Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » administratie » ecologie mediu
Uleiuri uzate

Uleiuri uzate


Uleiuri uzate

Directiva 75/439/CEE - privind gestionarea uleiurilor uzate a fost transpusa in legislatia romaneasca prin HG 235/2007. Aceasta hotarare reglementeaza activitatea de gestionare a uleiurilor uzate, in scopul evitarii efectelor negative asupra mediului si a sanatatii populatiei. Se excepteaza de la prevederile prezentei hotarari, uleiurile uzate continand bifenili policlorurati sau alti compusi similari in concentratii mai mari de 50 ppm, care fac obiectul HG 173/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.

Obligatia de a evita poluarea  mediului cu uleiuri,  care sunt substante periculoase, revine atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice.

           Persoanele juridice care genereaza, sau detin uleiuri uzate, au obligatia sa colecteze separat toata cantitatea generata, sa asigure valorificarea sau eliminarea intregii cantitati generate, prin mijloace proprii, daca este posibil si daca sunt autorizati in acest sens, sau sa o predea operatorilor economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare, valorificare si/sau eliminare.



           In judetul Arad au fost identificati drept generatori de uleiuri uzate pentru anul 2008 un numar de 7 agenti economici:

SC BOS Automotive Products Romania SCS,

SC Takata Petri Romania SRL,

SC Sapa Profiles SRL,

SC CET SA Arad,

SC Foraj Sonde  SA Craiova, punct lucru Zadareni,

Depoul de Locomotive Arad,

SC Transdara SA.

Societati cu profil de service auto ex. SC Motor Service Pireeli SRL, SC M'ART VLADIMIRESCU SRL, SC Frankmar SRL, SC Auto Speedo SRL, SC SINECO LTD SRL etc. au colectat cantitati destul de mari de uleiuri uzate pe care le-au stocat, iar o mare parte le-au predat unor societati autorizate in vederea valorificarii.

Statiile de distributie produse petroliere cat si magazinele care comercializeaza ulei de motor si de transmisie au obligatia sa asigure colectarea cu titlu gratuit pentru tipurile de uleiuri comercializate, sa amenajeze un spatiu de colectare in incinta sau intr-o zona aflata la o distanta acceptabila pentru clienti, sa le depoziteze in conditii de siguranta, sa predea toata cantitatea  colectata, sa inscriptioneze vizibil pe recipiente categoria de ulei colectat. Pentru anul 2008 statiile Peco nu au raportat cantitati de uleiuri uzate colectate, in timp ce SC ARCOMMAT NIROM SRL,  societate care comercializeaza uleiuri de motor a colectat si predat 10,94 tone de ulei uzat .

Pe teritoriul judetului Arad nu isi desfasoara activitatea producatori sau importatori directi de uleiuri. Activitatea de colectare a fost desfasurata prin intermediul SC ALLIED GREEN CO SRL, societate care detine autorizatie de mediu pentru activitatea de colectare a uleiurilor uzate. 

Operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de gestionare a uleiurilor uzate au obligatia sa intocmeasca planurile de interventie pentru situatii accidentale si sa asigure conditiile de aplicare a acestora.

Transportul uleiurilor uzate se poate realiza numai cu mijloace de transport autorizate din punct de vedere al protectiei mediului.

In localitatea Apateu, judetul Arad, functioneaza SC PETROTOUR SRL, societate autorizata pentru producerea de combustibili tip S1 pentru focare industriale si agent termic pentru statiile de asfalt, in compozitia carora se pot folosi uleiuri uzate.

Conform art.4, paragraf 1, lit. e. din H.G. 235/2007 este interzisa amestecarea uleiurilor uzate cu motorina, ulei de piroliza, ulei nerafinat tip P3, solventi, combustibil tip P, reziduuri petroliere si utilizarea acestui amestec drept carburant. In anul 2008 societatea a raportat ca a utilizat pentru productia de combustibil 0,3 tone de ulei (13 02 06* uleiuri sintetice de motor).

Agentii economici care genereaza uleiuri uzate sunt obligati sa pastreze evidenta privind uleiul proaspat consumat, precum si cantitatea, calitatea, provenienta, localizarea si inregistrarea stocarii si predarii uleiurilor uzate generate si sa raporteze semestrial si la solicitarea expresa a APM Arad datele solicitate.

        Cantitatile de uleiuri uzate generate si valorificate (predate la societati autorizate si uz intern) respectiv ramase in stoc, in anul 2008 fata de anul 2007, sunt evidentiate in tabelele 1. si 2.

Tabelul 1.

Cantitatile de uleiuri uzate generate

tone

Operatori economici

Cantitate

generata/colectata,

in anul

Cantitate

generata/colectata, in anul

Colectori

126,70

242,50

Generatori

20,77

24,42

Service auto

64,23

104,65

Tabelul 2.

Cantitatile de uleiuri uzate valorificate

tone

Operatori economici

Cantitate

predata,

in anul

Cantitate

predata,

in anul

Colectori

105,29

210,11

Generatori

15,91

26,24

Service auto

75,58

86,59

 In scopul consolidarii capacitatii de implementare a legislatiei in domeniul gestionarii uleiurilor uzate, in anul 2008, APM a actionat pentru urmarirea programului de valorificare/eliminare a uleiului uzat generat  prin:

inventarierea generatorilor, colectorilor, valorificatorilor si eliminatorilor de ulei uzat, cat si al utilizatorilor si comerciantilor de uleiuri proaspete in scopul indrumarii acestor agenti economici pentru raportarea datelor specifice activitatii lor;

transmiterea catre ANPM a datelor referitoare la monitorizarea implementarii Directivei 75/439/CEE privind eliminarea uleiurilor reziduale, amendata prin Directiva 87/l0l/CEE, transpusa in legislatia nationala prin HG 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate, aferente perioadei 01.01-31.12.2008.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.