Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
TRATAMENTUL DIETETIC LA SUGARI CU MALNUTRITIE

TRATAMENTUL DIETETIC LA SUGARI CU MALNUTRITIE


TRATAMENTUL DIETETIC LA SUGARI CU MALNUTRITIE

Summary

Dietary treatment of malnutrition in infants

Dietary teatment of infants with different grade of malnutrition is considered as a main factor in therapy based on nutrition ingridients in severe disturbancies of absorbtion and digestion. We had done the investigation of 28 infants with different degree of malnutrition which were dietary treated at first with ALFARE.What we had seen was rapid stopping of symtomatology and accelaration of weight.

Rezumat

Tratamentul dietetic la sugari cu malnutritie de diferit grad se considera un principiu important in tratament bazat pe ingredientele alimentare si energetice in dereglarile severe ale absorbtiei si digestiei. Au fost evaluati 28 copii cu diferit grad de malnutritie care au fost alimentati la prima etapa cu preparatul dietetic ALFARE, ce a permis cuparea rapida a simptomatologiei si accelerarea cresterii ponderale.Actualitatea temei

Malnutritia se caracterizeaza prin incetinirea sau stoparea cresterii pe o perioada mai mare de o luna, cu o abatere de doua deviatii standard fata de normalul varstei sau cu deficienta mai mare de 10% fata de valorile medii pentru varsta. 

In profilaxia malnutritiei promovarea alimentatiei naturale a sugarului in primele luni de viata este esentiala. Conferinta Internationala cu privire la Alimentatie organizata de FAO si OMS (1992) si Declaratia Mondiala cu privire la Alimentatie au editat recomandari foarte importante privind necesitatea de promovare si de protejare a alimentarii naturale ca produs ideal pentru nutritia copiilor.

O cauza majora de aparitie a malnutritiei in primele 6 luni de viata predomina la sugarii alimentati artificial incorect (administrarea dilutiilor incorect dizolvate, lapte de vaci, capre), iar in perioada 6 - 12 luni mai frecvent se intalneste la sugarii atat alimentati natural cat si artificial la care nu se imbogateste calitativ si cantitativ dieta in cadrul diversificarii alimentatiei.

Dietoterapia malnutritiei necesita selectarea produselor: Alfare, Nan fara lactoza, Malis, Maliutca, Nestagen, Tonilac, Preman.

Obiectivele lucrarii

Aprecierea eficacitatii preparatului dietetic Alfare in malnutritie la sugari.

Materiale si metode

Au fost evaluati 28 de copii din sectia Nr3 de Malnutritie a IMSPSCRC "Em. Cotaga'' spitalizati pe parcursul anilor 2007-2008 cu malnutritie in asociere cu diferite patologii si sindrom diareic in sectia de terapie intensiva si reanimare.

Protocolul de studii a cuprins datele de varsta, sex, evaluarea sindromului de malnutritie prin masurari antropometrice la spitalizare si zilnic pe parcursul tratamentului, evaluari a hemogramei, analizei biochimice si bacteriologice. Evaluarea cresterii staturo-ponderale s-a facut prin masurarea taliei si a masei corporale, compararea valorilor pentru varsta si sex adoptate pentru folosire in Republica Moldova de catre OMS in cadrul Programului National CIMC (2000).

Rezultate si discutii

Copii evaluati au fost repartizati :

Dupa varsta :

 • pana la 3 luni - 18 (64,2%)
 • 3 - 12 luni - 9 (32,1%)
 • Mai mari de un an - 1 (4%)

Majoritatea copiilor 71,48 % sunt transferati din spitalul raional; 5 copii din ICSOSM si C si alte spitale orasenesti - 3 copii.

24 din 28 de copii sau aflat la alimentatie artificiala preponderent cu lapte de vaci cu gris (12) si lapte de capre (2) si numai 12 copii cu amestecuri adaptate. Bolnavii au fost spitalizati in stare foarte grava si extrem de grava cu un grad avansat de malnutritie: gr. II - 17 copii (60,7 %); gr. III - 11 copii (39,3%) si cu sindrom de deshidratare in 93%.

Din semne paraclinice s-a constatat:

 • anemie in 70%, Hb (88 - 116)
 • leucocitoza cu deviere in stinga in 38,5%, L (9,1 - 24,7)
 • VSH marit in 46,8%- (20- 46)
 • hipoproteinemie 54%-(56 - 41)
 • coprocultura.

Tabelul nr.1

Rezultatele examenului coproculturilor

Agenti bacterieni

Numar

Proteus Vulgaris

Stafilococus Aureus

Salmonela Tifimurium

Candida

Total coproculturi pozitive

In 80% cazuri radiologic au fost confirmate pneumonii. Malnutritia a evoluat la sugarii internati cu urmatoarele diagnoze clinice de baza: sepsis 9 cazuri (32,14%); boala celiaca 2 (8%); enterocolita acuta de etiologie nedeterminata 2 (8%); salmoneloza 2 (8%); enterocolita trenanta 1 (4%);pilorostenoza 1 (4%); TBC pulmonara 4 (16%); bronhopneumonie 8 (28,5%).

