem celalalt capat al bastonului sprijinit pe sol, intre talpile picioarelor :

T1-4 alunecam in sus talpile picioarelor prin simularea urcusului omizii ,

T5-8 alunecam in jos cu aceleasi miscari ale picioarelor, avand trunchiul drept!

Exercitiul nr. 20

Pi.  Culcat ventral , sprijin pe antebrate, gambele in flexie la 90 grade , executam :

T1-8 Dorso-flexie plantara , relaxam. O varianta a acestui exercitiu :

T1-8 Flexie plantara prin ridicarea varfurlui picioarelor in sus impotriva unei rezistente esterne concentrice, manuale .

Exercitiul nr. 21

Pi  Pe genunchi departat, sprijin pe palme, capul in extensie, executam :

T1  intindem piciorul drept inapoi, piciorul in sprijin pe varf,

T2-3 mentinem prin extensia trunchiului,

T4-5 repetam T1-2 cu celalalt picior,

T6-7 mentinem prin extensia trunchiului ,

T8 revenire la Pi. Repetam de 3 ori exercitiul.

Exercitiul nr. 22

Pi. Stand cu trunchiul aplecat pe o suprafata orizontala ( masa de masaj, masa din sufragerie, un birou , etc), membrele inferioare atarnand in afara suprafetei de sprrijin, cu talpile pe sol ,

T1-4 alternativ ridicam piciorele, sprijin pe varfuri cu arcuire usoara a trunchiului,

T5-8 aceeasi miscare dar executata cu ambele picioare in acelasi timp, relaxam. Repetam de 2 ori.

Exercitiul nr. 23

Pi.   Sezand, cu gambele incrucisate, executam :

T1-4 picioarele in supinatie fortata, apasand cu palmele pe fata interna a genunchilor, simultan executam flexia activa a degetelor picioarelor,

T5-8 apasarea cu pumnul inchis a talpii picioarelor de la degete spre calcai (automasaj) , relaxam.

Exercitiul nr. 24

Pi. Culcat dorsal, bratele pe langa corp, picioarele apropiate si intinse, executam :

T1-8 Simularea pedalarii bicicletei , avand varfurile degetelelor foarte bine intinse. Sau

T1-4 ducerea bratelor intinse lateral – inspiratie,

T5-8 aducerea bratelor pe langa corp si apropierea picioarelor – expiratie .

Exercitiul nr. 25

Pi.   Doi parteneri ?! culcati dorsal, cu picioarele sprijinite reciproc, talpa pe talpa, executa :

T1-4   apasare alternativa pe varfuri si relaxare

T5-6  ridicarea simultana a picioarelor fara deslipirea talpilor,

T7-8  apasare alternativa pe varfuri si relaxare, relaxam. Se repeta de 3 ori exercitiul.

Exercitiul nr. 26

Pi.  Doi parteneri stand in picioare fata in fata executa :
T1-2 sprijinul palmelor pe umerii partenerului,

T3-4 ridicarea pe varfuri si in acelasi timp indoirea genunchilor,

T5-6 ducerea unui picior cu varful intins lateral, inapoi, deci descrierea unui semicerc, celalalt picior pastram pozitia pe varfurile degetelor,

T7-8 revenire in pozitia initiala . Repetam de 2 ori exercitiul.

Exercitiul nr. 27

Pi. Stand cu picioarele in bazinul cu apa mica max.,pana la nivelul genunchilor , bratele

pe langa corp, cu fata la peretele bazinului

T1-2 apucam cu mainile bara de sprijin de pe marginea bazinului

T3-5 ridicarea pe varfuri , extensia trunchiului, extensia coatelor, privirea la tavan

T6  mentinem pozitia 5 secunde,

T7-8 flexia capului, coborarea de pe varfuri, relaxam. Repetam de 3 ori.

Exercitiul nr. 28

Pi. Stand cu picioarele in bazinul cu apa mica , max. pana la nivelul genunchilor ,

bratele pe langa corp, cu spatele la peretele bazinului ,

T1-2, 3-4 pas fandat cu extensie plantara maxima a piciorului drept

T5-7  pas fandat cu extensie plantara maxima a piciorului stang.

T8  revenire la Pi.

Repetam de 3 ori.

Exercitiul nr. 29

Pi. Stand cu picioarele in bazinul cu apa mica, max. pana la nivelul genunchilor ,

bratele pe langa corp, cu spatele la peretele bazinului ,

T1-2, 3-4 pas lateral cu flexia maxima a genunchiului drept, bratele in abductie

T5-7  pas lateral cu flexia maxima a genunchiului stang, bratele in abductie,

T8  revenire la Pi. Repetam de 3 ori.

Exercitiul nr. 30

Pi. Stand cu picioarele in bazinul cu apa mica , max. pana la nivelul genunchilor ,

bratele pe langa corp, cu spatele la peretele bazinului ,

T1-4  mers pe varfuri , genoflexiune, bratele lateral

T5-7  mers pe varfuri, genoflexiune, bratele lateral ,

T8  relaxare. Repetam cei 8 timpi cu intoarcere la peretele bazinului .

Exercitiul nr. 31

Pi. Stand cu picioarele in bazinul cu apa mica , max. pana la nivelul genunchilor ,

bratele pe langa corp, cu spatele la peretele bazinului ,

T1-8 mersul piticului , ne ridicam la verticala, repetam de 3 ori exercitiul.

Pentru corectarea piciorului plat se recomanda si exercitiile aplicative de mers :

mers pe varfuri in interior si cu calcaile in afara ( si in bazinul cu apa mica )

mers pe marginea exterioara a picioarelor ( si in bazinul cu apa mica )

mers descompus pe toata talpa prin indoirea degetelor si apoi mers pe calcai , cu intinderea degetelor , ( si in bazinul cu apa mica )

mers pe varfuri printre ostacole ( mingi, popice, scaunele, etc )

mers cu pasi adaugati pe partea ingusta a bancii de gimnastica,

mersul piticului, ( si in bazinul cu apa mica )

mers pe o minge mai mica , alternativcu cate un picior (prin alunecarea talpilor pe minge, joc de glezne, rostogolirea mingii cu aputorul talpilor , pastrand echilibrul, sa nu se cada de pe minge )

mers normal pe iarba ( cu roua, daca avem posibilitatea )

mers normal pe nisip, pietris marunt

mers prin coborarea unui povarnis .

Asa cum am aratat, unele exercitii de gimnastica medicala se pot executa si in bazinul cu apa (de preferinta) termala, de adancime mica. De asemenea se recomanda inotul terapeutic, stilurile care impun lovirea apei cu piciorul, deci tinerea piciorului in flexie plantara .

Alaturi de gimnastica medicala pentru corectarea sau prevenirea piciorului plat se mai

recomanda masajul si automasajul musculaturii gambei si a regiunii plantare. Se aplica manevre de netezire la inceput dinspre degete spre calcai, pe lungimea plantei apoi circular, cu frictiuni de asemenea longitudinal si circular, cu partea hipotenara a mainii si cu varful degetelor mainii sau cu (nodozitatile degetelor ), articulatiile interfalangiene ale degetelor mainii, iar la final aplicam neteziri.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
URGENTE DE GINECOLOGIE-OBSTETRICA
TRATAMENTUL HTA
ASPECTE EPIDEMIOLOGICE IN DIABETUL ZAHARAT TIP 2 - CAD ( CENTRUL ANTIDIABETIC) SIBIU, 1975 – 2007
REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA (RMN)
Ambliopia
ARTERIOPATIA MEMBRELOR INFERIOARE
Computer-tomografia (CT) in gastroenterologia pediatrica
Laringita - remediu naturist
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu