Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » medicina
Urografia

Urografia
Urografia

Examen radiologic care, gratie unei semiologii bogate, cu semne functionale si anatomice de o remarcabila fidelitate, ocupa un loc de prim ordin in explorarea aparatului renal, urografia este un examen practic inofensiv, substanta iodata fiind folosita astazi fara teama unei actiuni nocive asupra rinichilor.

Ameliorarea urografiei este datorata imbunatatirii aparaturii radiologice si a substantelor de contrast, dar si folosirii unor tehnici, ca de exemplu: compresiunea, clisee tardive, clisee de incidenta suplimentara.

Urografia standardizata consta in realizarea unui numar de clisee, luate din cinci in cinci minute sau din zece in zece minute.

Orice urografie incepe cu o radiografie renovezicala directa (radiografia abdominala pe gol), apoi se injecteaza substanta de contrast, Odiston 75% sau o substanta echivalenta, 40 ml (doua fiole), pentru o greutate de 60-80 Kg. Initial se introduce intravenos 1 ml substanta si se asteapta un minut pentru testarea tolerantei. Daca nu se remarca nici o reactie adversa, se continua injectarea intregii cantitati in cca. 3-5 minute. Primul cliseul urografic se face dupa terminarea injectarii de substanta opaca si are drept scop, evaluarea functiei secretorii a rinichilor. Acest film este un adevarat test al Clearence-ului global, glomerular si tubular. In mod normal, pe acest

cliseu opacitatea cavitatilor pielocaliceale este buna si egala la cei doi rinichi. Primul cliseu se executa in apnee, la sfarsitul unei expiratii. Filmul facut la 20 minute este destinat studiului morfologic al cailor superioare si al vezicii.

Compararea pozitiei rinichilor permite aprecierea mobilitatii lor, exagerata in ptoza renala si absenta in perinefrite si in tumorile renale invadante.

Urografia se incheie, daca este necesar (in adenomul de prostata, de exemplu) cu o cisto-uretrografie mictionala cu un film de evacuare, pentru evaluarea reziduului vezical. Daca opacifierea cavitatilor pielocaliceale este nesatisfacatoare, dupa injectarea celor 40 ml substanta de contrast, din cauza unei hipostenurii, a unei hipertonii caliceale sau a unei hidronefroze, se poate recurge in cadrul aceluiasi examen la reinjectarea unei noi doze.

Cliseele tardive (la 60-120 minute sau mai tarziu), sunt necesare in cazul in care

primele filme arata o hidronefroza, dar nu indica sediul si natura obstacolului. Un cliseu tardiv in procubit permite o mai buna opacifiere a ureterului. In caz de rinichi „mut” urografic, o urograma la 24 de ore poate arata o opacifiere a caii superioare, indicand deci un obstacol ureteral invizibil pe urogramele precedente.

In cazuri de azotemie moderata, in care urografia de rutina este contraindicata, sau in cele in care nu se obtine, chiar si prin reinjectare, o opacifiere corespunzatoare, se poate recurge la o urografie prin perfuzie (se injecteaza 2 ml/Kg corp de substanta de contrast 60%, intr-o cantitate egala de glucoza 5%, intreaga cantitate de 200-300 ml perfuzandu-se in 6-8 minute). Pregatirea pacientului pentru urografie presupune clisma, administrarea de Romergan sau hemisuccinat de hidrocortizon in timpul injectarii, administrarea de carbune medicinal, toate acestea pentru obtinerea unor imagini urografice de calitate.

Urografia are importanta in diagnosticul litiazei urinare, a TBC urinare, adenomului de prostata, in studiul motricitatii cailor excretorii, oferind si indicatii terapeutice operatorii.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CHISTUL ODONTOGEN CALCIFICAT
Ocluzia venoasa retiniana
Diversia bilio-pancreatica
LEZIUNI INFLAMATORII ARTERE (ARTERITE)
Tricofitia uscata
Tuberculoza pulmonara - tratament cu plante medicinale
Ritmul cardiac si activitatea electrica a cordului
Contuziile globului ocular si anexelor
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu