Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
STENOZA MITRALA

STENOZA MITRALA
STENOZA MITRALA

Definitie: Stenoza mitrala este o modificare patologica a orificiului mitral produsa de sudarea valvulelor, ceea ce determina stramtarea orificiului si impiedicarea scurgerii sangelui din atriu in ventriculul stang in timpul diastolei.

Prima consecinta a stramtarii orificiului mitral consta in scaderea debitului ventriculului stang. Prin interventia unor mecanisme compensatoare - dilatatie,si crestere a presiunii diastolice in atriul stang - o perioada de timp, debitul ventricular stang se mentine normal.

Cu timpul, fenomenele compensatoare sunt depasite, debitul cardiac scade si sangele stagneaza deasupra obstacolului, in atriul stang si in circulatia pulmonara, ceea ce impune partii din dreapta a inimii un efort suplimentar, din care cauza se hipertrofiaza, iar mai tarziu se decompenseaza. Cat timp debitul ventricular stang ramane normal, stenoza mitrala este compensata si nu apar complicatii. Cand apare staza si hipertensiunea pulmonara, se fac simtite si semnele pulmonare, iar in ultima perioada, cand partea dreapta a inimii cedeaza, apar semnele insuficientei cardiace drepte. Manifestarile clinice devin evidente cand suprafata orificiului mitral( care in mod normal masoara 4-6 cm2) scade sub doi 2cm2.
Etiologie: boala este mai frecventa la femei, cauza principala fiind endocardita reumatismala. Originea congenitala este exceptionala.

Simptomatologia depinde de stadiul clinic. Primul stadiu este asimptomatic. La examnenul clinic se constata: la palpare- freamat catar, la auscultarea cordului - o uruitura diastolica (fenomen datorat trecerii sangelui in diastola prin orificiul mitral micsorat), accentuarea primu­lui zgomot la varf si a celui de-al doilea la orificiul pulmonar. Pulsul este redus, iar ten­siunea arteriala scazuta, datorita debitului cardiac redus.

Cel mai frecvent manifestarile clinice debuteaza in cursul decadei a patra de viata. Simptomele principale sunt:dispneea si edemul pulmonar ,precipitate de efort fizic,stress,febra,anemie,tahicardie paroxistica,sarcina,raport sexual,etc.

In stadiul de hipertensiune pulmonara apar numeroase semne: dispnee de efort, uneori ortopnee si chiar edem pul­monar acut, puseuri bronsitice cu tuse seaca sau cu exceptoratie redusa, hemoptizii mici si repetate, usoara cianoza a fetei, palpitatii frecvente si precoce, uneori dureri precordiale si tulburari de ritm (in special fibrilatia atriala).

In stadiul de insuficienta cardiaca dreapta de obicei dispar tulburarile din stadiul precedent care tradeaza staza pulmonara, aparand: edeme periferice, hepatomegalie, ascita. Pot surveni tromboze intracardiliace (in special in atriul stang dilatat) si embolii in arterele periferice, cerebrale, renale si splenice etc.

Investigatii paraclinice

E.K.G aspect de fibrilatie atriala sau,in prezenta ritmului sinusal,dilatatia atriului stang.

-in prezenta hipertensiunii pulmonare:hipertrofia ventriculului drept si devierea la dreapta a axului electric al cordului.

Radiografia toracica-dilatarea atriului stang si hipertrofia ventriculului drept.Ecocardiograma-cel mai util examen neinvaziv;

-mobilitate inadecvata,calcificari si ingrosari ale foitelor valvulare,dilatatia atriului stang,

Ecocardiograma Doppler –estimarea gradientului transvalvular si a suprafetei valvei mitrale.

Complicatiile sunt numeroase si apar de obicei in stadiul al doilea si al treilea: recrudescenta infectiei reumatice, endocardita lenta, insuficienta cardiaca, tulburari de ritm, infarcturi pulmonare, accidente tromboembolice, etc.

Evolutia este lenta si progresiva. Evolutia si prognosticul depind de aparitia com­plicatiilor, in primul rand de frecventa recidivelor reumatismale si de starea miocardului, dar si de asocierea cu alte boli valvulare, de gradul stenozei, de modul de viata al bolnavului.

Uneori, stenoza ramane usoara si stationara, incat bolnavii pot duce o viata aproape normala.

Tratamentul este in primul rand profilatic, urmarind prevenirea recidivelor reuma­tismale, a endocarditei lente si a insuficientei cardiace prin evitarea eforturilor, dieta hiposodata, tratarea infectiilor streptococice, o profilaxie de lunga durata cu penicilina.

In stadiul de stenoza compensata se administreaza uneori calmante si se recomanda un regim de crutare. In aceste cazuri, sarcinile sunt posibile, fara incidente.

Tulburarile de ritm se trateaza cu: digitala sau chinidina, emboliile cu anticoagulante, iar insuficienta cardiaca cu: repaus, dieta hiposodata,diuretice si digitala,verapamil sau beta-blocante(pt.reducerea frecventei cardiace).

Cand apare hipertensiunea pulmonara, in special hemoptiziile, emboliile, edemul pulmonar si tulburarile de ritm, se recomanda interventia chirurgicala (comisurotomie sau pro­tezare valvulara).

Contraindicatiile comisurotomiei sunt: insuficienta cardiaca, endocardita lenta, infectia reumatismala activa.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Bacili gram pozitivi aerobi - BACILLUS ANTHRACIS
TRATAMENTUL STERILITATII FEMININE
Sindroame coronariene acute fara supradenivelare persistenta de segment ST
LEZIUNILE ODONTALE SI PARODONTALE - TRATAMENTUL DE URGENTA
TERAPIA CU MAGNEZIU
TRATAMENTUL CHISTURILOR MAXILARE
Rinita (Guturaiul) - trateaza cu plante
Efectele aplicarii programelor de activitate acvatica in Sindromul Down la sugar si copilul mic

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu