Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie
CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV - NOTIUNE SI ISTORIC

CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV - NOTIUNE SI ISTORIC
CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV - NOTIUNE SI ISTORIC

Asupra activitatii puterii executive se exercita, atat un control parlamentar, care este un control politic, de natura necontencioasa, cat si un control din partea autoritatii judecatoresti, care priveste legalitatea actelor administrative. Prin intermediul lui se urmareste sa se asigure aplicarea corecta a legii de catre autoritatile administratiei publice, conditie determinanta a existentei si intaririi statului de drept.

Notiunii de contencios administrativ i s-a dat, inca din perioada interbelica, un sens formal, care avea in vedere natura organului care il exercita si un sens material, care tinea seama de anumite elemente specifice si inerente litigiilor din care este alcatuit, considerate prin ele insele independente de natura jurisdictiunii careia ii sunt supuse.

In sens larg, sintagma contencios administrativ evoca ansamblul litigiilor care apar intre autoritatile publice si particularii care se considera lezati, la un moment dat, in drepturile sau interesele lor legitime, prin actele administrative ilegale ale acelor autoritati publice.In doctrina franceza, sintagma "contencios administrativ" este definita ca fiind "ansamblul problemelor legate de existenta unui litigiu survenit cu ocazia unei activitati administrative, in sensul cel mai larg al termenului".

Alti autori definesc contenciosul administrativ ca fiind "ansamblul de reguli aplicabile solutionarii jurisdictionale a litigiilor ridicate de activitatea administrativa".

Sisteme de solutionare a litigiilor dintre autoritatile publice si cetateni

Litigiile dintre administratie si cei administrati nu au intrat intotdeauna in competenta de solutionare a instantelor judecatoresti. In egala masura in care nici in prezent nu exista aceleasi proceduri si autoritati competente sa le rezolve. In lume au existat mai multe sisteme in ceea ce priveste solutionarea litigiilor dintre particulari si administratie:

sistemul administratorului judecator, existent in Franta pana la Revolutia din 1789, in care organe din sanul administratiei insesi erau investite cu solutionarea acestor litigii;

sistemul francez, al instantelor speciale si specializate de contencios administrativ, al tribunalelor administrative, in fruntea carora se afla Consiliul de Stat ca instanta suprema de contencios administrativ;

sistemul anglo-saxon, in care litigiile de acest gen sunt solutionate de instantele de
drept comun.

Contenciosul administrativ-institutie fundamentala a statului de drept

Institutia contenciosului administrativ este o institutie fundamentala in orice stat de drept, ea reprezentand instrumentul prin intermediul caruia administratii se pot apara de abuzurile administratiei.

In perioada interbelica, termenul de contencios administrativ a fost folosit atat in sens formal si material, cum am aratat deja anterior, cat si in sens larg si in sens restrans:

in sens larg, se evocau toate litigiile din sfera administratiei publice, indiferent de autoritatea care le solutiona;in sens restrans, se evocau exclusiv litigiile care intrau in competenta de solutionare a instantelor judecatoresti.

Doctrina interbelica 1-a definit ca fiind "totalitatea litigiilor nascute intre particulari si administratiile publice cu ocazia organizarii si functionarii serviciilor publice si in care sunt puse in cauza reguli, principii si situatiuni apartinand dreptului public".

Una din primele reglementari adoptate de Parlamentul ales democratic in mai 1990 a fost Legea din 7 noiembrie 1990 a contenciosului administrativ, abrogata in prezent prin Legea nr. 554/2004, cu modificarile si completarile realizate prin Legea nr. 262/19 iulie 2007.

Vechea lege, ca si cea actuala, valorificau, in mare parte, traditiile legislative romanesti si avem in vedere principiile Legii din 1925, insa vin si cu prevederi noi, cu caracter revolutionar, (exemplu posibilitatea de a se ataca si acte administrative jurisdictionale sau posibilitatea ca instanta sa dispuna, in cazul admiterii cererii, acordarea de despagubiri materiale dar si morale).

Legea nr. 29/1990 a infiintat, la peste 100 de ani de la desfiintarea Consiliului de Stat, sectii specializate de contencios administrativ in cadrul tribunalelor judetene (si al municipiului Bucuresti) si al fostei Curtii Supreme de Justitie, actuala inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ulterior acestei legi, ramasa in vigoare pana in anul 2004 cand s-a adoptat Legea nr. 554/2004, a fost insa adoptata Constitutia Romaniei, care a introdus principii noi si care a impus multa vreme, pana la adoptarea actualei legi, ca aplicarea in practica a Legii nr. 29/1990 sa se faca tinand cont de aceste principii, realizandu-se astfel un proces pe care doctrina il califica drept fenomen de "constitutionalizare" a dreptului, in general, si a contenciosului administrativ, in particular.

Constitutia din 1991, "adoptata ulterior adoptarii legii contenciosului administrativ, contine anumite dispozitii care confera in mod clar un camp mai larg notiunii traditionale de contencios administrativ

In urma revizuirii Constitutiei, prin art.126 alin 6), se garanteaza controlul de legalitate al actelor administrative pe calea contenciosului administrativ.

In prezent, contenciosul administrativ se bucura, cum spuneam, de o noua reglementare, Legea nr. 554/2004, care a abrogat vechea Lege nr. 29/1990 si care reprezinta un pas important in procesul de consolidare a acestei institutii fundamentale a statului de drept, cu modificarile si completarile care i s-au adus prin Legea nr.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

ADMINISTRATIA PUBLICA SI DREPTUL APLICABIL ACESTEIA IN DREPTUL ROMANESC SI COMPARAT
PROCEDURA IN MATERIE DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV
ACTUL ADMINISTRATIV. DEFINITIE, TRASATURI
RELATIILE CU PUBLICUL
CODUL DE CONDUITA AL FUNCTIONARILOR DIN PRIMARIA MUNICIPIULUI CLUJ NAPOCA
Administratia publica locala si autoritatile acesteia in tarile membre U.E.
EVOLUTIA REGLEMENTARILOR PRIVIND ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA ADMINISTRATIEI PUBLICE IN ROMANIA
REVOCAREA ACTELOR ADMINISTRATIVETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu