Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » drept
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND CADRUL LEGAL AL INCRIMINARII - EVAZIUNE FISCALA

CONSIDERATII GENERALE PRIVIND CADRUL LEGAL AL INCRIMINARII - EVAZIUNE FISCALA
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND CADRUL LEGAL AL INCRIMINARII - EVAZIUNE FISCALA

Fenomenul evaziunii fiscale a existat si exista in toate tarile si in toate perioadele, in ciuda sanctiunilor, in doctrina de specialitate aceasta notiune fiind definita ca "totalitate a procedeelor, licite sau ilicite, cu ajutorul carora cei interesati   sustrag, in total sau in parte, materia lor impozabila obligatiunilor stabilite prin legile fiscale" .

Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico - sociale complexe de maxima importanta cu care statele de astazi se confrunta si ale carui consecinte nedorite vrea sa le limiteze cat mai mult, eradicarea fiind practic imposibila. Statul trebuie sa se preocupe sistematic si eficient de preintampinarea si limitarea fenomenului evaziunii fiscale.In Romania, sediul actual de reglementare legala in materia evaziunii fiscale il reprezinta Legea nr.241/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 672/27.07.2005, lege care la data intrarii in vigoare, la 30 zile de la data publicarii, a abrogat Legea nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, art. 280 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii si art. 188 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.

Actul normativ, comparativ cu reglementarea anterioara (Legea nr. 87/1994), a transformat incalcarile ce constituiau contraventii in infractiuni, a majorat limitele pedepsei inchisorii, a introdus infractiuni noi si a instituit obligativitatea masurilor asiguratorii in situatia savarsirii unor infractiuni din cele prevazute de Legea 241/2005.

Conform art. 1 din Legea nr.241/2005, care prevede ca "Prezenta lege instituie masuri de prevenire si combatere a infractiunilor de evaziune fiscala si a unor infractiuni aflate in legatura cu acestea", deosebirea dintre actuala reglementare si cea veche (Legea nr. 87/1994 privind combaterea evaziunii fiscale) este aceea ca noua reglementare in materie contribuie atat la combaterea evaziunii fiscale cat si la prevenirea acesteia.

O alta diferenta o constituie introducerea, chiar in cuprinsul Capitolului I - Dispozitii generale, art. 2, a definitiilor unor termeni si expresii din corpul legii, absolut necesare pentru studiul materiei.

Capitolul II prevede infractiunile de evaziune fiscala, reiterand prevederile art. 9-16 din Legea nr. 87/1994, cu modificari determinate de situatia economica actuala.

Capitolul III contine cauze de nepedepsire si cauze de reducere a pedepselor, iar capitolul IV cuprinde dispozitii finale.

Cadrul legal al incriminarii, mai exact textul incriminatoriu, il constituie Capitolul II, intitulat "Infractiuni", care incrimineaza faptele de evaziune fiscala si altele aflate in legatura cu acestea.

Astfel, conform art. 9 alin. (1) din Legea nr. 241/2005, "constituie infractiuni de evaziune fiscala urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.

Textul mentionat incrimineaza sapte fapte de evaziune fiscala si nu se poate retine ca este vorba de modalitati distincte ale unei singure infractiuni, intrucat legiuitorul foloseste exprimarea "constituie infractiuni de evaziune fiscala", ceea ce inseamna ca, atunci cand vor fi comise mai multe fapte din cele mentionate, de catre aceeasi persoana, se va retine un concurs de infractiuni, iar nu una singura, cu un continut format din mai multe modalitati.

La aceste infractiuni se adauga cele prevazute in art. 3-8 din legea analizata, Cap. II al Legii nr.241/2005 fiind rezervat "infractiunilor", asa cum am mai precizat anterior, infractiuni ce vor fi analizate pe larg in cuprinsul Capitolul II al lucrarii.

In concluzie, noutatea actualei reglementari, vis-a-vis de Legea nr. 87/1994 rep., o constituie introducerea a 4 elemente : a) se consacra faptul ca noua lege stabileste si masuri de prevenire a evaziunii fiscale; b) s-au instituit noi infractiuni denumite "infractiuni in legatura cu infractiunile de evaziune fiscala; c) s-au incriminat mai multe fapte ca infractiuni de pericol; d) s-au definit mai multi termeni folositi in lege pentru o mai mare precizie.

De remarcat este faptul ca in noua lege au fost dezincriminate fapte care in opinia mai multora continua sa prezinte pericolul unor infractiuni cu implicatii deosebite asupra economiei ascunse.D.D. Saguna, M.E. Tutungiu, Evaziunea fiscala, Editura Oscar Print, Bucuresti, 1995, p.20-25.

A se vedea comparativ cele doua texte de legePolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PARTICULARITATI SI FORME ALE INFRACTIUNII DE EVAZIUNE FISCALA IN ROMANIA
NOTIUNEA si CLASIFICAREA ACTULUI JURIDIC CIVIl
Sanctiunile contraventionale
IZVOARELE FORMALE ALE DREPTULUI CONSTITUTIONAL
ISTORIA FORMARII COMUNITATII EUROPENE
Institutia serviciului public
CLASIFICAREA ACTELOR DE DISPOZITIE
Carta drepturilor fundamentaleTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu