Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Tumorile glandelor sebacee

Tumorile glandelor sebacee


Tumorile glandelor sebacee

În aceasta categorie sunt incluse si tumorile glandelor sebacee modificate din regiunea pleoapelor (gl. Meibomiene) si a celor din regiunea perianala (gl. Perianale).

Pe baza caracteristicilor histologice, in ordine descrescatoare a incidentei afectiunile neoplazice ale glandelor sebacee pot fi clasificate in: hiperplazie sebacee, epiteliomul sebaceu, adenomul sebaceu si adenocarcinomul sebaceu.

Hiperplazia sebacee reprezinta cea mai frecventa forma intalnita la caine. Poate evolua ca localizare unica sau multipla. Afecteaza cainii cu varsta medie de 9 ani, mai frecvet din rasa Schnauzer pitic, Pudell, Bigel, Cocker spaniel. Localizarile cele mai frecvente sunt la membre, trunchi si pleoape. Au aspect globulos sau conopidiform, cu diametru de circa 1 cm, in urma traumatismelor suprafata devenind ulcerata.

La pisica afecteaza mai frecvent regiunea capului, in special la masculi.

Nu au fost constate recidive in urma tratamentul operator. Aparitia de noi focare in alte regiuni este posibila.

Epiteliomul sebaceu

Principala localizare este la pleoape sub forma de leziuni solitare; au fost raportate si cazuri generalizate.Adenomul sebaceu

Este o forma rara, similara cu hiperplazia sebacee; inflamatii ale tesutului invecinat si ulceratii pot fi prezente.

Tumorile glandelor perianale

Majoritatea tumorilor glandelor perianale sunt reprezentate de adenoame si sunt mai frecvent intalnite la masculi decat la femele, principalul factor de risc fiind considerat hormonii androgeni. Se dezvolta in regiunea lipsita de invelis pilos din jurul anusului sub forma unei mase tumorale multiple, adesea ulcerate si infectate. La masculii castrati evolueaza mai frecvent forma maligna - adenocarcinomul perianal.

Diagnosticul se stabileste clinic si histopatologic

Prognosticul este favorabil

Tratamentul - operator.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.