Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » familie » medicina
TERAPIA CU CALCIU

TERAPIA CU CALCIU
Terapia cu calciu

In organism, 99% din calciu se gaseste in oase ca fosfat tricalcic, restul fiind sub forma ionica in sange, 10 – 12 mg%, in general, calcemia nu are oscilatii mari.

Rolul ionilor de calciu in organism este in:

mecanismul de contractie musculara;

marire stabilitatii membranelor biologice si diminuarea permeabilitatii peretilor vasculari ( rol antiinflamator, antialergic);
procesul de coagulare a sangelui ca hemostatic, participand la transformarea protrombinei in trombina;

marirea excitabilitatii cardiace.

In urma scaderii calciului din sange sub limite normale se produce initial o stare de hiperexcitabilitate neuromusculara, manifestata clinic prin fenomene de tetanie, apoi excitabilitatea diminueaza si apar stari comatoase. Tetania are drept mecanism o permeabilitate exagerata a membranelor celulei musculare si nervoase pentru ionii de sodiu si potasiu, iar pareza apare ca urmare a insuficientei calciului in realizarea contractiei musculare.

In starile de hipocalcemie grave, calciul trebuie administrat parenteral, deoarece, administrat per os, absorbtia este lenta si in cantitati mici. Se poate efectua terapia cu calciu pe cale orala, dar numai profilactic sau in stari mai putin grave.

Calciul se absoarbe bine din intestine, in functie mai ales de raportul P/Ca (care trebuie sa fie cuprins intre 1 si 2). Acest raport asigura fixarea calciului in oase insa un rol important il are vitamina D. In metabolismul calciului, un rol important il au paratiroidele si hipofiza prin  intermediul hormonilor pe care ii secreta (calcitonina si parathormonul, respectiv hormonul de crestere).

Produse care se administreaza pe cale bucala

Carbonat de calciu furajer (creta furajera). Este o pulbere alba, fara gust, fara miros, insolubila in apa. Se administreaza in amestec cu furajele in stari de lactatie, gestatie, pentru prevenirea rahitismului, la tineretul in crestere, cu rol antidiareic, antiacid, la animalele hranite cu nutreturi insilozate, borhoturi. Se foloseste in concentratie de 1% in ratie sau 5% la pasari sau in urmatoarele doze: animale mari 30 – 50 g, animale mijlocii 5 – 20 g, animale mici 0,2 – 2 g. Exista si carbonat de calciu farmaceutic care se foloseste in special ca antidiareic.

Calciu granulat - este un produs farmaceutic cu calciu gluconic si excipient zaharat.

Lactatul de calciu - contine 13% calciu. Se absoarbe bine in tubul digestiv si spre deosebire de celelalte saruri de calciu hidrosolubile are proprietatea de a fi antiseptic intestinal. Dozele sunt de 10 – 20 g la animalele mari si de 0,5 - 2 g la animalele mici, de 2 – 3 ori pe zi. Se prezinta sub forma de comprimate de 0,5 g.

Cedecalcin - se prezinta sub forma de drajeuri ce contin 0,1 g gluconat de calciu, 0,15 g glicerofosfat de calciu, 0,1 g vitamina C si 4000 UI vitamina D2.

Clorocalcin este o solutie apoasa de uz intern ce contine 0,18 g/ml clorura de calciu.

Calciu 200 se prezinta sub forma de comprimate efervescente ce contin gluconolactat de calciu 1,8 g corespunzator la 0,2 g calciu.

Pro-cal, comprimate ce se folosesc cu rol promotor de crestere la caini si pisici in primele 14 luni, precum si in perioada de gestatie si lactatie. Un comprimat contine calciu 140 – 155 mg, fosfor 110 mg, vitamina D3, ioni sulfat de magneziu 1 mg, gluconat de cobalt 1 mg, sulfat de fier 1 mg. Se administreaza in doza de: caini sub 5 kg – 1 comprimat/2,5 kg, caini peste 5 kg – 2 comprimate/10 kg, catele in perioada de gestatie sau alaptare, 1 comprimat pe 12 kg, pisici sub 5 kg – 1 comprimat/2,5 kg pisici peste 5 kg – ½ - 1 comprimat/2,5 kg (dupa Veturia Nueleanu).

Numai magneziul poate estompa actiunea calciului, efectul magneziului fiind totusi slab si nesigur. Pentru evitarea efectului cardiotoxic se recomanda diluarea solutiei de clorura de calciu la concentratia 5 – 10%, administrare inceata, control cardiac permanent in timpul injectiei si incalzirea solutiei la temperatura corpului.

In caz de supradozare se recomanda administrarea unor substante diuretice (Furosemid) sau EDTA intravenos 15 – 20 mg/kg.

Produse care se administreaza pe cale injectabilaGluconatul de calciu contine 9% calciu. Se prezinta sub forma de fiole de 10 ml 10%, flacoane de 20 ml, 50 ml, 100 ml, 250 ml 10%, continand o solutie apoasa de gluconat de calciu si levulinat de calciu. Are aceleasi indicatii ca si clorura de calciu, dar are actiune mai putin intensa, dar mai durabila. Se injecteaza obisnuit intravenos, dar la animalele mijlocii se poate injecta si profund intramuscular in puncte separate. Se administreaza in doza de 0,10 g/kg. Calcemia creste dupa administrare la 24 – 25 mg%, scade la circa 4 ore la 13 – 14 mg%, iar dupa 12 ore ajunge la 5 – 6 mg%. Aceasta se datoreste eliminarii urinare masive a ionilor de calciu si reducerii lente a mecanismelor care concura la mentinerea calcemiei in limite fiziologice. Datorita acestei situatii sunt necesare mai multe administrari cu respectarea dozei si a intervalului dintre administrari.

Borogluconatul de calciu se prezinta sub forma de fiole de 10 ml 38%, precum si flacoane a 20 ml, 50 ml, 200 ml si 400 ml. Este o solutie limpede, slab galbuie ce contine: gluconat de calciu 38 g, acid boric 6,5 g, clorura de magneziu 6g, EDTA sodic 0,05 g, metabisulfit de sodiu 0,05 g, hidroxid de sodiu pana la pH = 4 – 5 si apa distilata ad 100 ml. Acidul boric creste solubilitatea gluconatului de calciu.

Prezinta avantajul fata de celelalte produse ca poate fi injectat si intramuscular. Dozele sunt: la animalele mari 20 – 30 ml/100 kg, 10 – 30 ml la animalele mijlocii si 1 – 2 ml la caini si pisici, putandu-se administra subcutanat, intramuscular sau intravenos. Se recomanda administrarea concomitenta de vitamina D.

Calciu – magneziu se prezinta sub forma de fiole de 10 ml, flacoane de 50 ml, 100 ml, 250 ml si 500 ml, si contine clorura de calciu 10 g, clorura de magneziu 2,5 g si apa distilata ad 100 ml.

Ionul de magneziu are actiune antagonista fata de ionul de calciu, deprima sistemul nervos central, diminua excitabilitatea cardiaca si tensiunea arteriala. Medicamentul este tonic general, utilizat in tetanii, in spasmofilii, in febra vitulera, in paralizia antepartum.

Produsul se injecteaza strict intravenos in doza de 0,05 – 0,06 g/kg clorura de calciu sau 50 – 100 ml la animalele mari, 20 – 50 ml la animalele mijlocii si respectiv 10 – 20 ml la animalele mici.

Calfoset (Slovenia) se prezinta sub forma de solutie injectabila ce contine 32,8% gluconat de calciu, 8,13% glicerofosfat de calciu, 4,18% clorura de magneziu. Este recomandat in: hipocalcemie, pareze puerperale, tetanii, perturbari ale metabolismului calciu – fosfor si magneziu, gestatie, rahitism, osteomalacie, alergii, toxicoze, urticarie, diateza hemoragica, terapie de asociatie in unele intoxicatii. Se administreaza in urmatoarele doze: animale mari 80 – 100 ml, animale mijlocii 15 – 25 ml, animale mici 2 - 3 ml.

Numai la cabaline se injecteaza strict intravenos, la celelalte specii putandu-se administra si intramuscular si subcutan. Se prezinta sub forma de flacoane de 50 ml si 100 ml.

Gluconolactat de calciu si magneziu se prezinta sub forma de flacoane de 250 ml si 500 ml. Contine 4 mg calciu si 2 mg magneziu pe ml, concentratia solutiei fiind de 5%. Se administreaza intramuscular.

Vetecalcin P.M. Forte 20% (Austria) - solutie injectabila in flacoane de 500 ml ce contine gluconat de calciu, gluconat de magneziu. Sare de sodiu oxibenzil fosfinat si cofeina. Preparatul se foloseste in hipocalcemie, paraplegii, tetanii, precum si in infectii, inflamatii, hemoragii si alergii.

Calciveyxal 38 (Germania) - se prezinta sub forma de solutie injectabila in flacoane de 500 ml ce contine calciu gluconic si clorhidrat de magneziu, indicat in hipocalcemie, osteomalacie, acetonemie, urticarie, alergii.

Calciject 40 CH (Anglia) se prezinta sub forma de solutie injectabila in flacoane de 400 ml si contine gluconat de calciu, acid boric si hiposulfit de sodiu. Este indicat la bovine in tratamentul hipocalcemiei si hipomagneziemiei.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Sindromul hiperfoliculinic - trateaza sanatos
PATOLOGIA GLOMERULARA
ATREZIA BILIARA
NURSINGUL COPILULUI VENTILAT MECANIC
IMA
Cardiopatia ischemica (insuficienta coronariana) - tratament sanatos
STUDIU STATISTIC PRIVIND DIAGNOSTICUL, COMPLICATIILE Sl TRATAMENTUL CAZURILOR DE AMIGDALITA CRONICA DIN CLINICA O.R.L. COLTEA INTRE ANII 2002-2005
EVALUAREA MASEI DE TESUT ADIPOS DUPA SUBSTITUTIE TESTOSTERONICA LA BARBATII CU SINDROM METABOLIC SI DISFUNCTIE ERECTILA: EXPERIENTA CLINICA A CENTRULU

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu