Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI

FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

LUCRARE DE LICENTA
CERCETARE SI ANALIZA FINANCIARA

ASUPRA DESEURILOR DE AMBALAJE LA

SC.AMBALAJE .SA

Introducere  

Nici o fiinta de pe Pamant nu poate trai fara oxigen, iar oxigenul nu poate exista fara spatiile verzi. Pentru a putea trai, omul trebuie sa aiba mare grija si sa acorde o importanta speciala spatiilor verzi. Zilnic, mii de metri patrati de padure sunt defrisati.

Desi oamenii nu realizeaza, aceste resurse se vor sfarsi intr-o zi. Acest lucru poate fi evitat prin reciclarea si valorificarea deseurilor mentinandu-se astfel un echilibru ecologic .

Dintre numeroasele probleme de mediu care ameninta planeta noastra, o problema majora o constituie, fara nici o indoiala, deseurile. Fiecare dintre noi, mic sau mare, arunca zilnic in pubela sa obiecte care nu ne mai servesc, care sunt goale sparte sau uzate. Serviciul de salubrizare actioneaza o singura data pe saptamana, golind pubela care adesea depaseste marginile si le depoziteaza in afara orasului, in locurile numite 'gropi de gunoi'. Deseurile de ambalaje reprezinta una dintre principalele amenintari de mediu la care se gandesc consumatorii din intreaga lumea .

Dezechilibrarea tot mai accentuata a raportului dintre economie si mediu conduce la regandirea relatiilor dintre economie si mediu ,formarea constiintei ecologice,dezvoltarea stiintei in economia mediului si schimbarea atitudinii fata de natura .

Am ales aceasta tema de licenta pentru a evidentia rolul economiei in relatia cu mediul , AMBALAJE S.A. fiind prima organizatie din Romania licentiata de catre Ministerul Mediului si Gospodariei Apelor care preia responsabilitatea obligatiilor de reciclare si de valorificare a deseurilor de ambalaje .

Deoarece era putin probabil ca in conditiile economice existente in Romania, fiecare companie in parte sa poata indeplini conditiile impuse in privinta reciclarii si valorificarii, a fost infiintata organizatia AMBALAJE S.A. ,cu rolul de a prelua responsabilitatile companiilor care accepta sa participe la o schema colectiva de colectare si reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaje prin intermediul acestei organizatii.

Cap I. Prezentarea societatii SC.AMBALAJE. SA

Eco-Rom Ambalaje este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de mai multe companii din industria bunurilor de larg consum, care are ca obiect de activitate preluarea de la producatori a obligatiilor legale de colectare si valorificare a deseurilor de ambalaj. Fiind singura societate licentiate de catre Ministerul Mediului si Gospodariei Apelor in baza H.G nr. 408/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Gospodariilor Apelor , cu modificarile si completarile ulterioare , a H.G nr. 459/2005 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si a H.G nr.621/2005 privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje s-a emis Licenta de Operare RO-ANPM-D.A.-003/

S.C. Eco-Rom Ambalaje S.A are sediul in Bucuresti ,b-dul 1 Mai, nr.51-55, Pavilionul Administrativ ,etaj 5,camera 501,sector 6 si este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J40/16060/27.11.2003 avand cod unic de inregistrare nr. 15944252 , in scopul preluarii responsabilitatii privind realizarea obiectivelor anuale de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje .

Istoricul companiei

La sfarsitul anului 2003 un grup de sapte companii precum :Argus, Ball Packaging Europe, Heineken Romania, Coca-Cola HBC Romania,Munplast, Quadrant Amroq Beverages, Romaqua Group au luat initiativa implementarii in Romania a sistemului „Der Grüne Punkt“,o solutie eficienta de indeplinire a obligatiilor de valorificare si reciclare ale deseurilor de ambalaje.

In Martie 2004 - Creste numarul membrilor fondatori prin aderarea la sistem a urmatoarelor companii: Tetra Pak Romania, Mars Romania, Chipita Romania, Unilever SouthCentral Europe, Loulis.

Aprilie 2004 - Implementat de catre Ambalaje, „Der Grüne Punkt“ devine operational pe teritoriul Romaniei, care devine astfel a 26-a tara din Europa care adopta acest sistem.

Octombrie 2004 - Ambalaje este autorizata de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Compania devine membru PRO Europe, dobandind drepturile de utilizare a marcii „Der Grüne Punkt“ pe teritoriul Romaniei.

Decembrie 2004 - Eco Rom Ambalaje incheie o serie de activitati pentru sensibilizarea industriei cu privire la responsabilitatea producatorului si la importanta componentei de mediu in activitatea economica. Au loc prezentari ale sistemului „Der Grüne Punkt“ la toate patronatele si asociatiile profesionale active din Romania. Marea majoritate a companiilor afiliate in anul 2004 provin din domeniul productiei si importului de alimente si bauturi. Structura ambalajului licentiat este re prezentata de ambalajele specifice acestei industrii.

Iunie 2005 - Incepe derularea programelor pilot de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje.

Octombrie 2006 - Eco Rom Ambalaje obtine licenta de operare pentru o perioada de 5 ani.

Din 2006 si pana in prezent compania a fost si este in masura sa asigure atat indeplinirea obligatiilor clientiilor , a programelor actionarilor sai ,cat si asteptarile reprezentantilor autoritatilor de mediu din Romania

Structura organizatorica

Din punct de vedere organizational, in cazul S.C.Ambalaje S.A se tine cont de faptul ca societatea comerciala este incadrata in categoria „societatilor pe actiuni”, iar fiecare persoana fizica sau juridica din structura organizatorica isi indeplinineste atributia pe care o are :

AGA

Consiliu de Administratie – construieste strategia unei companii lider de piata .

Director General – asigura managementul companiei .

Departament Financiar-Contabil - coordoneaza investitiile si fluxurile financiare.

Departament Juridic – ofera expertiza legala necesara implementarii reglementarilor de mediu , urmarind atent indeplinirea obligatiilor contractuale .

Departament de Comunicare si relatii cu publicul – coordoneaza comunicarea cu media si constituentii Ambalaje, contribuind la propagarea valorilor de mediu .

Departament Resurse Umane - responsabil cu dezvoltarea personalului .

Departament de Marketing – asigura cu acuratete realizarea raportarilor lunare si conduce campaniile de marketing ale companiei .

Departament Tehnic – asigura gestionarea si ofera consultanta .

Organigrama S.C. Ambalaje S.A

Text Box: Departamentul Financiar-ContabilText Box: Departamentul JuridicText Box: Departament de Comunicare si Relatii cu PbliculText Box: Departamentul Resurse UmaneText Box: Departamentul Marketing Text Box: Departamentul Tehnic

Eco-etichetarea si marca “Der Grüne Punkt”- “Punctul verde” in Romania

Ecoetichetarea are ca scop general sa incurajeze cererea si livrarea acelor produse si servicii care afecteaza cel mai putin mediul ,stimuland astfel ca imbunatatirea continua de mediu sa devina factorul determinat al pietei . Organismul de eco-etichetare este raspunzator pentru licentierea solicitantilor si trebuie sa tina la zi o lista disponibila public cu producatorii si respective produsele carora li s-a acordat eticheta . Pentru eco-etichetare se recomanda folosirea simbolurilor simple ,dimensionate corespunzator produsului pe care urmeaza sa fie aplicate . Un simbol care exprima existenta unui sistem de management de mediu implementat nu trebuie utilizat astfel incat sa fie confundat cu un simbol de mediu care reprezinta aspectele de mediu ale unui produs. Sistemele europene de tip „Punctul Verde“(Der Grüne Punkt) functioneaza in urma deciziilor producatorilor si importatorilor de bunuri ambalate de a-si transfera obligatiile legale pri vind ambalajele si deseurile de ambalaje unor organizatii specializate de recuperare care functioneaza la nivel national. Marca „Punctul Verde“ arata ca pentru tipul de ambalaj pe care e inscriptionata a fost achitata o contributie financiara unei organizatii de recuperare a ambalajelor. Acest lucru respecta normele Uniunii Europene cu privire la ambalaje si deseuri de ambalaje, precum si legislatia fiecarei tari. Organizatiile de recuperare coordoneaza, in numele clientilor, colectarea, sortarea si recuperarea ambalajelor si deseurilor provenite din ambalaje. Ele incheie parteneriate cu autoritatile locale, firmele private sau municipale de salubritate si cu companii care, ulterior, recupereaza sau recicleaza ambalajele colectate si sortate. Sistemul „Punctul Verde“ ia in considerare interesele tuturor participantilor, incercand sa gaseasca cele mai bune solutii din punct de vedere economic si ecologic. Bazat pe un regulament unitar, dreptul de a folosi marca „Punctul Verde“ se acorda organizatiilor nationale recunoscute, infiintate ca urmare a implementarii Directivei Europene nr. 94/62 EC cu privire la ambalaje si deseuri de ambalaje din 1994, modificata si completata prin

Directiva Europeana nr. 04/12 EC din 2004. Criteriile pe baza carora se acorda licenta folosirii marcii „PunctulVerde“ producatorilor, distribuitorilor, imbuteliatorilor de ambalaje si/sau de produse ambalate se dezvolta si se implementeaza in acord cu autoritatile europene din domeniul competitiei.

„Punctul Verde“ a aparut in 1995, cand organizatia de recuperare din Germania Duales System Deutschland AG a decis transferarea dreptului de folosire a marcii sale inregistrate catre o organizatie europeana, „Packaging Recovery OrganisationEurope s.p.r.l.“ – P.R.O. EUROPE .In decembrie 1996, P.R.O. EUROPE si-a inceput activitatea la Bruxelles. Rolul sau este de a acorda licenta „Punctul Verde” organizatiilor nationale de recuperare pe baza unor legi si reguli unitare si, mai mult decat atat, de a stabili o marca inregistrata europeana. Partenerii P.R.O. EUROPE urmaresc obiective comune in interesul celor autorizati, si anume de a preveni ridicarea unor bariere comerciale in interiorul pietei interne a Uniunii Europene.

Eco Rom Ambalaje face parte din familia organizatiilor agreate la nivel european pentru reciclarea si valorificarea ambalajelor. Compania ofera licenta „Punctului Verde“ fiecarei companii care raspunde cerintelor legale si contractuale. Aceasta conform legislatiei nationale si comunitare referitoare la companiile care preiau responsabilitatea agentilor economici si care pun pe piata produse ambalate si ambalaje ; promoveaza marca si incurajeaza companiile sa plaseze semnul pe ambalaje, imbunatatind astfel imaginea produsului fata de consumator.

1.4 Activitatea desfasurata

Infiintarea Eco-Rom Ambalaje a reprezentat raspunsul producatorilor la modificarile legislative generate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Potrivit aquis-ului comunitar, toate statele membre au obligatia legala de a colecta si valorifica cel putin 60% din cantitatile de ambalaj puse pe piata de catre producatori si importatori.  In anul 2004, societatea a inceput cu o baza initiala de 81 de clienti, in prezent societatile incluse in sistemul de gestionare a deseurilor al Eco-Rom Ambalaje sunt in numar de peste 1150. S.C. Eco-Rom Ambalaje S.A preia pe baza de contract sarcina operatorilor economici care introduc pe piata produse ambalate responsabilitatea indeplinirii obiectivelor anuale de valorificare si respectiv reciclare a deseurilor de ambalaje. In vederea indeplinirii obiectivelor sale, Eco-Rom Ambalaje incheie parteneriate cu autoritatile locale, cu societiatile de salubritate, cu firmele specializate in colectare si in reciclare. Organizarea activitatii s-a facut pe baza sistemului „Der Grüne Punkt“ adica “Punctul Verde” , solutie care se deruleaza cu succes, de ani buni, in alte tari din Uniunea Europeana. Activitatea coreleaza cantitatile de ambalaje puse pe piata cu cele de deseuri de ambalaje care trebuie sa fie reciclate si/sau valorificate, prin intermediul companiilor de management al deseurilor din sistemul Eco Rom Ambalaje.

Sistemul cuprinde si un ansamblu de raportare a datelor, structurat astfel:

- Operatorii economici care au transferat responsabilitatea catre Eco-Rom Ambalaje transmit lunar cantitatea pusa pe piata , pe tipuri de material de ambalaj.

- Eco Rom Ambalaje organizeaza sistemul de gestionare a deseurilor prin intermediul companiilor de management al deseurilor astfel incat sa indeplineasca, in numele operatorilor economici, procentele referitoare la cantitatile de deseuri de ambalaje ce trebuie reciclate si valorificate.

- In baza acestor date, transmise lunar de companiile de management al deseurilor catre Ambalaje, se raporteaza catre operatorii economici indeplinirea obiectivelor conform HG 621/2005 modificata si completata.

- Eco Rom Ambalaje raporteaza anual Agentiei Nationale de Protectie a Mediului datele centralizate de indeplinire a obiectivelor de reciclares[i valorificare ale deseurilor de ambalaje. In toti acesti ani de activitate, Eco Rom Ambalaje a indeplinit integral obiectivele de valorifica re si de reciclare pentru toti operatorii economici de la care a preluat, prin contract, indeplinirea acestor obligatii, respectiv a obligatiei de raportare a informatiilor privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.Fig.1.4.1 Sistemul de Raportare Ambalaje.

Sursa:www.Ecoromambalaje.ro

Obiective si principii

Obiectivele companiei SC.Ecoromambalaje.SA se bazeaza pe :

indeplinirea atributiilor legale de valorificare si reciclare in proportie de 100% pentru toti clientii .

organizarea la nivel national a unui sistem integrat de management al deseurilor pentru toate tipurile de ambalaje

dezvoltarea schemei industriale privind deseurile de ambalaje provenite de la agentii economici

implicarea directa in proiecte cu municipalitati pentru dezvoltarea schemei municipale , facandu-se referire la deseurile de ambalaje provenite din fluxul menajer .

Pentru anul 2010, Eco-Rom Ambalaje si-a propus ca obiective strategice extinderea parteneriatului public-privat, a serviciilor in localitatile urbane cu precadere si cresterea eficientei actiunilor sale prin monitorizarea atenta a performantei fiecarei localitati

Principiile companiei constau in reinvestirea intregului profit pentru a creste eficienta serviciilor . Organizatia fiind deschisa si primind noi membri din randul companiilor ce au obligatia realizarii obiectivelor de valorificare si reciclare .

Tot un principiu extrem de important il reprezinta tratamentul egal aplicat tuturor clientilor prin oferirea aceluiasi tip si standard de serviciii la acelasi tarife pe tona de material pus pe piata .

Fig 2.5.1 Obiectivele de reciclare pe tip de material in procente /an

Sursa : Raport annual Ecoromambalaje 2008

Cap II. Dimensiunea activitatii privind gestionarea deseurilor

Gestionarea deseurilor la nivelul societatilor

Gestionarea deseurilor reprezinta una din problemele importante cu care se confrunta Romaina in ceea ce priveste protectia mediului , aceasta cuprinde toate activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a deseurilor, inclusiv monitorizarea acestor operatii si monitorizarea depozitelor de deseuri dupa inchidere .

Responsabilitatea privind gestionarea deseurilor apartine si administratiilor publice locale , care la randul lor vor incheia contracte cu serviciile de salubrizare acestea fiind agenti economici autorizati ce trebuie sa asigure colectarea selectiva ,transportul si valorificarea.

Gestionarea deseurilor la nivelul societatilor are in vedere utilizarea proceselor si a metodelor care nu pun in pericol sanatatea populatiei si a mediului inconjurator .

Obiectivele prioritare ale gestionarii deseurilor sunt prevenirea si reducerea producerii de deseuri si a gradului de periculozitate al acestora prin:

dezvoltarea de tehnologii curate, cu consum redus de resurse naturale;

dezvoltarea tehnologiei si comercializarea de produse care prin modul de

fabricare, utilizare sau eliminare nu au impact sau au cel mai mic impact

posibil asupra cresterii olumului sau periculozitatii deseurilor, ori asupra

riscului de poluare;

dezvoltarea de tehnologii adecvate pentru eliminarea finala a substantelor

periculoase din deseurile destinate valorificarii;

valorificarea materiala si energetica a deseurilor, cu transformarea acestora in

materii prime secundare, ori utilizarea deseurilor ca sursa de energie.

In Romania activitatea de gestionare a deseurilor este fundamentata pe OUG 78/2000, care implementeaza o serie de directive ale Consiliului Europei. Coordonarea acestei activitati cade in sarcina Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului .

Recuperarea si reciclarea deseurilor ,oricare ar fi natura acestora , reprezinta una din activitatile importante pentru economia mondiala , tinand cont si de aspectul diminuarii tot mai accentuate al resurselor naturale de materii prime.

Impactul deseurilor de ambalaje asupra calitatii mediului

Deseurile sunt substante refolosibile sau nu ,aparute in urma unor procese biologice sau tehnologice ,dar care nu mai pot fi utilizate ca atare .

Depozitarea necontrolata a deseurilor problematice, respectiv toxice, a dus in multe locuri la aparitia unor zone care reprezinta un pericol pentru mediu si resursele naturale, precum si pentru sanatatea umana .Principalele forme de impact si risc determinate de depozitele
de deseuri orasenesti si industriale, in ordinea in care sunt percepute de populatie, sunt: modificari de peisaj si disconfort vizual,poluarea aerului,poluarea apelor de suprafata,modificari ale fertilitatii solurilor si ale compozitiei biocenozelor pe terenurile invecinate. Poluarea aerului cu mirosuri neplacute si cu suspensii antrenate de vant este deosebit de evidenta in zona depozitelor orasenesti actuale, in care nu se practica exploatarea pe celule si acoperirea cu materiale inerte. Deseurile pot conduce la crearea unor conditii favorabile pentru inmultirea insectelor si rozatoarelor. Atat insectele , cat si rozatoarele sunt bune cunoscute ca purtatori si raspanditori de boli infectioase . Un efect , cel mai des semnalat in ultimul timp, este cel al poluarii solului,apelor de suprafata si a apelor freatice. Scurgerile apelor de suprafata contribuie la poluarea acestora cu substante organice si suspensii.Depozitele apelor subterane cu nitrati si nitriti, dar si cu alte elemente poluante. Atat exfiltratiile din depozite, cat si apele scurse pe versanti influenteaza calitatea solurilor inconjuratoare, fapt ce se repercuteaza asupra folosintei acestora. Un aspect negativ este acela ca multe materiale reciclabile si utile sunt depozitate impreuna cu cele nereciclabile , fiind amestecate si contaminate din punct de vedere chimic si biologic, recuperarea lor este dificila . Trebuie avut in vedere si aspectul deprecierii estetice a cadrului natural. Pe langa pericolul de epidemie si alte consecinte negative de poluare a mediului inconjurator ,ca urmare a evacuarii necorespunzatoare a reziduurilor, apare o priveliste care provoaca oamenilor dezgust ,degradand estetic peisajul. Gradul de civilizatie atins la acest sfarsit de mileniu impune orientarea gospodarilor edili si spre gasirea unor solutii eficiente de colectare,transport,depozitare si valorificare a deseurilor .

2.3 Strategia privind activitatea de gestionare a deseurilor de ambalaje

Strategia privind activitatea de gestionare a deseurilor de ambalaje asigura implementarea unui sistem integrat de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje , eficient din punct de vedere ecologic si economic , printr-o serie de actiuni realizate la nivelul agentilor economici si institutiilor si autoritatiilor publice .

In ceea ce priveste gestionarea deseurilor de ambalaje in Romania trebuie sa existe organizarea unui sistem care sa asigure colectarea , in vederea reutilizarii multiple a ambalajelor , prin agentii economici care comercializeaza aceste produse sau prin centre specializate de recuperare a acestor tipuri de ambalaje ,pentru agentii economici care produc produse ambalate in ambalaje reutilizabile.

Operatorii economici au responsabilitatea indeplinirii obiectivelor anuale de valorificare , respectiv reciclare a deseurilor de ambalaje conform prevederilor din anexa nr.4 a HG 621/2005 modificata prin HG 1872/2006 , iar responsabilitatea este divizata astfel :

a) operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare , secundare si tertiare folosite pentru ambalarea produselor

b) operatorii economici care ambaleaza produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata ;

c) operatorii economici care introduc pe piata ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective introduse pe piata. [6]

Pentru a atinge tintele stabilite in legislatia europeana si nationala sistemul pentru gestionarea deseurilor de ambalaje va cuprinde :

precolectarea

colectarea selectiva

transportul si depozitarea

procesarea si valorificarea

2.3.1 Precolectarea

Se executa in containere de capacitati variabile destinate si inscriptionate corespunzator fiecarei categorii de materiale refolosibile .

Culorile in functie de material sunt: Hartie si carton - verde; Plastic - galben portocaliu; Metal - rosu inchis; Sticla - albastru;  Toate containerele vor fi prevazute cu orificii de umplere pozitionate pe latura verticala a containerului. Inaltimea maxima de pozitionare a acestora va fi de maxim 1,2 m, pentru a permite accesul copiilor. Orificiile de umplere vor fi astfel concepute incat sa aiba si un rol de interdictie, impiedicand pe cat posibil introducerea altor materiale decat cele pentru care este destinat containerul.

Amplasamentul bateriilor de containere va fi stabilit de serviciile de specialitate , de comun acord cu operatorii, urmarindu-se:

- amplasarea in zonele dens populate sau cu vad comercial;

- accesul facil al populatiei si mijloacelor auto ce deservesc aceasta activitate.

Containerele se vor amplasa cu prioritate pentru a se colecta hartie - carton si material plastic (PET-uri - sticle din plastic, butoaie, bidoane etc. - acestea din urma se introduc taiate in containere).

2.3.2 Colectarea selectiva

Conform HG 621/ 2006 ( completata si modificata prin 1872/2006 ) institutiile publice, asociatiile, fundatiile, persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite, inscriptionate in mod corespunzator si amplasate in locuri speciale accesibile cetatenilor.

Colectarea selectiva a deseurilor reprezinta procesul de gestionare a deseurilor municipale prin care materialele care pot fi reciclate (hartie, carton, sticla, plastic si metal) sunt recuperate si indreptate spre punctele de reciclare.

Prin preluarea materialelor reciclabile se intelege colectarea elementelor componente din deseuri din care materialele pot fi recuperate. Obiectivul preluarii acestor materiale din deseuri si reintroducerea lor in procesele de productie ca materie prima secundara il reprezinta economisirea materiilor prime primare si reducerea cantitatilor de deseuri eliminate. In acelasi timp se pot economisi cantitati mari de energie. Preluarea acestor materiale face parte din domeniul reciclarii deseurilor si implica o diminuare a cantitatii de deseuri depozitate. Alaturi de economia de energie si de materii prime se obtine indirect o diminuare a deseurilor de productie specifice prin diminuarea cantitatii de materiale auxiliare si suplimentare.Pentru fiecare proces de colectare in parte exista sisteme de recipiente si utilaje speciale, cu sisteme de incarcare corespunzatoare.

Scopul acestei activitati este minimizarea cantitatii de deseuri supuse depunerii definitive, reutilizarea, recuperarea, reciclarea si valorificarea energetica a materialelor cu potential energetic mare sau deficitare, conservarea si protectia mediului.

Materialele refolosibile care rezulta de la populatie pot fi preluate de societatile specializate si duse la puctele de recuperare. Pentru o mai buna colectare a materialelor refolosibile pot fi luate anumite masuri si anume:

- instalarea la intrarea in blocuri a unor microcontainare distincte pentru hartie ,sticla si plastic

- amplasarea pe cartiere,la unitatile comerciale a unor containare pentru depozitarea selectiva a deseurilor.[9]Colectarea selectiva la nivelul Ambalaje inseamna administrarea a mii de cotainare amplasate in toata tara ,realizarea anuala a peste 75 de analize ale deseului menajer , monitorizarea directa in scopul testarii si cresterii tuturor sistemelor de colectare selectiva .

Implementarea colectarii selective in Romania se preconizeaza sa fie abordata pe trei perioade: : experimentare (proiecte pilot), constientizare populatie;

2007 – 2017: extinderea colectarii selective la nivel national;

2017 – 2022: implementarea colectarii selective in zone mai dificile (locuinte

colective, mediu rural dispersat, zone montane).

2.3.3 Transportul si depozitarea

Prin transportul deseurilor se intelege totalitatea proceselor care incep dupa colectarea deseurilor si se incheie cu predarea acestora la instalatiile de reciclare, tratare si sau eliminare a acestora . Transportul deseurilor este de doua feluri: transport la distanta mica si transport la distanta mare. Dupa colectarea deseurilor de la locul la care acestea au fost generate urmeaza transportul la distanta mica la instalatia de reciclare tratare si eliminare a deseurilor care se gaseste in apropiere sau la o statie de transfer. De la statia de transfer deseurile ajung prin transportul la distanta mare la o instalatie centrala de reciclare, tratare si eliminare.

Datorita faptului ca autovehiculele de transport trebuie sa ajunga pana in imediata apropiere a containerelor cu deseuri, se pun conditii speciale pentru amplasamentul lor si zona de acces. Transportul deseurilor dintr-un loc in altul pe teritoriul Romaniei este supus unei proceduri de reglementare si control stabilite print-un act normativ.Procedura de reglementare si control al transportului de deseuri se aplica deseurilor periculoase si deseurilor nepericuloase prevazute in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase.Transportul deseurilor poate fi local, judetean sau interjudetean.

Instalatia la care se transporta deseurile pentru valorificare sau eliminare trebuie sa detina autorizatie de mediu conform legislatiei in vigoare.[10]

Depozitarea ambalajelor si deseurilor din ambalaje se va face numai in interiorul facilitatilor specifice ale operatorilor. Dupa golirea containerelor, operatorii vor efectua sortarea pe tipuri de materiale si valorificarea directa a acestora. Depozitarea pe sortimente in vederea valorificarii se va face in asa fel incat sa se evite amestecarea tipurilor  de materiale reciclabile. Operatorii au obligatia de a tine o evidenta a cantitatilor de ambalaje si deseuri de ambalaje colectate de la populatie.

2.3.4 Procesarea si valorificarea

Odata colectate , urmeaza etapa de tratare a deseurilor. Metodele de tratare ale deseurilor sunt variate, la fel ca deseurile in sine si locul lor de provenienta. In principiu, deseurile pot fi scoase din circuitul economic (eliminate) sau reintroduse in circuit (recuperate).

Eliminarea deseurilor trebuie facuta prin metode care nu pericliteaza sanatatea oamenilor si farautilizarea unor procese sau metode care pot fi daunatoare pentru mediu conform Directivei 2006/12/CE. Eliminarea deseurilor prin depozitare in rampe (gropi) de gunoi fara vreo masura ulterioara este actual o practica care nu mai este acceptata.

Valorificarea deseurilor consta in recuperarea si prelucrarea unor materiale deja folosite, pentru a face posibila refolosirea lor. Tinand seama de caracterul limitat al resurselor naturale, reciclarea deseurilor prezinta avantaje ecologice (inlatura poluarea mediului) si economice (economisirea de materii prime si energie). Dezvoltarea economica a unei tari nu se poate separa de grija pentru un mediu sanatos. Valorificarea ambalajelor si deseurilor din ambalaje colectate de catre operatori se face in conditiile legale si in vederea recuperarii cheltuielilor efectuate cu colectarea, transportul, depozitarea si sortarea acestora.

Deseurile care se valorifica in cea mai mare masura sunt: metalele feroase , deseurile din hartie, textile, sticla.In scurta vreme, printr-un proces de educatie ecologica, in Romania se vor recupera anual: 200.000 tone hartie, 100.000 tone metal, 40.000 tone sticla, 100 tone mase plastice, 20.000 tone textile si se vor produce 1-1,5 milioane tone compost.

Avantajele valorificarii sunt conservarea resurselor naturale si reducerea spatiului de depozitare. Totusi colectarea, transportul, valorificarea si prelucrarea finala a materialelor necesita energie suplimentara, iar cele mai multe programe de reciclare sunt subventionate economic.

Figura 2.3.4.1 : Schema fluxurilor de deseuri de ambalaje de la populatie

Sursa : www.arpmb.ro

Fig 2.3.4.2 : Deseuri de ambalaje valorificate in t/an

Sursa: Raportul Anual Ambalaje , www. Ambalaje .ro

In graficul de mai sus se poate observa cresterea valorificarii deseurilor de ambalaje de la an la an ,in 2005 cresterea a fost de 47082 t fata de anul 2004, in anul 2006 s-a inregistrat cea mai mare crestere si anume de 158 % respectiv 101607 t fata de 2005 ,in 2007 se observa o usoara crestere cu 45.20 % adica 74946 t fata de anul precedent ,iar in 2008 se poate vedea tot o crestere mai usoara acesta fiind de 24.61 % respectiv 59252 t fata de 2007.

Fig 1.3.4.3 :Obiectivele de valorificare si reciclare in procente /an

Sursa: Raportul Anual Ambalaje , www. Ambalaje .ro

Extinderea si prevenirea

a continuat trendul ascendent in ceea ce priveste numarul companiilor partenere de management al deseurilor astfel din 2004 cand compania avea decat 81 de companii partenere ,in 2009 acestea au ajuns la de companii .

Prin tabelul de mai jos se observa evolutia si numarul companiilor care au transferat la Ambalaje SA responsabilitatea privind operatia legala de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje.

Tabel .1 Evolutia numarului de companii

Anul

Numar companii

Sursa : Raport Anual Ambalaje ,www.Ecoromambalaje.ro

Fig 1.3.5.1 Grafic evolutia numarului de companii

Eco-Rom Ambalaje a recuperat si a valorificat, in anul 2009, aproape 320.000 de tone de deseuri de ambalaj, ceea ce reprezinta 49% din cantitatea totala de ambalaje pusa pe piata de catre companiile afiliate la sistemul Punctul Verde In anul 2008 , compania a investit in infrastructura de colectare selectiva 2.014.000 RON, la aceasta suma adaugandu-se cheltuielile campaniei de comunicare si de monitorizare continua a programelor aflate in derulare. Ca urmare a acestor investitii, in anul 2009 cantitatea de deseuri de ambalaje colectate de la populatie a crescut la 15.200 de tone colectate, fata de 12.132 tone in 2008. Numarul localitatilor conectate la serviciul de colectare selectiva in sistemul Eco-Rom Ambalaje a crescut de la 42 la 70 de localitati, in timp ce numarul de cetateni care beneficiaza de acest serviciu a ajuns la 2.625.000 (comparativ cu 1.800.000 cetateni in 2008).

Tabel 2 : Extinderea valorificarii deseurilor de ambalaje in tone /an

Anul

Hartie

Plastic

Sticla

Sursa : Raport Anual Ambalaje ,www.Ecoromambalaje.ro

Din tabelul de mai sus se poate observa ca valorificarea deseurilor de hartie este mult mai mare decat celelalte categorii de deseuri , respectiv plastic si sticla iar in anul 2007 se observa o crestere a valorificarii deseurilor de hartie , cu 51809,13 tone adica cu 74% fata de anul 2006 , iar in 2008 cu 58520,52 tone adica cu 48 % fata de 2007. Valorificarea plasticului a inregistrat o crestere mai mare in 2007 cu 65 % respectiv 16205,28 tone fata de anul 2006 in timp ce in anul 2008 cresterea a fost doar de 28 % respective 11627,11 tone fata de anul precedent.

In ceea ce preveste valorificarea deseurilor din sticla in 2007 cresterea fata de 2006 este de doar 17445.61 astfel procentul de crestere este de 94,41 % , in 2008 cresterea este de 24988,04 , mult mai mare decat in 2007 procentul fiind de 69,58 % .

Un bun exemplu pentru prevenire este dat de numeroase companii europene din diverse sectoare de activitate,care au redus volumul de material utilizat pentru ambalaje. Au putut realiza acest lucru cautand materiale mai usoare si mai subtiri, eliminand spatiile libere din interiorul produsului ambalat incarcat pe paletii de manevrare si prin imbunatatirea performantelor produsului.

Cap III. Dimensiunea economico-financiara si strategia de management a societatii

SC.ECOROMAMBALAJE.SA3.1. Structura capitalului

Analiza echilibrului financiar pe baza de bilant

In procesul de conducere, un mijloc de cunoastere a modului in care sunt gestionate fondurile, capitalul, precum si bunurile in care acesta este investit, il constituie bilantul contabil. Astfel, bilantul reprezinta o sinteza de informatii contabile finale, pe baza carora se analizeaza situatia financiara a societatii comerciale

Bilantul este instrumentul de reflectare a echilibrului financiar al intreprinderii la incheierea exercitiului. Analiza situatiei financiare constituie un ansamblu de rationamente

si judecati pe baza carora se analizeaza situatia financiara a societatii comerciale.

Indicatorii de echilibru financiar

a)     Situatie Neta = Capitaluri Proprii - Subventii ptr investitii – Provizioane reglementate

b)     Fond de rulment = Active pe termen scurt – Datorii pe termen scurt

c)     Rata autonomiei financiare =

d)     Rata de finantare a stocurilor = =

=

e)     Rata datoriilor =

f)      Rata capitalului propriu fata de activele imobilizate =

g)     Rata de rotatie a obligatiilor =

h)     Viteza de rotatie a obligatiilor =

Indicatorii lichiditatii curente

a)     Indicatorul capitalului circulant =

ICC 2006 = = 0.88

ICC 2007 = = 1.66

ICC 2008 = = 1.28

valoarea recomandata acceptabila - in jurul valorii de 2 ;

ofera garantia acoperirii datoriilor curente din activele curente.

b)     Indicatorul lichiditati imediate

Indicatorul test acid === 0.86

3.3 Analiza financiara pe baza contului de profit si pierdere

Indicatori de rentabilitate

a)    Rata rentabilitatii economice =

b)    Rata rentabilitatii financiare =

c)    Rata rentabilitatii resurselor consumate =

  1. Indicatori ai fondului de rulment

a)     Fondul de rulment total = Active totale – Active imobilizate

b)     Fondul de rulment permanent = (Capital propriu total + Imprumuturi si datorii financiare) – Active imobilizate

c)     Fondul de rulment propriu = Capital propriu total – Active imobilizate

d)     Gradul de acoperire a activelor circulante cu capitalul propriu

=

Managementul deseurilor de ambalaje

Prin managementul deseurilor de ambalaje Eco-Rom Ambalaje sustine financiar colectorii, valorificatorii si reciclatorii ,oferind totodata si o expertiza europeana tuturor companiilor partenere . Compania reprezinta o solutie a industriei in vederea minimizarii costurilor si eficientizarii serviciilor

Eco-Rom Ambalaje ofera cea mai eficienta solutie de indeplinire a obiectivelor de valorifcare si reciclare a deseurilor de ambalaje.

Prin aderarea la sistemul european „Der Grüne Punkt” , implementat in Romania de catre Eco-Rom Ambalaje agentii economici au avantajul realizarii obiectivelor legale de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje cu un nivel al costurilor mai redus cu 70-80 % in functie de tipul de ambalaj.

Tarifele practicate reflecta costurile de operare in sistem, costuri conditionate de cresterea anuala a obiectivelor de valorificare si reciclare, costurile de valorificare / reciclare si structura ambalajului. Eco-Rom Ambalaje nu este o organizatie orientata catre profit si nu distribuie dividende.

Clientii Eco-Rom Ambalaje beneficiaza de acelasi tip si standard de servicii la aceleasi tarife ca si membrii fondatori.

Beneficiile parteneriatului cu Eco-Rom Ambalaje:

Contract pe termen lung in scopul diminuarii riscurilor generate de oscilatiile semnificative ale preturilor la materiile prime secundare;

Suport financiar in functie de cantitatea si calitatea deseului de ambalaj reciclat si doar in baza documentelor specifice de raportare, de transport si fiscale;

Solutii tehnologice si suport logistic in scopul cresterii eficientiei activitatii desfasurate, respectand standardele privind materiile prime secundare precum si alte standarde conexe;

Consultanta de specialitate in structurarea si optimizarea procesului de

validare a datelor:

a) Transparenta, rapiditate si calitate in procesul de validare;

b) Principii de validare unitare si clare pentru toti participantii;

c) Trasabilitatea deseurilor de ambalaje se face in conformitate cu

legislatia nationala.. Florina Bran , Vladimir Rojanschi (2004),Elemente de economia si managementul mediului , Edit.Economica ,pag.491,pag.481 .

Raportul anual Ecorom Ambalaje ,an 2006.

https://www.anpm.ro,Raport privind starea factorilor de mediu in Romania

Florina Bran , Vladimir Rojanski,(1997) Economia si protectia mediului:obligatii ale agentilor economici

,Editura Tribuna Economica, pag.

Florina Bran, Vladimir Rojanski ,(2002),Protectia si ingineria mediului ,Editura Economica ,pag. 261.

www.anpm.ro , ,, Planul National de Gestionare a Deseurilor ”

www.arpmb.ro Regulamentul privind colectarea selectiva a ambalajelor si deseurilor din ambalaje de la

populatie’’

www.icim.ro, INCDPM-ICIM Bucuresti , ,,Studiu privind metodele si tehnicile de gestionare a deseurilor ‘’ 

Florina Bran,Vladimir Rojanski ,(2002),Protectia si ingineria mediului ,Editura Economica ,pag 274 .

www.icim.ro, INCDPM-ICIM Bucuresti, ,,Studiu privind metodele si tehnicile de gestionare a deseurilor’’
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu