Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
STENOZA MITRALA

STENOZA MITRALA


STENOZA MITRALA

Definitie: Stenoza mitrala este o modificare patologica a orificiului mitral produsa de sudarea valvulelor, ceea ce determina stramtarea orificiului si impiedicarea scurgerii sangelui din atriu in ventriculul stang in timpul diastolei.

Prima consecinta a stramtarii orificiului mitral consta in scaderea debitului ventriculului stang. Prin interventia unor mecanisme compensatoare - dilatatie,si crestere a presiunii diastolice in atriul stang - o perioada de timp, debitul ventricular stang se mentine normal.

Cu timpul, fenomenele compensatoare sunt depasite, debitul cardiac scade si sangele stagneaza deasupra obstacolului, in atriul stang si in circulatia pulmonara, ceea ce impune partii din dreapta a inimii un efort suplimentar, din care cauza se hipertrofiaza, iar mai tarziu se decompenseaza. Cat timp debitul ventricular stang ramane normal, stenoza mitrala este compensata si nu apar complicatii. Cand apare staza si hipertensiunea pulmonara, se fac simtite si semnele pulmonare, iar in ultima perioada, cand partea dreapta a inimii cedeaza, apar semnele insuficientei cardiace drepte. Manifestarile clinice devin evidente cand suprafata orificiului mitral( care in mod normal masoara 4-6 cm2) scade sub doi 2cm2.Etiologie: boala este mai frecventa la femei, cauza principala fiind endocardita reumatismala. Originea congenitala este exceptionala.

Simptomatologia depinde de stadiul clinic. Primul stadiu este asimptomatic. La examnenul clinic se constata: la palpare- freamat catar, la auscultarea cordului - o uruitura diastolica (fenomen datorat trecerii sangelui in diastola prin orificiul mitral micsorat), accentuarea primu­lui zgomot la varf si a celui de-al doilea la orificiul pulmonar. Pulsul este redus, iar ten­siunea arteriala scazuta, datorita debitului cardiac redus.

Cel mai frecvent manifestarile clinice debuteaza in cursul decadei a patra de viata. Simptomele principale sunt:dispneea si edemul pulmonar ,precipitate de efort fizic,stress,febra,anemie,tahicardie paroxistica,sarcina,raport sexual,etc.

In stadiul de hipertensiune pulmonara apar numeroase semne: dispnee de efort, uneori ortopnee si chiar edem pul­monar acut, puseuri bronsitice cu tuse seaca sau cu exceptoratie redusa, hemoptizii mici si repetate, usoara cianoza a fetei, palpitatii frecvente si precoce, uneori dureri precordiale si tulburari de ritm (in special fibrilatia atriala).

In stadiul de insuficienta cardiaca dreapta de obicei dispar tulburarile din stadiul precedent care tradeaza staza pulmonara, aparand: edeme periferice, hepatomegalie, ascita. Pot surveni tromboze intracardiliace (in special in atriul stang dilatat) si embolii in arterele periferice, cerebrale, renale si splenice etc.

Investigatii paraclinice

E.K.G aspect de fibrilatie atriala sau,in prezenta ritmului sinusal,dilatatia atriului stang.

-in prezenta hipertensiunii pulmonare:hipertrofia ventriculului drept si devierea la dreapta a axului electric al cordului.

Radiografia toracica-dilatarea atriului stang si hipertrofia ventriculului drept.

Ecocardiograma-cel mai util examen neinvaziv;

-mobilitate inadecvata,calcificari si ingrosari ale foitelor valvulare,dilatatia atriului stang,

Ecocardiograma Doppler -estimarea gradientului transvalvular si a suprafetei valvei mitrale.

Complicatiile sunt numeroase si apar de obicei in stadiul al doilea si al treilea: recrudescenta infectiei reumatice, endocardita lenta, insuficienta cardiaca, tulburari de ritm, infarcturi pulmonare, accidente tromboembolice, etc.

Evolutia este lenta si progresiva. Evolutia si prognosticul depind de aparitia com­plicatiilor, in primul rand de frecventa recidivelor reumatismale si de starea miocardului, dar si de asocierea cu alte boli valvulare, de gradul stenozei, de modul de viata al bolnavului.

Uneori, stenoza ramane usoara si stationara, incat bolnavii pot duce o viata aproape normala.

Tratamentul este in primul rand profilatic, urmarind prevenirea recidivelor reuma­tismale, a endocarditei lente si a insuficientei cardiace prin evitarea eforturilor, dieta hiposodata, tratarea infectiilor streptococice, o profilaxie de lunga durata cu penicilina.

In stadiul de stenoza compensata se administreaza uneori calmante si se recomanda un regim de crutare. In aceste cazuri, sarcinile sunt posibile, fara incidente.

Tulburarile de ritm se trateaza cu: digitala sau chinidina, emboliile cu anticoagulante, iar insuficienta cardiaca cu: repaus, dieta hiposodata,diuretice si digitala,verapamil sau beta-blocante(pt.reducerea frecventei cardiace).

Cand apare hipertensiunea pulmonara, in special hemoptiziile, emboliile, edemul pulmonar si tulburarile de ritm, se recomanda interventia chirurgicala (comisurotomie sau pro­tezare valvulara).

Contraindicatiile comisurotomiei sunt: insuficienta cardiaca, endocardita lenta, infectia reumatismala activa.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.