Concomitent au fost diagnosticate: rahitism 17 cazuri; encefalopatii - 13; dismicrobism - 7; anemie feripriva - 18; sindrom de malabsorbtie (intoleranta la lactoza si gluten) - 10.

Din cele mentionate mai sus rezulta ca prezenta malnutritiei si bolilor grave diagnosticate au necesitat terapie intensiva in mediu de 14 zile , iar durata totala de spitalizare a fost de 30 de zile. Tratamentul a inclus perfuzii endovenoase cu solutii glucozo - saline; aminoacizi; tratament intensiv antibacterian.

In prima etapa a tratamentului dietetic in malnutritia severa amestecul pe baza hidrolizatelor proteice ALFARE pentru copii cu virsta sub un an, in a II -a etapa s-a folosit Nan fara lactoza; apoi transferul la unul din amestecurile adaptate accesibile sugarilor la locul de trai.

Eficacitatea ALFARE - pe parcursul spitalizarii la copii evaluati s-a confirmat prin cresterea ponderala care a constituit de la 100 gr. pana la 1100gr., cresterea ponderala zilnica fiind in mediu de 29,5 gr.

Prezentam un caz clinic al unui copil cu malnutritie severa si septicemie intestinala, complicata cu enterocolita ulcero-necrotica :

L.I - nascut pe 31.10.06

Internat in sectie diagnostic si malnutritie pe 07.03.07 in varsta de 4 luni.

Indreptat in mod urgent din spitalul raional cu diagnosticul: Hernie inghinala reductibila pe dreapta. Enterocolita acuta de etiologie neidentificata. Bronhopneumonie bilaterala. MCC FOP. Anemie feripriva gr.I . Encefalopatie toxiinfectioasa pe fon de encefalopatie perinatala. Ocluzie intestinala dinamica.

Anamneza bolii Starea s-a agravat cu 3 zile inainte de internare, foarte nelinistit, meteorism, vome repetate. Spitalizat la ICSOSMsiC cu hernie inghinala incarcerata. Ocluzie dinamica. Dupa spasmolitice hernia s-a descarcerat. A primit terapie intensiva si avand in vedere lipsa la moment a patologiei chirurgicale acute s - a transferat in sectia nr.3 malnutritie IMSPSCRC "E. Cotaga".

Din momentul transferarii timp de 3 zile a facut febra inalta 38,8- 39sC.

Anamneza vietii: Sarcina I, la termin de 37 saptamani. Scorul Apgar 7/8. Masa 2100gr. Talia 50 cm. Alaptat la piept 2 zile, apoi amestec Maliutca

Maladiile suportate: prematur, de la nastere la alimentatia artificiala. In perioada neonatala - risc de infectie intrauterina. La 1,5 luna pneumonie. De la 2,5 luni practic in stationar, lipsa cresterii curbii ponderale: foarte nelinistit, meteorism, scaun frecvent de la 16.01 28.02 Sectia nr.3. Sepsis enterocolita ulceronecrotica, tratate cu urmatoarele medicamente: medocef, augmentin, metronidazoli, amoxiclav, cefex, biopreparate, perfuzii endovenoase.

Copilul nu a fost vaccinat.

La internare: Starea foarte grava, ts - 39,5 sC, dereglari marcate de microcirculatie, cianoza periorala marcata, adinamic, inactiv, palid, hipotrofiat, prezenta semnelor de intoxicatie, meteorism, ,, tahicardie.

Greutatea la internare 3700gr., talia 54cm., circumferinta craniului 35cm., perimetrul toracic 33cm., fontanela anterioara 5 x4 cm, deprimata, craniotabes marcat.

Stratul muscular dezvoltat slab. Dispnee cu tiraj intercostal. Respiratia aspra, raluri nu se percep. FCC 180. Socul apexian sp.V intercostal. Zgomotele cardiace ritmice, accelerate, surde. Abdomenul balonat, ficatul +3,0; +4,0. Splina + 3,0.

S-a aflat in salon de terapie intensiva pe 07.03.07 - 17.04.07, 20.03.07 - 4.04.07, 20.04.07 - 25.04.07

In primele 5 zile se observa o dinamica slab pozitiva: Starea cu tendinta spre ameliorare. Semne de deshidratare s - au micsorat. S - a micsorat dereglarile de microcirculatie. Mananca cate putin, nu intodeauna cantitatea prescrisa, vome nu are. Periodic nelinistit, meteorism. Tegumentele palide, uscate. Mucoasa bucala umeda, limba saburala. In plamani sunet percutor scurt pe dreapta. Respiratia aspra, raluri nu se percep. Zgomolele cardiace ritmice, asurzite. Suflu sistolic pe marginea stanga a sternului in spatiul II - III intercostal. Abdomenul balonat, sensibil la palpare. Ficatul +3cm. Splina la rebord. Scaun 4 ori/24 ore, semlichid.

Investigatii:

 • Analiza singelui:

Hb

Er

Ic

Leu

Tb

N

S

E

Limf

M

VSH


Anizocitoza, macro, microcitoza.

Poichilocitoza ++

Hiprocromie+   S - au depistat celule tinta in frotiu

 • Analiza biochimica

02 - 04 - 07

Bi.totala

Bi.derecta

Bi.inderecta

ALAT

ASAT

Proteina generala

Ureea

GTP

Fosfotaza alcalina 

628 (N < 727)

K

Na

Fe

PCR

Pozitiv 24mg/ml

Pozitiv 48 mg/ml

Pozitiv 6 mg/ml

Pozitiv 48 mg/ml

 • Analiza generala a urinei : 5,0ml, galben, transparent, proteine 0,066g/l, glucoza negativa, epiteliu 5-6 c/v, leucocite 1-2 c/v, cilindrii granulosi brigmenti 0-1c/v, mucozitate cantitate mica, oxalati cantitate mica.
 • Coprocultura si hemocultura - negative;
 • Testul sudorii: Clorul 11mmol/l; 
 • Analiza la SIDA- negativ;,
 • Radiografie pulmonara: Bronhopneumonie bilaterala. Cardiopatie.
 • ECG - Ritm sinusal. AE - normala. Semne de bloc incomplet de ramura dreapta al fascicolul Hiss. FCC 125-120b/min.
 • USG organelor interne -  inflexiune a vezicii biliare. Semne de pancreatita reactiva.
 • NSG - structurile medii cerebrale nu-s deviate,ventriculul lateral la nivelul coarnelor anterioare 3 - 4mm, latimea ventriculul III - 5 mm. Plexul choroideus 11mm D = S, apeductele deschise.
 • Consultatia neurologului: Encefalopatie perinatala hipoxic dismetabolica. Sindrom miatonie.
 • Consultatia gastrohepatologului: Talasemie minora in acutizare. Malnutritie congenitala gr. I - II, progresiva. Anemie secundara gr. II. Bronhopneumonie bilaterala in regresie. MCC - FOP. Encefalopatie toxicoinfectioasa. Sindrom diareic trenant secundar pe fond de maladie de baza.
 • Consultatia ORL, audiologului, oftalmologului: fara particularitati.

Diagnosticul clinic: Septicemie. Gastroenterocolita acuta necrotizanta, deshidratare severa.

Bronhopneumonie bilaterala in focare, evolutie trenanta. Cardiopatie toxiinfectioasa.

Encefalopatie toxiinfectioasa gr. II. Anemie I. SCID, Faza II. Malnutritie gr. III.

Prematuritate gr. I. Rahitism acut, perioada florida. Hernie inghinala bilaterala. FOP. Reflux gastroesofagian.

 • Prezentam curba ponderala  Tabelul nr. 2

Tratament:

Dietoterapie - ALFARE pe parcursul aflarii permanente in sectie si ulterior pana la varsta de 1 an ca aliment de baza.

Tratament complex: antibacterian si antifungic;

Terapie infuzionala, inclusiv Albumina, Infuzol, Contrical.

La reluarea tratamentului cu Cefatoxim, Fortum si Flucanozol, continuarea alimentatiei cu ALFARE, starea copilului s-a ameliorat, s-a atestat o crestere ponderala cu 30-50 g/zi.

Particularitatea cazului a fost: necesitatea tratamentului antibacterian cu durata peste o luna in septicemie intestinala si tratamentul dietetic cu ALFARE de durata, ce au permis ameliorarea starii generale de sanatate peste 2 luni dupa internare, crestere ponderala cu 700 g de la etapa spitalizarii si externare in stare satisfacatoare.

Concluzii

 1. Formele moderate si severe de malnutritie mai frecvent se instaleaza la sugarii pana la 3 luni de viata (64, 2%), perioada cu ritmul cel mai intens de crestere si dezvoltare.
 2. Utilizarea amestecului adaptat ALFARE este binevenit in dietoterapia sugarilor cu boli diareice pe fond de malnutritie avansata din primele zile de boala si permite diminuarea diareei cu cresterea ponderala continua.

Bibliografie

Management of severe malnutrition . Geneva, WHO, 1999

P. Stratulat, M. Stratila Ghidul A National de Perinatologie "Principii de organizare si acordare a asistentei perinatale" Chisinau 2001 pag. 63

P. Mogoreanu "Profilaxia si tratamentul bolilor nutritionale ale copiilor" Chisinau 2002

A.Voloc, V. Turea ,, Dezvoltarea copilului si conduita in maladiile nutritionale" Chisinau 2007.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.