Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
REFERAT PLANIFICAREA FAMILIALA

REFERAT PLANIFICAREA FAMILIALA
REFERAT PLANIFICAREA FAMILIALA 

,,Familia, cel mai frumos lucru creat de Dumnezeu , dupa crearea omului insusi”

,,Educatia este cea mai mare si cea mai grea problema care s-a putut da spre rezolvarea omului”

Familia( conf . UNESCO) este considerata ,,o forma de comunicare umana , intemeiata prin casatorie, care uneste pe soti, pe descendentii acestora prin relatii
stranse de ordin biologic , economic , psihologic si spiritual”. Omul este o fiinta , o fiinta cu o sexualitate permanenta, aceasta ducand la consolidarea unui cuplu. Fiecare cuplu isi doreste la un moment dat al vietii urmasi, dar numai membrii cuplului sunt cei ce decid venirea acestui moment. Planificarea familiala(PF) reprezinta hotararea familiei de a da nastere unuia sau mai multi copii , dar si momentul in care ei decid ca este momentul potrivit . La noi in tara de abia dupa anul 1989 au existat metode de control a fertilitatii. Neexistand official mijloace contraceptive eficiente, singura alternative ramasa femeilor in acea perioada , a fost cea de avort provocat, motivate deseori ca avort spontan . Deseori femeile apelau la avort provocat empiric, metoda ce a dus deseori la decesul femeilor. In tara noastra dupa liberalizarea avorturilor , in 1990 , au aparut pe piata numeroase contraceptive hormonale , dispozitive intrauterine , preservative . Unele femei au beneficiat chiar de gratuitate in prescrierea anticonceptionalelor , insa datorita costului scazut al avortului , multe femei il preferau pe acesta din urma . De aceea s-a ajuns la un moment dat la concluzia ca , nu este necesar numai utilizarea unor mijloace contraceptive adecvate fiecarei femei in parte ci se impune si crearea de servicii de specialitate , care servicii sa educe sis a influenteze femeia de responsabilitatea pe care o are in ceea ce priveste reproducerea . In acest fel , au aparut numeroase centre de planificare familiala si sanatatea reproducerii in foarte multe zone ale tarii . Aceste centre ofera servicii variate si numeroase , dar si perfectionarea personalului medical .

Termenul de planificare familiala include ,, multiple forme ale comportamentului uman , raportat la asigurarea constienta si planificata a succcesorilor” . Cuprinde doua aspecte deosebit de importante: unul biologic si celalalt social . Aplicarea planificarii familiale , ca si conceptia intr-o familie , inseamna un numar optim de copii pe care cei doi parteneri si-I doresc . Alegerea momentului optim pentru procreere reprezinta aspectul fundamental al conceptului de planificare familiala .

Planificarea familiala este un model cultural determinat de o multitudine de factori . Pentru aplicarea eficienta a acestui concept intr-o familie este nevoie de cunoastere , atitudine si practicare . Planificarea familiala se refera la mai multe aspecte : modalitatea de evitare a unei sarcini nedorite , modul de a avea o sarcina la momentul dorit , reglarea intervalului intre doua nasteri , pastrarea fertilitatii , evitarea sarcinilor c ear putea prezenta riscuri pentru mama si copil , crearea starii de bine individual si social , armonia in cuplu , depistera si tratare bolilor cu transmitere sexuala .

Alte obiective pe care activitatea de planificare familiala tinde sa le atinga ar fi : diagnosticul infertilitatii cuplului , depistarea neoplasmelor genito-mamare , sfat conjugal si genetic , consultanta in tulburari sociale , tratamentul menopauzei .

Consultanta care se ofera la un cabinet de planificare familiala este diferita de o consultatie de medicina generala . Este diferita pentru ca in acest caz medical discuta cu personae sanatoase . De asemenea persoana – pacienta isi allege singura metoda contraceptive dorita , dar acest lucru numai dupa ce medical i-a prezentat fiecare metoda contraceptive si gradul de eficacitate al fiecareia .

Persoanele care se adreseaza cabinetelor de planificare familiala sunt din cele mai diferite . Ele se afla in diverse situatii , uneori chiar foarte delicate (diverse boli) dar chiar si asa isi doresc viata de cuplu sau chiar copii . Cel mai frecvent se prezinta femei care doresc sa aleaga in virtutea unor sfaturi pertinente cele mai eficiente metode contraceptive , dar si cu dorinta de a afla despre efectele secundare ale metodei respective .

O alta situatie in care pacientele se prezinta la cabinet este aceea cand si-a autoadministrat medicatie , dar aceasta a esuat si suspecteaza o eventuala sarcina , de cxele mai multe ori nedorita la momentul respectiv .

Nu de putine ori se prezinta la cabinetele de planificare familiala persoane cu boli de transmitere sexuala si cupluri cu probleme de dinamica sexuala . In ultima perioada a fost adoptat foarte mult termenul de ,, conseling “ , tocmai pentru ca cei ce vin in astfel de cabinete san u se simta ,, ca la doctor “, ci mai mult ca la un prieten ce i-ar putea ajuta sa depaseasca unele momente delicate.

In aceste cabinete cei ce vin sunt incurajati sa se gandeasca atent la problemele lor si abia dupa ce acestia le-au inteles se incearca rezolvarea lor cat mai efficient . Consueling-ul inseamna de fapt alegere si pentru ca decizia sa fie adecvata , ea trebuie sa apartina clientului ( pacientului ) .

Clientul beneficiaza de o serie de drepturi , care vor fi respectate . Acestea sunt urmatoarele :

~dreptul la informare;

~dreptul la acces ;

~dreptul la optiune ;

~dreptul la protectie ;

~dreptul la intimidate ;

~dreptul la confidentialitate ;

~dreptul la respectarea demnitatii ;

~dreptul la confort ;

~dreptul la continuitate ;

~dreptul la opinie ;

Consultatia de planificare familiala este prezentata sub formula de prescurtare SINAIA :

S- salut de intampinare a clientului

I- informatii despre client

N- notiuni despre toate metodele de planificare ( contraceptive )

A- alegerea metodei

I- informatii despre metoda aleasa

A- adresabilitatea la reantoarcere ( vizita de urmarire )

S- medicul se adreseaza clientului politicos si face o scurta prezentare a serviciilor pe care le ofera cabinrtul respectiv .

I- clientul va fi intrebat cu ce poate fi ajutat si noteaza date referitoare la client, se stabileste daca problema clientului intra in sfera serviciilor medicale .

N- prezentare metodelor cele mai utilizate , aflarea metodei dorita de client .

A- ajutarea clientului sa gaseasca cea mai buna matoda in functie de situatia familiala , nivel de instruire , dorinta .

I- date suplimentare vizavi de metoda aleasa , efecte secundare , semen de alarma .

A-gradul de satisfactie vizavi de metoda aleasa , dorinta de a schimba metoda dorinta de a avea un copil .

Consilierea poate fi de mai multe feluri :consiliere generala , consiliere contraceptiva , consiliere specific pentru o anumita metoda , consiliere speciala pentru situatii particulare ( pre postabortum , consilere psiho-sexuala , consiliere in sfatul premarital , consiliere in sterilizarea chirurgicala ) .

Contraceptia este o metoda de planificare familiala integrata in medicina cu character profilactic constand in prevenirea aparitiei sarcinii prin utilizarea de mijloace contraceptive . Incercari de impiedicare a unei sarcini nedorite au existat inca din antichitate ( 2700i.e.n , 4000i.e.n.)- precum ,, adaugati putina miere unei masuri de drojdie , amestecati bine si o introduceti “ . Hipocrat vorbea si el despre metode de a controla nasterile .

Alaturi de prezervativul masculine , istoria contraceptiei mentioneaza si modalitati de contraceptie feminine precum dusurile vaginale ale Cleopatrei si prezervativul feminin . Pilula hormonala a fost descoperita de Gregory Pincus in anul 1956 .Metodele contraceptive se clasifica in functie de mai multe criterii : dupa utilizator , dupa durata , dupa metoda contraceptiva utilizata . Dupa utilizator ele se clasifica in : metode masculine si metode feminine . Dupa durata metodele contraceptive se clasifica in metode temporare si metode permanente. Dupa metoda contraceptiva utilizata se clasifica in : metode hormonale , metode mecanice , metode clinice , metode chirurgicale , metode naturale si metode mixte .

Eficacitatea este diferita , de la o metoda la alta si nici una nu ofera procent de eficacitate de 100/ . Aprecierea si eficacitatea unei metode se apreciaza utilizand indicele PEARL . Rezultatul acestei metode se exprima prin rata de esecuri la un numar de 100 de femei pe an .

Un contraceptiv trebuie sa aiba mai multe calitati considerate ca fiind ideale la un contraceptiv. Acestea sunt : siguranta completa , eficacitate de 100/ , absenta efectelor secundare , reversibilitatea rapida si usoara , pretul scazut , disparitia necesitatii controlului medical , independenta fata de momentul actului sexual , buna accesibilitate . Nici un contraceptive nu intruneste insa toate calitatile enumerate mai sus, fapt pentru care aplicarea unei metode contraceptive se face cu ajutorul conseling-ului prezentat in cabinetele de planificare familiala .

O clasificare recomandata de Federatia internationala a Ginecologilor si Obstetricienilor ( FIGO ) ar arata cam asa :

*Contraceptia orala hormonala – pilula combinata , minipilula ( pilula cu progesteron ) .

*Contraceptia hormonala cu actiune intarziata – contraceptive injectabile , implanturi , inele vaginale .

*Contraceptia intrauterine – DIU mecanice , DIU cu medicatie , DIU chinezesti.

*Contraceptia de bariera – prezervativ , capul cervical , spermicide , bureti cu spermicid .

*Abstinenta periodica – metoda calendarului , metoda mucusului cervical , metoda simptotermala , metoda coitului intrerupt .

*Contraceptia chirurgicala – tehnici pentru femeie ( chirurgicala , alectrica , mecanica , chimica , histerectomia ) , tehnici pentru barbat ( vasectomia chirurgicala , vasectomia chimica ) .

*Avortul – vacuum aspiratia , dilatarea si chiuretaj , prostaglandine , antiprogestive .

O a doua clasificare utilizeaza terminologia de contraceptie – contragestie , descrie metode moderne aflate in cercetare in unele tari di Europa .

Metode contraceptive :

#Naturale – metoda calendarului , metoda temperaturii bazale , metoda calendarului+temperature bazala , metoda testelor calorimetrice , metoda Billings , metoda simptotermala , alaptatul la san , coitul intrerupt , coit rezervat

abstinenta totala .

#Artificiale:

a)Contraceptia masculine-prezervativul masculine , vasectomia , obstructia nechirurgicala a diferentelor , contraceptia hormonala masculine , contraceptia prin mijloace fixe , contraceptia imunologica .

b)Contraceptia feminina-contraceptia mecanica (diafragmul , capul cervical , vimula , pesarul , obstructia tubara nechirurgicala , ligature de trompe , dispozitive intrauterine , inele vaginale , burette de collagen) , spermicidele , contraceptia hormonala (estroprogestative , progestative , analogi de LH-RH ) , contraceptia imunologica ( vaccinarea contraceptiva ) contraceptia prin prostaglandine.

Metode contragestive (avortul chirurgical , avortul prostaglandinic , RU480).

Contraceptia hormonala orala reprezinta utilizarea in scop contraceptive a hormonilor steroidieni sexuali si a fost introdusa de Gregory Pincus.

Contraceptia orala se realizeaza prin doua tipuri de pilule: pilula combinata estroprogestativa (COC ) si pilula cu progestagen ( minipilula POP ).

COC ( contraceptive orale combinate ) sunt preparate de estrogeni si progesterone sintetic cu o eficacitate crescuta in evitarea sarcinii . Ele pot fi monofazice si multifazice (bifazice si trifazice ).

Contraceptia orala este recomandata femeilor care necesita o metoda cu eficacitate crescuta , nu doresc ca metoda sa interfere cu actul sexual , au in antecedente sarcini ectopice , femei cu dismenoree . Aceasta metoda este insa interzisa femeilor cu probleme circulatorii , afectiuni hepatice , sangerari nediagnosticate , depresie severa .

Ca si efecte secundare putem aminti : boli cardiovasculare , afectiuni hepatice , efecte metabolice . Cand metoda este folosita corect , eficacitatea este foarte mare .

POP ( minipilula )contine doar progestagen . Aceste pilule sunt contraindicate absolut femeilor cu cancere de san , cancere cervicale , cancere uterine , cancere ovariene , dar si femeilor cu boli arteriale si coronariene .

Multitudinea metodelor contraceptive , lasa o larga posibilitate de alegere femeilor ce intentioneaza sa le foloseasca , dar si barbatilor . Cu toate acestea unele persoane se impotrivesc cu vehementa raspandirii acestor metode in randul tinerilor , ceea ce este total gresit . Informand populatia , se pot evita foarte multe neplaceri legate de o sarcina aparuta la momentul nepotrivit .

Numarul foarte mare de avorturi , cat si numarul de copii veniti pe lume intamplator , fara a fi doriti , sunt motive suficiente pentru a aduce pe prim plan aceasta ramura a medicinei de familie .

Problema contraceptiei are o raspandire destul de slaba pe teritoriul tarii noastre . Accentul pe aceasta problema s-a pus mai mult dupa 1989 . Totusi , cunostintele femeilor in ceea ce priveste planificarea familiala si metode contraceptive sunt destul de bogate , dar ele au fost obtinute de la cadre medicale , familie , anturaj si intr-o foarte mica masura prin mass-media sau de la partenerul de viata . Totusi exista o discordanta mare intre numarul de metode cunoscute de femei si numarul de metode aplicate de femei . Utilizarea corecta a metodelor contraceptive este in stransa legatura cu nivelul educational . Numarul de sarcini nedorite este insa destul de crescut , ceea ce denota utilizarea incorecta sau ineficienta a unei masuri de contraceptie .Chiar si cand metoda a fost utilizata corect s-au remarcat sarcini nedorite soldate de cele mai multe ori cu avorturi . Referitor la metodele contraceptive cunoscute , se remarca faptul ca femeile cunosc macar o metoda contrceptiva . Introducerea educatiei sexuale ca materie de studiu de scoala ar putea fi un pas deosebit de important.

.

BIBLIOGRAFIE

Neubert Rudolf - ,,Probleme de educatie a sexelor “

Editura Stiintifica , Bucuresti 1968

Grassel Heinz - ,,Tineret, sexualitate, educatie,,

1971

Mihaila Valerica- ,,Identitate Adolescenta,,

Mitrofan Iolanda - ,,Cuplul conjugal-armonie si dizarmonie,,

Editura Stiintifica si Enciclopedica

Bucuresti 1989

STUDENT IONASCU(TIHULCA) SILVIA-COSTIANA
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Reglarea umorala a respiratiei prin CO2
Aparatul lacrimal si patologia lui
Ocluzia arteriala retiniana
TUSEA CONVULSIVA
STENOZA AORTICA (SA)
Fibrilatia atriala
LIMFOAME NON-HODGKINIENE (LNH)
SOLUTII ALCOOLICE:DEFINITIE, PREPARARE, CONSERVARE

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu